Jeukende bultjes na het scheren: Oorzaken en behandelingen

Jeukende bultjes na het scheren: Oorzaken en behandelingen Een tijdelijk glad uiterlijk van de huid verkrijgen mensen door het lichaamshaar te scheren. Het verwijderen van het lichaamshaar verloopt snel en eenvoudig met een scheermes. Wanneer mensen zich echter onjuist scheren, een bot scheermes gebruiken of een gevoelig huidgebied scheren, leidt dit af en toe tot scheerbrand of folliculitis. Mensen kampen dan bijvoorbeeld met jeukende en pijnlijke rode bultjes. Dankzij enkele tips is het mogelijk om de huidirritatie zo veel mogelijk te voorkomen. Hiervoor gebruiken mensen bijvoorbeeld het beste een goed mes, hanteren ze de juiste scheertechnieken en scheren ze niet te vaak. Het is tot slot belangrijk om de huid altijd eerst te laten genezen bij de aanwezigheid van huidirritatie en dan pas opnieuw te scheren, alsook om niet te krabben aan de jeukende huid.

Folliculitis en jeukende, pijnlijke bultjes na het scheren

Folliculitis wijst op een huidaandoening waarbij haarzakjes onder de huid geïnfecteerd worden door bacteriën (vaak Staphylococcus aureus), schimmels en zelden ook virussen. Mensen ervaren door de ontsteking van de haarzakjes vaak rode vlekken die doen denken aan acne (huidaandoening met ontsteking van talgklieren), en een jeukende, pijnlijke huid. Scheren in de tegenovergestelde richting van de manier waarop de haren groeien, verhoogt het risico op het krijgen van folliculitis. Sommige mensen zijn daarnaast gevoeliger voor de aandoening.

Scheerbrand en scheerbultjes op de huid

Scheerbrand duidt op huidirritatie die direct na het scheren tot stand komt. Dit is het gevolg van onjuiste scheertechnieken. De huid is dan niet noodzakelijk geïnfecteerd, maar droog scheren (geen gebruik van crèmes of gels) veroorzaakt bijvoorbeeld deze vorm van huidirritatie. Mensen krijgen hierdoor rode, jeukende bultjes op de huid. Ook scheerbultjes komen ook na het scheren tot uiting, maar dan als gevolg van ingegroeide haartjes.

Behandeling van specifieke scheergebieden

Mensen ervaren doorgaans vaker huidirritatie aan zeer gevoelige gebieden, zoals de schaamstreek en het gezicht. Af en toe ontstaan ook symptomen aan de benen en borst.

Benen

De huid op de benen is in tegenstelling tot de schaamstreek niet zo gevoelig. Maar scheerbrand komt mogelijk tot stand wanneer mensen:
 • een oud scheermes gebruiken
 • scheerproducten gebruiken die agressieve chemicaliën bevatten
 • te snel of te vaak scheren
 • tegen de richting van het haar of te dicht bij de huid scheren

Enkele behandelingen voor scheerbrand op de benen omvatten:
 • de benen niet scheren totdat de huid genezen is
 • een kalmerende vochtinbrengende crème (met aloë vera of sheaboter) gebruiken
 • onmiddellijk na het scheren een koel kompres toepassen om de huidirritatie en ontstekingen te verminderen
 • op de huid toegepaste zalven, zoals hydrocortisoncrème en antibiotica gebruiken bij de diagnose van folliculitis

Gezicht

De gezichtsharen van mannen groeien vaak in een lage hoek dicht bij de huid, waardoor sneller ingegroeide haren en huidirritatie ontstaan. Bij pseudofolliculitis barbae (scheerirritatie met rode bultjes) krult het baardhaar terug naar binnen en dringt dit de huid binnen, waardoor een ontsteking ontstaat. Meestal is het gezicht of de nek aangetast maar soms zijn ook andere gebieden getroffen. Krullend haar is een risicofactor voor de aandoening.

Volgende tips helpen bij het scheren van het gezichtshaar:
 • de huid en het haar met water verzachten
 • een vochtinbrengende crème en zonnebrandmiddel aanbrengen
 • het gezicht na het scheren spoelen met koud water
 • het scheermes na elke wrijfbeurt spoelen
 • in de richting scheren waarin het haar groeit
 • scheerschuim aanbrengen en twee à drie minuten op de huid laten zitten

Verder moeten mensen hun scheermes op een droge plaats bewaren. Als mensen namelijk een scheermes op een nat oppervlak achterlaten, zoals in de douche of naast de gootsteen, groeien mogelijk bacteriën op de messen. Dit verhoogt de kans op het binnendringen van bacteriën in de huid wat leidt tot huidirritatie.

Schaamhaar

De erg gevoelige huid rond de schaamstreek moet heel voorzichtig geschoren worden. In de liesstreek is vooral bij warm weer sneller overmatig vocht en wrijving aanwezig, wat mogelijk resulteert in huidirritatie. In dit gebied is het groeiende haar dikker, krulleriger en grover dan de meeste andere lichaamsharen. De haartjes gaan dan sneller naar binnen groeien. Verder groeit het schaamhaar snel, waardoor mensen dit vaker gaan scheren. Te vaak scheren leidt echter ook sneller tot huidirritatie.

Enkele tips voorkomen huidirritatie bij het scheren van schaamhaar:
 • voorzichtig een schaar of een tondeuse gebruiken om zoveel mogelijk haar weg te knippen alvorens het haar te gaan scheren
 • het gebied in warm water weken om de huid en het haar te verzachten.
 • een kalmerende scheerschuim of gel toepassen
 • de huid voorzichtig met één hand vasthouden
 • langzaam scheren in dezelfde richting als het haar groeit; het schaamhaar groeit naar de richting van de geslachtsdelen.
 • het gebied achteraf afspoelen met warm water en droogdeppen met een schone handdoek.
 • een geurvrije vochtinbrengende crème aanbrengen om irritatie te voorkomen.

Een elektrisch scheerapparaat is mogelijk nuttig voor mensen met een gevoelige huid, want het mes is hierbij verder van de huid verwijderd dan bij traditionele scheermesjes.

Testikels en scrotum (balzak)

Op het scrotum is minder haar aanwezig dan in de schaamstreek, maar door de delicate huid ontstaat sneller irritatie. Sommige mannen verkiezen een scheerapparaat. De werkwijze voor het scheren van de balzak is gelijkaardig aan het schaamhaar. Mannen moeten steeds:
 • de huid zo strak mogelijk houden zonder pijn te veroorzaken
 • geen bot scheermes gebruiken
 • in dezelfde richting van de haargroei scheren
 • lichte druk uitoefenen om te voorkomen dat de huid wordt gesneden

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rode bultjes op hoofdhuid met pijn of jeuk: oorzakenRode bultjes op hoofdhuid met pijn of jeuk: oorzakenRode bultjes op de hoofdhuid is een vervelende probleem, vooral wanneer het gepaard gaat met andere klachten zoals irrit…
Scheerbrand: behandelen van een branderig gevoel na scherenScheerbrand: behandelen van een branderig gevoel na scherenScheerbrand duidt op een trekkerig en branderig gevoel na het scheren. Met een scheermesje gezichts- of lichaamshaar ver…
Puistjes onder oksels: Oorzaken van bultjes onder onderarmenPuistjes onder oksels: Oorzaken van bultjes onder onderarmenOnder de oksels bevindt zich een dunne en delicate huid, vol met zweetklieren en haarzakjes. Wanneer deze verstopt raken…
Bikinilijn scheren zonder wondjes of jeukBikinilijn scheren zonder wondjes of jeukJe bikinilijn scheren is niet gemakkelijk, het is een hele opgave om sommige stukjes perfect glad te scheren. Dikwijls o…

Afkoelen bij warm weer: tips en maatregelen ter verkoelingAfkoelen bij warm weer: tips en maatregelen ter verkoelingZomer, zon, zweet en hitte, de zomer van 2019 brak alle records. Hoe kun je afkoelen bij warm weer? Het belangrijkste bi…
Tong: functie, anatomie van de tong en tongaandoeningenTong: functie, anatomie van de tong en tongaandoeningenDe tong is een langwerpig, met slijm bedekt en beweeglijk spierlichaam, bestaande uit negen individuele spieren. Hij beh…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Stevepb, Pixabay
 • Geraadpleegd op 3 augustus 2019:
 • Causes and remedies for itchiness after shaving, https://www.medicalnewstoday.com/articles/325886.php
 • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • How to Stop Itching After Shaving, https://www.wikihow.com/Stop-Itching-After-Shaving
 • How to Stop Itching Post-Shave, https://www.byrdie.com/itchy-from-shaving-1717003
 • I shaved my vagina and the itching is uncontrollable, what should I do?, https://www.ubykotex.com/en-us/periods/vaginal-and-reproductive-health/i-shaved-my-vagina-and-the-itching-is-uncontrollable
 • Why Does My Skin Feel Itchy After I Shave?, https://www.healthline.com/health/itchy-after-shaving#see-a-doctor
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 16-12-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.