Aardbeibenen: Zwarte vlekjes (stoppels) op benen na scheren

Aardbeibenen: Zwarte vlekjes (stoppels) op benen na scheren Sommige patiënten ervaren zwarte of bruine vlekjes op de benen na het scheren. Dit symptoom, beter bekend als 'aardbeibenen' (strawberry legs), komt ook voor bij verschillende andere huidaandoeningen en huidproblemen. Vaak schamen patiënten zich voor de mee-eters (verstopte haarfollikels) op de benen en willen ze een esthetisch beter resultaat bereiken. Goede scheergewoonten en andere zelfzorgmaatregelen kunnen doorgaans de stoppels op de benen verbeteren. De donkere plekjes veroorzaken meestal geen andere symptomen zoals jeuk of pijn. Indien er echter sprake is van fysieke symptomen als gevolg van aardbeibenen, is het raadzaam een arts te raadplegen, aangezien er mogelijk een onderliggende aandoening aanwezig kan zijn.

Oorzaken van donkere plekjes op benen

Aardbeibenen ontstaan meestal door onjuiste scheergewoonten, zoals het gebruik van een bot scheermesje of het ontbreken van scheercrème. Scheerbrand leidt tot irritatie van de haarfollikels, ook wel folliculitis genoemd. Daarnaast kunnen ingegroeide haartjes ook leiden tot stoppels op de benen. Zwarte en bruine plekjes zijn soms het gevolg van folliculitis (ontsteking van de haarzakjes met pijn en jeuk), acne, een droge huid, verstopte poriën, en keratosis pilaris (huidaandoening met rode bultjes op de huid). De verstopte haarfollikels, vaak veroorzaakt door mee-eters, bevatten huideigen oliën, bacteriën en dode huidcellen, waardoor zwarte puntjes ontstaan doordat deze blootgesteld worden aan zuurstof.

Thuisbehandelingen bij stoppels op de benen

Het scheermesje moet altijd scherp zijn bij het scheren / Bron: Stevepb, PixabayHet scheermesje moet altijd scherp zijn bij het scheren / Bron: Stevepb, Pixabay

Goede scheergewoonten

Patiënten wordt aangeraden scheerschuim of -gel te gebruiken en een scherp scheermesje te kiezen om de benen te scheren. Het vermijden van een bot mes en het toepassen van een scheercrème helpt om irritatie te minimaliseren en stoppels te verminderen.

Huid van benen scrubben

Regelmatig scrubben van de huid van de benen helpt om dode huidcellen te verwijderen. Dit bevordert een betere haargroei, vermindert het uiterlijk van aardbeibenen en voorkomt terugkerende stoppels.

Salicylzuur of glycolzuur toepassen

Het aanbrengen van salicylzuur of glycolzuur op de benen kan helpen bij het verminderen van donkere plekjes. Deze zuren, die vaak voorkomen in producten voor acnebehandeling, helpen bij het exfoliëren van de huid en het verminderen van ontsteking, wat kan bijdragen aan het verminderen van aardbeibenen.

Vochtinbrengende crème gebruiken

Vochtinbrengende crèmes hydrateren de huid, waardoor de verschijning van aardbeibenen meestal verbetert. Ze helpen ook om de kans op terugkerende stoppels te verkleinen door de huid in goede conditie te houden.

Medische behandelingen bij aardbeibenen

Elektrolyse

Elektrolyse is een medische ontharingsmethode waarbij elektriciteit wordt gebruikt om de haarzakjes te vernietigen en zo het haar laten stoppen met groeien. Dit voorkomt het terugkomen van ingegroeide haartjes en vermindert de kans op zwarte stipjes op de benen.

Lasertherapie

Lasertherapie is een effectieve methode voor permanente ontharing, waarbij meerdere haarzakjes tegelijk worden behandeld. Vaak zijn tussen de twee en zes sessies nodig om een langdurig resultaat te bereiken. Deze behandeling vermindert ook het risico op ingegroeide haartjes en donkere plekjes.

Onderliggende aandoeningen behandelen

Als de oorzaak van de aardbeibenen niet het gevolg is van folliculitis, kan het nodig zijn om de onderliggende aandoening te behandelen. Zowel bacteriële als schimmelinfecties kunnen de haarzakjes aantasten, waarvoor de arts medicijnen voorschrijft om de infectie te behandelen. Na succesvolle behandeling van de infectie zullen de stoppels op de benen vaak afnemen.

Prognose van aardbeibenen

Hoewel zwarte vlekjes op de benen vervelend kunnen zijn, zijn ze meestal niet ernstig. Als thuisbehandelingen en preventieve maatregelen niet effectief zijn, is het belangrijk om medische hulp in te roepen. Dit kan wijzen op een onderliggend probleem zoals een infectie, die meestal goed te behandelen is met antibiotica (bacteriële huidinfectie) of antischimmelmedicijnen (schimmelinfectie op de huid).

Complicaties van aardbeibenen

Hoewel aardbeibenen op zichzelf doorgaans niet ernstig zijn, kunnen er enkele complicaties optreden:
  • Folliculitis: Herhaalde irritatie of ontsteking van de haarzakjes kan leiden tot folliculitis, wat pijn, roodheid en ontsteking van de huid veroorzaakt.
  • Acne: In sommige gevallen kunnen verstopte haarfollikels bijdragen aan het ontstaan van acne, met mogelijke uitbraken van puistjes en ontstekingen.
  • Droge huid: Een zeer droge huid kan bijdragen aan het verergeren van aardbeibenen en kan jeuk en irritatie veroorzaken.
  • Keratosis pilaris: Deze aandoening kan vergelijkbare symptomen vertonen met aardbeibenen en kan leiden tot rode bultjes op de huid.
  • Huidinfecties: Verstopte haarzakjes kunnen leiden tot secundaire huidinfecties, vooral als er krabben of verdere irritatie optreedt.
  • Jeuk en ongemak: Hoewel meestal mild, kunnen de donkere plekjes jeuk en ongemak veroorzaken, wat de levenskwaliteit beïnvloedt.

Preventie van zwarte vlekjes op benen

Enkele tips om beenstoppels te voorkomen zijn:
  • De benen regelmatig scrubben om dode huidcellen te verwijderen en nieuwe haargroei te bevorderen.
  • De huid dagelijks bevochtigen, zowel voor als na het scheren, om irritatie en droogte te voorkomen.
  • Overweeg het gebruik van een epileerapparaat: Een epilator verwijdert haartjes inclusief de haarwortel, wat lijkt op waxen, maar mogelijk minder huidirritatie veroorzaakt. Let op: epilators kunnen ongemak veroorzaken en zijn niet voor iedereen geschikt.
  • Een scherp scheermesje gebruiken om het risico op scheerbrand en ingegroeide haartjes te verminderen.

Door deze preventieve maatregelen te volgen, kunt u de kans op aardbeibenen en de bijbehorende zwarte vlekjes op de benen aanzienlijk verminderen.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ontharen met waxstrips, ontharingscrèmes of scheerapparaat?Ontharen met waxstrips, ontharingscrèmes of scheerapparaat?Er zijn veel methodes om voor snelle en gladde ontharing van je lichaam te zorgen. Als je niet van scheren houdt zijn er…
Het juiste scheerapparaat voor elke huidHet juiste scheerapparaat voor elke huidEen uitgebreid aanbod aan verschillende scheermogelijkheden maakt een keuze niet gemakkelijk. Behalve kwaliteit spelen v…
Het is tijd voor ontharenHet is tijd voor ontharenDe lente in beeld en dus is het weer zover... de rokjes (die zonder kousen gedragen mogen worden) gaan uit de kast en de…
Tips voor wielrenners die hun benen optimaal willen scherenTips voor wielrenners die hun benen optimaal willen scherenJe hebt als man besloten je benen te scheren, want je wilt de totale wielerervaring. Maar je hebt een paar vraagjes. Aan…

Pijn in het gezicht: oorzaken & behandeling van gezichtspijnPijn in het gezicht: oorzaken & behandeling van gezichtspijnPijn in het gezicht is een zeer vervelende klacht en komt relatief vaak voor. Gezichtspijn treedt eenzijdig (links of re…
Zenuwpijn (neuralgie): symptomen, oorzaken en behandelingZenuwpijn (neuralgie): symptomen, oorzaken en behandelingZenuwpijn, ook neuralgie of neuropathische pijn genoemd, kan worden veroorzaakt door verschillende onderliggende aandoen…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 16 augustus 2019:
  • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • How To Get Rid Of Strawberry Legs – 3 Simple Steps To Soft And Beautiful Legs, https://wildaboutbeauty.com/how-to-get-rid-of-strawberry-legs/
  • Strawberry Legs: What You Should Know, https://www.healthline.com/health/strawberry-legs
  • Wat zijn ‘Strawberry legs’ en hoe kom je er vanaf?, https://www.margriet.nl/fitengezond/gezondheid/strawberry-legs/
  • What to do about strawberry legs, https://www.medicalnewstoday.com/articles/326033.php
  • Afbeelding bron 1: Stevepb, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 20-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.