Aardbeibenen: Zwarte vlekjes (stoppels) op benen na scheren

Aardbeibenen: Zwarte vlekjes (stoppels) op benen na scheren Sommige patiënten die zich geschoren hebben, ervaren zwarte of bruine vlekjes op de benen. Dit symptoom, dat beter bekend staat als ‘aardbeibenen’ (strawberry legs), verschijnt ook nog bij enkele andere huidaandoeningen en huidproblemen. Vaak schamen patiënten zich voor de mee-eters (verstopte haarfollikels) op de benen, en willen ze een beter uiterlijk krijgen. Goede scheergewoonten en andere zelfzorgmaatregelen behandelen meestal deze stoppels op de benen. De donkere plekjes veroorzaken meestal geen andere symptomen zoals jeuk of pijn. Kampt de patiënt echter wel met fysieke tekenen als gevolg van de aardbeibenen, dan is het verstandig om een arts te raadplegen. Mogelijk lijdt de patiënt dan namelijk aan een onderliggende aandoening.

Oorzaken van donkere plekjes op benen

Meestal liggen foute scheergewoonten aan de basis van aardbeibenen (bot scheermesje, geen scheercrème). Scheerbrand leidt namelijk tot irritatie van de haarfollikels (folliculitis). Verder leiden ingegroeide haartjes eveneens tot stoppels op de benen. Zwarte en bruine plekjes zijn soms ook nog het resultaat van folliculitis (ontsteking van haarzakjes met pijn en jeuk aan de huid), acne, een zeer droge huid, verstopte poriën en keratosis pilaris (huidaandoening met rode bultjes op de huid). De verstopte haarfollikels (mee-eters) bevatten huideigen oliën, bacteriën, en dode huid, waardoor patiënten een zwart puntje op de huid zien (de blootstelling aan zuurstof doet dit zwart kleuren).

Thuisbehandelingen bij stoppels op de benen

Het scheermesje moet altijd scherp zijn bij het scheren / Bron: Stevepb, PixabayHet scheermesje moet altijd scherp zijn bij het scheren / Bron: Stevepb, Pixabay

Goede scheergewoonten

Patiënten gebruiken het best scheerschuim en een scherp scheermesje om de benen te scheren.

Huid van benen scrubben

Het is belangrijk dat patiënten regelmatig de huid van de benen scrubben, om zo de dode huid te verwijderen. Hierdoor kunnen nieuwe haartjes gemakkelijker groeien, verbetert het uiterlijk van strawberry legs en keren de aardbeibenen minder snel terug.

Salicylzuur of glycolzuur toepassen

Het gebruik van salicylzuur of glycolzuur verdwijnt de donkere plekjes op de benen. Deze ingrediënten zijn te vinden in veel vrij verkrijgbare producten voor de behandeling van acne, een huidaandoening met een ontsteking van de talgklieren. Deze zuren behandelen aandoeningen die mogelijk bijdragen aan het uiterlijk van strawberry legs.

Vochtinbrengende crème gebruiken

Vochtinbrengende crèmes hydrateren (bevochtigen) de huid, waardoor het uiterlijk van de aardbeibenen meestal verbeteren. Deze crèmes verkleinen ook de kans op een terugkeer van toekomstige stoppels op de benen.

Medische behandelingen bij aardbeibenen

Elektrolyse

Elektrolyse is een medische ontharingsmethode waarbij de arts gebruik maakt van elektriciteit om de geïrriteerde haarzakjes aan te pakken en het haar te laten stoppen met groeien. Hierdoor komen ingegroeide haartjes niet terug, wat de kans op zwarte stipjes op de benen verlaagt.

Lasertherapie

Lasertherapie is een veilige en effectieve manier om beenhaar effectief te verwijderen. Vaak zijn wel tussen de twee en zes sessies nodig. Laserontharing kan meerdere haarzakjes tegelijkertijd aanpakken.

Onderliggende aandoeningen behandelen

Als ontstoken haarzakjes (folliculitis) niet de oorzaak zijn van aardbeibenen, is mogelijk een behandeling van de onderliggende aandoening vereist. Zowel bacteriële als schimmelinfecties tasten mogelijk de haarzakjes aan. In beide gevallen zet de arts medicijnen in voor de behandeling van de infectie. Na de behandeling zijn er minder stoppels op de benen aanwezig.

Prognose van strawberry legs

Zwarte vlekjes op de benen zijn mogelijk vervelend, maar zijn meestal geen reden tot bezorgdheid. Als thuismaatregelen en andere preventieve tips niet helpen om de aardbeibenen te behandelen of voorkomen, is advies van een arts nodig. Mogelijk is dan namelijk sprake van een onderliggend probleem zoals een infectie. De meeste onderliggende infecties zijn gemakkelijk te behandelen met antibiotica (bacteriële huidinfectie) of antischimmelmedicijnen (schimmelinfectie op de huid).

Preventie van zwarte vlekjes op benen

Enkele tips helpen beenstoppels te voorkomen:
 • de benen regelmatig scrubben
 • de huid dagelijks, voor en na het scheren bevochtigen
 • een epileerapparaat gebruiken: Een epilator is een elektrisch hulpmiddel dat hele haartjes (en dus ook de haarwortel) verwijdert. Het gebruik van een epilator lijkt op waxen, maar het is mogelijk minder schadelijk is voor de huid. Epilators zijn echter niet voor iedereen comfortabel en veroorzaken mogelijk wat pijn. Daarom verkiezen patiënten niet altijd een epileerapparaat.
 • een scherp scheermes gebruiken tijdens het scheren

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ontharen met waxstrips, ontharingscrèmes of scheerapparaat?Ontharen met waxstrips, ontharingscrèmes of scheerapparaat?Er zijn veel methodes om voor snelle en gladde ontharing van je lichaam te zorgen. Als je niet van scheren houdt zijn er…
Het juiste scheerapparaat voor elke huidHet juiste scheerapparaat voor elke huidEen uitgebreid aanbod aan verschillende scheermogelijkheden maakt een keuze niet gemakkelijk. Behalve kwaliteit spelen v…
Het is tijd voor ontharenHet is tijd voor ontharenDe lente in beeld en dus is het weer zover... de rokjes (die zonder kousen gedragen mogen worden) gaan uit de kast en de…
Tips voor wielrenners die hun benen optimaal willen scherenTips voor wielrenners die hun benen optimaal willen scherenJe hebt als man besloten je benen te scheren, want je wilt de totale wielerervaring. Maar je hebt een paar vraagjes. Aan…

Pijn in het gezicht: oorzaken & behandeling van gezichtspijnPijn in het gezicht: oorzaken & behandeling van gezichtspijnPijn in het gezicht is een zeer vervelende klacht en komt relatief vaak voor. Gezichtspijn treedt eenzijdig (links of re…
Zenuwpijn (neuralgie): symptomen, oorzaken en behandelingZenuwpijn (neuralgie): symptomen, oorzaken en behandelingZenuwpijn, ook neuralgie of neuropathische pijn genoemd, kan worden veroorzaakt door verschillende onderliggende aandoen…
Bronnen en referenties
 • Geraadpleegd op 16 augustus 2019:
 • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • How To Get Rid Of Strawberry Legs – 3 Simple Steps To Soft And Beautiful Legs, https://wildaboutbeauty.com/how-to-get-rid-of-strawberry-legs/
 • Strawberry Legs: What You Should Know, https://www.healthline.com/health/strawberry-legs
 • Wat zijn ‘Strawberry legs’ en hoe kom je er vanaf?, https://www.margriet.nl/fitengezond/gezondheid/strawberry-legs/
 • What to do about strawberry legs, https://www.medicalnewstoday.com/articles/326033.php
 • Afbeelding bron 1: Stevepb, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 16-12-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.