Ingegroeide haren en schaamharen bij het scheren: Oplossing

Vandaag de dag is scheren de normaalste zaak van de wereld. Hoe kaler hoe beter, lijkt de trend. Toch brengt dit scheren vaak wat probleempjes met zich mee. Ingegroeide schaamharen, geïrriteerde huid, jeuk en bultjes. Wat kun je hier nou het beste tegen doen? Is het te voorkomen of te genezen? In dit artikel meer informatie en tips over ingegroeide haren en schaamharen.

Wat is een ingegroeide haar?

Een ingegroeide haar is een haar die wordt ingekort door bijvoorbeeld scheren, en vervolgens begint te groeien in het omringende weefsel in plaats van gewoon naar boven. Hierdoor begint de huid uiteindelijk te ontsteken. De symptomen van een ingegroeide haar zijn rode bultjes, een soort puistjes, vaak met pus. Dit kunnen zeer pijnlijke, grote bulten worden.


Voorkomen van ingegroeide haren

Het ingroeien van een haar kan simpelweg niet helemaal voorkomen worden. Toch bestaan er manieren om de kans op ingegroeide haren kleiner te maken.

Scheren
Met het scheren is het belangrijk altijd met de haargroei richting mee te scheren. Dus nooit tegen de haartjes is. Vooral bij scheren in de bikinilijn is dit belangrijk. Tegen de haartjes in scheren zal misschien een iets gladder resultaat opleveren, maar het zorgt er ook voor dat het haartje heel dicht bij de huid wordt afgeschoren waardoor er meer kans op ingroeien is. Zorg er altijd voor dat het scheermesje goed schoon is, zodat er niet allerlei bacteriën in de kleine wondjes terecht kunnen komen. Je kunt zo nodig scheercrème gebruiken om de haartjes zachter te maken voor het scheren. Wanneer het niet nodig is om je te scheren, scheer je dan niet maar knip de haartjes kort. Dit is misschien niet voor iedereen een optie.

Scrubben
Om de huid soepeler te maken en dode huidcellen te verwijderen is het nodig je huid te scrubben. Hierdoor zullen de haartjes minder snel ingroeien. Scrub je huid niet wanneer je al ingegroeide haren hebt, dit kan zorgen voor nog meer irritatie. Scrubben voordat je de huid gewaxt of geharsd wordt is altijd een goed idee. Zorg bij het harsen of waxen ervoor dat de haartjes er in zijn geheel uitgetrokken worden, en niet afbreken.

Losse kleding

Draag verder niet te strak zittende kleding rond het gebied waar je je geschoren hebt. Wanneer je bijvoorbeeld strak ondergoed draagt, zullen de haartjes in je bikinilijn in de verdrukking komen.

Behandeling van ingegroeid haar

Warmtebron
Een ingegroeide haar kun je helpen naar boven te komen door een paar maal per dag een warme compres op het haartje te houden. Hierdoor wordt de huid zachter en soepeler en zal het haartje makkelijke naar boven komen. Ook een warm bad kan nog wel eens helpen.

Crèmes en peelings
De irritatie en de ontstekingsreactie kunnen behandeld worden met een corticosteroïd crème, vitamine A zuur crème, of glycolzuur peelings of glycolzuurcrème. Hierdoor zullen de klachten zoals jeuk en irritatie afnemen.

Epileren

Je kunt proberen de ingegroeide haar te epileren met een pincet. Van te voren met de pincet goed schoon en gedesinfecteerd zijn. Probeer het haartje er in zijn geheel uit te trekken.

Naald
Over het gebruik van een naald zijn de meeste meningen verdeeld. Je kunt met een naald in het bultje prikken om de pus te verwijderen, maar het haartje kun je hiermee meestal niet vinden. Daarom zal het bultje blijven. Er kan hierdoor ook een litteken ontstaan.

Dokter
Wanneer je de ingegroeide haar zelf niet weg krijgt, ga dan langs de huisarts. Zon bultje kan erg steeds groter worden en uiteindelijk zelfs een steenpuist zijn. Een steenpuist is een zeer harde, ontstoken bult. Deze kunnen behandeld worden met antibiotica of moeten soms zelfs weggesneden worden.
© 2009 - 2024 Papillon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ingegroeide haren? PFB vanishVeel mensen hebben last van ingegroeide haren. Deze brengen veel irritaties met zich mee, niet alleen lichamelijk maar o…
Ingegroeide haartjes: oorzaak en behandeling ingegroeid haarIngegroeide haartjes: oorzaak en behandeling ingegroeid haarIngegroeide haartjes of haren kunnen onaangenaam zijn en veel ongemak veroorzaken. In principe kan elke persoon in zijn…
De bikinilijn haarvrij makenDe zomer komt er weer aan! Iedereen wilt er weer goed uitzien en veel vrouwen willen zoveel mogelijk haren verwijderen.…
Ingegroeide haartjes behandelenIngegroeide haartjes behandelenIngegroeide haartjes kunnen er lelijk uit zien en pijn zijn. Ze worden veroorzaakt door haartjes die terug in huid groei…

Welk huidtype heb jij?Er zijn verschillende huidtypes en bij elk huidtype hoort weer een andere benadering. Het is belangrijk om te weten wat…
Hollywood beautygeheimen - Mooi haarWat zijn de beautygeheimen van sterren om hun haar mooi, glanzend, vol en gezond te houden? Beyoncé, Claudia Schiffer, C…
Papillon (75 artikelen)
Laatste update: 24-09-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.