Rode vlekken op de borst: oorzaken van vlekjes op de borst

Rode vlekken op de borst: oorzaken van vlekjes op de borst Rode vlekken op de borst zijn meestal een symptoom van huiduitslag of een andere huidaandoening. Het gevoelige gebied of de uitslag op je borst kan ook duiden op een veel voorkomend probleem, zoals een borstontsteking of mastitis. Zeer zelden zijn rode vlekken op de borst een teken van inflammatoire borstkanker, een vorm van borstkanker die snel groeit, vaak in weken of maanden. Raadpleeg bij aanhoudende klachten je huisarts.

Oorzaken van rode vlekken op de borst

Een rode uitslag op een of beide borsten trekt meestal de aandacht en kun je niet over het hoofd zien. Het kan voor ongerustheid zorgen. De huid kan reageren op een aantal uitlokkende factoren met roodheid, zwelling, jeuk, pijn, ruwheid of andere symptomen en klachten. Diverse factoren kunnen huiduitslag veroorzaken, van onschadelijk tot ernstig en van goedaardig tot kwaadaardig. Soms is de oorzaak van huiduitslag evident, zoals blootstelling aan een allergeen. Vaak echter verschijnt een uitslag op de huid zonder een duidelijke oorzaak, maar verdwijnt het weer vanzelf binnen een paar dagen. Rode vlekken of rode uitslag op de borst is meestal een uiting van een goedaardige (huid)aandoening, maar soms kunnen ze een vroeg teken zijn van borstkanker en is het verstandig om de progressie ervan nauwlettend in de gaten te houden.

Borstkanker

Inflammatoire borstkanker

Rode vlekken zijn een typisch kenmerk van inflammatoire borstkanker, ook bekend als inflammatoir mammacarcinoom, mastitis carcinomatosa, inflammatory breast cancer (IBC) of ontstekingsborstkanker. Dit is een een zeldzame doch agressieve vorm van borstkanker. Ongeveer 2 tot 4 procent van alle gevallen van borstkanker neemt inflammatoire borstkanker voor zijn rekening. Mensen met deze vorm van borstkanker hebben meestal geen knobbeltjes in de borst, wat een veel voorkomend symptoom is bij andere soorten borstkanker. Inflammatoire borstkanker is van invloed op de huid en de lymfevaten van de borst en de symptomen kunnen bestaan uit:
 • snelle veranderingen in de huid rond de aangetaste borst
 • roodheid en warmte van de huid op de borst
 • zwelling van de borst
 • pijnlijke borst
 • jeukende borst
 • verdikking van de borsthuid
 • groter en zwaarder worden van de aangedane borst
 • de huid van de borst vertoont putjes en ijkt op een sinaasappelschil (peau d'orange)

Ziekte van Paget aan de tepel

Rode vlekken of een rode uitslag op de borst kunnen ook een teken zijn van een ander zeldzaam type borstkanker dat bekend staat als de ziekte van Paget aan de borst of de ziekte van Paget aan de tepel. Deze vorm van borstkanker is goed voor ongeveer 1 tot 4 procent van alle gevallen van borstkanker. Het komt ook vaker voor bij oudere mensen, met een gemiddelde leeftijd van 57 jaar bij het stellen van de diagnose. De ziekte van Paget aan de tepel begint meestal door veranderingen in de huid van de tepel. Het verspreidt zich vervolgens naar de donkere huid rond de tepel, die bekend staat als de tepelhof. Wanneer de ziekte in een gevorderd stadium bevindt, kan het ook de huid rondom de tepelhof aantasten. Vaak treft deze vorm van borstkanker slechts één tepel en kan het qua symptomen lijken op goedaardige huidaandoeningen, zoals eczeem en dermatitis. Veel voorkomende klachten en symptomen zijn:

Tepeleczeem

Tepeleczeem is een ontsteking van de huid op de tepel en tepelhof. Deze aandoening kan optreden bij vrouwen die borstvoeding geven. Het veroorzaakt meestal pijn. Oorzaken van tepeleczeem zijn onder meer:

Borstabces

Een abces in de borst of een borstabces is een opeenhoping van pus in de borst die het gevolg is van een bacteriële infectie. De bacteriën komen via de tepel in de borst. Abcessen in de borst kunnen pijnlijk zijn en komen meestal voor bij vrouwen die borstvoeding geven.

Uitbreiding (ectasie) van de melkkanalen

Uitbreiding (ectasie) van de melkkanalen is een goedaardige aandoening die van invloed is op de melkkanalen in de borst. De kanalen worden breder en hun wanden worden dikker, wat kan leiden tot een verstopping en opbouw van vloeistof. Het treedt meestal op bij vrouwen die in de overgang zitten, hoewel dit ook kan voorkomen bij jongere vrouwen, mannen en kinderen. Het veroorzaakt meestal bloederige tepelafscheiding en roodheid of gevoeligheid van de tepel en tepelhof. Soms is er een knobbel aanwezig onder de tepelhof.

Mastitis of borstontsteking

Mastitis of borstontsteking is een pijnlijke ontsteking van de borst en komt vaker voor bij vrouwen die borstvoeding geven. Het wordt meestal veroorzaakt door een stilstand van melk in de borst. Mastitis veroorzaakt meestal roodheid, warmte en gevoeligheid van de aangedane borst.

Andere oorzaken van vlekjes op de borst

Andere vormen van rode uitslag die zich op de borst kunnen manifesteren zijn:

Schimmelinfectie

Candidiasis is een schimmelinfectie en treedt meestal op in de huidplooien, ook onder de borsten. Je tepels en omringende huid kunnen echter ook getroffen worden door een schimmelinfectie.

Atopisch eczeem

Atopisch eczeem is een chronische ontstekingsziekte van de huid en veroorzaakt jeuk, rode huid en schilfers.

Psoriasis

Psoriasis is een inflammatoire en chronische huidaandoening die roodachtige plekken op de huid veroorzaakt die bedekt zijn met zilverachtige schilfers.

Netelroos

Netelroos, ook bekend als urticaria of galbulten, is een allergische reactie op bepaalde voedingsmiddelen, medicijnen of andere stoffen. Het veroorzaakt rode, verhoogde en jeukende huiduitslag.

Gordelroos

Gordelroos is een zenuwinfectie die een pijnlijke rode uitslag veroorzaakt langs een zenuw die overal op het lichaam kan voorkomen, ook op of nabij het borstgebied.

Schurft

Schurft of scabiës is een jeukende huidaandoening die optreedt wanneer kleine mijten zich in de huid nestelen. Schurft is besmettelijk en kan zich snel verspreiden door nauw fysiek contact met geïnfecteerde mensen.

Seborroïsch eczeem

Seborroïsch eczeem is een chronische, inflammatoire huidaandoening die geelachtige schilfers op de hoofdhuid of in het gezicht veroorzaakt. Deze vlekken kunnen echter ook op het gezicht en het bovenste deel van het lichaam voorkomen, waaronder de borsten.

Striae of striemen

Striae of striemen zijn lijnvormige paars tot rode huidafwijkingen die ontstaan als de huid in korte tijd te snel opgerekt wordt, bijvoorbeeld door zwangerschap.

Cellulitis

Cellulitis (niet te verwarren met cellulite of sinaasappelhuid) is een ontsteking van de dieper gelegen delen van het onderhuidse bindweefse en is een potentieel ernstige huidaandoening. Het komt voor wanneer bacteriën door een pauze of barst in de huid komen en zwelling, roodheid, warmte en pijn in het getroffen gebied veroorzaken. Cellulitis kan overal op het lichaam voorkomen en zich verspreiden naar andere delen.

Wanneer huisarts inschakelen?

Indien rode vlekken op de borst gepaard gaan met pijn of zwelling, is het aanbevolen om je huisarts te raadplegen. Rode vlekken of uitslag op de borst is meestal geen reden tot bezorgdheid, maar kan soms een teken zijn van een ernstiger aandoening, waaronder borstkanker.

Alarmsymptomen

Als de roden vlekken op de borst gepaard gaan met een van de volgende symptomen, raadpleeg dan direct een arts:
 • veranderingen in de huid van de borst
 • nieuwe vlekken of uitslag op de borst
 • ernstige pijn
 • zwelling, warmte en roodheid van de borst
 • koorts
 • wonden of zweertjes die niet genezen
 • vloeistof lekt uit de uitslag
 • rode strepen uit de uitslag

Raadpleeg ook je huisarts als de rode vlekken niet verdwijnen of als de huiduitslag ernstig lijkt of andere symptomen veroorzaakt die aanleiding tot bezorgdheid geven.

Lees verder

© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vlekken op borst of tepel: Oorzaken van borst- of tepelvlekVlekken op borst of tepel: Oorzaken van borst- of tepelvlekSommige vrouwen krijgen vlekken op de borsten of tepels. Soms zijn de oorzaken mild en zijn ze makkelijk te verhelpen of…
Witte vlekjes op tepel: oorzaken en behandeling tepelvlekjesWitte vlekjes op tepel: oorzaken en behandeling tepelvlekjesHet verschijnen van witte vlekjes op de tepels en de tepelhof, het donkere gebied rond de tepel, kan diverse oorzaken he…
Oorzaken van rode vlekken na het douchenOorzaken van rode vlekken na het douchenHeeft u na het douchen last van rode vlekjes en/of jeuk? In dit artikel worden mogelijke oorzaken hiervan besproken.
Hoe herken je een kinderziekteKinderziektes gaan vaak gepaard met vlekjes. Niet alle kinderziekten zijn ernstig, van sommige ziekten zijn zelfs bijna…

Diabetes mellitus en risico op hart- en vaataandoeningenDiabetes mellitus en risico op hart- en vaataandoeningenHart- en vaataandoeningen komen vaak voor bij patiënten met suikerziekte. Gemiddeld 65% van de patiënten met diabetes me…
Vitamine B: Functie, voedselbronnen & overdosis vitaminenVitamine B: Functie, voedselbronnen & overdosis vitaminenB-vitaminen zijn in water oplosbare vitaminen die nodig zijn voor een goede functie van het hart, de hersenen en de bloe…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Aila Images/Shutterstock.com
 • https://www.medicalnewstoday.com/articles/322916.php
 • https://www.medicalnewstoday.com/articles/317140.php
 • https://borstkanker.nl/nl/inflammatoir-borstkanker
 • https://www.webmd.com/breast-cancer/breast-infection-breast
 • https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/diversen/130921-paars-rode-strepen-en-striemen-buik-benen-rug-en-borsten.html
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 25-03-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.