Witte vlekjes op tepel: oorzaken en behandeling tepelvlekjes

Witte vlekjes op tepel: oorzaken en behandeling tepelvlekjes Het verschijnen van witte vlekjes op de tepels en de tepelhof, het donkere gebied rond de tepel, kan diverse oorzaken hebben. Witte vlekken op de tepels en tepelhof is in de meeste gevallen geen reden tot bezorgdheid. Vaak is de oorzaak onschuldig. Witte vlekjes op de tepel zijn dikwijls het gevolg van een geblokkeerd melkkanaal dat verstopt zit met melk wanneer je borstvoeding geeft, of een normale reactie op hormonale schommelingen in het lichaam. Zowel mannen als vrouwen kunnen last krijgen van witte vlekjes op de tepel, al komt het vaker voor bij vrouwen en dan in het bijzonder tijdens de zwangerschap.

Oorzaken van witte vlekjes op de tepel

Geblokkeerd melkkanaal

Een verstopt melkkanaal is een veelvoorkomend en pijnlijk probleem bij vrouwen die hun kind de borst geven. Een verstopt melkkanaaltje wordt veroorzaakt door onvoldoende doorstroming van de melk in je borst. Je kunt last krijgen van een gevoelige of pijnlijke harde plek in de borst en de huid kan rood zijn en warm aanvoelen. Een blaar kan voor de witte vlek zorgen op je tepel. Soms is de vlek lichtgeel of roze van kleur en de huid eromheen rood.

Zwangerschap

Je borsten alsook je tepels ondergaan onder invloed van hormonen allerlei veranderingen tijdens de zwangerschap. Veel vrouwen merken tijdens de zwangerschap kleine bultjes op rondom de tepelhof, het gekleurde deel rondom je tepel. Deze bultjes zijn zogeheten Montgomery-knobbeltjes. Dit zijn klieren die stoffen afgeven om je tepels gezond te houden. Hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap kunnen ervoor zorgen dat deze klieren groter worden waardoor ze prominenter aanwezig zijn. Dit is een normaal fysiologisch verschijnsel en geen reden tot bezorgdheid. Ze verdwijnen weer zodra je hormoonspiegel genormaliseerd is.

Andere oorzaken van vrouwelijke hormonale veranderingen zijn onder meer:
  • de menstruatiecyclus
  • de anticonceptiepil
  • de menopauze of overgang
  • een andere aandoening

Schimmelinfectie (spruw)

Spruw is een schimmelinfectie welke veroorzaakt door de candida albicans. Je kunt hierbij last krijgen van een brandende en/of stekende pijn, die vanuit de tepel kan uitstralen door de hele borst. Deze pijn houdt vaak nog lang na de voeding aan. Kenmerkend is dat tepels en tepelhof er vurig, glanzend roze tot rood uit, soms met witte puntjes en schilfertjes uitzien. Er kunnen ook kleine tepelkloven aanwezig zijn.

Herpes

Het herpes-simplex-virus is een virus dat een infectie van de huid en de slijmvliezen van verschillende delen van het lichaam veroorzaakt en dan meestal de mond en geslachtsdelen. Het kan echter ook je borsten infecteren. Herpes ziet eruit als kleine met vocht gevulde bultjes en roodheid op de tepel. Wanneer de hobbels genezen, vormen ze korsten.

Tepeleczeem

Tepeleczeem kan bij zowel mannen als vrouwen voorkomen en geeft klachten als jeuk, pijn en droge, schilferige huid en door te krabben verergeren vaak de klachten.

Kanker

Knobbeltjes en andere tepelveranderingen kunnen ook duiden op de ziekte van Paget aan de tepel, wat een vorm van borstkanker is. Bij de ziekte van Paget vormen zich kankercellen in de melkkanalen en tepelhof. Symptomen van deze vorm van borstkanker zijn onder meer:

Huisarts raadplegen bij witte vlekjes op de tepel / Bron: Michaeljung/Shutterstock.comHuisarts raadplegen bij witte vlekjes op de tepel / Bron: Michaeljung/Shutterstock.com

Huisarts raadplegen

Witte vlekken op je tepel zie je meestal bij borstvoedende vrouwen en zullen meestal verdwijnen wanneer je je baby goed aanlegt of andere maatregelen neemt ten aanzien van het geven van borstvoeding. Als deze toestand niet verbetert, kun je het behandelen met huismiddeltjes, bijvoorbeeld door je baby vaker te voeden of regelmatig je tepels onder de douche te masseren met een nat washandje. Als de vlekken binnen een week niet verdwijnen of als je veel pijn hebt, raadpleeg dan je huisarts.

Raadpleeg ook in de volgende gevallen je huisarts:
  • je krijgt tepelafscheiding die geen moedermelk is
  • je tepel is naar binnen gekeerd of afgeplat
  • je voelt een knobbel in je borst
  • je hebt koorts
  • je tepel ziet er schilferig of korstig uit

Behandeling van tepelvlekjes

De behandeling van tepelvlekjes hangt af van de oorzaak:
  • Bij een verstopt melkkanaal moet je niet met borstvoeding stoppen. Je kunt warme kompressen toepassen vóór de borstvoeding om de melkstroom te bevorderen en je kunt je borst ook vóór en tijdens de borstvoeding een paar minuten zachtjes masseren.
  • Bij spruw van de borst kan je huisarts schimmeldodende crème en orale geneesmiddelen voorschrijven om de schimmel te behandelen. Je baby zal ook een behandeling met een schimmelwerende gel of druppels nodig hebben. Was je beha's grondig en vaak en houd je borsten droog. De schimmel gedijt immers in vochtige en warme omgevingen.
  • Herpes kan behandeld worden met antivirale medicatie. Als de blaasjes zich bevinden binnen het gebied dat de baby in de mond neemt, moet je stoppen met het geven van borstvoeding.
  • Montgomery-knobbeltjes zijn ongevaarlijk en goedaardig en er is geen behandeling nodig wanneer deze veranderen of toenemen.
  • De belangrijkste behandeling voor de ziekte van Paget aan de tepel is een operatie om het aangetaste weefsel te verwijderen.

Lees verder

© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spruw bij pasgeborenen en zuigelingenSpruw bij pasgeborenen en zuigelingenSpruw is zichtbaar als witte plekjes in de mondholte, en als je verder kijkt zitten ze vaak ook in de keelholte. Een pas…
Hoe komen die witte vlekjes op mijn nagels?Hoe komen die witte vlekjes op mijn nagels?Witte vlekjes op de nagels heeft waarschijnlijk iedereen wel eens gehad. Voor sommigen zijn deze vlekjes storend en onts…
Pijnlijke tepelPijnlijke tepelEen pijnlijke tepel ontstaat vaak bij vrouwen, maar soms ook bij mannen. Het is een vervelend gevoel, want tepels schure…
Gezwollen tepels: oorzaken tepelzwelling of gezwollen tepelGezwollen tepels: oorzaken tepelzwelling of gezwollen tepelZowel kinderen als volwassenen kunnen last krijgen van gezwollen tepels of tepelzwelling. De tepel van een kind kan om v…

Hoarding (verzamelwoede): Symptomen van verzamelstoornisHoarding (verzamelwoede): Symptomen van verzamelstoornisVerzamelwoede, ook wel bekend als hoarding, is een psychische aandoening waarbij de patiënt moeite heeft met het wegdoen…
Bultje (knobbeltje) op hoofd: Oorzaken van bult op hoofdhuidBultje (knobbeltje) op hoofd: Oorzaken van bult op hoofdhuidOp het hoofd kunnen zich verschillende soorten knobbeltjes ontwikkelen. Deze knobbels kunnen zich op of onder het huidop…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Tatyana Vyc/Shutterstock.com
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/321232.php
  • https://www.healthline.com/health/white-spots-on-nipple
  • https://www.lalecheleague.nl/borstvoeding-abc/artikel/33-borstontsteking-verstopping
  • https://www.eurolac.net/hulpmiddelen-en-technieken-bij-verstopte-melkkanalen-en-borstontsteking/
  • https://www.borstvoeding.com/problemen/spruwcandida/herpesvirussen-en-borstvoeding.html
  • https://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/ttxt/Tepeleczeem.htm
  • Afbeelding bron 1: Michaeljung/Shutterstock.com
Tartuffel (2.971 artikelen)
Laatste update: 22-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.