Harde tepels: oorzaken en behandeling van stijve tepels

Harde tepels: oorzaken en behandeling van stijve tepels Harde tepels of stijve tepels is een volkomen normaal fysiologisch verschijnsel. De zenuwen in de tepel reageren op prikkels, zowel fysieke als psychische. Dus een opwindende gedachte, verandering in temperatuur, of zoiets triviaals als de stof van je shirt die tegen je huid aan schuurt, kan ertoe leiden dat één of beide tepels rechtop gaan staan. Er zijn echter enkele onderliggende gezondheidsproblemen die ook kunnen leiden tot tepelhardheid. Het leren herkennen van de symptomen kan je helpen om te herkennen wanneer harde tepels een normaal verschijnsel is en wanneer je naar de huisarts moet gaan.

Oorzaken van harde tepels

Er zijn meerdere oorzaken van harde of stijve tepels.

Allergie of gevoeligheid

In geval van een allergie of overgevoeligheid voor een bepaald product, zoals zeep, douchegel en lotions, kan het gebruik ervan een allergische reactie uitlokken. Dit geldt ook voor bepaalde wasmiddelen, wasverzachters en stoffen. Het krijgen van harde tepels is in dat geval een symptoom van een allergie of gevoeligheid. Eventuele bijkomende symptomen zijn roodheid, jeuk, irritatie, kloven en huiduitslag.

Ovulatie of eisprong

Sommige vrouwen hebben last van gevoelige borsten tijdens de eisprong. Dit kan er ook toe leiden dat je tepels hard worden. Dit komt vanwege een toename in oestrogeenspiegels.

Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap ondergaan je borsten een verandering. Schommelende hormoonspiegels en een toename van de bloedtoevoer kunnen ervoor zorgen dat je tepels meer uitsteken en groter worden. Tijdens de zwangerschap worden je borsten en tepels ook groter en je tepels worden donkerder. Je borsten voelen zacht en gevoelig aan. Je kunt ook colostrum of voormelk ontwikkelen. Deze lijkt wat wateriger, en kan een beetje blauw van kleur zijn.

Overgang

Tijdens de overgang maakt je lichamelijk veel veranderingen door. De bekendste klacht tijdens de overgang zijn opvliegers. Gevoelige borsten is ook veel voorkomend symptoom van overgang. Dit komt omdat je oestrogeenspiegel afneemt tijdens de overgang. Het komt niet vaak voor, maar het is mogelijk dat je tepels hard worden vanwege de veranderingen in je borsten.

Postmenstrueel syndroom

Het postmenstrueel syndroom duidt op psychische en lichamelijke klachten die afhankelijk zijn van je menstruatiecyclus. Klachten zijn onder meer zwelling van de borsten en gevoeligheid. En het kan ook inhouden dat je tepels af en toe hard worden.

Tepelpiercing

Je tepels kunnen meer of juist minder gevoelig worden nadat er een tepelpiercing is aangebracht. Als je tepels gevoelig worden, kunnen ze vaker hard worden. Ze kunnen sneller reageren op prikkels zoals stof van kleding, een aanraking of andere stimulatie.

Borstvoeding

Je baby kan moeite hebben met het vinden van je tepel wanneer deze plat of ingetrokken is. Daarom zijn rechtopstaande tepels belangrijk voor borstvoeding. Je tepels kunnen hard worden door stimulatie tijdens het voeden van je kindje. Maar harde tepels tijdens de borstvoeding kunnen ook een teken van mastitis of borstontsteking zijn. Het geven van borstvoeding is een van de meest voorkomende oorzaken van borstontsteking.

Borstabces

Bacteriën die de borst binnendringen via een kloofje of scheurtje in de tepel, kunnen een opeenhoping van pus veroorzaken, wat leidt tot een borstabces. Dit is een zeer pijnlijke aandoening die harde tepels kan veroorzaken. Abcessen ontstaan ​​meestal in de borst als borstontsteking onbehandeld blijft. Andere symptomen zijn:

Opwinding

Borsten en tepels maken onderdeel uit van de erogene zone bij vrouwen. Wanneer je tepels gestimuleerd worden, geven je zenuwen aan je spieren in het gebied het signaal om samen te trekken, waardoor je tepels hard worden. Je tepels kunnen ook rechtop gaan staan en hard worden ​​als je een seksueel opwindende gedachte hebt.

Temperatuur

Koud weer of vertoeven in een koude omgeving is een van de meest voorkomende oorzaken van stijve of harde tepel. Dat komt omdat een temperatuurdaling bepaalde zenuwcellen in je tepels simuleert, dezelfde die kippenvel veroorzaken.

Harde tepels verbergen

Als je wilt dat je tepels niet zichtbaar zijn voor anderen en verborgen blijven, zijn er genoeg opties. Gewatteerde beha's of pleisters kunnen helpen om tepels uit het zicht te houden. Je zou ook meer kledinglaagjes of lossere shirts kunnen dragen als dat beter aanvoelt.

Huisarts raadplegen bij harde tepels / Bron: Michaeljung/Shutterstock.comHuisarts raadplegen bij harde tepels / Bron: Michaeljung/Shutterstock.com

Wanneer huisarts raadplegen?

Als je tepels er anders uit gaan zien, kan dit volkomen normaal zijn. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je zwanger bent. Maar als harde tepels gepaard gaat met andere symptomen, zoals pijn of tepelafscheiding, dan is het raadzaam om een afspraak te maken met je huisarts om een onderliggend probleem uit te sluiten. En als je rechtopstaande tepels te wijten zijn aan een aandoening of factor zoals PMS of postmenstrueel syndroom, overgang of allergie, dan kun je samen met je huisarts bekijken hoe je dat probleem aan kunt pakken.

Behandeling van stijve tepels

Er zijn veel zelfzorgmaatregelen die je kunt toepassen om harde tepels te verzachten, waaronder massage, het toepassen van koude theezakjes of warme of koude kompressen of een moisturizer. Bij tepelveranderingen of afwijkingen in de tepel, is het belangrijk om de juiste diagnose en medische behandeling te krijgen.

Als harde tepels en andere klachten optreden na het sporten, kan je het beste je tepels insmeren met een dikke laag vaseline voordat je gaat sporten. Dit voorkomt schuren tegen de tepels en houdt de huid zacht. Ook pleisters kunnen je huid beschermen tegen het schuren.

Als de klachten van harde en geïrriteerde tepels komen door het gebruik van een nieuw huidverzorgingsproduct, stop dan met het gebruik ervan en check of de symptomen verdwijnen.

Lees verder

© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Twee tepels tussen de voorpoten of 22 op de buik?Twee tepels tussen de voorpoten of 22 op de buik?Dat zoogdieren hun kroost zogen is geen nieuws. Het diertje drinkt de melk uit de tepel, speen of melkklier van zijn moe…
Niplette, een eenvoudige oplossing voor ingetrokken tepelsEen groot deel van de vrouwen heeft last van ingetrokken of platte tepels. Vrouwen kunnen zich hierdoor minder aantrekke…
Ingetrokken tepels of platte tepelsIngetrokken tepels of platte tepels zowel bij vrouwen als mannen bij ongeveer 2% van de bevolking al vanaf de geboorte v…
Pijnlijke tepels door borstvoeding behandelenPijnlijke tepels door borstvoeding behandelenHet plezier om je baby borstvoeding te geven kan behoorlijk vergalt worden, wanneer je ineens met pijnlijke tepels gecon…

Congenitale bijnierhyperplasie: Vroege mannelijke symptomenCongenitale bijnierhyperplasie: Vroege mannelijke symptomenDe bijnieren rusten op de toppen van de nieren. Ze maken deel uit van het endocriene systeem, dat de afgifte van hormone…
Bijwerkingen bij langdurig gebruik van corticosteroïdenBijwerkingen bij langdurig gebruik van corticosteroïdenCorticosteroïden zijn krachtige medicijnen die een ontsteking remmen (glucocorticosteroïden) of hormonen vervangen (mine…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: istock.com/RicardoImagen
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/321100.php
  • https://www.healthline.com/health/womens-health/why-are-my-nipples-hard
  • https://www.hardlopen.nl/artikelen/gear/voorkom-pijnlijke-tepels-tijdens-het-hardlopen
  • https://www.thuisarts.nl/premenstrueel-syndroom/ik-heb-premenstrueel-syndroom
  • Afbeelding bron 1: Michaeljung/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 02-04-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.