Pijnlijke tepels door borstvoeding behandelen

Pijnlijke tepels door borstvoeding behandelen Het plezier om je baby borstvoeding te geven kan behoorlijk vergalt worden, wanneer je ineens met pijnlijke tepels geconfronteerd wordt. Een lichte pijn of wat ongemak is normaal gedurende de eerste dagen, maar wanneer het echt pijnlijk wordt probeer dan eens een paar van de volgende tips uit die je wellicht wat verlichting zullen brengen. Wanneer je pijn zelfs te erg is om deze tips toe te passen moet je echt wel je okter of verpleegster raadplegen.

Massage

Masseer je borst tijdens het voeden van de baby, dit helpt om de melk beter te laten uitvloeien zodat je borst sneller leeg is.

Afkolven

Waneer het echt te pijnlijk is om de baby aan te leggen probeer dan om je melk af te kolven. Zoek even op er zijn diensten die volledig automatische elektrische borstpompen verhuren. Kolf minstens 8 keer per dag af om je melkstroom op pijl te houden.

Beperk de lengte van het aanleggen

Beperk het aanleggen tot 10-15 minuten per borst indien je pijn ervaart gedurende de ganse voeding. Mischien zal je zo wel vlugger terug moeten voeden maar het beperkt meer trauma voor je tepels.Wacht niet met voeden tot de baby erge honger heeft. Als de baby erg hongerig is, zuigt hij nog krachtiger, waardoor het meer pijn doet.

Laat je tepels goed drogen

Erg belangrijk is dat je je tepels zo aan de lucht laat drogen. Probeer na de voeding geen beha te dragen en juist een licht t-shirt of hemdje zodat je tepels goed kunnen drogen.Als je erg last hebt van lekkende tepels kun je het beste een speciaal hiervoor ontwikkeld lekbakje (de zogenaamde tepelbeschermers) kopen bij de drogist. Dit is een zachte plastic cup waarin een gat zit waar je de tepel door stopt en er zit een soort lekbakje onder waarin de melk wordt opgevangen. Het voordeel van deze lekbakjes is dat je tepels droger blijven dan met zoogkompressen, en dat er meer lucht bij de tepel kan komen.

Onderbreak het zuigen zachtjes

Wanneer je je baby van de borst wil nemen onderbreek het zuigen zachtjes. Dit kan je doen door voorzichtig je vinger tussen je borst en het babymondje te plaatsen en zachtjes de zuigkracht te verminderen.Haal de baby van de borst zodra hij begint te sabbelen: je moet de baby echt horen slikken.

Borstvoeding compressen

Verander je borstvoeding compressen regelmatig, zeker achter elke voeding maar ook elke keer dat ze vochtig worden. Het vocht irriteert je tepels en verhindert geneesing van de kloven.

Katoenen Beha

Draag steeds een goede katoenen beha. Vermijd synthetische beha's, katoen is comfortabeler om te dragen en laat beter lucht door Natuurlijke stoffen slorpen ook beter transpiratie op.

Geen zeep

Wanneer je je wast spoel je tepels af met puur water maar gebruik geen zeep. Vermijd zelfs om je handen met zeep te wassen wanneer je aan je tepels moet komen want zeep zorgt voor irritatie en kan je tepels uitdrogen wat weer in meer kloven resulteerd.

Stel niet uit

Het mag erg aantrekkelijk lijken wanneer je pijn hebt om de voeding wat uit te stellen maar doe dit niet. Het is beter voor je tepels om vlugger na elkaar maar kortere voedingen toe te passen dan uit te stellen en langere zeer belastende voedingen te moeten geven. Het kan ook helpen om in verschillende houdingen de baby te voeden.Voor het voeden kan je de tepel wat verdoven door met een ijsblokje over de tepel te wrijven. Dit kan vooral helpen tegen de pijn die je hebt direct bij het aanleggen.

Bescherm

Na elke voeding bescherm je tepel met een dun laagje Vaseline or lanolin. Dit zal je tepel vlugger doen herstellen. Zorg er wel voor dat dit zo weinig is dat je het niet hoeft af te vegen voor de volgende voeding. Door te voorkomen dat je tepels uitdrogen, genezen de kloven sneller en voorkom je vorming van harde korstjes, die je baby er weer afdrinkt bij de volgende voeding

Weet dat het echt beter wordt na enkele dagen. Je baby wordt beter gewoon aan het drinken en de kloven zullen helen. Geef niet op.
© 2009 - 2024 Joie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tepelkloven en borstontstekingBen je pas bevallen en geef je borstvoeding? Heb je pijnlijke tepels of borsten. Dan is de kans groot dat je last hebt v…
Pijnlijke tepels door tepelklovenPijnlijke tepels door tepelklovenTepelkloven kunnen zeer pijnlijk zijn en bemoeilijken het zogen. Ze bevorderen bovendien ook de kans op een borstontstek…
Tepelkloven behandelen, verzorgen en voorkomenTepelkloven behandelen, verzorgen en voorkomenTepelkloven zijn de nachtmerrie van de zogende vrouw. Tepelkloven ontstaan vaak door verkeerd aanleggen van de baby tijd…

Veroudering voorkomen - Menselijk GroeihormoonHGH of Menselijk Groeihormoon is één van de krachtigste wapens in de strijd tegen veroudering. Je kan het laten injecter…
Darmkanker: symptomen, oorzaak, behandeling en overlevingDarmkanker: symptomen, oorzaak, behandeling en overlevingSymptomen van dikkedarmkanker zijn divers. Darmkanker symptomen zijn onder meer een gewijzigd ontlastingspatroon (diarre…
Bronnen en referenties
  • No1 site for breast feeding breastfeeding basics
Joie (11 artikelen)
Gepubliceerd: 01-07-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.