Gezwollen tepelhof: oorzaken van zwelling van de tepelhoven

Gezwollen tepelhof: oorzaken van zwelling van de tepelhoven De tepelhof is het donkere gebied rond je tepel. Vrouwen hebben over het algemeen een grotere tepelhof dan mannen. Een aantal verschillende aandoeningen en problemen kunnen een gezwollen tepelhof veroorzaken, maar in de meeste gevallen wordt dit veroorzaakt door normale hormonale veranderingen. Vrouwen die borstvoeding geven, kunnen ook zwelling van de tepelhoven bemerken wanneer hun baby's leren drinken aan de borst of als hun tandjes groeien. Geïnfecteerde tepels of geïnfecteerd borstweefsel kan ook de oorzaak van een gezwollen tepelhof zijn, en in zeldzame gevallen kan een gezwollen tepelhof een symptoom zijn van borstkanker. Vaak zijn er dan ook andere symptomen.

Puberteit en hormonale veranderingen bij de vrouw

Puberteit

De borsten, waaronder de tepels en de tepelhof, maken deel uit van het vrouwelijke voortplantingssysteem en worden daardoor zeer sterk beïnvloed door hormonale fluctuaties en veranderingen die te maken hebben met de puberteit, menstruatie en menopauze. Meisjes merken vaak zwelling en gevoeligheid op wanneer hun lichaam de overgang van kind naar vrouw maakt. Dit gebeurt meestal als reactie op oestrogeen en andere hormonen en deze klacht verdwijnt vaak zodra de ontwikkeling is voltooid en het meisje een vrouw is geworden. Jonge vrouwen kunnen maandenlang en soms jarenlang zwelling ervaren van de tepelhoven naarmate de borstweefsels groter worden en de borsten groeien.

Menstruatie

Sommige vrouwen merken ook zwelling en lichte ontstekingen op in de dagen voorafgaand aan het begin van hun menstruatiecyclus. Hormoonspiegels zijn in deze periode vaak in extreme mate verhoogd. Verhoogde oestrogeen- en progesteron-tellingen kunnen van invloed zijn op alles van stemmingswisselingen tot spierkrampen, en gevoelige of pijnlijke borsten komen ook voor. Meestal verdwijnt de zwelling van de tepelhoven vanzelf zodra de menstruatie is aangevangen.

Overgang en menopauze

Vrouwen die door de menopauze gaan, kunnen ook het symptoom van gezwollen tepelhoven ervaren en het is niet zelden één van de eerste tekenen dat er verandering gaande is. De menopauze of overgang hangt nauw samen met de puberteit, maar in plaats van zich klaar te maken om vruchtbaar te zijn en kinderen te krijgen, sluit het lichaam die mogelijkheid af. De uiterlijke ervaring van beide fenomenen is heel anders, maar de hormonale en interne chemie achter beide processen is in veel opzichten vrij gelijkaardig.

Gezwollen tepelhoven tijdens de zwangerschap / Bron: Zerocool, PixabayGezwollen tepelhoven tijdens de zwangerschap / Bron: Zerocool, Pixabay

Gezwollen tepelhof door zwangerschap

Een gezwollen tepelhof is één veel voorkomende klacht tijdens de zwangerschap, vooral in het laatste trimester als de borsten zich voorbereiden op de productie van melk en het geven van borstvoeding. Zwelling komt dan vaak gelijktijdig voor in beide borsten, maar kan ook in één tepelhof optreden of afwisselend in de linker en dan de rechter tepelhof. Dit komt het meest voor bij vrouwen met borsten van verschillende grootte of die cosmetische of plastische chirurgie hebben ondergaan. Zwelling is meestal slechts één manier voor het lichaam om de melkkanalen voor te bereiden op het zogen. Tijdens dit proces kan wat vloeistof gelekt worden in de vorm van voormelk. In sommige gevallen neemt de zwelling toe als de baby is geboren en het zogen begint. Het zal meestal verdwijnen als het lichaam van de vrouw zich aanpast aan de behoeften van de baby, hoewel dit soms enkele weken kan duren.

Irritaties en infecties door borstvoeding

Hoewel borstvoeding een natuurlijk proces is, komt het niet altijd gemakkelijk bij elke nieuwe moeder. Als de baby niet goed is aangelegd. kan het geven van borstvoeding gaan irriteren. Ook maakt bijna iedere kersverse moeder het probleem van stuwing mee. Als gevolg van een verhoogde doorbloeding voelen je borsten gespannen, hard en gevoelig aan. Infecties zijn een andere veel voorkomende oorzaak. Schimmelinfectie van de tepels, mastitis of borstontsteking en verstopte melkkanalen zijn slechts enkele voorbeelden van problemen met de borstvoeding die kunnen leiden tot zwellingen op of rond de tepels.

Cysten en abnormale groei als oorzaken van tepelhofzwelling

Een cyste of een andere abnormale groei onder het oppervlak van de huid kan ook de boosdoener zijn. Dit is heel vaak het geval wanneer een vrouw slechts één gezwollen tepelhof heeft. Soms is een mammografie of andere beeldvorming nodig om de abnormale groei zichtbaar te maken voor diagnostiek. De meeste abnormale gezwellen zijn goedaardig, wat betekent dat ze niet schadelijk zijn. Chirurgie of bepaalde ontstekingsremmende medicijnen kunnen uitkomst bieden.

Gezwollen tepelhoven door borstkanker

Kanker is een zeldzame, maar ernstige oorzaak van een gezwollen tepelhof. Borstkanker ontstaat door ongeremde celdeling, waardoor verwoestende tumoren groeien en zich uiteindelijk door het lichaam kunnen verspreiden. De meeste vrouwen met borstkanker hebben veel meer symptomen dan zwelling van de tepelhof, hoewel het vaak een van de eerste waarschuwingssignalen is dat er iets niet klopt.

Overleg met de huisarts / Bron: Syda Productions/Shutterstock.comOverleg met de huisarts / Bron: Syda Productions/Shutterstock.com

Huisarts inschakelen bij zwelling van de tepelhoven

Lichte zwelling van de tepelhof is niet direct iets om je zorgen over te maken, zeker niet wanneer de zwelling zich in beide tepelhoven voordoet. Zwelling die na een paar dagen niet vanzelf lijkt te verdwijnen, die pijnlijk is, of gepaard gaan met koorts, huiduitslag of afscheiding, moet beoordeeld worden door een arts om ernstigere aandoeningen uit te sluiten. Iedereen die een infectie vermoedt, moet ook snel handelen om te voorkomen dat het erger wordt. Raadpleeg sowieso bij twijfel je huisarts.

Lees verder

© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Grootte van tepelhof: Oorzaken van grotere tepelhovenGrootte van tepelhof: Oorzaken van grotere tepelhovenHet tepelhof is het donkere huidgebied dat de tepel omringt. De tepelhoven (areola’s) zijn er in veel verschillende vorm…
Grote tepelhoven: oorzaak tepelhof wordt groter of donkerderGrote tepelhoven: oorzaak tepelhof wordt groter of donkerderDe tepelhof is het donkere deel van de huid dat om de tepel ligt. Net als borsten en tepels, zijn er veel verschillende…
Klieren van Montgomery: functie, aantal en borstvoedingKlieren van Montgomery: functie, aantal en borstvoedingDe klieren van Montgomery zijn klieren die in de tepelhof (areola), de donkere kring rond de tepel, voorkomen. Deze klie…
Gezwollen pols: oorzaken & symptomen van zwelling in de polsGezwollen pols: oorzaken & symptomen van zwelling in de polsEen gezwollen pols of polszwelling is meestal een symptoom van een traumatische verwonding, waaronder verstuikingen van…

Rectale druk: Oorzaken van drukkend gevoel in rectumRectale druk: Oorzaken van drukkend gevoel in rectumHet rectum (endeldarm) is het laatste deel van de dikke darm. De ontlasting reist door het rectum voordat dit de anus ve…
Kegelstaafdystrofie: Schade aan kegeltjes & staafjes van oogKegelstaafdystrofie: Schade aan kegeltjes & staafjes van oogKegelstaafdystrofie is een groep erfelijke oogaandoeningen waarbij de kegeltjes en staafjes van het netvlies (lichtgevoe…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Michaeljung/Shutterstock.com
  • https://www.verloskundigedenbosch.nl/kraambed/kraambed-problemen/stuwing-bij-borstvoeding
  • https://www.wisegeek.com/what-causes-a-puffy-areola.htm
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Areola
  • https://www.kanker.be/lexicon/a/areola-tepelhof
  • https://www.unitypoint.org/livewell/article.aspx?id=14dcbcf6-6ab3-43eb-a112-7adacec8ecf1
  • Afbeelding bron 1: Zerocool, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Syda Productions/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 20-04-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.