Gezwollen tepelhof: oorzaken van zwelling van de tepelhoven
De tepelhof is het donkere gebied rond je tepel. Vrouwen hebben over het algemeen een grotere tepelhof dan mannen. Een aantal verschillende aandoeningen en problemen kunnen een gezwollen tepelhof veroorzaken, maar in de meeste gevallen wordt dit veroorzaakt door normale hormonale veranderingen. Vrouwen die borstvoeding geven, kunnen ook zwelling van de tepelhoven bemerken wanneer hun baby's leren drinken aan de borst of als hun tandjes groeien. Geïnfecteerde tepels of geïnfecteerd borstweefsel kan ook de oorzaak van een gezwollen tepelhof zijn, en in zeldzame gevallen kan een gezwollen tepelhof een symptoom zijn van borstkanker. Vaak zijn er dan ook andere symptomen.
Puberteit en hormonale veranderingen bij de vrouw
Puberteit
De
borsten, waaronder de
tepels en de
tepelhof, maken deel uit van het vrouwelijke voortplantingssysteem en worden daardoor zeer sterk beïnvloed door hormonale fluctuaties en veranderingen die te maken hebben met de puberteit, menstruatie en menopauze. Meisjes merken vaak zwelling en gevoeligheid op wanneer hun lichaam de overgang van kind naar vrouw maakt. Dit gebeurt meestal als reactie op oestrogeen en andere hormonen en deze klacht verdwijnt vaak zodra de ontwikkeling is voltooid en het meisje een vrouw is geworden. Jonge vrouwen kunnen maandenlang en soms jarenlang zwelling ervaren van de tepelhoven naarmate de borstweefsels groter worden en de borsten groeien.
Menstruatie
Sommige vrouwen merken ook zwelling en lichte ontstekingen op in de dagen voorafgaand aan het begin van hun menstruatiecyclus. Hormoonspiegels zijn in deze periode vaak in extreme mate verhoogd. Verhoogde oestrogeen- en progesteron-tellingen kunnen van invloed zijn op alles van stemmingswisselingen tot
spierkrampen, en gevoelige of
pijnlijke borsten komen ook voor. Meestal verdwijnt de zwelling van de tepelhoven vanzelf zodra de menstruatie is aangevangen.
Overgang en menopauze
Vrouwen die door de menopauze gaan, kunnen ook het symptoom van gezwollen tepelhoven ervaren en het is niet zelden één van de eerste tekenen dat er verandering gaande is. De menopauze of overgang hangt nauw samen met de puberteit, maar in plaats van zich klaar te maken om vruchtbaar te zijn en kinderen te krijgen, sluit het lichaam die mogelijkheid af. De uiterlijke ervaring van beide fenomenen is heel anders, maar de hormonale en interne chemie achter beide processen is in veel opzichten vrij gelijkaardig.
Gezwollen tepelhoven tijdens de zwangerschap /
Bron: Zerocool, PixabayGezwollen tepelhof door zwangerschap
Een gezwollen tepelhof is één veel voorkomende klacht tijdens de zwangerschap, vooral in het laatste trimester als de borsten zich voorbereiden op de productie van melk en het geven van borstvoeding. Zwelling komt dan vaak gelijktijdig voor in beide borsten, maar kan ook in één tepelhof optreden of afwisselend in de linker en dan de rechter tepelhof. Dit komt het meest voor bij vrouwen met borsten van verschillende grootte of die cosmetische of plastische chirurgie hebben ondergaan. Zwelling is meestal slechts één manier voor het lichaam om de melkkanalen voor te bereiden op het zogen. Tijdens dit proces kan wat vloeistof gelekt worden in de vorm van voormelk. In sommige gevallen neemt de zwelling toe als de baby is geboren en het zogen begint. Het zal meestal verdwijnen als het lichaam van de vrouw zich aanpast aan de behoeften van de baby, hoewel dit soms enkele weken kan duren.
Irritaties en infecties door borstvoeding
Hoewel
borstvoeding een natuurlijk proces is, komt het niet altijd gemakkelijk bij elke nieuwe moeder. Als de baby niet goed is aangelegd. kan het geven van borstvoeding gaan irriteren. Ook maakt bijna iedere kersverse moeder het probleem van stuwing mee. Als gevolg van een verhoogde doorbloeding voelen je borsten gespannen, hard en gevoelig aan. Infecties zijn een andere veel voorkomende oorzaak.
Schimmelinfectie van de tepels,
mastitis of
borstontsteking en verstopte melkkanalen zijn slechts enkele voorbeelden van problemen met de borstvoeding die kunnen leiden tot zwellingen op of rond de tepels.
Cysten en abnormale groei als oorzaken van tepelhofzwelling
Een cyste of een andere abnormale groei onder het oppervlak van de huid kan ook de boosdoener zijn. Dit is heel vaak het geval wanneer een vrouw slechts één gezwollen tepelhof heeft. Soms is een mammografie of andere beeldvorming nodig om de abnormale groei zichtbaar te maken voor diagnostiek. De meeste abnormale gezwellen zijn goedaardig, wat betekent dat ze niet schadelijk zijn. Chirurgie of bepaalde ontstekingsremmende medicijnen kunnen uitkomst bieden.
Gezwollen tepelhoven door borstkanker
Kanker is een zeldzame, maar ernstige oorzaak van een gezwollen tepelhof.
Borstkanker ontstaat door ongeremde celdeling, waardoor verwoestende tumoren groeien en zich uiteindelijk door het lichaam kunnen verspreiden. De meeste vrouwen met borstkanker hebben veel meer symptomen dan zwelling van de tepelhof, hoewel het vaak een van de eerste waarschuwingssignalen is dat er iets niet klopt.
Overleg met de huisarts /
Bron: Syda Productions/Shutterstock.comHuisarts inschakelen bij zwelling van de tepelhoven
Lichte zwelling van de tepelhof is niet direct iets om je zorgen over te maken, zeker niet wanneer de zwelling zich in beide tepelhoven voordoet. Zwelling die na een paar dagen niet vanzelf lijkt te verdwijnen, die pijnlijk is, of gepaard gaan met
koorts,
huiduitslag of
afscheiding, moet beoordeeld worden door een arts om ernstigere aandoeningen uit te sluiten. Iedereen die een infectie vermoedt, moet ook snel handelen om te voorkomen dat het erger wordt. Raadpleeg sowieso bij twijfel je huisarts.
Behandeling van een gezwollen tepelhof
De behandeling van een gezwollen tepelhof verschilt afhankelijk van de oorzaak. Bij hormonale veranderingen, die vaak de schuldige zijn, kun je gerust zijn: dit is meestal tijdelijk en vereist geen specifieke behandeling. Voor vrouwen die borstvoeding geven en last hebben van zwelling door het leren drinken of tandjes, kan een zorgvuldige hygiëne en het regelmatig verwisselen van de borstcompressen verlichting brengen. Warme kompressen kunnen helpen bij het verlichten van pijn en ongemak.
Als de zwelling veroorzaakt wordt door een infectie, zoals mastitis, is het belangrijk om een arts te raadplegen. Vaak worden antibiotica voorgeschreven om de infectie te bestrijden.
In het zeldzame geval dat een gezwollen tepelhof een symptoom van borstkanker is, zal de behandeling afhangen van de diagnose. Dit kan chirurgie, bestraling, of chemotherapie omvatten, afhankelijk van het type en de ernst van de kanker. Het is cruciaal om eventuele zorgwekkende symptomen onmiddellijk met een arts te bespreken.
In alle gevallen is het belangrijk om het probleem niet te negeren. Een arts kan de oorzaak vaststellen en een passende behandeling aanbevelen, waardoor je met vertrouwen verder kunt gaan.
Preventie
Preventie van een gezwollen tepelhof kan op verschillende manieren worden aangepakt, afhankelijk van de oorzaak. Hier zijn enkele nuttige maatregelen:
- Goede hygiëne: Houd het gebied rond de tepel goed schoon en droog om infecties te voorkomen. Gebruik milde, niet-irriterende zeep en vermijd agressieve producten.
- Ondersteunende beha: Draag een goed passende beha om te veel wrijving en druk op de tepels te voorkomen, vooral tijdens de zwangerschap en borstvoeding.
- Borstvoedingszorg: Bij borstvoeding, zorg ervoor dat je baby goed aan de borst aanlegt om tepelkloven en infecties te vermijden. Houd je tepels goed verzorgd met voedende crèmes.
- Regelmatige zelfcontrole: Voer regelmatig zelfonderzoeken uit op je borsten en tepelhoven om eventuele veranderingen op te merken. Let op ongewone zwelling, pijn of veranderingen in de huid.
- Gezonde leefstijl: Een gezonde voeding en levensstijl kunnen je immuunsysteem versterken en helpen bij het voorkomen van infecties.
- Vermijd irriterende producten: Gebruik geen producten met sterke geurstoffen of chemische ingrediënten in de buurt van je tepel om irritaties te voorkomen.
- Vroegtijdige medische controle: Raadpleeg bij twijfel of bij aanhoudende symptomen altijd een arts om ernstige aandoeningen tijdig op te sporen en te behandelen.
Lees verder