Kloven en kloofjes

Kloven en kloofjes Kloven ontstaan door uitdroging en zijn herkenbaar als scheurtjes in de huid of het slijmvlies. Kloven ontstaan vaak in de winter, en vaker bij vrouwen dan bij mannen. De huid moet veel ingevet worden, dit doet men met een vette zalf.

Pijnlijk

Kloven oftewel rhagade, zijn scheurtjes in de huid of het slijmvlies. Wie wel eens een kloofje of kloof heeft gehad, weet hoe pijnlijk deze kunnen zijn. Vooral op handen en voeten komen kloven het meest voor, maar ook in de mondhoeken ziet men nogal eens kloven. Enen kloof kan echt zeer veel pijn doen en de persoon belemmeren in zijn doen en laten.

Ontstaan

Kloven ontstaan vaak in de winter, en vaker bij vrouwen dan bij mannen. Door de droge lucht droogt de huid uit. Maar ook door veel in aanraking te komen met water, droogt de huid uit. Water onttrekt immers het vocht aan de huid. Op handen en voeten waar eeltplekken zitten, kan deze verdikte huid makkelijk inscheuren de onderliggende huid scheurt dan mee open. De opengescheurde huid doet pijn. Kloven komen vaak weer terug, zelfs nadat ze genezen zijn.

Behandeling

De huid moet veel ingevet worden, dit doet men met een vette zalf. Op deze manier blijft de huid soepel en wordt deze ook beschermt tegen uitdrogen. Kijk goed wat er gebruikt wordt: een crème is gebaseerd op water en vet, een zalf is gebaseerd op alleen vet. Een zalf geniet dus zeker de voorkeur. Verder is het raadzaam om zo min mogelijk met de handen in het water te zitten of beschermende rubberen handschoenen te dragen. Zweetvoeten moeten bestreden worden, wissel ook regelmatig van sokken en schoenen.

Voorkomen

Probeer kloven zoveel mogelijk te voorkomen door droogte en vochtigheid geen kans te geven. Vermijd dus water, indien mogelijk, en ook droge lucht. Droge lucht ontstaat vooral in de winter, buiten, maar ook binnen. Wanneer de verwarming aanstaat, ontstaat er al snel een droge lucht. Zet daarom luchtbevochtigers neer. In de auto kan men beter ook de verwarming niet te hoog zetten. of richt de blazers op de ruit. Richt de droge lucht vooral niet op het lichaam. Smeer een aantal malen per dag de droge huid goed in. 8 tot 10 keer is helemaal niet te weinig. Beter een keer teveel dan te weinig.

Perleche

Bij perleche is er sprake van ontstoken kloofjes in de mondhoeken. Dit wordt veroorzaakt door een kunstgebit dat niet goed zit. Doordat er aan de mondhoeken gelikt wordt, verergert de ontsteking alleen maar. In het ergste geval scheurt de mondhoek uit: dit is zeer pijnlijk. De behandeling bestaat uit het toedienen van middelen die de bacterie of gist tegen gaan. Verder dient het kunstgebit gecontroleerd te worden.

Gebarsten lippen

Vooral in de winter komen gesprongen en gebarsten lippen veel voor. Dit komt omdat de lippen geen talgklieren bezitten en zichzelf niet kunnen invetten. Lippen zijn dus extra gevoelig voor kloven. Door gebruik te maken van een lipbalsem, kan men een hoop ellende voorkomen. Smeer in ieder geval ieder keer voordat je de koude winterlucht ingaat. In huis is het raadzaam de lucht vochtig te houden. Likken aan de lippen verergert de uitdroging alleen maar. Een lipbalsem op basis van cacaoboter is zeker aan te raden. Lipbalsems met glittertjes en allerlei kleurtjes Zijn wellicht wel leuk om te zien, maar let erop dat ze ook een toegevoegde waarde hebben en de lippen ook beschermen tegen uitdrogen.
© 2010 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een kloof in de voet: symptomen en behandelingEen kloof in de voet: symptomen en behandelingVeel mensen hebben last van kloven. Deze ontstaan meestal aan de hiel. Toch kunnen ze ook op andere plaatsen voorkomen z…
Kloven tussen de tenen en aan de hielKloven tussen de tenen en aan de hielKloven komen het vaakst voor aan de handen. Maar soms ontstaan er kloven of kleine kloofjes aan de voeten. Vaak is dit a…
Extreem droge handen en klovenExtreem droge handen en klovenHet hebben van droge handen is vervelend, maar wanneer ze extreem droog zijn dan lijkt bijna niks te helpen. De handen z…
Droge huid in de winter: huidverzorgingDroge huid in de winter: huidverzorgingWat zijn de oorzaken van een te droge huid tijdens de winter? Wat zijn de oorzaken waarom een droge huid nog droger word…

Mazelen: symptomen, oorzaak en behandeling (virusinfectie)Mazelen: symptomen, oorzaak en behandeling (virusinfectie)Mazelen symptomen zijn koorts; aanhoudende droge hoest; loopneus of verstopte neus; keelpijn; ontstoken ogen; pijnlijke,…
Kneuzing en eerste hulpKneuzing en eerste hulpEen kneuzing kan overal voorkomen: hand, voet, been, enkel, heup, ribben, arm etc. Het meest bekende zijn de gekneusde r…
Bronnen en referenties
  • http://www.labello.nl/home.html
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 28-02-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.