Een kloof in de voet: symptomen en behandeling

Een kloof in de voet: symptomen en behandeling Veel mensen hebben last van kloven. Deze ontstaan meestal aan de hiel. Toch kunnen ze ook op andere plaatsen voorkomen zoals de handen. Deze kloven zijn zeker in de zomer niet leuk, maar buiten een onaantrekkelijke huid komt er ook vaak pijn bij kijken. Bij het behandelen van een kloof wordt gezocht naar de onderliggende factor. Door deze factor te behandelen zal de kloof vanzelf genezen.

Hoe ziet een kloof eruit?

Een kloof ziet eruit als een korte snee in de huid. Soms kan deze vrij diep zijn. In de hiel zit er rond de kloof eelt. Op de handen zitten deze kloven midden in een ruwe en droge plaats op de huid. Kloven kunnen een schoonheidsprobleem zijn, vooral in de zomer als je open schoenen aan hebt. Wanneer de kloven redelijk diep zijn kunnen ze bloeden en heel pijnlijk aanvoelen tijdens het wandelen.

Hoe ontstaat een kloof?

Een kloof op de hiel ontstaat door langdurige eeltvorming. Na een tijd zal het eelt een dikke korst zijn die door de druk van de voet breekt. Hierdoor ontstaat een kloof in de voet. Sommige lijken vrij groot, maar vallen mee na het verwijderen van het eelt. Eelt ontstaat op zijn beurt door druk op de huid. Vandaar dat de meeste personen vooral kloven krijgen op de hiel.

Een andere factor die voor kloofvorming kan zorgen is een droge huid. Door deze droogte is de huid veel minder soepel en kunnen scheurtjes ontstaan in de voet die kloven worden. Ook veel op slippers lopen kan een oorzaak zijn voor het krijgen van kloven. Vaak is het zo dat je met je voet tot op de rand of juist over de rand van de slippers loopt. Omdat op deze plaats heel veel druk ontstaat, wordt de huid beschadigd en kan de kloof ontstaan.

Kloven kunnen ook het gevolg zijn van een andere aandoening. Denk hierbij vooral aan een schimmelinfectie tussen de tenen. In een erg geval van schimmelinfectie ontstaan er wondjes tussen de tenen. Wanneer deze niet snel behandeld worden kan dit tot grote en pijnlijke kloven leiden.

Behandeling

Zelf behandelen

Er zijn zelf een aantal dingen die je kan doen om de kloven te behandelen. Eerst kan je proberen om je huid goed te voeden. Dit kan je goed door één of twee maal per dag de voeten goed in te smeren met een voedende crème. Je kan zelf het eelt op de voeten goed in de gaten houden. Wanneer je merkt dat je eelt krijgt op de hiel kan je het beter verwijderen. Er zijn verschillende producten en materialen op de markt om dit te doen. Verder kan je een scrub gebruiken om dode huidcellen te verwijderen. Door de scrub op de huid te wrijven stimuleer je de bloedsomloop in de huidlagen. Dit is heel gezond voor de huid en maakt de huid weer soepeler.

Verder zijn er ook speciale zalven op de markt die erop gericht zijn om kloven te behandelen. Na een paar dagen de zalf te gebruiken zal de kloof al zo goed als genezen zijn. Als je deze zalf langdurig gebruikt kan je huid zelfs zijn soepelheid terugkrijgen. Deze zalven kan je kopen bij de drogist of de apotheker. Enkele voorbeelden hiervan zijn:
  • Eucerin herstellende voetcrème
  • Scholl Pharma Creme Hielkloven Active Repair K+
  • Scholl Creme hielkloven
  • Neutrogena Voetcreme voor zeer droge en beschadigde voeten

Er zijn nog meer crèmes beschikbaar. Let wel op dat je een crème of zalf koop die niet geparfumeerd is. Dit kan de voeten extra uitdrogen.

Ook kan je voor schoeisel zorgen dat de voet ruimte geeft. Het is beter om je slippers een maat groter te kopen en bij het kopen van de slippers er op te letten dat ook de hiel helemaal op de slipper staat zodat je niet op de rand loopt.

Kloven door een aandoening

Bij kloven die ontstaan zijn door een aandoening kan je het best langsgaan bij de huisarts. Deze zal in de eerste plaats de aandoening behandelen. Vaak zal de kloof daarna ook vanzelf weer genezen. Soms wordt er aangeraden om een crème op de kloof te smeren zodat deze weer sluit.

Podoloog

Een podoloog of ook wel voetarts genoemd, zal in geval van kloven aan de voeten de kloven goed bekijken. Daarna zal hij door middel van een aantal vragen proberen na te gaan wat de reden is voor het ontstaan van de kloven. In geval van een probleem met druk op de hiel zal hij speciaal schoeisel adviseren of een steunzool op maat maken die de druk in de voet gelijkmatig verspreidt.

Lees verder

© 2017 - 2024 Leen0095, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eeltproblemen aan de voetenEeltproblemen aan de voetenOnze voeten hebben vaak veel te lijden en er kunnen dan ook snel huidproblemen optreden, als voetschimmel, eeltvorming e…
Kloven tussen de tenen en aan de hielKloven tussen de tenen en aan de hielKloven komen het vaakst voor aan de handen. Maar soms ontstaan er kloven of kleine kloofjes aan de voeten. Vaak is dit a…
Eelt, eeltknobbels en eeltkloven: behandeling en verwijderenEelt, eeltknobbels en eeltkloven: behandeling en verwijderenHoe kun je het beste eelt verwijderen of eeltknobbels weghalen? Men spreekt van eelt wanneer de bovenlaag van de huid (d…
Eelt; hoe ontstaat het en hoe voorkom je/of behandel je hetEelt; hoe ontstaat het en hoe voorkom je/of behandel je hetEelt is een verdikking van de bovenste huidlaag, met als doel om de huid te beschermen. Overal waar veel wrijving van de…

Een liesbreuk bij volwassenen: hernia in de liesstreekEen liesbreuk bij volwassenen: hernia in de liesstreekBij een liesbreuk ontstaat er een hernia in de lies. Dit is herkenbaar aan een bult in de lies die ook gezwollen aanvoel…
Blaaskanker: Kanker in blaas met bloed in urineBlaaskanker: Kanker in blaas met bloed in urineBlaaskanker (blaascarcinoom) is kanker die begint in de blaas, het lichaamsdeel in het midden van de onderbuik dat urine…
Bronnen en referenties
  • http://zaanstad.podotherapie.nl/behandelingen/klachtenwijzer/huidaandoeningen/kloofvorming/
  • http://www.natuuraanhuis.be/nl/blog/kloven-behandelen-zo-verzorg-je-pijnlijke-kloven/#.WKy853_IsTo
  • http://www.gehwol.nl/de-oplossing-voor-je-voeten-en-benen/hulp-bij/kloven-in-voeten/
Leen0095 (84 artikelen)
Laatste update: 17-03-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.