Veel voorkomende besmettelijke huidaandoeningen

Veel voorkomende besmettelijke huidaandoeningen Veel huidaandoeningen worden gekenmerkt door huiduitslag of huidletsels. De meeste van deze huidaandoeningen zijn onschuldig en niet-besmettelijk. Soms kunnen huidproblemen echter snel verspreiden naar andere lichaamsdelen of personen. Veel voorkomende besmettelijke huidaandoeningen zijn impetigo, koortslippen, ringworm en schurft. Vaak gaan deze besmettelijke huidinfecties gepaard met andere symptomen zoals zweren, blaren, jeuk, pijn en roodheid van de huid. Goede hygiëne is cruciaal om de verspreiding van veel besmettelijke huidziekten te voorkomen. Dit omvat regelmatig handen wassen met water en zeep, het vermijden van het delen van persoonlijke voorwerpen, en het wekelijks verschonen en wassen van lakens en kussenslopen.

Veel voorkomende besmettelijke huidaandoeningen

Cellulitis

Oorzaken en verspreiding
Cellulitis is een bacteriële infectie van de huid en het onderliggende weefsel, meestal veroorzaakt door de bacteriën Staphylococcus aureus of Streptococcus. Het ontstaat vaak na een verwonding of een breuk in de huid, waardoor bacteriën kunnen binnendringen. Het kan ook optreden zonder een duidelijke verwonding. De verspreiding gebeurt via huidcontact met besmette oppervlakken of door direct contact met een geïnfecteerde persoon.

Symptomen
De symptomen van cellulitis zijn onder andere een rode, gezwollen huid die warm aanvoelt, pijn op de aangetaste plek, koorts en soms blaren of pusvorming. De huid kan ook een glanzend uiterlijk hebben.

Behandeling
Behandeling van cellulitis omvat meestal antibiotica om de infectie te bestrijden. In ernstige gevallen kan ziekenhuisopname noodzakelijk zijn voor intraveneuze antibiotica. Daarnaast is het belangrijk om het aangetaste gebied in rust te houden en te elevateren om zwelling te verminderen.

Erythema infectiosum (vijfde ziekte)

Oorzaken en verspreiding
Erythema infectiosum, ook bekend als de vijfde ziekte, wordt veroorzaakt door een infectie met het parvovirus B19. De infectie verspreidt zich voornamelijk via ademhalingsdruppeltjes die in de luchtwegen terechtkomen. Overdracht van het virus kan ook plaatsvinden door blootstelling aan besmet bloed. Erythema infectiosum komt wereldwijd voor, vooral bij kinderen van 5 tot 15 jaar, maar kan ook volwassenen treffen. De symptomen doen zich meestal voor in de lente.

Symptomen
Veelvoorkomende symptomen zijn milde koorts, vermoeidheid, en een huiduitslag op de wangen die lijkt op een 'slapende' rode huiduitslag. Deze uitslag kan zich over het hele lichaam verspreiden. Bij sommige kinderen met een verzwakt immuunsysteem (zoals bij aids of leukemie) of bij kinderen met bepaalde bloedaandoeningen (zoals sikkelcelanemie of hemolytische anemie) kunnen de symptomen ernstiger zijn. De infectie kan de productie van rode bloedcellen tijdelijk verminderen, wat kan leiden tot bloedarmoede. Volwassenen kunnen ook door de vijfde ziekte worden getroffen en ervaren vaak symptomen van artritis, zoals gewrichtspijn, -stijfheid, roodheid en zwelling, meestal in de knieën, vingers en polsen.

Zwangere vrouwen moeten zich goed laten opvolgen bij een infectie met het parvovirus B19 / Bron: PublicDomainPictures, PixabayZwangere vrouwen moeten zich goed laten opvolgen bij een infectie met het parvovirus B19 / Bron: PublicDomainPictures, Pixabay
Behandeling
De ziekte is meestal zelflimiterend. Behandeling is vaak ondersteunend en symptomatisch. Paracetamol en/of NSAID's (niet-steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen) kunnen helpen bij het verlichten van koorts, gewrichtspijn en hoofdpijn. Bij een aplastische crisis kan een rode bloedceltransfusie noodzakelijk zijn. Zwangere vrouwen die in het vroege stadium van de zwangerschap geïnfecteerd raken met parvovirus B19 dienen regelmatig gecontroleerd te worden door een verloskundige, met seriële echografieën om complicaties zoals hydrops fetalis te monitoren.

Erysipelas

Oorzaken en verspreiding
Erysipelas is een oppervlakkige huidinfectie die meestal wordt veroorzaakt door Streptococcus pyogenes. Het komt vaak voor op de benen of het gezicht en ontstaat vaak na een huidverwonding. De infectie verspreidt zich via de bloedbaan of door direct contact met een besmette persoon.

Symptomen
Symptomen van erysipelas zijn onder andere een scherpe, goed afgebakende rode huid, zwelling, koorts, en pijn op de aangetaste plek. De huid kan ook warm aanvoelen en blaren vertonen.

Behandeling
Behandeling omvat meestal een kuur met antibiotica. In ernstige gevallen kan opname in het ziekenhuis nodig zijn voor intraveneuze toediening van medicatie. Patiënten worden aangeraden om het aangetaste gebied te rusten en te elevateren.

Folliculitis, Ontsteking van de haarzakjes

Oorzaken en verspreiding
Folliculitis is een ontsteking van de haarzakjes, meestal veroorzaakt door een stafylokokkeninfectie. Deze bacteriën kunnen de haarzakjes binnendringen via een vochtig of zweterig voorwerp, een scheermesje, of een beschadigde huid, zoals bij een droge huid, wat het risico op infectie verhoogt.

Symptomen
De patiënt ervaart vaak rode, jeukende, pijnlijke bulten of pus gevulde blaren. Als de symptomen binnen twee dagen niet verbeteren, is medisch advies aan te raden.

Antibiotica kan nodig zijn voor de behandeling van folliculitis / Bron: Stevepb, PixabayAntibiotica kan nodig zijn voor de behandeling van folliculitis / Bron: Stevepb, Pixabay
Behandeling
Behandeling bestaat vaak uit het gebruik van antibiotische zalf of, in ernstigere gevallen, orale antibiotica.

Hand-, voet- en mondziekte

Oorzaken en verspreiding
De hand-, voet- en mondziekte wordt veroorzaakt door enterovirussen, met name het coxsackievirus. Het virus verspreidt zich via speeksel, slijm, ontlasting of blaarvocht van een geïnfecteerde persoon. Niet alle mensen met de ziekte vertonen symptomen, maar wanneer deze er zijn, kunnen ze koorts, keelpijn, mondzweren en blaren op de handen, voeten en soms de billen omvatten. Volwassenen kunnen het virus ook overdragen, zelfs als zij zelf geen symptomen hebben, en dit kan nog steeds het geval zijn nadat de symptomen zijn verdwenen.

Impetigo, een besmettelijke huidinfectie met zweren en blaren

Oorzaken en verspreiding
Impetigo is een veelvoorkomende en zeer besmettelijke huidinfectie veroorzaakt door bacteriën zoals Staphylococcus aureus of Streptococcus pyogenes. Bij volwassenen ontstaat impetigo vaak door een huidletsel veroorzaakt door een andere aandoening, zoals dermatitis. Bij kinderen komt de infectie vaak voor na een snede, schaafwond of insectenbeet, maar kan ook optreden zonder zichtbare huidbeschadiging. De infectie verspreidt zich snel door direct contact met de zweren van een geïnfecteerde persoon of via besmette voorwerpen zoals kleding of speelgoed.

Symptomen
Impetigo treft meestal kinderen, vooral tijdens de zomermaanden. De infectie leidt tot zweren op het gezicht (meestal rond de neus en mond), handen en voeten. De zweren beginnen als rode en vochtige plekken en ontwikkelen zich tot honingkleurige korstjes. Ze kunnen gepaard gaan met pijn en milde jeuk.

Behandeling
Behandeling bestaat uit het aanbrengen van antibiotische crème, het bedekken van de zweren en zorgen voor goede hygiëne.

Koortslip en koortsblaasjes

Oorzaken en verspreiding
Koortslippen worden veroorzaakt door het herpes simplex type 1-virus (HSV-1). De meeste mensen raken tijdens hun kindertijd besmet via speeksel van een geïnfecteerde persoon.

Symptomen
Een koortslip wordt gekenmerkt door pijnlijke, rode, met vloeistof gevulde koortsblaasjes op de lippen of in de mond, vaak vergezeld van jeuk en brandende gevoelens.

Oververmoeidheid kan een nieuwe uitbraak van koortsblaasjes veroorzaken / Bron: Concord90, PixabayOververmoeidheid kan een nieuwe uitbraak van koortsblaasjes veroorzaken / Bron: Concord90, Pixabay
Behandeling
Koortsblaasjes genezen meestal vanzelf, maar antivirale pillen of crèmes kunnen het genezingsproces versnellen. Het virus blijft in het lichaam aanwezig en kan opnieuw uitbraken veroorzaken bij ziekte, angst of oververmoeidheid.

Lichen planus

Oorzaken en verspreiding
Lichen planus is een ontstekingsziekte van de huid die niet besmettelijk is. De exacte oorzaak is onbekend, maar het wordt vaak geassocieerd met auto-immuunreacties. Er zijn aanwijzingen dat stress, infecties en bepaalde medicijnen een rol kunnen spelen. Lichen planus kan ook optreden in de mond en op de genitale gebieden.

Symptomen
Symptomen zijn onder andere jeukende, paarse of blauwachtige bultjes op de huid, die vaak een glanzend uiterlijk hebben. In de mond kan het zich manifesteren als witte of paarse vlekken die pijn kunnen doen of ongemak kunnen veroorzaken.

Behandeling
Behandeling van lichen planus omvat meestal corticosteroïden om de ontsteking te verminderen. Antihistaminica kunnen worden voorgeschreven voor jeuk. In sommige gevallen kan fototherapie of immunosuppressieve therapie nodig zijn.

Mazelen

Oorzaken en verspreiding
Mazelen is een zeer besmettelijke virale infectie die zich verspreidt via ademhalingsdruppeltjes. Het mazelenvirus blijft tot twee uur in de lucht hangen na het verlaat van de geïnfecteerde persoon en kan ook worden overgedragen door contact met besmette vloeistoffen zoals speeksel of neusslijm. Mazelen komt wereldwijd voor en is de belangrijkste oorzaak van kindersterfte door infectieziekten in ontwikkelingslanden.

Symptomen
De ziekte begint vaak met hoge koorts, gevolgd door hoest, loopneus, rode ogen, en kleine witte vlekjes in de mond, bekend als Koplik-vlekken. Na een paar dagen verschijnt een huiduitslag die zich meestal verspreidt van het gezicht naar de rest van het lichaam. Mazelen kan ernstige complicaties veroorzaken zoals longontsteking, encefalitis en soms zelfs de dood.

Behandeling
Er is geen specifieke behandeling voor mazelen. De behandeling richt zich op het verlichten van de symptomen en het voorkomen van complicaties. Het is belangrijk om te zorgen voor rust en voldoende vochtinname. De mazelenvaccinatie is de beste manier om mazelen te voorkomen en wordt routinematig gegeven aan kinderen.

Ringworm, schimmelinfectie van de huid

Oorzaken en verspreiding
Ringworm is een schimmelinfectie veroorzaakt door dermatofyten, een groep van schimmels die de huid, nagels en haren infecteren. Het ontstaat vaak door contact met besmette dieren, zoals honden of katten, of door gebruik van besmette voorwerpen zoals handdoeken, beddengoed of kleding. Ringworm kan ook worden overgedragen door direct huidcontact met een geïnfecteerde persoon.

Symptomen
Kenmerkend voor ringworm is een ringvormige uitslag met een heldere, gezonde huid in het midden en een rode, schilferige rand eromheen. De uitslag kan jeuken en ongemakkelijk aanvoelen. In ernstigere gevallen kunnen de huid en het haar op de aangetaste plekken beschadigen.

Behandeling
Behandeling omvat meestal het gebruik van antischimmelcrèmes of -zalven. In ernstigere gevallen kunnen orale antischimmelmiddelen nodig zijn.

Schurft

Oorzaken en verspreiding
Schurft wordt veroorzaakt door de schurftmijt (Sarcoptes scabiei), een microscopisch kleine parasiet die zich in de bovenste huidlagen graaft. Deze mijten verspreiden zich gemakkelijk in drukke en slecht geventileerde ruimtes. Schurft wordt voornamelijk overgedragen door langdurig huidcontact met een geïnfecteerde persoon. De mijten kunnen ook worden verspreid via besmette kleding, beddengoed en meubels. Hoewel de aandoening overal ter wereld voorkomt, zijn gevallen van schurft het meest gebruikelijk in dichtbevolkte gebieden en instellingen zoals verpleeghuizen en gevangenissen.

Symptomen
De symptomen van schurft omvatten intense jeuk, vooral 's nachts, wat kan leiden tot slaapproblemen. Patiënten ontwikkelen vaak een uitslag bestaande uit kleine, jeukende bultjes die kunnen lijken op netelroos. Door krabben kunnen er secundaire huidletsels ontstaan die kunnen infecteren. In ernstige gevallen kan er korstvorming optreden. Schurftmijten graven zich vaak in op plekken zoals de polsen, ellebogen, tussen de vingers, rond de vingernagels, de billen, de riemlijn, de penis en het gebied rond de tepels, hoewel ze zich overal op het lichaam kunnen bevinden.

Behandeling
Patiënten met schurft moeten een arts raadplegen voor een nauwkeurige diagnose en behandeling. Medicijnen zoals permethrine- of ivermectinecrèmes worden vaak voorgeschreven om de mijten te doden. Deze medicijnen verlichten de jeuk en behandelen eventuele secundaire infecties. De behandeling moet soms worden herhaald om ervoor te zorgen dat alle mijten zijn geëlimineerd. Het kan tot vier weken duren voordat de symptomen volledig verdwijnen.

Verruca vulgaris (wratten)

Oorzaken en verspreiding
Verruca vulgaris zijn goedaardige gezwellen veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). Wratten verspreiden zich via direct contact met de huid van een besmette persoon of door contact met besmette oppervlakken, zoals zwembaden of douches.

Symptomen
Wratten verschijnen als ruwe, verharde bultjes op de huid, vaak met een bloemkoolachtig uiterlijk. Ze kunnen op verschillende delen van het lichaam voorkomen, met name op handen en voeten.

Behandeling
Behandelingen voor wratten omvatten cryotherapie (bevriezen), het aanbrengen van salicylzuur, en soms chirurgische verwijdering. Veel wratten verdwijnen vanzelf zonder behandeling, maar behandelingen kunnen helpen om ze sneller te verwijderen.

Waterpokken en gordelroos

Oorzaken en verspreiding
Waterpokken wordt veroorzaakt door het varicella-zoster virus. Deze virale infectie leidt tot blaren op de huid en kan zich verspreiden door direct contact met de blaren, speeksel of luchtdeeltjes van een geïnfecteerde persoon. Hoewel waterpokken meestal slechts één keer voorkomt in het leven, blijft het virus latent in het lichaam aanwezig. Op latere leeftijd kan het virus reactiveren en leiden tot gordelroos. Gordelroos is niet besmettelijk voor mensen die al waterpokken hebben gehad, maar het kan wel waterpokken veroorzaken bij iemand die nooit eerder met het virus in aanraking is gekomen.

Hoofdpijn kan een symptoom zijn van gordelroos / Bron: Geralt, PixabayHoofdpijn kan een symptoom zijn van gordelroos / Bron: Geralt, Pixabay
Symptomen
Symptomen van gordelroos kunnen omvatten:
  • Blaren die uiteindelijk kunnen scheuren
  • Branderigheid en jeuk
  • Rode uitslag
  • Gevoelloosheid
  • Korstvorming
  • Pijn
  • Tintelingen

De huiduitslag en blaren verschijnen meestal rond de romp, maar kunnen ook rond een oog, de nek of het gezicht ontstaan. Gordelroos kan gepaard gaan met koorts, hoofdpijn, vermoeidheid en een overgevoeligheid voor licht.

Behandeling
Behandeling van gordelroos kan onder meer bestaan uit het gebruik van uitdrogende lotions en jeukstillende medicatie om de symptomen te verlichten. Er zijn ook vaccins beschikbaar om waterpokken te voorkomen bij zowel kinderen als volwassenen. Voor de preventie van gordelroos bij volwassenen van vijftig jaar en ouder zijn er specifieke vaccins die helpen om de kans op een uitbraak te verminderen.

Wratten

Oorzaken en verspreiding
Wratten zijn goedaardige huidletsels veroorzaakt door een infectie met het humaan papillomavirus (HPV). Het virus infecteert de bovenste huidlagen, wat resulteert in wratten. Beschadigde huid of een gebarsten huid verhoogt de kans op een HPV-infectie. Wratten zijn besmettelijk en kunnen worden overgedragen door direct contact met een wrat of via besmette voorwerpen zoals handdoeken en schoenen. Ze kunnen zich verspreiden in gemeenschappelijke ruimtes zoals zwembaden en sportscholen.

Symptomen
Wratten verschijnen vaak als huidkleurige, ruwe knobbels, maar kunnen ook bruin, grijs of zwart zijn, of vlak en glad. Ze komen het vaakst voor op de handen, voeten en gewrichten, maar kunnen overal op het lichaam voorkomen.

Behandeling
De behandeling van wratten kan verschillende methoden omvatten:
  • Chemische behandelingen, zoals salicylzuur
  • Het toepassen van duct tape op de wrat
  • Cryotherapie (bevriezen van de wratten)

Het kan nodig zijn om verschillende behandelingen uit te proberen of de behandeling te herhalen om de wratten effectief te verwijderen.

Zweetuitslag, huiduitslag door warmte

Oorzaken en verspreiding
Zweetuitslag wordt veroorzaakt door verstopte zweetklieren, waardoor zweet onder de huid wordt vastgehouden en kleine blaren of rode bultjes ontstaan. Dit gebeurt vaak bij warme, vochtige omstandigheden waarbij de huid veel zweet produceert. Hoewel zweetuitslag op zichzelf niet besmettelijk is, kan het huidgebied door irritatie en krabben infecties ontwikkelen.

Symptomen
Zweetuitslag wordt gekenmerkt door rode bultjes, blaren of puistjes, vooral op plekken waar zweet zich ophoopt, zoals de nek, oksels, rug en andere huidplooien.

Behandeling
Behandeling omvat het verfrissen en koelen van de huid door een koele, droge omgeving te zoeken. Het gebruik van kruidencrèmes kan ook verlichting bieden. Het voorkomen van overmatige warmte en vochtigheid helpt om zweetuitslag te voorkomen.

Ziekte van Kawasaki

Oorzaken en verspreiding
De exacte oorzaak van de ziekte van Kawasaki is onbekend, maar men denkt dat een infectie met een virus of bacterie kan bijdragen aan de ontwikkeling van de aandoening. De ziekte komt vaker voor bij kinderen onder de vijf jaar en is niet besmettelijk. Er zijn aanwijzingen dat genetische en omgevingsfactoren een rol kunnen spelen.

Symptomen
De ziekte van Kawasaki veroorzaakt symptomen zoals hoge koorts, huiduitslag, gezwollen lymfeklieren, en ontsteking van de mond en lippen. De aandoening kan leiden tot ernstige complicaties zoals ontsteking van de bloedvaten, wat kan resulteren in hartproblemen. Het is belangrijk om snel medische hulp in te schakelen, vooral als de symptomen na vijf dagen niet verbeteren.

Behandeling
Behandeling omvat vaak intravenieuze immunoglobuline (IVIG) en hoge doses aspirine om ontsteking en koorts te verminderen. Het kan nodig zijn om de patiënt te volgen met echocardiogrammen om eventuele hartcomplicaties te monitoren.

Risicofactoren voor het oplopen van veel voorkomende besmettelijke huidaandoeningen

Verhoogde blootstelling aan ziekteverwekkers
Mensen die in drukke of overbevolkte gebieden wonen, zoals stedelijke omgevingen, hebben een hoger risico op infecties. Dit komt doordat ze vaker in contact komen met besmette patiënten. Werknemers in de gezondheidszorg en kinderdagverblijven lopen ook een groter risico door frequent contact met geïnfecteerde personen. Deze blootstelling kan resulteren in een hogere incidentie van besmettelijke huidaandoeningen, vooral in tijden van epidemieën of uitbraken.

Huidbeschadiging
Open wonden, snijwonden en schaafwonden maken het gemakkelijker voor bacteriën en virussen om het lichaam binnen te dringen. Mensen met bestaande huidaandoeningen zoals eczeem zijn bijzonder kwetsbaar, omdat hun huidbarrière verzwakt is. Dit verhoogt de kans op secundaire infecties, wat leidt tot ernstigere huidproblemen. Het is cruciaal dat mensen met kwetsbare huid extra voorzichtig zijn en hun huid goed verzorgen om infecties te voorkomen.

Slechte hygiëne
Onvoldoende handhygiëne en een gebrek aan regelmatige lichaamsverzorging verhogen de kans op het oplopen van besmettelijke huidaandoeningen. Het niet regelmatig wassen van handen, vooral na contact met besmette oppervlakken, kan leiden tot de verspreiding van ziekteverwekkers. Het bevorderen van goede hygiënepraktijken, zoals regelmatig douchen en het gebruik van handdesinfectiemiddelen, kan helpen om het risico op infecties te verlagen.

Immunosuppressie
Mensen met een verzwakt immuunsysteem, zoals patiënten met hiv/aids, diabetes of degenen die immuunsuppressieve medicatie gebruiken, zijn gevoeliger voor infecties. Dit geldt ook voor ouderen en jonge kinderen, die vaak een minder sterk immuunsysteem hebben. Deze groepen moeten extra voorzichtig zijn en medische hulp inroepen bij de eerste tekenen van huidinfecties om complicaties te voorkomen.

Huidcontact met besmette oppervlakken
Besmette gemeenschappelijke ruimtes zoals zwembaden, douches en kleedkamers zijn belangrijke plaatsen waar besmettelijke huidaandoeningen kunnen worden opgelopen. Het is vooral belangrijk om voorzichtig te zijn in deze omgevingen en om direct contact met besmette oppervlakken te vermijden. Het delen van persoonlijke items zoals handdoeken, scheerapparaten of kleding kan ook bijdragen aan de verspreiding van infecties, wat benadrukt hoe essentieel persoonlijke hygiëne is.

Leefstijl en omgevingsfactoren
Slechte voeding, stress en gebrek aan lichaamsbeweging kunnen de algehele gezondheid en het immuunsysteem verzwakken, waardoor het risico op infecties toeneemt. Leefomstandigheden, zoals het wonen in een vochtige omgeving, kunnen ook bijdragen aan huidaandoeningen zoals schimmelinfecties. Het is belangrijk om een gezonde levensstijl aan te houden en omgevingsfactoren te overwegen bij het beoordelen van het risico op huidinfecties.

Geassocieerde symptomen

Roodheid en zwelling
Veel besmettelijke huidaandoeningen veroorzaken roodheid en zwelling in het getroffen gebied. Dit kan wijzen op een ontstekingsreactie van het immuunsysteem die zich aanpast aan de infectie. Roodheid kan variëren van mild tot ernstig, afhankelijk van de ernst van de infectie. Deze symptomen kunnen ook gepaard gaan met een verhoogde temperatuur van de huid.

Jeuk
Jeuk is een veelvoorkomend symptoom bij verschillende huidaandoeningen, zoals schurft en impetigo. Het kan leiden tot krabben, wat de infectie kan verergeren en mogelijk tot secundaire infecties kan leiden. Het is belangrijk om jeukende huid niet te krabben en medische hulp te zoeken om de onderliggende oorzaak vast te stellen.

Pijn of ongemak
Infecties kunnen leiden tot pijn of ongemak in het getroffen gebied. Dit kan variëren van een lichte gevoeligheid tot hevige pijn, afhankelijk van de diepte en de ernst van de infectie. Pijn kan ook wijzen op een ontstekingsreactie of een meer ernstige aandoening die onmiddellijke aandacht vereist.

Blaren en zweren
Bij bepaalde huidaandoeningen, zoals impetigo, kunnen blaren of zweren ontstaan. Deze kunnen gevuld zijn met vloeistof en openbreken, waardoor er korsten ontstaan. Het is belangrijk om deze blaren niet te doorprikken om verdere infectie of verspreiding te voorkomen.

Koorts
Sommige besmettelijke huidaandoeningen kunnen systemische symptomen veroorzaken, zoals koorts. Koorts kan een teken zijn dat het lichaam tegen een infectie vecht. Dit symptoom kan gepaard gaan met andere systemische symptomen zoals vermoeidheid, spierpijn en een algemeen gevoel van onwel zijn.

Afgeleide symptomen
Bij een aantal huidaandoeningen kunnen er andere symptomen optreden, afhankelijk van de aard van de infectie. Dit kan variëren van ademhalingsproblemen bij bepaalde schimmelinfecties tot gastro-intestinale symptomen bij systemische infecties. Het is belangrijk om het geheel van symptomen te overwegen bij de beoordeling van een mogelijke infectie.

Lymfeklierzwelling
Bij sommige infecties kan er zwelling van de nabijgelegen lymfeklieren optreden, wat een teken is dat het lichaam een infectie bestrijdt. Dit komt vaak voor bij huidaandoeningen zoals impetigo en ringworm, waar de lymfeklieren in de buurt van de infectie kunnen opzwellen als onderdeel van de immuunrespons.

Vermoeidheid
Algemene vermoeidheid of een gebrek aan energie kan ook geassocieerd worden met besmettelijke huidaandoeningen. Dit kan het gevolg zijn van de infectie zelf of als gevolg van een ontstekingsreactie in het lichaam. Het is belangrijk om voldoende rust te nemen en de symptomen te volgen om de noodzaak van medische interventie te beoordelen.

Alarmsymptomen

Aanhoudende koorts
Een aanhoudende koorts die niet reageert op standaard koortsverlagende middelen kan een alarmsymptoom zijn. Dit kan wijzen op een ernstigere infectie die medische aandacht vereist. Het is belangrijk om te letten op de duur en de hoogte van de koorts in combinatie met andere symptomen.

Ernstige pijn of ongemak
Als een huidaandoening gepaard gaat met ernstige pijn of ongemak, vooral als deze toeneemt, kan dit wijzen op een onderliggende complicatie of een ernstigere infectie. Het is raadzaam om medische hulp in te roepen als de pijn ondraaglijk is of verergert.

Grote zwelling of roodheid
Bij significante zwelling of uitgebreide roodheid rond een infectiegebied kan er sprake zijn van een ernstige reactie. Dit kan wijzen op cellulitis of een andere vorm van infectie die medische behandeling vereist.

Verslechtering van symptomen
Als de symptomen van een huidaandoening plotseling verergeren of nieuwe symptomen optreden, kan dit een teken zijn dat de infectie zich verspreidt of niet goed reageert op de behandeling. Dit kan leiden tot complicaties die onmiddellijke aandacht vereisen.

Vorming van blaren of zweren
Als een huidaandoening leidt tot de vorming van blaren of zweren die openbreken en etter of andere afscheiding vertonen, is dit een alarmsymptoom. Het kan duiden op een secundaire bacteriële infectie die behandeld moet worden.

Korte adem of ademhalingsproblemen
Als er ademhalingsproblemen optreden, vooral bij huidaandoeningen die geassocieerd zijn met allergische reacties of infecties, is het cruciaal om onmiddellijk medische hulp te zoeken. Dit kan wijzen op een anafylactische reactie of andere ernstige complicaties.

Wijdverspreide uitslag
Een uitslag die zich snel verspreidt naar andere delen van het lichaam, vooral als deze gepaard gaat met andere symptomen zoals koorts of pijn, kan een teken zijn van een ernstige infectie. Dit vereist vaak onmiddellijke evaluatie door een medische professional.

Verlies van bewustzijn of ernstige desoriëntatie
Bij huidaandoeningen die systemische symptomen vertonen, zoals een infectie die in de bloedbaan terechtkomt, kan er sprake zijn van verlies van bewustzijn of ernstige desoriëntatie. Dit is een medische noodsituatie die onmiddellijke aandacht vereist.

Diagnose en onderzoeken

Anamnese
Bij het diagnosticeren van besmettelijke huidaandoeningen is het belangrijk dat de arts begint met een gedetailleerde anamnese. Dit houdt in dat de patiënt vragen krijgt over de symptomen, zoals de duur, ernst en veranderingen in de huid. De arts vraagt ook naar recente blootstellingen aan mensen met huidinfecties, reizen naar gebieden met hoge incidentie van bepaalde aandoeningen, en relevante medische geschiedenis, zoals eerdere huidproblemen of allergieën. Een grondige anamnese helpt om risicofactoren en mogelijke oorzaken te identificeren, waardoor de arts beter in staat is om de juiste diagnose te stellen.

Lichamelijk onderzoek
Na de anamnese volgt een fysiek onderzoek. De arts inspecteert de huid van de patiënt zorgvuldig op zichtbare tekenen van infectie. Dit omvat het beoordelen van de kleur, textuur en temperatuur van de huid, evenals het controleren op uitslag, blaren, schilfering of andere afwijkingen. De lymfeklieren in de nabijheid van de aangetaste gebieden worden ook gecontroleerd op zwelling en gevoeligheid, wat kan duiden op een systemische infectie. Het lichamelijk onderzoek biedt cruciale aanwijzingen die kunnen helpen bij het verder verfijnen van de diagnose.

Laboratoriumonderzoeken
Afhankelijk van de bevindingen tijdens de anamnese en het lichamelijk onderzoek kunnen verschillende laboratoriumtests nodig zijn. Huidafkrabsels worden vaak genomen om te onderzoeken op schimmels, bacteriën of parasieten onder een microscoop. Culturen kunnen ook worden uitgevoerd om de specifieke veroorzaker van de infectie te isoleren en te identificeren, vooral in gevallen van bacteriële of schimmelinfecties. Bloedonderzoek kan ook nuttig zijn, waarbij de arts let op verhoogde ontstekingsmarkers of andere afwijkingen in het bloedbeeld die kunnen wijzen op een systemische infectie of een allergische reactie.

Beeldvorming
In sommige gevallen kan beeldvorming noodzakelijk zijn om de diepte en extensie van een infectie te beoordelen. Echografie kan worden gebruikt om onderhuidse abcessen of andere aandoeningen te identificeren, terwijl een MRI kan helpen bij het visualiseren van weefselschade of andere complicaties. Beeldvorming is vooral nuttig wanneer er zorgen zijn over ernstige infecties die niet alleen de huid maar ook de onderliggende weefsels kunnen aantasten.

Patch-testen
Als er een vermoeden bestaat van allergische huidreacties, kunnen patch-testen worden uitgevoerd. Dit omvat het aanbrengen van verschillende allergenen op de huid om te bepalen welke stoffen een reactie uitlokken. Deze testen zijn nuttig bij het identificeren van contactdermatitis en andere allergieën die kunnen bijdragen aan huidproblemen. Het resultaat van deze testen helpt artsen bij het adviseren van patiënten over het vermijden van bepaalde stoffen in hun omgeving.

Histopathologisch onderzoek
In gevallen waar de diagnose niet duidelijk is of wanneer er vermoedens zijn van ernstigere aandoeningen, kan een biopsie van de huid noodzakelijk zijn. Hierbij worden weefselmonsters genomen en onder een microscoop onderzocht. Histopathologisch onderzoek kan helpen bij het uitsluiten van maligniteiten en het bevestigen van de diagnose, wat cruciaal is voor het bepalen van de juiste behandelstrategie.

Behandeling

Algemene benadering
De behandeling van besmettelijke huidaandoeningen is afhankelijk van de specifieke aandoening, de ernst ervan, en de algemene gezondheidstoestand van de patiënt. In de meeste gevallen richt de behandeling zich op het elimineren van de infectie, het verlichten van symptomen en het bevorderen van genezing. Het is cruciaal om de oorzaak van de infectie nauwkeurig te identificeren om een effectieve behandeling te waarborgen.

Antibiotica en antivirale middelen
Bacteriële huidinfecties, zoals impetigo, vereisen vaak behandeling met antibiotica. Dit kan zowel topisch (via crèmes of zalven) als systemisch (via orale of intraveneuze medicatie) zijn, afhankelijk van de ernst van de infectie. Antivirale middelen worden voorgeschreven voor virale huidaandoeningen zoals herpes simplex of waterpokken om de duur van de symptomen te verkorten en complicaties te voorkomen.

Antischimmelmiddelen
Voor schimmelinfecties, zoals ringworm of candida-infecties, worden antischimmelmiddelen gebruikt. Deze kunnen ook lokaal worden toegepast of systemisch worden voorgeschreven, afhankelijk van de ernst en locatie van de infectie. Het is belangrijk om de behandeling volledig af te maken om herinfectie en schimmelresistentie te voorkomen.

Symptomatische behandeling
Bij veel voorkomende huidaandoeningen kan symptomatische behandeling ook nuttig zijn. Dit kan bestaan uit het gebruik van antihistaminica om jeuk en ontsteking te verlichten, of het aanbrengen van hydraterende crèmes om de huid te kalmeren. Corticosteroïde crèmes kunnen worden voorgeschreven om ontsteking en jeuk te verminderen, vooral bij aandoeningen zoals eczeem of contactdermatitis.

Fysiotherapie en alternatieve therapieën
In sommige gevallen kunnen aanvullende behandelingen, zoals fysiotherapie of alternatieve therapieën, nuttig zijn. Dit kan helpen bij het herstel van de huidfunctie en het verminderen van de symptomen. Alternatieve therapieën zoals acupunctuur of kruidenbehandelingen worden door sommige patiënten ook overwogen, hoewel het belangrijk is om dit met een zorgverlener te bespreken voordat je deze benaderingen toepast.

Preventieve maatregelen
Preventie speelt een cruciale rol in het beheersen van besmettelijke huidaandoeningen. Goede hygiënepraktijken, zoals regelmatig handen wassen, het vermijden van nauw contact met geïnfecteerde personen, en het zorgen voor een schone en droge huid, zijn essentieel om infecties te voorkomen. Vaccinatie tegen bepaalde infecties, zoals waterpokken en mazelen, kan ook helpen bij het verminderen van de incidentie van deze aandoeningen.

Opvolging en monitoring
Regelmatige opvolging en monitoring van de huidgezondheid zijn belangrijk om de effectiviteit van de behandeling te evalueren en om eventuele terugvallen of nieuwe infecties vroegtijdig op te sporen. Zorgverleners moeten patiënten aanmoedigen om veranderingen in hun huid of symptomen onmiddellijk te rapporteren, zodat tijdig kan worden ingegrepen.

Prognose

Algemene prognose
De prognose van besmettelijke huidaandoeningen varieert sterk afhankelijk van de specifieke aandoening, de ernst ervan, en de algehele gezondheid van de patiënt. Veel van deze aandoeningen zijn goed te behandelen, vooral als ze vroegtijdig worden herkend en behandeld. In de meeste gevallen is de prognose gunstig, en patiënten herstellen volledig zonder blijvende gevolgen.

Factoren die de prognose beïnvloeden
Er zijn verschillende factoren die de prognose van een besmettelijke huidaandoening kunnen beïnvloeden, waaronder:
  • Leeftijd van de patiënt: Jongere kinderen en ouderen kunnen meer risico lopen op complicaties door een minder sterk immuunsysteem.
  • Algemene gezondheid: Patiënten met onderliggende gezondheidsproblemen, zoals diabetes of immunosuppressieve aandoeningen, kunnen een slechtere prognose hebben.
  • Tijdige diagnose en behandeling: Vroege interventie is cruciaal voor een betere uitkomst. Langdurige of onbehandelde infecties kunnen leiden tot complicaties en een slechtere prognose.

Complicaties en hun impact op de prognose
Sommige besmettelijke huidaandoeningen kunnen complicaties veroorzaken die de prognose nadelig beïnvloeden. Bijvoorbeeld, impetigo kan leiden tot cellulitis, wat een ernstigere infectie van de huid en onderliggende weefsels is. Daarnaast kunnen aandoeningen zoals schurft leiden tot secundaire bacteriële infecties door krabben, wat verdere complicaties kan veroorzaken.

Langdurige effecten
Hoewel de meeste besmettelijke huidaandoeningen goed behandelbaar zijn, kunnen sommige patiënten last hebben van langdurige effecten. Dit kan variëren van hyperpigmentatie en littekenvorming tot psychosociale gevolgen zoals angst of depressie, vooral als de aandoening ernstig of langdurig was.

Preventieve maatregelen voor een betere prognose
Het nemen van preventieve maatregelen, zoals goede hygiëne, vaccinatie, en het vermijden van contact met geïnfecteerde personen, kan de prognose verbeteren door de kans op infectie te verminderen. Educatie over de symptomen en het belang van tijdige behandeling speelt ook een cruciale rol in het verbeteren van de uitkomsten.

Complicaties

Secundaire infecties
Een veel voorkomende complicatie van besmettelijke huidaandoeningen is de ontwikkeling van secundaire infecties. Dit gebeurt wanneer de huid wordt beschadigd door krabben of wrijven, waardoor bacteriën toegang krijgen tot diepere huidlagen. Dit kan leiden tot cellulitis, een ernstige bacteriële infectie die een uitgebreide behandeling kan vereisen. Secundaire infecties kunnen ook ontstaan door schimmelinfecties die zich op een geïnfecteerde huid ontwikkelen.

Littekens en hyperpigmentatie
Na het genezen van een besmettelijke huidaandoening kunnen patiënten last hebben van littekenvorming of hyperpigmentatie. Dit kan esthetische en psychologische gevolgen hebben, vooral bij jongere patiënten of mensen die in sociale situaties veel met hun huid in het openbaar komen. De duur en ernst van littekens hangen vaak af van de soort infectie en de behandelingsmethode.

Psycho-sociale impact
De psycho-sociale impact van besmettelijke huidaandoeningen kan aanzienlijk zijn. Patiënten kunnen gevoelens van schaamte, angst of depressie ervaren als gevolg van hun huidaandoening. Dit kan leiden tot sociale isolatie en een verminderde kwaliteit van leven. Het is belangrijk om psychologische ondersteuning te bieden aan patiënten die deze complicaties ondervinden.

Verhoogd risico op herinfectie
Mensen die eerder een besmettelijke huidaandoening hebben gehad, kunnen een verhoogd risico lopen op herinfectie. Dit kan te maken hebben met een verzwakt immuunsysteem of voortdurende blootstelling aan risicovolle omgevingen, zoals drukke openbare ruimtes of instellingen voor gezondheidszorg. Het is cruciaal dat deze patiënten bewust worden gemaakt van preventieve maatregelen om herinfectie te voorkomen.

Langdurige gezondheidseffecten
Sommige huidaandoeningen kunnen leiden tot langdurige gezondheidseffecten. Bijvoorbeeld, een ernstige schimmelinfectie kan het immuunsysteem verzwakken, waardoor de patiënt vatbaarder wordt voor andere infecties. Bij kinderen kunnen bepaalde aandoeningen de groei en ontwikkeling beïnvloeden, vooral als ze langdurig zijn of onbehandeld blijven.

Preventie

Persoonlijke hygiëne
Een belangrijke maatregel voor de preventie van besmettelijke huidaandoeningen is het handhaven van goede persoonlijke hygiëne. Regelmatig handen wassen met zeep en water, vooral na contact met zieke personen of verdachte huidletsels, kan helpen om de verspreiding van infecties te verminderen. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig te douchen, vooral na lichamelijke activiteiten, om zweet en vuil dat bacteriën kan vasthouden te verwijderen.

Vermijden van contact met geïnfecteerde personen
Het vermijden van direct contact met mensen die symptomen vertonen van besmettelijke huidaandoeningen is cruciaal. Dit geldt vooral voor aandoeningen die gemakkelijk van persoon tot persoon kunnen worden overgedragen, zoals schurft en impetigo. Het is ook raadzaam om persoonlijke spullen zoals handdoeken, beddengoed en kleding niet te delen, omdat deze ook een bron van besmetting kunnen zijn.

Behandeling van bestaande huidaandoeningen
Snelle en effectieve behandeling van bestaande huidaandoeningen kan helpen om complicaties en verdere verspreiding te voorkomen. Het is belangrijk om symptomen vroegtijdig te herkennen en medische hulp te zoeken. Dit kan inhouden dat een dermatoloog wordt geraadpleegd of dat een huisarts wordt ingeschakeld om een juiste diagnose en behandeling te stellen.

Educatie en bewustwording
Het bevorderen van educatie over huidaandoeningen en de bijbehorende risico's is essentieel voor preventie. Dit kan door middel van voorlichting in scholen, gemeenschapscentra en gezondheidsinstellingen. Bewustwordingscampagnes kunnen mensen helpen de symptomen van besmettelijke huidaandoeningen te herkennen en hen aanmoedigen om hulp te zoeken wanneer dat nodig is.

Vaccinatie
Voor sommige besmettelijke huidaandoeningen, zoals mazelen, zijn vaccins beschikbaar die kunnen helpen de verspreiding van de ziekte te voorkomen. Het is belangrijk dat mensen op de hoogte zijn van het vaccinatieprogramma en ervoor zorgen dat ze en hun kinderen de nodige vaccins krijgen om hen te beschermen tegen besmettelijke ziekten.

Gezonde levensstijl
Een gezonde levensstijl kan ook bijdragen aan de preventie van huidaandoeningen. Dit omvat een evenwichtig voedingspatroon, voldoende slaap en regelmatig lichaamsbeweging om het immuunsysteem te versterken. Het beperken van stress en het vermijden van roken en overmatig alcoholgebruik kunnen ook helpen om de algehele gezondheid van de huid te bevorderen.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rainrot bij paardenRainrot is een vervelende huidaandoening die voorkomt bij paarden met een verminderde weerstand/slechte verzorging die b…
Hond huidaandoeningen, hond huiduitslag: schurft bij hondenHond huidaandoeningen, hond huiduitslag: schurft bij hondenSchurft bij honden herkennen en behandelen. Huid- en vachtproblemen bij de hond zijn waarschijnlijk de meest voorkomende…
Krentenbaard (impetigo): symptomen, oorzaak en behandelingKrentenbaard (impetigo): symptomen, oorzaak en behandelingKrentenbaard symptomen bestaan uit bloederige of honinggele korstjes. Ook kunnen er blaren ontstaan. Krentenbaard is een…
Schimmelinfecties bij paardenEen schimmelinfectie is bij paarden de meest voorkomende huidaandoeningen. Dit komt doordat het heel makkelijk overgedra…

Ventrikelfibrillatie: Trillen van ventrikels (hartkamers)Ventrikelfibrillatie: Trillen van ventrikels (hartkamers)Het hart is een complex spierstelsel bestaande uit vier kamers. De twee onderste kamers worden ventrikels genoemd. In ee…
Door muggen overgedragen ziekten: Infectie door muggenbeetDoor muggen overgedragen ziekten: Infectie door muggenbeetDoor muggen overgedragen ziekten zijn infecties die resulteren uit bacteriën, virussen of parasieten die door de beet va…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 16 september 2019:
  • 10 Contagious Skin Rashes With Pictures, https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/ss/slideshow-contagious-rashes
  • 5 Contagious Skin Conditions You Should Definitely Try to Prevent, https://www.shape.com/lifestyle/beauty-style/contagious-skin-conditions-prevent
  • 5 Nasty Contagious Skin Conditions You Can Pick Up At the Gym, https://www.mh.co.za/health/5-nasty-contagious-skin-conditions-you-can-pick-up-at-the-gym/
  • 8 highly contagious skin diseases that you should be aware of, https://www.thehealthsite.com/photo-gallery/diseases-conditions-highly-contagious-skin-diseases-that-you-should-be-aware-of-pn0616-406271/8-highly-contagious-skin-diseases-that-you-should-be-scared-of--406413
  • Are Skin Rashes Contagious?, https://www.medicinenet.com/are_skin_rashes_contagious/article.htm#when_should_i_contact_a_medical_caregiver_about_a_rash
  • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Common skin conditions, https://www.nhs.uk/live-well/healthy-body/common-skin-conditions/
  • Common skin diseases and conditions, https://www.medicalnewstoday.com/articles/316622.php
  • Contagious skin diseases, https://www.aad.org/public/diseases/contagious-skin-diseases
  • Contagious Skin Diseases, https://www.templehealth.org/services/conditions/contagious-skin-diseases
  • Erythema Infectiosum (Fifth Disease), https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK513309/
  • Is This Rash Contagious? Symptoms, Treatment, and More; https://www.healthline.com/health/contagious-skin-rashes
  • Windpokken: alles over verloop en behandeling, https://www.mamabaas.be/content/windpokken-alles-over-verloop-en-behandeling
  • Afbeelding bron 1: PublicDomainPictures, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Stevepb, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Concord90, Pixabay
  • Afbeelding bron 4: Geralt, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 20-10-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 18
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.