Ventrikelfibrillatie: Trillen van ventrikels (hartkamers)

Ventrikelfibrillatie: Trillen van ventrikels (hartkamers) Het hart is een soort spierstelsel met vier kamers. De twee onderste kamers zijn de ventrikels. In een gezond hart pompt het bloed gelijkmatig in en uit deze kamers. Hierdoor blijft het bloed door het lichaam stromen. Ventrikelfibrillatie (V-fib) is een levensbedreigende hartaandoening waarbij de hartspier trilt in plaats van normaal klopt als gevolg van een ongeorganiseerde elektrische activiteit in de ventrikels. Hierdoor kan het hart bloed niet goed rondpompen. Deze hartritmestoornis kan indien onbehandeld resulteren in een hartstilstand met bewustzijnsverlies, een afwezige pols en de dood. Een snelle reanimatie en defibrillatie herstellen het normale hartritme en zijn mogelijk levensreddend.

Oorzaken van ventrikelfibrillatie

Ventrikelfibrillatie is een hartritmestoornis die begint in de ventrikels, de twee onderste hartkamers. De aandoening start wanneer de elektrische signalen ervoor zorgen dat de ventrikels gaan trillen (fibrilleren) in plaats van te pompen. De ventrikelspier trilt willekeurig in plaats van op een gecoördineerde manier samen te trekken, waardoor de ventrikels niet in staat zijn om bloed door het lichaam te pompen. De aandoening leidt tot een hartstilstand.

Risicofactoren van hartritmestoornis

De oorzaak van ventrikelfibrillatie is niet altijd bekend, maar het verschijnt bij bepaalde medische aandoeningen of door de aanwezigheid van een bepaalde uitlokkende factor.

Ademhaling en longen

Enkele longproblemen leiden mogelijk tot ventrikelfibrillatie

Gifstoffen en metabolisme

Door alcoholmisbruik, een overmatige inname van cafeïne, of een overdosis van cardiotoxische geneesmiddelen (medicijnen die giftig zijn voor het hart) ontstaat mogelijk ventrikelfibrillatie.

Hart

Hartgerelateerde oorzaken van ventrikelfibrilleren omvatten:

Neurologisch

Ventrikelfibrilleren resulteert mogelijk uit een neurologisch probleem:
 • een beroerte
 • een intracraniële bloeding (bloeding in de schedel)

Andere risicofactoren

Enkele andere risicofactoren van ventrikelfibrilleren zijn:

Pijn op de borst is één van de mogelijke tekenen / Bron: Pexels, PixabayPijn op de borst is één van de mogelijke tekenen / Bron: Pexels, Pixabay

Symptomen

De symptomen zijn afhankelijk van de oorzaak. Patiënten ervaren doorgaans volgende mogelijke tekenen: pijn op de borst, een snelle hartslag, duizeligheid, kortademigheid, misselijkheid en braken. Patiënten met een bekende geschiedenis van kransslagaderaandoeningen of congestief hartfalen kampen mogelijk met een verergering van chronische symptomen. Op het moment van presentatie zijn patiënten bewusteloos, reageren ze niet en hebben ze geen voelbare pols. Onbehandeld ontstaat een hartstilstand die snel dodelijk is omdat de vitale organen van het lichaam, zoals het hart, onvoldoende zuurstof krijgen.

Diagnose en onderzoeken

Patiënten die ventikelfibrilleren overleven, moeten een grondige geschiedenis en een lichamelijk onderzoek krijgen. De arts wil hierbij ook weten of er een familiegeschiedenis van een onverklaarde hartdood aanwezig is. De arts moet bovendien de hartgeschiedenis van de patiënt weten en op de hoogte zijn van de ingenomen medicijnen, omdat deze mogelijk leiden tot hartritmestoornissen. De arts spoort met andere woorden het onderliggend probleem van ventrikelfibrillatie op. De diagnose van ventrikelfibrilleren gebeurt op basis van een angiografie en een elektrocardiografie (ECG: hartfilmpje) waarbij de arts onregelmatige, niet-gevormde QRS-complexen zonder duidelijke P-golven ontdekt.

Een bloedonderzoek is nuttig / Bron: Frolicsomepl, PixabayEen bloedonderzoek is nuttig / Bron: Frolicsomepl, Pixabay
Andere mogelijke inzetbare onderzoeken zijn:

Behandeling van trillen van ventrikels (onderste hartkamers)

De behandeling van ventrikelfibrillatie vindt plaats met cardiopulmonale reanimatie (CPR) en defibrillatie. Het medicijn epinefrine (adrenaline) of amiodaron is mogelijk nuttig wanneer initiële behandelingen niet effectief zijn. Andere geneesmiddelen (zoals bètablokkers) en bepaalde procedures na een aflevering van ventrikelfibrilleren voorkomen of verlagen de kansen op een andere aflevering. Patiënten die een ventrikelfibrillatie overleven en hier goed van herstellen, krijgen mogelijk eveneens een implanteerbare cardioverter-defibrillator. Dit geïmplanteerde apparaatje zorgt ervoor dat er een snelle levensreddende defibrillatie kan worden gestart als er buiten het ziekenhuis een nieuwe episode van ventrikelfibrillatie optreedt.

Prognose van ventrikelfibrilleren

De overlevingspercentages van patiënten met defibrillatie zijn verschillend en hangen af van een eventuele ziekenhuisbehandeling. Wanneer patiënten namelijk niet in het ziekenhuis zijn opgenomen wanneer de hartritmestoornis optreedt, komen circa 80% van de patiënten te overlijden. Circa de helft van de patiënten die in het ziekenhuis zijn opgenomen voor de hartritmestoornis, overleven de hartaandoening.

Complicaties

Bekende complicaties van ventrikelfibrilleren omvatten herhaalde afleveringen van flauwvallen of bijna flauwvallen (licht gevoel in het hoofd). Tijdens een aflevering van ventrikelfibrillatie is er een slechte bloedcirculatie naar alle vitale organen van het lichaam. Na een langdurige episode of een hartstilstand ontstaan mogelijk ook schade aan de hersenen, de lever en de nieren. Deze schade is permanent of omkeerbaar. In ernstige gevallen is ventrikelfibrilleren dodelijk.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tachycardie: Versnelde hartslag (sneller kloppend hart)Tachycardie: Versnelde hartslag (sneller kloppend hart)Het is normaal dat het hart sneller klopt bij een trauma, stress of een ziekte, maar bij tachycardie treedt een versneld…
Reconversie: de behandeling van een hartritmestoornisReconversie: de behandeling van een hartritmestoornisAls je ouder wordt, heb je meer risico op het ontwikkelen van een hartafwijking. Het hart gaat namelijk al tientallen ja…
De Implanteerbare Cardioverter Defibrillator (ICD)De Implanteerbare Cardioverter Defibrillator (ICD)De ICD is een klein apparaatje voor mensen met een gevaarlijke, onvoorspelbare hartritmestoornis bij wie medicijnen niet…
Hartritmestoornissen tachycardie (snelle hartslag)Hartritmestoornissen tachycardie (snelle hartslag)Er zijn nogal wat hartritmestoornissen die gepaard gaan met een tachycardie, ofwel een snelle hartslag. In veel gevallen…

Arnica: gezondheidsvoordelen, toepassingen en bijwerkingenArnica: gezondheidsvoordelen, toepassingen en bijwerkingenDe veelzijdige geneeskrachtige plant Arnica (voluit 'arnica montana' en ook bekend als valkruid of wolverlei), kent veel…
Veel voorkomende besmettelijke huidaandoeningenVeel voorkomende besmettelijke huidaandoeningenVeel huidaandoeningen gaan gepaard met een huiduitslag of huidletsels. Meestal zijn deze huidziekten onschuldig en niet-…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: ArtsyBee, Pixabay
 • Geraadpleegd op 17 september 2019:
 • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Overview, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ventricular-fibrillation/symptoms-causes/syc-20364523
 • Ventricular Fibrillation (VF), https://litfl.com/ventricular-fibrillation-vf-ecg-library/
 • Ventricular Fibrillation (V-fib), https://www.loyolamedicine.org/heart-vascular/v-fib
 • Ventricular Fibrillation, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537120/
 • Ventricular Fibrillation, https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=134&contentid=230
 • Ventricular fibrillation: What you need to know, https://www.medicalnewstoday.com/articles/188837.php
 • Afbeelding bron 1: Pexels, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Frolicsomepl, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 04-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.