Ventrikelfibrillatie: Trillen van ventrikels (hartkamers)
Het hart is een complex spierstelsel bestaande uit vier kamers. De twee onderste kamers worden ventrikels genoemd. In een gezond hart pompt het bloed gelijkmatig in en uit deze kamers, waardoor het bloed effectief door het lichaam circuleert. Ventrikelfibrillatie (V-fib) is een ernstige en levensbedreigende hartritmestoornis waarbij de hartspier trilt in plaats van normaal samen te trekken. Dit gebeurt als gevolg van een ongeorganiseerde elektrische activiteit in de ventrikels. Hierdoor kan het hart het bloed niet effectief rondpompen. Indien onbehandeld kan deze aandoening leiden tot hartstilstand, bewustzijnsverlies, een afwezigheid van de pols en uiteindelijk de dood. Snelle reanimatie en defibrillatie zijn cruciaal om het normale hartritme te herstellen en kunnen levensreddend zijn.
Oorzaken van ventrikelfibrillatie
Ventrikelfibrillatie ontstaat wanneer de elektrische signalen die de hartspier aansteken, verstoord raken. Dit leidt tot willekeurige, ongecoördineerde trilling van de ventrikels, in plaats van de normale, gesynchroniseerde samentrekking. Hierdoor kunnen de ventrikels niet adequaat bloed door het lichaam pompen, wat kan resulteren in een
hartstilstand.
Risicofactoren van hartritmestoornissen
De exacte oorzaak van ventrikelfibrillatie is niet altijd duidelijk, maar de aandoening kan ontstaan door diverse medische aandoeningen of uitlokkende factoren.
Ademhaling en longen
Bepaalde longproblemen kunnen bijdragen aan het ontstaan van ventrikelfibrillatie:
Ventrikelfibrillatie kan ook worden uitgelokt door:
Hart
Hartgerelateerde oorzaken van ventrikelfibrillatie zijn onder andere:
Neurologisch
Ventrikelfibrillatie kan voortkomen uit een
neurologisch probleem, zoals:
- Een beroerte
- Een intracraniële bloeding (bloeding in de schedel)
Andere risicofactoren
Andere risicofactoren voor ventrikelfibrillatie zijn:
Pijn op de borst is één van de mogelijke symptomen /
Bron: Pexels, PixabaySymptomen
De symptomen van ventrikelfibrillatie kunnen variëren afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Vaak voorkomende symptomen zijn:
pijn op de borst, een
snelle hartslag,
duizeligheid,
kortademigheid,
misselijkheid en
braken. Personen met een voorgeschiedenis van kransslagaderaandoeningen of congestief
hartfalen kunnen een verergering van chronische symptomen ervaren. Bij presentatie zijn patiënten vaak
bewusteloos, reageren ze niet en hebben ze geen voelbare pols. Indien onbehandeld, leidt dit vaak tot hartstilstand, waarbij de vitale organen zoals het hart onvoldoende zuurstof krijgen, wat snel dodelijk kan zijn.
Wanneer medische hulp zoeken
Patiënten dienen onmiddellijk medische hulp te zoeken als ze symptomen ervaren zoals
pijn op de borst, ernstige
kortademigheid,
duizeligheid, of als iemand in hun omgeving symptomen van ventrikelfibrillatie vertoont. Tijdige medische interventie kan cruciaal zijn voor het voorkomen van ernstige complicaties en verbeteren van de overlevingskansen.
Diagnose en onderzoeken
Bij patiënten die ventrikelfibrillatie hebben overleefd, is een grondige
anamnese en lichamelijk onderzoek essentieel. De arts zal ook vragen naar een familiegeschiedenis van plotselinge hartdood. Het is belangrijk dat de arts de hartgeschiedenis van de patiënt en de ingenomen medicatie kent, omdat deze mogelijk bij kunnen dragen aan hartritmestoornissen. De diagnose van ventrikelfibrillatie wordt gesteld aan de hand van een
angiografie en een
elektrocardiografie (ECG: hartfilmpje), waarop onregelmatige, niet-gevormde QRS-complexen zonder duidelijke P-golven te zien zijn.
Een bloedonderzoek kan nuttige informatie opleveren /
Bron: Frolicsomepl, PixabayAndere nuttige onderzoeken zijn:
Behandeling van ventrikelfibrillatie
De behandeling van ventrikelfibrillatie bestaat uit cardiopulmonale reanimatie (CPR) en defibrillatie. Indien de initiële behandelingen niet effectief zijn, kunnen medicijnen zoals epinefrine (adrenaline) of amiodaron nuttig zijn. Andere geneesmiddelen, zoals
bètablokkers, en bepaalde procedures kunnen na een episode van ventrikelfibrillatie helpen om het risico op herhaling te verkleinen. Overlevenden van ventrikelfibrillatie kunnen een implanteerbare cardioverter-defibrillator krijgen. Dit apparaat kan automatisch defibrilleren bij een nieuwe episode van ventrikelfibrillatie buiten het ziekenhuis.
Prognose van ventrikelfibrillatie
De overlevingskansen van patiënten met ventrikelfibrillatie variëren afhankelijk van de snelheid van ziekenhuisbehandeling. Ongeveer 80% van de patiënten die geen ziekenhuiszorg ontvangen tijdens een episode van ventrikelfibrillatie, sterft. Van de patiënten die in het ziekenhuis worden opgenomen, overleeft ongeveer de helft de aandoening.
Complicaties
Bekende complicaties van ventrikelfibrillatie omvatten herhaalde episodes van
flauwvallen of bijna flauwvallen (
licht gevoel in het hoofd). Tijdens een episode van ventrikelfibrillatie is er vaak sprake van een
slechte bloedcirculatie naar vitale organen. Na een langdurige episode of hartstilstand kunnen er blijvende schade optreden aan de hersenen, de
lever en de
nieren. Deze schade kan zowel permanent als omkeerbaar zijn. In ernstige gevallen kan ventrikelfibrillatie fataal zijn.
Preventie en levensstijl
Het verminderen van risicofactoren kan helpen om de kans op ventrikelfibrillatie te verkleinen. Dit omvat:
Lees verder