Milde zeep: Voordelen en toepassingen van milde zepen

Milde zeep: Voordelen en toepassingen van milde zepen Dankzij zeep is het mogelijk om zweet van het lichaam te verwijderen. Mensen krijgen hierdoor een schone, fris aanvoelende huid. Sommige soorten zepen bezitten echter agressieve stoffen voor de huid, hetgeen sneller leidt tot irritatie aan de huid of zelfs een droge huid. Daarom is het gebruik van milde zepen aanbevolen voor sommige patiënten, vooral voor patiënten met een gevoelige huid. Patiënten met bepaalde aandoeningen zoals eczeem of psoriasis zijn vooral gebaat met het gebruik van milde zeep. Dankzij milde zeep wordt de huid gereinigd en blijft deze gezond. Dit soort zeep bevat enkel milde, niet-agressieve ingrediënten.

Wat is milde zeep?

Milde zeep bevat andere ingrediënten dan een traditionele zeep. Deze zeep is gemaakt van natuurlijke vetten, oliën en zouten, en het werkt door zich te hechten aan vuil en sommige bacteriën, waardoor water ze kan wegspoelen. De meeste traditionele of normale zepen bevatten deze stoffen echter niet. Dit soort zepen zijn synthetische reinigingsmiddelen. In deze zepen bevinden zich geurstoffen, natriumlaurylsulfaat en andere ingrediënten die agressief zijn voor de huid. De zuurgraad van de huid wordt hierdoor aangetast, wat zorgt voor verdere huidirritatie. De zuurgraad van de huid bedraagt 4 tot 5, terwijl deze in een normale zeep wel 9 tot 10 bedraagt. Doordat de zuurtegraad van de huid minder zuur wordt door het gebruik van traditionele zeep, krijgt een patiënt sneller te maken met acne (huidziekte met ontsteking van talgklieren), een droge huid en andere huidproblemen. Milde zeep beïnvloedt de pH van de huid echter niet.

Toepassingen van milde zepen op de huid

Patiënten met een gevoelige huid zijn gebaat bij het gebruik van milde zepen. Deze zepen verzachten en kalmeren de huid. De natuurlijke voedingsstoffen en oliën van de huid blijven namelijk intact door toepassing van deze zepen. Dit resulteert in een jongeren, goed uitziende huid. Dankzij het gebruik van de milde zeep verbeteren de symptomen van enkele aandoeningen en huidproblemen.

Acne

Bij acne vormen zich mee-eters, witkopjes en andere bultjes. De huidaandoening treedt op wanneer verstopte poriën ontstaan door de ophoping van vuil en dode huidcellen. Deze ontsteking van de talgklieren is te behandelen met vrij verkrijgbare en voorgeschreven medicijnen. Het gebruik van milde verzorgingsproducten zoals acnezeep of milde zeep verbetert tevens bij een aantal patiënten de symptomen. Deze reinigende middelen bevatten geen agressieve ingrediënten zoals geurstoffen en alcohol. Dankzij deze zepen is het mogelijk om de huid te reinigen zonder acne te veroorzaken of de symptomen hiervan te verergeren.

Gevoelige huid

Patiënten met eczeem, rosacea (roodheid en zwelling van het gezicht), psoriasis en andere huidaandoeningen hebben meestal een gevoelige huid. Hierbij is de bovenste huidlaag geïrriteerd. Roodheid, droogheid en jeuk zijn vaak voorkomende symptomen van deze huidaandoeningen. Niet altijd zijn deze huidziekten te genezen, maar wanneer patiënten de huid goed verzorgen, is het wel mogelijk om de tekenen te verminderen. Milde zeep kalmeert de huid en werkt ontstekingsremmend. Daarnaast werkt de zeep als een natuurlijke vochtinbrengende crème, waardoor de huid voldoende vochtig blijft.

Jeukende huid

Patiënten met een jeukende huid hebben ook baat bij het gebruik van milde zeep. Psoriasis, eczeem en een droge huid zijn enkele mogelijke oorzaken van een huid die jeukt. Reinigingsmiddelen met agressieve stoffen, make-up, vochtinbrengende crèmes en andere huidverzorgingsproducten veroorzaken soms nog meer uitdroging aan de huid, hetgeen de jeuk verergert. Dankzij een milde zeep vermindert de droogheid, wat resulteert in een gladde, voldoende vochtige huid.

Roodheid van de huid

Niet alleen patiënten met een huidziekte krijgen te maken met een rode huid. Ook mensen die geen huidproblemen hebben, kampen namelijk af en toe met dit symptoom en dan vooral na het gebruik van traditionele zepen of reinigingsmiddelen. Mensen reageren dan allergisch op een ingrediënt in deze middelen of anders zijn ze te agressief voor de huid. Door te opteren voor milde zeep, vermindert de roodheid en irritatie van de huid.

Bijwerkingen van milde zepen

Milde zeep heeft niet-agressieve ingrediënten aan boord, maar toch zijn af en toe patiënten met een gevoelige huid ook gevoelig voor deze ingrediënten. De patiënt stopt dan het best met het gebruiken van deze milde zeep en maakt dan een afspraak met een (huid)arts om dit probleem te bespreken. Wanneer patiënten bijwerkingen ervaren door het gebruik van milde zepen, treden volgende mogelijke tekenen op: verhoogde roodheid, jeuk, droogheid of schilfering van de huid. Soms adviseert de arts om een hypoallergene zeep aan te schaffen en te gebruiken, want dit soort zeep verwijdert op een veilige manier overtollig vuil zonder huidirritatie te veroorzaken. Een verwijzing naar een allergoloog behoort ook tot de mogelijkheden. Deze arts identificeert een eventuele allergie voor een bepaald ingrediënt in milde zeep.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dagelijks gezichtsreiniging gebruiken is belangrijkDagelijks gezichtsreiniging gebruiken is belangrijkWaarom is een dagelijkse gezichtsreiniging belangrijk? Waarom is het belangrijk dat het gezicht schoon is? Kunnen er hui…
Zelf natuurlijke gezichtsverzorging (zeep en scrub) makenZelf natuurlijke gezichtsverzorging (zeep en scrub) makenZelf je eigen huidverzorgingsproducten maken is helemaal niet zo moeilijk. Het is leuk om te doen en daarbij heeft het e…
Tips tegen een gevoelige huidTips tegen een gevoelige huidEen gevoelige huid heeft meer aandacht nodig dan een normale huid. Je kan er niet zomaar van alles opsmeren, omdat dat h…
Eigenschappen en verzorging van de gevoelige huidEigenschappen en verzorging van de gevoelige huidEen gevoelige huid heeft een aantal kenmerken. Niet iedereen met een huid die door omstandigheden gevoelig reageert heef…

Fietsen: Voordelen voor gezondheid van maken van fietstochtFietsen: Voordelen voor gezondheid van maken van fietstochtFietsen is een comfortabele vorm van lichaamsbeweging. Fietsers kunnen steeds de tijd, plaats en intensiteit veranderen…
Etoricoxib – een krachtige pijnstiller bij artroseEtoricoxib – een krachtige pijnstiller bij artroseEtoricoxib behoort tot de groep selectieve NSAID’s en is een COX-2-remmer. Het middel heeft een pijnstillende, koortsver…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 200degrees, Pixabay
  • Geraadpleegd op 11 juni 2019:
  • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Frequently asked questions on soap, https://www.fda.gov/cosmetics/cosmetic-products/frequently-asked-questions-soap
  • Mild Cleansing Tips, https://health.howstuffworks.com/skin-care/cleansing/basics/mild-cleansing1.htm
  • What constitutes “mild” soap?, https://www.dermatologytimes.com/dermatology/what-constitutes-mild-soap
  • What Is Mild Soap and When Should I Use It?, https://www.healthline.com/health/mild-soap
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 16-12-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.