Klamme huid: Oorzaken en symptomen van klam aanvoelende huid

Klamme huid: Oorzaken en symptomen van klam aanvoelende huid Bij een klamme huid is de huid koel, vochtig en meestal bleek van kleur. Vaak wijst dit symptoom niet op een ernstig probleem. Overmatig zweten of zonder duidelijke reden een klamme huid kan echter duiden op een aandoening of gezondheidsprobleem. In sommige gevallen is een klamme huid zelfs een alarmsignaal waarvoor onmiddellijke medische hulp nodig is.

Alcoholontwenning

Een klamme huid kan een symptoom zijn van alcoholontwenning. Mensen die abrupt stoppen met alcoholgebruik kunnen ontwenningsverschijnselen krijgen, waaronder overmatig zweten en een klamme huid.

Andere symptomen van alcoholontwenning zijn onder andere:
  • beven
  • misselijkheid
  • angst
  • slapeloosheid
  • hallucinaties
  • verwardheid

Netelroos komt voor bij een ernstige allergische reactie / Bron: Hans, PixabayNetelroos komt voor bij een ernstige allergische reactie / Bron: Hans, Pixabay

Anafylaxie (ernstige allergische reactie) en klamme huid

Bij een ernstige allergische reactie (anafylaxie) kan een klamme huid optreden. Mogelijke symptomen die gepaard gaan met een anafylactische shock zijn:

Bij een ernstige allergische reactie is dringend epinefrine (adrenaline) nodig om de symptomen tegen te gaan.

Bloedvergiftiging (sepsis)

Een klamme huid kan ook een symptoom zijn van bloedvergiftiging (sepsis), een ernstige infectie die zich door het hele lichaam verspreidt. Sepsis vereist onmiddellijke medische aandacht.

Symptomen van sepsis zijn onder andere:
  • koorts[/ARTIKEL]
  • snelle ademhaling
  • snelle hartslag
  • verwardheid
  • lage bloeddruk

Gebruik van bepaalde medicatie

Sommige medicijnen kunnen een klamme huid veroorzaken als bijwerking. Dit kan het geval zijn bij medicatie zoals:
  • antidepressiva
  • antipsychotica
  • bètablokkers
  • pijnstillers

Hartaanval

In zeldzame gevallen is koud zweten of een klamme huid een symptoom van een hartaanval. Hartaanvallen vereisen onmiddellijke medische aandacht.

Andere belangrijke waarschuwingstekens van een hartaanval zijn:

Hypoglykemie (lage bloedsuikerspiegel)

Een klamme huid kan een symptoom zijn van hypoglykemie, een aandoening waarbij de bloedsuikerspiegel te laag is. Dit komt vaak voor bij mensen met diabetes die insuline gebruiken, maar kan ook voorkomen bij niet-diabetici.

Symptomen van hypoglykemie zijn onder andere:
  • zweten
  • trillen
  • honger
  • duizeligheid
  • hoofdpijn
  • verwardheid
  • hartkloppingen

Koorts

Een ziekte of infectie kan gepaard gaan met koorts waarbij de lichaamstemperatuur van een patiënt oploopt tot 38 °C. Door koorts gaat een patiënt vaak zweten. Koorts maakt deel uit van de natuurlijke immuunrespons van het lichaam en is daarom niet steeds een alarmsignaal. Als koorts langer dan 48 uur aanhoudt, moet een patiënt naar de dokter gaan. Koorts verdwijnt meestal spontaan als het lichaam de infectie bestrijdt. Paracetamol of ibuprofen verlichten de ongemakkelijke symptomen.

Opvliegers

Sommige vrouwen ervaren perioden van zweten en een klamme huid tijdens de perimenopauze (periode van symptomen voor de menopauze) en de menopauze zelf. Dit zweten komt meestal voor in de vorm van opvliegers of nachtelijk zweten. Hormonale schommelingen in oestrogeen en andere hormonen veroorzaken meestal opvliegers en nachtzweten. Vrouwen die opvliegers ervaren, kunnen baat hebben bij hormoonvervangingstherapie, die door een arts besproken moet worden vanwege mogelijke bijwerkingen.

Overactieve schildklier

Een overactieve schildklier (hyperthyreoïdie) kan overmatig zweten veroorzaken, wat resulteert in een klamme huid. Deze aandoening verhoogt het metabolisme, waardoor de huid warm en klam aanvoelt.

Andere symptomen van hyperthyreoïdie zijn onder andere:

Artsen kunnen diverse medicijnen voorschrijven voor de behandeling van hyperthyreoïdie. Ook veranderingen in de levensstijl kunnen de symptomen verzachten.

Overmatig zweten (hyperhidrose)

Bij patiënten met hyperhidrose hoeft het lichaam niet altijd te worden afgekoeld. Veel patiënten met hyperhidrose zweten uit slechts één of twee lichaamsdelen, zoals de handpalmen, de voeten, onder de armen of op het hoofd. Deze gebieden druppelen van het zweet, terwijl de rest van het lichaam droog blijft. Overmatig zweten beïnvloedt de dagelijkse activiteiten en vermindert de kwaliteit van leven. De huid in de getroffen gebieden is zacht en wit en laat soms zelfs los. Hyperhidrose kan ook leiden tot infecties, zoals voetschimmel en liesschimmel.

Antitranspiratiemiddelen verminderen het zweten en zijn ook beschikbaar voor de handen en voeten. Het aanbrengen van antitranspireermiddel op een droge huid voor het slapengaan helpt bij nachtelijk zweten.

Patiënten met zweetvoeten kunnen enkele zelfzorgtips toepassen om geurtjes en huidinfecties, zoals voetschimmel, te voorkomen:
  • dezelfde schoenen geen twee dagen achter elkaar dragen, zodat de schoenen volledig kunnen drogen
  • indien mogelijk sandalen dragen
  • schoenen dragen van natuurlijke materialen in plaats van plastic
  • sokken dagelijks vervangen of vaker als ze nat worden

Als een patiënt buitensporig zweet zonder aanwijsbare reden, kan een arts de onderliggende oorzaak opsporen en behandelen. Iontoforese is een mogelijke behandelingsoptie voor patiënten met zweethanden of zweetvoeten, waardoor de zweetklieren tijdelijk worden uitgeschakeld. Botoxinjecties zijn een andere behandelingsoptie. Verschillende receptgeneesmiddelen bieden ook verlichting op korte termijn. Tot slot kan de arts een eventuele schimmelinfectie behandelen met antimycotica (antischimmelmiddelen).

Pijn op de borst is een teken van een shock / Bron: Pexels, PixabayPijn op de borst is een teken van een shock / Bron: Pexels, Pixabay

Shock en klam aanvoelende huid

Een klamme huid kan ook optreden bij een shock waarvoor onmiddellijke medische hulp nodig is. Tekenen van een shock zijn:

Stress en angst

Een klamme huid kan ook een gevolg zijn van stress en angst. Wanneer het lichaam reageert op stress, activeert het het sympathische zenuwstelsel, wat kan leiden tot overmatig zweten en een klamme huid.

Andere symptomen van stress en angst zijn onder andere:
  • versnelde hartslag
  • beven
  • droge mond
  • spierpijn
  • hoofdpijn
  • vermoeidheid

Te warm en huid die klam aanvoelt

De meeste patiënten krijgen een klamme huid omdat ze het te warm hebben. Zweten maakt deel uit van het complexe warmteregulatiesysteem van het lichaam. De huid bewaart het grootste deel van het lichaamswater en wanneer warmte de zweetklieren activeert, komt een deel van dat vocht naar de oppervlakte. Dit vocht koelt het lichaam af, maar maakt de huid nat. Als zweten een klamme huid veroorzaakt, is dit gewoonlijk geen reden tot bezorgdheid en is er geen medische behandeling nodig.

Uitdroging

Hoewel het tegenstrijdig klinkt, kan uitdroging ook een klamme huid veroorzaken. Bij uitdroging is het lichaam niet in staat om voldoende zweet te produceren, wat kan leiden tot een abnormale vochtigheid van de huid.

Andere symptomen van uitdroging zijn onder andere:
  • dorst
  • droge mond
  • donkere urine
  • vermoeidheid
  • duizeligheid
  • weinig plassen

Andere oorzaken

Een klamme huid kan ook andere oorzaken hebben, zoals:

Diagnose en onderzoeken

Om de oorzaak van een klamme huid te bepalen, heeft de arts een medische geschiedenis en een familiale geschiedenis nodig. De arts stelt vragen over eetgewoonten en dagelijkse activiteiten. Als de arts vermoedt dat de klamme huid het gevolg is van een hartprobleem, zal hij hartritme testen door middel van een elektrocardiografie (ECG: hartfilmpje). Hierbij worden kleine elektroden op de huid geplaatst die verbonden zijn met een apparaat dat het hartritme uitleest. Bij een vermoeden van hormonale onbalans is een bloedonderzoek nodig om de hormoonspiegels te testen. Een bloedonderzoek kan ook tekenen van infectie opsporen.

Alarmsymptomen

Een patiënt met een klamme huid en andere tekenen van een hartaanval heeft onmiddellijke medische hulp nodig. Bij symptomen van onderliggende aandoeningen, zoals hyperhidrose of hyperthyreoïdie, is een juiste diagnose door een arts essentieel. Vrouwen die tijdens de perimenopauze opvliegers ervaren die hun dagelijks leven verstoren, raadplegen ook het best een arts voor een persoonlijk behandelplan. Bij koorts is medische hulp nodig, vooral als uitdroging, duizeligheid, zwakte of verwardheid optreden in combinatie met de koorts.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen tegen zweethanden? Tips bij klamme handenWat te doen tegen zweethanden? Tips bij klamme handenHeb jij ook vaak last van die vervelende zweethanden? Dan weet je dat zweethanden vooral in sociale situaties erg irrita…
Overmatig zweten: hoe komt het en wat doe je ertegen?Overmatig zweten: hoe komt het en wat doe je ertegen?Ieder mens verliest zweet, ook al zit je stil. Door je in te spannen, wordt het merkbaar en lopen er zweetdruppels over…
Zweethanden (klamme handen): behandeling en stoppenZweethanden (klamme handen): behandeling en stoppenZweethanden of klamme handen is iets wat vaak optreedt in stressvolle situaties, wanneer je nerveus of opgewonden bent.…
Zweten verminderen, klaar voor de zomer!Zweten verminderen, klaar voor de zomer!Het warme weer komt er weer aan, tijd om jezelf zomer klaar te maken. Heerlijk, op het strand met een lekker drankje erb…

Perioculaire huidkanker: Soorten van kanker rond het oogPerioculaire huidkanker: Soorten van kanker rond het oogPerioculaire huidkanker is de medische term voor huidkanker in de buurt van de ogen. De meeste gevallen zijn basaalcel-…
Selenium: functie, seleen in voeding, supplementen en ADHSelenium: functie, seleen in voeding, supplementen en ADHSelenium of seleen is een mineraal dat in de bodem wordt aangetroffen. Selenium komt van nature voor in water en sommige…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: BarbaraBonanno, Pixabay
  • Geraadpleegd op 17 september 2018:
  • Clammy skin, https://www.msn.com/en-gb/news/other/clammy-skin/ar-AAYYyL
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Skin – clammy, http://pennstatehershey.adam.com/content.aspx?productId=108&pid=1&gid=003216
  • Skin – clammy, https://www.nicklauschildrens.org/health-information-library/symptoms/skin-clammy
  • What causes clammy skin?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/322446.php
  • Afbeelding bron 1: Hans, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Pexels, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 21-07-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.