Zweten verminderen, klaar voor de zomer!

Zweten verminderen, klaar voor de zomer! Het warme weer komt er weer aan, tijd om jezelf zomer klaar te maken. Heerlijk, op het strand met een lekker drankje erbij. Toch is het dan niet charmant om te maken te krijgen met grote zweetvlekken die je een onfris gevoel geven. Ga deze te lijf en zorg dat je helemaal zomer klaar bent. Over het algemeen is het zo dat pubers meer zweten dan kinderen en dat mannen meer zweten dan vrouwen, mensen met overgewicht zweten meer dan mensen met een goed gezond gewicht. Er bestaat ook een aandoening die Hyperhydrosis heet. Dit houdt in dat een persoon met deze aandoening overmatig zweet. Wanneer je dit hebt zul je weinig hebben aan de onderstaande tips om zweten te verminderen. Maak in dit geval een afspraak met je huisarts.

Deodorant, Anti-perspirant of Anti-transpirant?

De meest bekende vorm om geurtjes te maskeren is in de vorm van een deodorant. Een deodorant maskeert de geurtjes, maar ze zorgen er niet voor dat je minder gaat zweten. Dit is dus geen oplossing voor mensen die veel zweten. Ze zijn te krijgen in rollers, spuitbussen en sticks. Om nare geurtjes te maskeren kun je ook je oksels scheren. De bacteriën die de geurtjes veroorzaken kunnen dan niet in de haartjes blijven hangen.

Een anti-perspirant zorgt er wel voor dat je minder gaat zweten. Ze bevatten aluminiumzouten die ervoor zorgen dat de zweetklieren voor een deel geblokkeerd worden. Uit sommige onderzoeken is gebleken dat dit helemaal niet gezond is voor je huid en dat deze geïrriteerd kan raken. Ook kan een anti-perspirant ervoor zorgen dat je onder je oksels minder gaat zweten maar dit zweet komt er op andere plaatsen wel uit, denk hierbij aan je rug of je voeten.

Een anti-transpiranten bevatten alcohol die de huid samentrekken en zo het zweten verminderen. Ze verminderen het zweten met maximaal 20%. In anti-transpiranten zitten ook bestanddelen die antibacterieel zijn en zorgen ervoor dat bacteriën het niet aantrekkelijk vinden om zich onder je oksels te nestelen.

Zweetvoeten verminderen

Er zitten 500 000 zweetklieren in onze voeten en ze produceren vanzelfsprekend ook een hoop zweet. Op een hete zomerdag moet je er niet van opkijken als er een heel glas zweet door je voeten naar buiten komt.

Een aantal tips om zweetvoeten te verminderen:
  • Losse schoenen helpen erbij om zweetvoeten te verminderen, er kan meer zuurstof bij de voeten. Wanneer voeten te weinig zuurstof krijgen gaan ze meer zweet produceren.
  • Draag katoenen of wollen sokken, deze nemen veel meer zweet op dan synthetische sokken.
  • Wanneer je veel last hebt van zweetvoeten kun je antitranspirerende schoenen kopen. Geox is een voorbeeld hiervan.
  • Er zijn ook antizweet poeders en sprays te krijgen. Deze zorgen ervoor dat de zweetklieren minder werken.

Kleding die helpen zweten te verminderen

Wanneer je klaar bent om naar het strand of een ander leuk uitstapje te gaan zorg er dan voor dat je luchtige kleding aanhebt. Dit is hetzelfde als met manieren om zweetvoeten te verminderen. Zorg ervoor dat zuurstof bij de plekken kan waar je zweet. Katoenen en wollen kleding is ook beter dan synthetische kleding. Wol is wel ontzettend warm in de zomer dus zou ik voor een katoenen shirt gaan.
© 2011 - 2024 Petteflet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zweetvlekken in je kledingZweetvlekken in je kledingHoe krijg je gele zweetvlekken in je kleding, wat kun je er tegen doen, en hoe krijg je het weer weg? Alles wordt uitgel…
Overmatige transpiratie voorkomen met Odorex Extra DryOvermatige transpiratie voorkomen met Odorex Extra DryZweten bij inspanning is normaal en dient om overtollige lichaamswarmte kwijt te raken. Maar wat als je nu buitensporig…
Waarom zweten we?Waarom zweten we?Het lichaam van een volwassene bevat zon 3 miljoen zweetklieren die actief lijken te worden, net wanneer het even niet…
(Overmatig) zweten? Dit kunt u er tegen doenZweten, hoewel eigenlijk iedereen het doet hebben veel mensen er ook echt last van. Eigenlijk is het goed dat we zweten,…

Alles over de MirenaDe Mirena is het hormoonspiraaltje. Dit wordt ingebracht in door een arts en vervolgens hoef je 5 jaar lang niet meer aa…
Alles over de prikpilDe prikpil is een injectie die je eens per drie maanden laat zetten. Hiermee ben je de gehele periode beschermd tegen zw…
Bronnen en referenties
  • http://ziboe.nl/zweten/
Petteflet (51 artikelen)
Gepubliceerd: 28-06-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.