Zweetvlekken in je kleding

Zweetvlekken in je kleding Hoe krijg je gele zweetvlekken in je kleding, wat kun je er tegen doen, en hoe krijg je het weer weg? Alles wordt uitgelegd!

Vervelende vlekken

Zweetvlekken in je kleding zijn erg vervelend. Het wordt veelal als een gênant onderwerp gezien, maar bijna iedereen loopt wel tegen dit probleem aan. Veel mannen hebben al shirts of overhemden moeten weggooien door de gele vlekken. Dat is jammer, want het is niet nodig! Ik zal je uitleggen hoe de gele vlekken ontstaan, wat je er tegen kunt doen en hoe je ze kunt voorkomen.

Hoe ontstaan de gele vlekken?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het niet het zweet wat deze gele vlekken in je witte shirts veroorzaakt. Het is juist te wijten aan wat je gebruikt tegen het zweten, deodorant! Veel deodorants bevatten kleine microdeeltjes aluminium. Als deze microdeeltjes zich mengen met je zweet laten ze gele vlekken achter in je shirt of overhemd. Je zou kunnen overstappen naar een deodorant die niet aluminiumdeeltjes bevat, maar deze werken vaak veel minder goed als antitranspirant. De gele vlekken blijven dus weg, maar je krijgt er zweetplekken voor terug. Het is een beetje kiezen tussen twee kwaden.

Hoe verwijder je gele zweetvlekken?

Er zijn veel trucjes om gele zweetvlekken uit kleding te krijgen. De volgende tips worden veelal gegeven:
  • Het kledingstuk wassen in water en blanke azijn
  • Het kledingstuk wassen in verdund bleekwater
  • Het kledingstuk wassen in een zoutbadje
  • De vlek inwrijven met zout en afspoelen met water en azijn

Helaas werken maar weinig van deze technieken. Naar mijn ervaring is de enige techniek die echt werkt door middel van een vlekverwijderaar.

Hoe voorkom je gele zweetvlekken?

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Er zijn gelukkig veel technieken om te voorkomen dat je gele vlekken krijgt in shirts of overhemden.

Ondershirt

Het dragen van een ondershirt kan erg goed helpen om de gele vlekken te voorkomen. Deze extra laag tussen je lichaam en je kleding absorbeert zweet. Hierdoor trekt het niet in je shirt of overhemd en voorkom je gele vlekken.

Kies een andere deodorant

Zoals eerder besproken kun je ook kiezen voor een andere deodorant. Doordat zweet mixt met microdeeltjes aluminium die in deodorant verwerkt zit ontstaan de gele vlekken in je kleding. Bedenk wel dat deodorants zonder aluminiumdeeltjes veel minder goed werken waardoor je meer gaat zweten.

Houd je okselhaar bij

Het bijhouden van je okselhaar is een effectieve manier om het zweten te verminderen, en daarmee ook de gele vlekken. Ik raad je niet aan om al je okselhaar weg te halen, maar het goed kort houden kan een hele effectieve manier zijn.

Hoe voorkom je dat je gaat zweten?

Hoewel iedereen zweet, is het voor sommige mensen een groot probleem. Zweten is een natuurlijk proces wat je lichaam helpt bij het reguleren van de lichaamstemperatuur. Als je vaak en veel zweet dan kun je last hebben van overmatig zweten, benader hiervoor je huisarts.

Kies voor een antitransparant

Een antitransparant kan je helpen bij het tegengaan van zweten in de oksels. Het verschil tussen een antitransparant en deodorant is dat waar deodorant de geur van zweet probeert te voorkomen, probeert een antitransparant het zweten helemaal te voorkomen.

Luchtige kleding

Je kleding heeft misschien nog wel de meeste invloed op de vraag of je gaat zweten. Als je wilt voorkomen dat je gaat zweten kun je het beste kiezen voor luchtige en natuurlijke materialen zoals katoen, wol, linnen of zijde. Deze stoffen ademen veel meer. Synthetische stoffen daarentegen kunnen er juist voor zorgen dat je het heel warm krijgt.
© 2012 - 2024 Infokoning, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zweetvlekken verwijderen uit kledingZweetvlekken in kleding of andere textielproducten geven een onprettig en onfris aanzien. Het is daarom belangrijk dat z…
Huishoudelijke weetjesHuishoudelijke weetjesSommige zaken komen nog uit grootmoeders tijd en andere hebben we recentelijk ontdekt, maar hoe het ook zij huishoudel…
Overmatig zweten: zo kom je er vanaf!Overmatig zweten: zo kom je er vanaf!Overmatig zweten kan tot veel frustratie en onzekerheid leiden. "Kan ik dit shirtje wel aan? Heb ik zweetvlekken?" Hoe k…
Hoe verwijder je vlekken?Hoe verwijder je vlekken?Vlekken kunnen ontstaan door eten, drinken, spelen en werken. Vooral kinderen weten goed vlekken te maken in kleding. Gr…

Stijl haar: keratine behandelingStijl haar: keratine behandelingVeel vrouwen zijn dagelijks in de weer met de stijltang om hun haar stijl te krijgen. Deze vrouwen hebben vaak krullend…
Kledingtips voor de zwaardere manKledingtips voor de zwaardere manHeb je een maatje meer en zoek je tips hoe je je toch leuk kan kleden? In dit artikel geef ik je vele handige tips en tr…
Bronnen en referenties
  • http://laundry.about.com/od/stainremoval/a/underarmstains.htm
  • http://www.wasmachine.nl/nieuws/zweetvlekken-verwijderen-en-voorkomen.html
  • http://www.nationaalgezondheidsforum.nl/showthread.php?t=374
Infokoning (40 artikelen)
Gepubliceerd: 20-09-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Mode
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.