Overmatig zweten of hyperhidrosis; oorzaken en behandeling

Overmatig zweten, ook wel hyperhidrosis genoemd is een vervelende aandoening die soms duidt op een achterliggende ziekte. Iedereen zweet, het lichaam doet dit om af te koelen. De één zweet meer dan de ander en de één zal er ook meer last van ondervinden dan de ander. Het kan lichamelijk ongemak veroorzaken maar kan ook tot psychische en/of sociale problemen leiden. U kunt zelf een aantal dingen doen om de gevolgen van het overmatige zweten zoveel mogelijk te beperken. Vraagt u zich af waarom u last heeft van overmatig zweten en maakt u zich er zorgen over, ga dan langs de huisarts.

Overmatig zweten of hyperhidrosis


Informatie over (overmatig) zweten

Overmatig zweten, ook hyperhidrosis genoemd, is een aandoening die mensen erg onzeker kan maken, zeker als er ook nog sprake is van een penetrante zweetgeur. Zweet is van zichzelf geurloos, maar zodra het met bacteriën op de huid in contact komt kan er een onaangename zweetgeur ontstaan, doordat de bacteriën het omzetten in een andere stof.

De ‘normale’ hoeveelheid zweet die geproduceerd wordt is per persoon verschillend en kan ook verschillend ervaren worden. Wat de één een normale hoeveelheid zweet vindt, kan door de ander als verschrikkelijk en hinderlijk veel gevonden worden. Overmatig zweten kan erg hinderlijk zijn, zeker als de kleren (onder de oksels) constant nat zijn, als de handen zo nat zijn dat het gênant kan zijn om een ander de hand te schudden en als de voeten door de hoeveelheid zweet bijna uit de schoenen soppen. Overmatig zweten treedt vaak op vanaf de puberteit en kan levenslang aanhouden of enkele jaren doorgaan en dan verminderen.

De functie van zweten

De zweetklieren in ons lichaam produceren de gehele dag door zweet, om voor afkoeling van ons lichaam te zorgen.
Het zweet verdampt op de huid en zorgt zo voor afname van de hoogte van de lichaamstemperatuur. Dit mechanisme is vooral bij inspanning, koorts of als het warm weer is van groot nut.

Oorzaken overmatig zweten

Wanneer er meer zweet geproduceerd wordt, dan noodzakelijk is voor ons lichaam voor afkoeling, is er sprake van overmatig zweten. Het zweten kan over het gehele lichaam plaatsvinden, of zich vooral toespitsen op de oksels, de handen en de voeten.
Oorzaken kunnen o.a. zijn:
 • Aangeboren. Er zijn families waarbij (bijna) iedereen last heeft van hyperhidrosis.
 • Overgewicht.
 • Tijdelijk tijdens de overgang.
 • Als bijwerking van medicijngebruik.
 • Als bijkomende klacht bij bepaalde soorten kanker.
 • Diabetes.
 • Chronische infectie als tuberculose.
 • Te hard werkende schildklier.
 • Angststoornissen.

Problemen bij overmatig zweten

 • Zweetvoeten kunnen een zeer onaangename lucht verspreiden. Maar behalve dit vervelende ongemak kan er ook irritatie/schade aan de huid van de voeten optreden, doordat de huid constant (te) nat is. In het vochtige klimaat krijgen ook schimmels en bacteriën extra kans.
 • Natte oksels kunnen de kleding zo erg nat maken dat er constant natte kringen op de kleding te zien zijn. Behalve dat dit psychisch en sociaal gezien erg vervelend is, kunnen de constant natte condities ook zorgen voor irritatie van de huid en voor smetplekken zorgen.
 • Zweethanden zijn erg lastig bij het schrijven en autorijden, maar zorgen ook voor vervelende sociale problemen als er handen geschud moeten worden.

Wat kunt u zelf doen bij overmatig zweten?

 • Regelmatig wassen, het liefst zonder zeep, en de huid voorzichtig droog deppen.
 • Regelmatig (zeker dagelijks en zo nodig vaker) schone kleding aantrekken.
 • Luchtige kleren dragen, die goed ventileren.
 • In geval van zweetvoeten is het verstandig sandalen te dragen of zoveel mogelijk op blote voeten te lopen, zodat het vocht kan verdampen. Draag schoenen gemaakt van ademend materiaal (leer).
 • Gebruik deodorant.
 • Maak gebruik van okselpads om het overmatige zweet op te vangen.
 • Houdt de temperatuur in huis laag en ventileer het huis goed.
 • Let op de voeding, eet bijvoorbeeld niet te gekruid eten en let op met alcoholconsumptie.
 • Vermijdt stressvolle situaties zoveel mogelijk.

Botox

In de oksels wordt wel botox ingespoten om overmatige zweetproductie te verminderen. Het wordt over het algemeen goed verdragen en het heeft succes. Nadelig is dat de werking maar vier tot zes maanden aanhoudt, zodat de behandeling weer herhaald moet worden.

Wanneer naar de huisarts?

 • Als het overmatige zweten voor lichamelijk en/of geestelijk ongemak zorgt, en bovenstaande adviezen niet afdoende helpen, dan kunt u bij de huisarts advies vragen.
 • Ligt er een achterliggende ziekte ten grondslag van het overmatige zweten, dan helpt behandeling van die ziekte misschien tegen het overmatige zweten.
 • Is er geen oorzaak te vinden voor het overmatige zweten dan kan de huid behandeld worden met zalf met aluminiumchloride. Deze zalf kan echter vervelende bijwerkingen hebben.
 • Mogelijk wordt u door de huisarts doorverwezen naar de huidarts voor verder onderzoek en behandeling (zoals bijvoorbeeld botox injecties of een operatie waarbij zenuwbanen worden doorgesneden).

Stinkende was

Zweetlucht verdwijnt na het wassen lang niet altijd uit de kleding. Wat kan helpen is het inspuiten van de zweetplekken met azijn voordat de kleding de wasmachine ingaat. Ook Dettol Perfecte hygiëne en HG tegen zweetgeur werken tegen blijvende zweetlucht in de kleding. Gebruik van de Blue magic ball in de wasmachine zorgt voor een fris ruikende was zonder zweetgeuren.
© 2014 - 2024 Wilmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Overmatig zweten: zo kom je er vanaf!Overmatig zweten: zo kom je er vanaf!Overmatig zweten kan tot veel frustratie en onzekerheid leiden. "Kan ik dit shirtje wel aan? Heb ik zweetvlekken?" Hoe k…
Ga zweet te lijfGa zweet te lijfIedereen heeft wel eens last van klotsende oksels, klamme handen en onfrisse voeten. Vooral als het zomers warm is, heb…
Overmatig zwetenOvermatig zwetenHyperhidrosis wordt het genoemd: overmatig zweten. Je lichaam moet warmte kwijt als zijn temperatuur te hoog wordt. Dat…
Overmatig zweten - Oorzaken en natuurlijke oplossingenOvermatig zweten - Oorzaken en natuurlijke oplossingenZweten is natuurlijk en zelfs gezond. Toch kan overmatig zweten in sommige gevallen een probleem vormen tijdens sociale…

Porfyrie: wijnrode plas en rode pijnlijke huid met blarenPorfyrie: wijnrode plas en rode pijnlijke huid met blarenOm hemoglobine aan te maken heeft het lichaam porfyrine nodig. Binnen het stofwisselingsproces zijn ijzerverbindingen no…
Spataderen, wat is het en wat kun je er tegen doen?Spataderen zijn bloedvaten die door de huid schijnen. Deze zijn meestal blauw/paars van kleur en zitten meestal in de be…
Bronnen en referenties
 • www.gezondheidsnet.nl
 • www.huidarts.info
 • www.thuisarts.nl
Wilmo (308 artikelen)
Laatste update: 20-08-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.