Presyncope: Bijna flauwvallen (licht gevoel in het hoofd)

Presyncope: Bijna flauwvallen (licht gevoel in het hoofd) Een licht gevoel in het hoofd (presyncope) is een veel voorkomend en vervelend gevoel waarbij een patiënt een gevoel van flauwvallen heeft. Hij valt echter niet flauw en verliest het bewustzijn ook niet. De meeste oorzaken van een licht gevoel in het hoofd zijn niet ernstig en genezen spontaan of zijn gemakkelijk te behandelen. Af en toe zijn echter ernstige aandoeningen gekoppeld aan het bijna-flauwvallen, zoals een beroerte of een hartaanval. Verder leiden ook enkele omgevingsfactoren zoals medicatiegebruik tot een presyncope. Veel zelfzorgmaatregelen verlichten het licht gevoel in het hoofd, al is het wel verstandig om bij bijkomende tekenen de arts te raadplegen. Hij zet mogelijk een medicamenteuze behandeling, een procedure of zelfs chirurgie in om het onderliggend probleem te verhelpen.

Oorzaken van presyncope

Voor een goede werking van het evenwicht moeten de hersenen allerlei informatie verwerken die ze ontvangen van de ogen, het zenuwstelsel en de binnenoren. Als de hersenen deze signalen niet kunnen verwerken, bijvoorbeeld doordat de berichten tegenstrijdig zijn, of als de sensorische systemen niet goed werken, ervaart de patiënt een licht gevoel in het hoofd.

Risicofactoren van bijna-flauwvallen

Aandoeningen

Een licht gevoel in het hoofd is in de meeste gevallen te wijten aan een tijdelijk tekort aan bloed of zuurstof in de hersenen als gevolg van een bloeddrukdaling, snelle uitdroging door braken, diarree of koorts.

Andere oorzaken zijn:

Vaak komen ook bijkomende symptomen tot stand wanneer een onderliggend probleem aanwezig is, zoals pijn op de borst, hartkloppingen, een verlies van spraak of een verandering van het gezichtsvermogen.

Omgevingsfactoren

Een presyncope is een soort prodroom van een syncope. Dit is mogelijk ook het gevolg van omgevingsfactoren.

Houding/positie
Ook enkele houdingen/posities leiden mogelijk tot bijna-flauwvallen:
 • langdurig rechtstaan / lange tijd doorbrengen op de voeten
 • te snel rechtop komen: Veel patiënten ervaren een licht gevoel in het hoofd als ze te snel opstaan vanuit een liggende of zittende positie. Vaak treft dit ouderen.

Roken leidt mogelijk tot een presyncope / Bron: Geralt, PixabayRoken leidt mogelijk tot een presyncope / Bron: Geralt, Pixabay
Levensstijl
Patiënten die maaltijden overslaan leiden sneller aan een presyncope. Het gevoel van bijna-flauwvallen wordt mogelijk ook uitgelokt door overmatig alcoholgebruik. Nicotine- of tabaksproducten en drugs veroorzaken tot slot eveneens een licht gevoel in het hoofd voor onervaren gebruikers.

Medicatie
Een licht gevoel in het hoofd resulteert mogelijk uit het gebruik van antihistaminica (geneesmiddelen voor de behandeling van allergische reacties), het gebruik van bloeddrukverlagende medicatie of uit het gebruik van sommige antibiotica of selectieve serotonineheropnameremmers. Verdovende middelen, zoals codeïne, leiden ook een licht gevoel in het hoofd veroorzaken.

Warmte
Lichaamsbeweging in de warmte, teveel tijd doorbrengen in de hete zon en warme, benauwde kamers zijn mogelijk uitlokkende factoren van een licht gevoel in het hoofd.

Symptomen

Licht gevoel in hoofd

Een licht gevoel in het hoofd duidt op bijna-flauwvallen zonder effectief het bewustzijn te verliezen (bewustzijnsverlies). Een licht gevoel in het hoofd is van korte (enkele seconden) of lange (enkele minuten) duur, of keert sporadisch ook terug. Het hoofd voelt hierbij mogelijk gewichtloos aan. Soms heeft de patiënt ook het gevoel dat de kamer draait of beweegt. Meestal verschijnt het symptoom wanneer de patiënt zit of rechtstaat. In liggende positie is dit teken minder vaak aanwezig.

Bijna-flauwvallen gaat mogelijk ook gepaard met wazig zien / Bron: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)Bijna-flauwvallen gaat mogelijk ook gepaard met wazig zien / Bron: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)

Andere tekenen

Ook treden mogelijk andere tekenen op:

Diagnose en onderzoeken

De arts doorloopt de medische geschiedenis en de medicatiegeschiedenis, voert een lichamelijk onderzoek uit. Afhankelijk van de aanwezige symptomen, zijn nog één of meer onderzoeken nodig om de oorzaak van een presyncope op te sporen:

Behandeling van licht gevoel in het hoofd

De behandeling voor een licht gevoel in het hoofd hangt af van de oorzaak of het onderliggende probleem.

Veel water drinken verhelpt mogelijk een presyncope / Bron: Jarmoluk, PixabayVeel water drinken verhelpt mogelijk een presyncope / Bron: Jarmoluk, Pixabay

Zelfzorg

Soms is een patiënt gebaat met zelfzorgmaatregelen, zoals het drinken van veel water of andere vloeistoffen (tenzij een licht gevoel in het hoofd het gevolg is van watervergiftiging want dan is het drinken van drinkwater vrij gevaarlijk). Verder moeten patiënten proberen iets suikerachtig te eten en te gaan liggen of zitten en de hoogte van het hoofd ten opzichte van het lichaam te verminderen (bijvoorbeeld door het hoofd tussen de knieën te plaatsen). Andere eenvoudige remedies zijn het vermijden van plotselinge veranderingen in houding tijdens zitten of liggen en het vermijden van fel licht. Ook omgevingsfactoren die mogelijk leiden tot dit symptoom, moet de patiënt indien mogelijk vermijden of beperken.

Professionele medische zorg

Als een patiënt niet in staat is om vloeistoffen binnen te houden door de misselijkheid of braken, is een intraveneuze (via een ader) vochttoediening nodig. Verder zet de arts mogelijk medicatie in om het onderliggend probleem aan te pakken: diuretica (plaspillen), anti-angstmedicatie, medicijnen tegen misselijkheid en braken en geneesmiddelen die migraine (aanvallen van een aura en/of eenzijdige hoofdpijn) behandelen. Ook verwijst de arts de patiënt mogelijk door naar een fysiotherapeut waar hij evenwichtsoefeningen kan krijgen. Zeer sporadisch moet de arts het gehele of gedeeltelijke binnenoor verwijderen via een chirurgische ingreep. Dit gebeurt vooral bij herhaalde episodes.

Prognose

De meeste patiënten herstellen snel van een licht gevoel in het hoofd. Soms blijft de bloeddruk gedurende 15-30 minuten aanhoudend laag met bijbehorende zwakte. Patiënten voelen zich vaak de volgende dag helemaal ‘weggespoeld’.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen bij duizeligheid en flauwvallenWat te doen bij duizeligheid en flauwvallenLicht in het hoofd worden, duizelig of evenwichtsstoornissen kan te wijten zijn aan een tijdelijke vermindering van bloe…
Flauwvallen: oorzakenFlauwvallen: oorzakenFlauwvallen: dat is even schrikken voor de meeste mensen. Toch zijn de oorzaken van flauwvallen vaak onschuldig. Zo kun…
Licht en draaierig gevoel in het hoofd: wat kan het zijn?Licht en draaierig gevoel in het hoofd: wat kan het zijn?Een licht, zweverig en of duizelig gevoel in het hoofd kan erg vervelend zijn. Je kan je slecht op dingen concentreren w…
Een te snelle hartslag: tachycardieTachycardie is een hartritme waarbij het hart heel erg snel slaat. Een hartslag van 400 slagen per minuut is dan niet on…

Liesknobbeltje: Oorzaken van bultje in liesgebiedLiesknobbeltje: Oorzaken van bultje in liesgebiedDe lies is het gedeelte net boven de benen, tussen de onderbuik en de bovenkant van het dijbeen. Aan beide kanten bevind…
Pijn achter of rond wenkbrauwen: Oorzaken en behandelingPijn achter of rond wenkbrauwen: Oorzaken en behandelingSommige patiënten kampen met pijn achter of rond de wenkbrauwen. Dit is mogelijk te wijten aan diverse vormen van hoofdp…
Bronnen en referenties
 • Geraadpleegd op 19 september 2019:
 • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Could you please tell me the reason/cause of presyncope?, https://www.axappphealthcare.co.uk/health-information/heart/could-you-please-tell-me-the-cause-of-presyncope/
 • In the context of paroxysmal atrial fibrillation, could you please tell me the reason/cause of presyncope at the point of reverting from AF to normal sinus rhythm?, https://www.axappphealthcare.co.uk/health-information/heart/could-you-please-tell-me-the-cause-of-presyncope/
 • Presyncope, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459383/
 • Presyncope, https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/presyncope
 • Presyncope/Syncope, https://www.heartgroup.co.nz/Patient+Information/Cardiac+Conditions/Adult/Adults+-+PresyncopeSyncope.html
 • What causes lightheadedness?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/323717.php
 • What Is Presyncope and Why Does It Happen?, https://www.healthline.com/health/presyncope
 • Afbeelding bron 1: Geralt, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)
 • Afbeelding bron 3: Jarmoluk, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 04-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.