Paniekaanval en paniekstoornis: Oorzaken en symptomen

Paniekaanval en paniekstoornis: Oorzaken en symptomen Bij een paniekaanval ervaart een patiënt een intense golf van angst die vaak zonder enige waarschuwing optreedt. Paniekaanvallen kunnen ontstaan uit het niets, soms zonder duidelijke uitlokkende oorzaak, en kunnen zelfs tijdens de slaap of in een ontspannen toestand voorkomen. Naast de overweldigende angst kunnen er andere klachten optreden zoals hartkloppingen en transpiratie. Wanneer de patiënt herhaaldelijk paniekaanvallen ervaart, wordt er gesproken van een paniekstoornis. In dit geval is de patiënt angstig om weer een paniekaanval te krijgen, wat leidt tot vermijding van bepaalde situaties of omgevingen. Met medicatie, blootstellingstherapie en/of psychotherapie kan de patiënt doorgaans weer controle over zijn leven krijgen zonder de overheersende angstgevoelens.

Oorzaken en Risicofactoren van Paniekaanvallen en Paniekstoornis

Alcoholmisbruik is een risicofactor voor paniekaanvallen / Bron: Jarmoluk, PixabayAlcoholmisbruik is een risicofactor voor paniekaanvallen / Bron: Jarmoluk, Pixabay
Paniekaanval
De precieze oorzaak van paniekstoornissen is anno augustus 2024 nog niet volledig begrepen. Sommige patiënten kunnen genetisch gevoelig zijn voor paniekaanvallen. Belangrijke levensveranderingen, zoals trouwen, ouderschap, of het beginnen van een eerste baan, kunnen het risico verhogen. Ernstige stress, zoals de dood van een geliefde, een echtscheiding of verlies van werk, kan ook bijdragen aan het ontstaan van paniekaanvallen.

Paniekaanvallen kunnen ook worden veroorzaakt door medische aandoeningen en andere fysieke factoren. Het is daarom essentieel om een arts te raadplegen om lichamelijke aandoeningen uit te sluiten:
  • alcoholmisbruik
  • bijwerkingen van medicijnen
  • drugsmisbruik
  • hyperthyreoïdie (overactieve schildklier)
  • hypoglykemie (lage bloedsuikerspiegel)
  • gebruik van stimulerende middelen zoals amfetaminen, cocaïne, of cafeïne
  • mitralisklepprolaps (een aandoening waarbij een hartklep niet goed sluit, waardoor bloed terugstroomt naar de linkerboezem)

Paniekstoornis
Een paniekaanval kan eenmalig zijn en verdwijnen nadat de stressvolle situatie is opgelost. Bij sommige patiënten komen echter herhaalde aanvallen voor. Wanneer iemand al eerder een paniekaanval heeft gehad, kan het risico op nieuwe aanvallen toenemen. Herhaaldelijke paniekaanvallen worden aangeduid als 'paniekstoornis'. Deze aanvallen kunnen vaak worden getriggerd door specifieke situaties zoals het oversteken van een brug of spreken in het openbaar, vooral als deze situaties eerder paniekaanvallen hebben veroorzaakt. Vaak ervaart de patiënt een gevoel van bedreiging en een onvermogen om te ontsnappen, wat de vecht-of-vluchtreactie van het lichaam aanwakkert (orthosympatisch zenuwstelsel). Patiënten met een paniekstoornis hebben vaak ook te maken met depressies, zelfmoordpogingen, alcoholmisbruik of drugsmisbruik.

Symptomen: Angst

De angst kan zich ook voordoen tijdens het autorijden / Bron: Unsplash, PixabayDe angst kan zich ook voordoen tijdens het autorijden / Bron: Unsplash, Pixabay

Paniekaanval

Een paniekaanval wordt gekenmerkt door een plotselinge en overweldigende angst, die op elk moment kan optreden. Deze angst kan onverwacht optreden, bijvoorbeeld tijdens de slaap, het autorijden, in een winkelcentrum of tijdens een zakelijke bijeenkomst. De symptomen kunnen lijken op die van een hartaanval, en sommige patiënten kunnen geloven dat ze zullen sterven of gek worden. De angst die tijdens een paniekaanval wordt ervaren, staat vaak niet in verhouding tot de feitelijke situatie. Bovendien kan de angst losstaan van wat er om hen heen gebeurt. Paniekaanvallen duren meestal kort (minder dan tien minuten), maar kunnen bij sommige patiënten langer aanhouden.

De meeste patiënten met paniekaanvallen ervaren enkele van de volgende symptomen:

Na een paniekaanval voelt een patiënt vaak vermoeid en uitgeput (asthenie).

Paniekstoornis

Bij paniekstoornis ervaart de patiënt frequente, onverwachte paniekaanvallen die niet aan een specifieke situatie gebonden zijn. Deze aanvallen veroorzaken extreme angst omdat de patiënt niet kan voorspellen wanneer de volgende aanval zal plaatsvinden (anticiperende angst). Hierdoor kan de patiënt zich anders gaan gedragen, zoals het vermijden van plaatsen waar eerder paniek is ervaren, en kan hij zich terugtrekken uit normale activiteiten (fobische vermijding). Vrouwen hebben twee keer zoveel kans als mannen om een paniekstoornis te ontwikkelen. De meeste symptomen beginnen in de vroege volwassenheid.

Diagnose en Onderzoeken

Een arts zal een grondig lichamelijk onderzoek uitvoeren, een bloedonderzoek laten doen (om onderliggende aandoeningen op te sporen of uit te sluiten) en een psychologische evaluatie uitvoeren. De arts zal de patiënt vragen stellen over:
  • aanwezige klachten
  • angsten of zorgen
  • familiegeschiedenis
  • drugs- of alcoholmisbruik
  • stressvolle situaties
  • vermijdende situaties of omgevingen

Behandeling van paniekaanvallen en paniekstoornis

Diverse behandelingsopties kunnen de klachten verminderen of elimineren / Bron: Stevepb, PixabayDiverse behandelingsopties kunnen de klachten verminderen of elimineren / Bron: Stevepb, Pixabay

Professionele medische behandeling

Paniekaanvallen en paniekstoornissen zijn behandelbaar, maar professionele medische hulp is vaak noodzakelijk. Cognitieve gedragstherapie (een vorm van psychotherapie), blootstellingstherapie en/of medicatie kunnen effectief zijn bij de behandeling van paniekstoornissen. Indien medicatie nodig is, kan de arts anti-angstmedicatie, bepaalde antidepressiva, of soms anticonvulsiva met anti-angst-eigenschappen voorschrijven. Bètablokkers (hartmedicijnen) kunnen ook worden ingezet om aanvallen te voorkomen of beter te beheersen.

Zelfzorg

Enkele zelfzorgmaatregelen kunnen de professionele behandeling aanvullen:
  • Roken, alcohol, cafeïne, drugs en andere stimulerende middelen vermijden
  • ademhalingsoefeningen en ontspanningstechnieken toepassen via yoga, meditatie, mindfulness, biofeedback, massage, enzovoorts, bij voorkeur onder begeleiding van een professional
  • lid worden van een steungroep of contactgroep
  • regelmatig oefenen met angsten
  • sociale contacten onderhouden met familie en vrienden
  • voldoende slapen en een regelmatig slaappatroon hanteren

Prognose van paniekstoornis

Hoe sneller een patiënt hulp zoekt, des te beter de prognose. Met de juiste behandeling en zelfhulp kunnen de symptomen van paniekaanvallen aanzienlijk verminderen of verdwijnen. Patiënten kunnen hierdoor hun zelfvertrouwen en controle over hun leven herwinnen. Hoewel paniekaanvallen zelf niet levensbedreigend zijn, kunnen ze de kwaliteit van leven aanzienlijk beïnvloeden.

Complicaties

Paniekaanvallen en paniekstoornis

Mogelijke complicaties van paniekaanvallen en paniekstoornis zijn:
  • alcohol- of drugsmisbruik
  • ontwikkeling van specifieke fobieën, zoals angst om te rijden of het huis te verlaten
  • depressie, angststoornissen en andere psychiatrische aandoeningen
  • verhoogd risico op zelfmoord of zelfmoordgedachten
  • financiële problemen
  • frequente medische zorg voor gezondheidsproblemen en andere aandoeningen
  • vermeiden van sociale situaties
  • problemen op het werk of op school

Agorafobie

Agorafobie kan zich ontwikkelen als een complicatie van paniekaanvallen en paniekstoornis. Deze aandoening kan zich op elk moment manifesteren, maar verschijnt vaak binnen een jaar na de eerste terugkerende paniekaanvallen. Een patiënt met agorafobie vreest paniekaanvallen in situaties waar ontsnappen moeilijk of beschamend zou zijn, of waarin geen hulp beschikbaar zou zijn. Hierdoor begint de patiënt steeds meer situaties te vermijden, zoals:
  • auto's, vliegtuigen, metro's en andere vormen van reizen
  • bepaalde voedingsmiddelen of dranken, zoals alcohol, cafeïne, suiker of specifieke medicijnen
  • drukke plaatsen zoals winkelcentra of sportarena's
  • lichamelijke inspanning
  • sociale bijeenkomsten, restaurants of andere situaties waarin het gênant zou zijn om een paniekaanval te ervaren

Preventie

Preventie van paniekaanvallen en paniekstoornissen richt zich op het verminderen van risicofactoren en het bevorderen van mentale veerkracht. Hier zijn enkele effectieve strategieën voor preventie:
  • Stressmanagement: Regelmatige ontspanningstechnieken zoals yoga, meditatie, en mindfulness kunnen helpen om stress te verminderen en de kans op paniekaanvallen te verkleinen. Het ontwikkelen van gezonde copingmechanismen en het leren omgaan met stressvolle situaties kan ook nuttig zijn.
  • Gezonde levensstijl: Een uitgebalanceerd dieet, voldoende slaap en regelmatige lichaamsbeweging dragen bij aan algemeen welzijn en kunnen helpen om angst te verminderen. Vermijd overmatige consumptie van cafeïne en alcohol, aangezien deze stoffen paniekaanvallen kunnen verergeren.
  • Vroegtijdige behandeling: Bij het ervaren van vroege symptomen van angst of paniek is het belangrijk om tijdig hulp te zoeken. Cognitieve gedragstherapie of andere vormen van psychotherapie kunnen helpen om angstgevoelens te identificeren en te beheersen voordat ze verergeren.
  • Educatie en bewustwording: Kennis over paniekaanvallen en paniekstoornissen kan helpen om angst te verminderen. Door jezelf te informeren over de aandoening en de symptomen, kun je beter begrijpen wat je overkomt en hoe je het kunt aanpakken.
  • Ondersteuningsnetwerk: Ondersteuning van familie, vrienden en steungroepen kan een belangrijke rol spelen in het voorkomen van paniekaanvallen. Praat openlijk over je angsten en zoek sociale steun wanneer je deze nodig hebt.
  • Zelfzorg: Ontwikkel en houd een routine van zelfzorg aan, zoals het instellen van realistische doelen, het onderhouden van gezonde sociale contacten en het nemen van tijd voor ontspanning en hobby's.
  • Professionele hulp: Als je merkt dat je regelmatig last hebt van angst of paniek, overweeg dan om professionele hulp in te schakelen. Een psycholoog of psychiater kan je begeleiden bij het ontwikkelen van effectieve strategieën om je angst te beheren en te verminderen.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cognitieve gedragstherapie bij paniekstoornis met agorafobieCognitieve gedragstherapie bij paniekstoornis met agorafobieVeelvuldig wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat cognitieve gedragstherapie de meest effectieve vorm van psychotherap…
Wat een paniekaanval isWat een paniekaanval isPaniekaanvallen kunnen verschillende oorzaken hebben. Gelukkig kun je paniekaanvallen voorkomen en de symptomen onderdru…
Paniekaanval en de paniekstoornisPaniekaanval en de paniekstoornisEen paniekstoornis is een angststoornis waarbij herhaaldelijk paniekaanvallen optreden, in combinatie met angst voor een…
Wat is agorafobie?Wat is agorafobie?Agorafobie, ook wel pleinvrees of straatvrees genoemd, is een vorm van een angststoornis waarbij iemand bang is in een v…

Te veel vitamine C: symptomen van een vitamine C-overdosisTe veel vitamine C: symptomen van een vitamine C-overdosisTe veel vitamine C innemen kan nadelige effecten hebben en schadelijk zijn voor je gezondheid. Vitamine C is een zeer be…
Mondspruw: Schimmelinfectie aan mond met witte vlekkenMondspruw: Schimmelinfectie aan mond met witte vlekkenEen aantal patiënten lijdt aan orale candidiasis, beter bekend als mondspruw. Deze infectie wordt veroorzaakt door de Ca…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 12 juli 2018:
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Diagnosis and treatment, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/panic-attacks/diagnosis-treatment/drc-20376027
  • Overview, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/panic-attacks/symptoms-causes/syc-20376021
  • Panic Attack Symptoms, https://www.webmd.com/anxiety-panic/guide/panic-attack-symptoms#1
  • Panic Attacks & Panic Disorder: Symptoms, Causes, and How to Stop, https://www.psycom.net/panic-attacks-panic-disorder-symptoms
  • Panic Attacks and Panic Disorder, https://www.helpguide.org/articles/anxiety/panic-attacks-and-panic-disorders.htm
  • Panic Attacks and Panic Disorder, https://www.helpguide.org/articles/anxiety/panic-attacks-and-panic-disorders.htm
  • Afbeelding bron 1: Jarmoluk, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Unsplash, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Stevepb, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 16-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.