Knobbel op sleutelbeen: Oorzaken van bultje aan clavicula

Knobbel op sleutelbeen: Oorzaken van bultje aan clavicula Het sleutelbeen, ofwel de clavicula, is een lang en dun bot dat zich uitstrekt tussen het borstbeen en het schouderblad. Dit bot speelt een cruciale rol in het verbinden van de arm met het lichaam en bevindt zich in de nabijheid van veel zenuwen en bloedvaten. Soms kan een patiënt een knobbeltje of bultje op het sleutelbeen voelen of zien. Dit bultje kan verschillende oorzaken hebben, zoals een cyste, een infectie, een tumor, gezwollen lymfeklieren of een verwonding. De behandeling van een knobbel op het sleutelbeen hangt af van de onderliggende oorzaak.

Botinfectie (osteomyelitis) en bultje aan sleutelbeen

Een botinfectie, ook wel osteomyelitis genoemd, kan ontstaan na een verwonding, een chirurgische ingreep, of de plaatsing van een intraveneuze lijn nabij het sleutelbeen. Bij osteomyelitis kan een knobbelvorming aan het sleutelbeen optreden. Andere symptomen van een botinfectie zijn roodheid, koorts, koude rillingen, zwelling, pijn, en een pusafscheiding uit het bultje. Bij kinderen kunnen prikkelbaarheid en chronische vermoeidheid optreden. De behandeling van een botinfectie omvat meestal antibiotica. Indien de infectie het bot heeft aangetast, kan een agressieve behandeling noodzakelijk zijn, waarbij de arts de aangetaste gebieden chirurgisch verwijdert.

Cyste en sleutelbeenknobbel

Een cyste is een abnormale, zakvormige holte onder de huid die met vloeistof is gevuld. Cysten kunnen zich op verschillende plekken vormen, inclusief het sleutelbeen. De cyste voelt meestal hard aan bij druk. Hoewel cysten over het algemeen goedaardig zijn, kunnen er in zeldzame gevallen kwaadaardige cysten voorkomen, zoals een aneurysmatische botcyste van het sleutelbeen. Deze vorm van kanker komt vooral voor bij patiënten jonger dan 20 jaar.

De meest voorkomende cysten bij het sleutelbeen zijn:
  • Ganglioncyste: Ontwikkelt zich meestal op de hand en pols, maar kan ook op het sleutelbeen voorkomen.
  • Aneurysmatische botcyste: Een kwaadaardige cyste die voornamelijk jonge patiënten treft.

Symptomen van een cyste op het sleutelbeen omvatten een hard aanvoelende bult, meestal zonder pijn. Bij grote cysten kan er een bewegingsbeperking van de schouder optreden. Behandeling van een cyste is vaak niet nodig voor goedaardige cysten. Bij hinderlijke of grote cysten kan de arts besluiten om het vocht uit de cyste te draineren. Kwaadaardige cysten vereisen chirurgische verwijdering, gevolgd door verdere medische procedures en/of medicamenteuze behandelingen.

Tumor en knobbeltje aan de clavicula

Een knobbel op het sleutelbeen kan wijzen op de aanwezigheid van een goedaardige of kwaadaardige tumor. Vaak betreft het een goedaardig vetgezwel, zoals een lipoom. Om het type tumor te bepalen, is het cruciaal dat de knobbel door een arts wordt beoordeeld. Een biopsie kan helpen vaststellen of de tumor kankercellen bevat. Indien nodig kan een operatie vereist zijn om de tumor te verwijderen, gevolgd door aanvullende medische procedures en/of medicamenteuze behandelingen.

Vergrote lymfeklieren

Het lichaam bevat honderden lymfeklieren die lymfevocht produceren. Dit vocht bevat infectiebestrijdende witte bloedcellen. Gezwollen lymfeklieren kunnen ontstaan bij verwondingen, infecties, of andere gezondheidsproblemen. Het lichaam vervoert extra witte bloedcellen naar het getroffen gebied om het probleem aan te pakken, wat leidt tot zwelling en de vorming van een knobbel nabij het sleutelbeen. Bij gezwollen lymfeklieren kunnen symptomen zoals zwelling, gevoeligheid, koorts en nachtelijk zweten optreden. Virussen of bacteriën zijn vaak de oorzaak van lymfeklierzwelling nabij het sleutelbeen. In sommige gevallen kan de arts een monster van lymfevocht nemen om kanker uit te sluiten. De behandeling van vergrote lymfeklieren hangt af van de onderliggende oorzaak. Bij infecties worden vaak antibiotica (voor bacteriën) of antivirale middelen (voor virussen) voorgeschreven.

Verwondingen aan het sleutelbeen

Het sleutelbeen kan soms ernstig worden verwond. Dit kan leiden tot een verplaatsing ten opzichte van het schoudergewricht of zelfs tot een sleutelbeenbreuk. Een breuk kan gepaard gaan met symptomen zoals een verzakte schouder, beperkt bewegingsbereik, blauwe plekken, zwelling en pijn aan het sleutelbeen. Beeldvormende onderzoeken, zoals een CT-scan of röntgenfoto, kunnen helpen bij het diagnosticeren van de verwonding. Behandelingsopties voor sleutelbeenverwondingen of -breuken omvatten het aanbrengen van ijs, het nemen van pijnstillers, het dragen van een armbrace om het sleutelbeen te beschermen en de genezing te bevorderen. In sommige gevallen kan een chirurgische ingreep en fysiotherapie nodig zijn.

Diagnose en onderzoeken

Voor een nauwkeurige diagnose van problemen met het sleutelbeen kan de arts verschillende diagnostische methoden gebruiken. Dit kan naast röntgenfoto’s en CT-scans ook MRI-scans en echografieën omvatten. Deze technieken helpen bij het visualiseren van interne structuren en bij het beoordelen van de ernst van de aandoening.

Herstel en revalidatie

Na een sleutelbeenblessure of -operatie is het belangrijk om een gestructureerd herstel- en revalidatieplan te volgen. Dit kan fysiotherapie omvatten om de mobiliteit en kracht te herstellen, evenals oefenprogramma’s om de schouder en het sleutelbeen te versterken. Het volgen van de aanbevelingen van de zorgverlener en het vermijden van overbelasting zijn cruciaal voor een succesvol herstel.

Preventie en zorg

Om sleutelbeenproblemen te voorkomen, is het belangrijk om de belasting van de schouders en het sleutelbeen te minimaliseren. Dit kan door het dragen van beschermende uitrusting tijdens contact- of risicosporten, en door het gebruik van ergonomisch ontworpen bureaustoelen en werkplekken. Regelmatige lichaamsbeweging en het versterken van de schouderspieren kunnen ook bijdragen aan het verminderen van het risico op blessures en aandoeningen van het sleutelbeen.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Knobbeltje of bult achter het oor: oorzaak en behandelingKnobbeltje of bult achter het oor: oorzaak en behandelingEen bobbel, knobbeltje of bult achter het oor is over het algemeen onschuldig. Verschillende omstandigheden kunnen leide…
Anatomie - Spieren en functies van de schouderAnatomie - Spieren en functies van de schouderOm de schouder te laten bewegen, zijn er spieren nodig. Deze spieren bevinden zich ter hoogte van de bovenrug, schoudert…
Knobbeltje onder de tong: oorzaken van een bultje onder tongKnobbeltje onder de tong: oorzaken van een bultje onder tongEen knobbeltje onder de tong kan verschillende oorzaken hebben en kan gepaard gaan met andere klachten en symptomen, maa…
Talgkliercyste: knobbel/knobbeltje oksel, rug, schouder, nekTalgkliercyste: knobbel/knobbeltje oksel, rug, schouder, nekEen talgkliercyste of atheroomcyste is een onschuldige aandoening. Een talkliercyste is een onderhuids knobbeltje dat on…

Chronische gastritis: Aanhoudende ontsteking maagslijmvliesChronische gastritis: Aanhoudende ontsteking maagslijmvliesChronische gastritis is een aandoening waarbij de bekleding van de maag (maagslijmvlies) aanhoudend ontstoken of gezwoll…
Periodiek bewegende ledematen (PLMD): SlaapstoornisPeriodiek bewegende ledematen (PLMD): SlaapstoornisPeriodic limb movement disorder (PLMD, periodiek bewegende ledematen) is een bewegingsstoornis waarbij de patiënt herhaa…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Danabooo, Flickr (CC BY-2.0)
  • Geraadpleegd op 29 juli 2018:
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Collar bone lump, https://firstaidkelowna.ca/collar-bone-lump/
  • Collarbone Lumps, https://healthfully.com/collarbone-lumps-7372315.html
  • What causes a lump on the collarbone?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/321694.php
  • Why Do I Have a Lump on My Collar Bone?, https://www.healthline.com/health/lump-on-collar-bone
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 26-07-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.