Knobbel op sleutelbeen: Oorzaken van bultje aan clavicula

Knobbel op sleutelbeen: Oorzaken van bultje aan clavicula Het sleutelbeen (clavicula) is een lang en dun bot dat tussen dat tussen het borstbeen en het schouderblad loopt. Het verbindt de arm met het lichaam en bevindt zich in de buurt van vele zenuwen en bloedvaten. Sommige patiënten voelen een knobbeltje of bultje op het bot. Vaak is deze knobbel ook goed zichtbaar. Dit bultje wijst mogelijk op de aanwezigheid van een cyste, een infectie, een tumor, gezwollen lymfeklieren of een verwonding. De behandeling van een sleutelbeenknobbel is gebaseerd op de oorzaak.

Botinfectie (osteomyelitis) en bultje aan sleutelbeen

Af en toe ontstaat osteomyelitis (een botinfectie) na en verwonding, chirurgische ingreep of de plaatsing van een intraveneuze (via een ader) lijn vlakbij het sleutelbeen. De infectie van het bot gaat soms gepaard met knobbelvorming aan het sleutelbeen. Andere symptomen omvatten roodheid, koorts, koude rillingen, een zwelling, pijn en een pusafvoer uit het bultje. Prikkelbaarheid en chronische vermoeidheid zijn typische symptomen die optreden bij kinderen met osteomyelitis. Een infectie behandelt de arts met antibiotica. Als de infectie het bot aangetast heeft, is een agressieve behandeling nodig. De arts verwijdert hierbij de aangetaste gebieden.

Cyste en sleutelbeenknobbel

Een cyste bevindt zich onder de huid. Dit is een abnormaal gevormde zakvormige holte die gevuld is met vloeistof. De cyste voelt hard aan bij indrukking. De cyste wijst niet op een ernstig probleem. Vaak is een ganglioncyste de oorzaak van de knobbel aan het sleutelbeen. Deze cyste ontwikkelt zich meestal op de hand en pols maar af en toe is ook het sleutelbeen getroffen. Een kwaadaardige cyste treedt sporadisch ook op, zoals een aneurysmatische botcyste van het sleutelbeen. Dit type kanker treft vooral patiënten jonger dan twintig jaar. Meestal is een behandeling niet vereist omdat de cyste goedaardig is, maar soms voert de arts wel het vocht af uit de cyste (drainage). Wanneer kanker aanwezig is of wanneer de cyste storend is voor de patiënt, is een chirurgische verwijdering nodig.

Tumor en knobbeltje aan clavicula

Een knobbel op het sleutelbeen wijst soms in de richting van een goedaardige of kwaadaardige tumor. Vaak is het bultje goedaardig en is sprake van een lipoom (goedaardig vetgezwel tussen huid en spierlaag). Om het tumortype te bepalen, is het belangrijk om elke soort knobbel te laten beoordelen door de arts. Hij voert een biopsie uit om te bepalen of de tumor kankercellen bezit of niet. Soms is een operatie nodig om de tumor te verwijderen en gebeuren daarna nog verdere medische procedures en/of medicamenteuze behandelingen.

Vergrote lymfeklieren

Het lichaam heeft honderden lymfeklieren die lymfevocht produceren. Deze vloeistof bevat infectiebestrijdende witte bloedcellen. Gezwollen lymfeklieren komen tot stand bij een verwonding, een infectie of andere gezondheidsproblemen. Het lichaam vervoert namelijk meer witte bloedcellen naar het gebied om het probleem te bestrijden. Dit leidt tot een zwelling en de vorming van een knobbel vlakbij het sleutelbeen. Zwelling, gevoeligheid, koorts en nachtelijk zweten gaan mogelijk gepaard met de gezwollen lymfeklieren nabij het sleutelbeen. Meestal veroorzaken virussen of bacteriën een zwelling van de lymfeklieren vlakbij het sleutelbeen. Soms neemt de arts toch een monster van lymfevocht om kanker uit te kunnen sluiten. Vergrote lymfeklieren behandelt de arts op basis van de oorzaak. Wanneer een infectie leidt tot een lymfeklierzwelling, zet de arts antibiotica (bacteriën) of antivirale middelen (virussen) in.

Verwondingen

Soms ontstaat een milde tot ernstige verwonding aan het sleutelbeen. Het sleutelbeen is soms verplaatst ten opzichte van het schoudergewricht. Ook een sleutelbeenbreuk is mogelijk omdat het bot zich dicht bij het bovenste deel van de huid bevindt. Bij een breuk ontstaat een verzakte schouder, een beperkt bewegingsbereik, blauwe plekken, zwelling en sleutelbeenpijn. Beeldvormende onderzoeken zoals een CT-scan en röntgenfoto zijn inzetbaar om de verwonding te diagnosticeren. Voor verwondingen of breuken in het sleutelbeen zijn er verschillende behandelingsopties, zoals het aanbrengen van ijs, het nemen van pijnstillers, het dragen van een armbrace om het sleutelbeen te beschermen en de genezing te bevorderen. Soms is een chirurgische interventie en fysiotherapie aangewezen.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Harde knobbel onder huid: Oorzaken onderhuids hard bultjeHarde knobbel onder huid: Oorzaken onderhuids hard bultjeEen onderhuidse harde bult is voor veel mensen een alarmsignaal, maar meestal kent dit harde knobbeltje goedaardige oorz…
Bultjes in nek: Oorzaken van knobbeltjes in nekgebiedBultjes in nek: Oorzaken van knobbeltjes in nekgebiedSommige patiënten hebben een knobbeltje, bultje of gezwel in de nek. Bultjes in de nek zijn afkomstig van verschillende…
Knobbeltje of bult achter het oor: oorzaak en behandelingKnobbeltje of bult achter het oor: oorzaak en behandelingEen bobbel, knobbeltje of bult achter het oor is over het algemeen onschuldig. Verschillende omstandigheden kunnen leide…
Anatomie - Spieren en functies van de schouderAnatomie - Spieren en functies van de schouderOm de schouder te laten bewegen, zijn er spieren nodig. Deze spieren bevinden zich ter hoogte van de bovenrug, schoudert…

Chronische gastritis: Aanhoudende ontsteking maagslijmvliesChronische gastritis: Aanhoudende ontsteking maagslijmvliesChronische gastritis is een aandoening waarbij de bekleding van de maag (maagslijmvlies) aanhoudend ontstoken of gezwoll…
Periodiek bewegende ledematen (PLMD): SlaapstoornisPeriodiek bewegende ledematen (PLMD): SlaapstoornisPeriodic limb movement disorder (PLMD, periodiek bewegende ledematen) is een bewegingsstoornis waarbij de patiënt herhaa…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Danabooo, Flickr (CC BY-2.0)
  • Geraadpleegd op 29 juli 2018:
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Collar bone lump, https://firstaidkelowna.ca/collar-bone-lump/
  • Collarbone Lumps, https://healthfully.com/collarbone-lumps-7372315.html
  • What causes a lump on the collarbone?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/321694.php
  • Why Do I Have a Lump on My Collar Bone?, https://www.healthline.com/health/lump-on-collar-bone
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 06-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.