Slecht passende schoenen: Problemen aan tenen en voeten

Slecht passende schoenen: Problemen aan tenen en voeten Correct passend schoeisel heeft weinig tot geen negatieve impact op de gezondheid. Onjuiste of slecht passende schoenen kunnen echter leiden tot diverse pijnlijke en mogelijk ernstige aandoeningen en misvormingen van de tenen en voeten. Schoenen met hoge hakken, onvoldoende grip, en ongeschikte of ontbrekende bevestigingen worden bijvoorbeeld vaak in verband gebracht met afwijkende looppatronen, evenwichtsproblemen en valpartijen. Te nauwe schoenen kunnen leiden tot tintelingen of tijdelijke gevoelloosheid. Bovendien zijn er andere aandoeningen die in verband worden gebracht met slecht gekozen schoeisel.

Blaren en onjuist schoeisel

Schoenen die te groot of te klein zijn, of die ruwe plekken in de schoenen of sokken veroorzaken, kunnen tegen een gevoelige plek op de voet wrijven. Het lichaam reageert hierop door een blaar te vormen. Deze met vloeistof gevulde blaren kunnen erg pijnlijk zijn, vooral omdat de huid onder de blaar gevoelig is. Meestal verdwijnen blaren vanzelf als ze goed worden verzorgd en worden beschermd tegen verdere irritatie.

Bunions en verkeerd schoeisel

Een bunion is een misvorming van de gewrichten in de voet, vaak zichtbaar als een knobbel aan de zijkant van de grote teen. Deze aandoening ontstaat vaak door het dragen van schoenen met een te smalle voorzijde, waardoor het bot aan de basis van de grote teen naar buiten wordt gedrukt. Hierdoor kan de grote teen scheef gaan staan. Bunions kunnen ook veroorzaakt worden door aandoeningen zoals jicht (pijn en zwelling aan de grote teen en andere gewrichten) en reumatoïde artritis (ontsteking van gewrichten en organen). Veelvoorkomende symptomen zijn pijn, ontsteking, zwelling en roodheid van de getroffen tenen.

Diabetesvoet en slecht passend schoeisel

Patiënten met diabetes mellitus hebben een verhoogd risico op diabetesvoet bij het dragen van verkeerd schoeisel. Diabetici kunnen diabetische neuropathie ontwikkelen, waarbij zenuwschade het gevoel in de voeten kan verminderen. Dit maakt het moeilijker om huidirritaties en snijwonden op te merken. Slecht passende schoenen kunnen dan leiden tot blaarvorming (diabetische blaren) en huidzweren, wat zonder behandeling kan resulteren in ernstige infecties.

Gewrichtspijn door slecht schoeisel

Langdurige overbelasting door schoenen die onvoldoende ondersteuning bieden kan leiden tot verschillende gewrichtsproblemen, zoals artritis (gewrichtsontsteking), gewrichtspijn en kniepijn. Vooral schoenen met hoge hakken kunnen bijdragen aan deze problemen doordat ze de knieën dwingen om meer te buigen en de spieren aan de voorkant van de dij extra belasten om evenwicht te bewaren.

Hamertenen

Het dragen van te strakke en smalle schoenen kan leiden tot hamertenen. Bij een hamerteen beginnen de tenen te krullen en krijgen ze de vorm van een klauw, waarbij vaak de tweede teen wordt getroffen. Het middelste teengewricht buigt en wrijft tegen de schoen, wat leidt tot teenpijn. De tenen kunnen stijf worden en de gewrichten kunnen mogelijk permanent ontwricht raken.

Ingegroeide teennagels

Ingegroeide teennagels ontstaan door de neerwaartse druk van te nauwe schoenen. Bij dit probleem groeien de nagels in de huid van de teen, wat kan leiden tot pijn en soms zelfs tot een schimmelinfectie. Het is belangrijk om te zorgen voor goed geknipte nagels om verdere problemen te voorkomen.

Likdoorns en eeltvorming

Schoenen die slecht passen of ongemakkelijk zijn, kunnen leiden tot eelt en likdoorns door constante wrijving. Deze ronde, platte bultjes met een geelachtige kleur kunnen pijnlijk zijn en ontstaan vaak op drukpunten.

Metatarsalgie

Metatarsalgie is een aandoening die pijn en ontsteking veroorzaakt in de bal van de voet. Het kan worden veroorzaakt door het dragen van strakke schoenen, overmatige belasting door springen en hardlopen, of andere factoren.

Morton neuroom

Een Morton neuroom ontstaat wanneer een of meer zenuwen tussen de tenen verdikken, meestal tussen de derde en vierde teen of de tweede en derde teen. Dit kan leiden tot pijn in de bal van de voet, gevoelloosheid in de tenen en ontsteking. Hoge hakken en schoenen met smalle en scherpe teenruimtes kunnen bijdragen aan deze aandoening door de druk en verminderde bloedcirculatie.

Plantaire fasciitis

Plantaire fasciitis is een ontsteking van het fascialigament dat de hiel verbindt met de bal van de voet. Dit kan pijn veroorzaken, vooral bij de eerste stappen van de dag of na lange periodes van inactiviteit. Slecht passende schoenen, plotselinge toename in fysieke activiteit, of gewichtstoename kunnen bijdragen aan deze aandoening. Een combinatie van rust, steunzolen en rek- en strekoefeningen kan helpen bij de behandeling, hoewel klachten soms maanden kunnen aanhouden.

Platvoeten

Platvoeten worden gekenmerkt door een gebrek aan voetboog, waardoor de voeten plat op de grond drukken. Het dragen van schoenen zonder adequate hielondersteuning kan de symptomen verergeren.

Rugpijn door hoge hakken

Langdurig dragen van hoge hakken kan leiden tot rugpijn. Het is aan te raden om schoenen met een lage hak te kiezen of hoge hakken met mate te dragen en te zorgen voor een stevige schoenconstructie.

Voetschimmel

Voetschimmel, ook bekend als tinea pedis of atleetvoet, is een besmettelijke schimmelinfectie die pijn, jeuk, roodheid en schilfering van de huid veroorzaakt. Het dragen van te strakke en zweterige schoenen en sokken draagt bij aan deze aandoening. Goede voethygiëne en antischimmelcrèmes zijn belangrijk voor de behandeling. Als de klachten na twee weken niet verbeteren, kan de arts medicatie voorschrijven.

Zwakke enkels

Slecht schoeisel kan bijdragen aan zwakke enkels en andere voetafwijkingen. Dit kan de stabiliteit en mobiliteit van de enkels beïnvloeden.

Tips voor het kopen van goede schoenen

Bij het kiezen van schoenen is het belangrijk om rekening te houden met de volgende factoren:

Binnenzool

Een goede schoen moet een uitneembare binnenzool hebben, zodat er indien nodig een inlegzool kan worden toegevoegd voor extra comfort en ondersteuning.

Hiel en hak

De maximale hakhoogte dient niet meer dan 2,5 cm te zijn, en de hiel moet stevig zijn om adequate ondersteuning te bieden.

Materiaal

Het bovenste gedeelte van de schoen moet gemaakt zijn van natuurlijke materialen zoals leer, dat zorgt voor flexibiliteit, duurzaamheid en comfort.

Pasvorm

Kies schoenen met een pasvorm die de natuurlijke vorm van de voet respecteert. Idealiter moeten de schoenen verstelbare bevestigingen hebben om de pasvorm aan te passen indien nodig.

Ruimte

Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is aan de voorkant van de schoenen, zodat de tenen vrij kunnen bewegen en er geen drukletsels of gevoelloosheid ontstaan. De schoenen moeten ademend zijn, met poreuze stoffen of luchtgaten om de voeten koel en droog te houden. Het is ook aan te raden om schoenen aan te schaffen in de avond, wanneer de voeten vaak iets opgezwollen zijn door dagelijkse activiteiten.

Schokdemping

Goede schokdemping in de schoen is belangrijk voor comfort en om de impact op de hiel te verminderen bij het lopen en landen. Vermijd schoenen met een slecht loopvlakontwerp of een gladde onderkant die kunnen bijdragen aan schokken en valpartijen.

Stevigheid en plooibaarheid

De schoen moet stevig zijn in het midden en niet teveel plooien, maar ter hoogte van de voorvoet moet hij wel voldoende flexibel zijn om een natuurlijke beweging mogelijk te maken.

Veters

Schoenen met veters kunnen een betere pasvorm en ondersteuning bieden, omdat ze goed kunnen worden aangepast aan de vorm van de voet.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schoenen kopen die echt goed passenSchoenen kopen die echt goed passenBij het kopen van schoenen gaat onze eerste aandacht vaak uit naar het model, de uitstraling en of de schoen past in het…
FiveFingers shoe of vijf vingers schoenen, een hype!FiveFingers shoe of vijf vingers schoenen, een hype!FiveFingers shoe of de vijf-vingers schoenen zijn schoenen waar vijf voorgevormde tenen aan de schoen zitten. De schoen…
Overrijdende tenen, een afwijking aan de teenOverrijdende tenen, een afwijking aan de teenBij overrijdende tenen hebben een of meerdere tenen een afwijking. Hierbij is de teen zo gedraaid dat hij over de andere…
Likdoorn, wat is het en hoe voorkom je het?Likdoorn, wat is het en hoe voorkom je het?Bijna iedereen krijgt er eens in zijn leven wel eens mee te maken, een likdoorn onder de voet of tussen of op een teen.…

Schuimende ontlasting: oorzaken & behandeling schuimige poepSchuimende ontlasting: oorzaken & behandeling schuimige poepSchuimende ontlasting is de aanwezigheid van schuim in je stoelgang. Schuimende ontlasting kan optreden bij een baby, ki…
Keelslijmen: Oorzaken van opbouw van slijm in keelKeelslijmen: Oorzaken van opbouw van slijm in keelKeelslijmen zijn kleverige, stroperige substanties die zich vaak achter in de keel ophopen en een ongemakkelijk gevoel v…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: OpenClipart-Vectors, Pixabay
  • Geraadpleegd op 28 juni 2018:
  • 5 Diseases Caused By Wearing the Wrong Kind of Shoes, https://www.skuzeshoes.com/blogs/news/5-diseases-caused-by-wearing-the-wrong-kind-of-shoes
  • 8 diseases you could get by wearing the wrong kind of shoes, http://www.thehealthsite.com/diseases-conditions/how-your-shoes-could-be-ruining-your-health/
  • Are your shoes giving you a health problem?, https://www.netdoctor.co.uk/healthy-living/wellbeing/a26805/shoes-affect-you-health/
  • Bijsluiter Borginsole Intelligent Foot, 4. Hoe BORGinsole dragen?, digitale folder, niet raadpleegbaar via het Internet
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 201
  • Foot Conditions Caused By Wearing The Wrong Footwear, http://webvida.com/real-life/foot-conditions-caused-by-wearing-the-wrong-footwear/
  • Foot Problems: Could You Be Wearing the Wrong Shoes?, https://www.allegiancehealth.org/wellness/article/14645
  • Voetschimmel: Huidziekte door schimmels (tinea pedis), https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/175978-voetschimmel-huidziekte-door-schimmels-tinea-pedis.html
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 10-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.