Slecht passende schoenen: Problemen aan tenen en voeten

Slecht passende schoenen: Problemen aan tenen en voeten Correct passend schoeisel heeft weinig of geen negatieve impact op de gezondheid. Slecht gekozen en verkeerd passende schoenen veroorzaken echter sneller vervelende en mogelijk erg pijnlijke aandoeningen en misvormingen aan de tenen of voeten. Schoenen met hogere hielen, een slechte grip, ongeschikte of afwezige bevestigingen zijn bijvoorbeeld in verband gebracht met een afwijkende loopgang, evenwichtsproblemen en valpartijen. Te nauw zittende schoenen veroorzaken dan weer sneller tintelingen of tijdelijke gevoelloosheid. Ook andere aandoeningen zijn geassocieerd met fout gekozen schoeisel.

Blaren en dragen van foute schoenen

Schoenen die te groot of te klein zijn, of ruwe plekken in schoenen of sokken, wrijven vaak tegen een gevoelige plek op de voet. Het lichaam reageert hierop door een blaar aan te maken. De huid onder de met vloeistof gevulde zak is vrij gevoelig, waardoor blaren pijnlijk zijn om op te lopen. Meestal verdwijnen ze vanzelf als ze schoon worden gehouden en beschermd worden tegen verdere irritatie.

Bunions en onjuist schoeisel

Bij een bunion ontstaat een misvorming in de gewrichten van de voet. De aandoening uit zich in knobbeltjes aan de zijkant van de voeten, meestal aan de grote tenen. Bunions komen tot stand wanneer een patiënt schoenen draagt met zeer smalle voorzijdes. Het bot aan de basis van de grote teen wordt dan als het ware naar buiten geduwd. Vaak ervaren patiënten met bunions eveneens een foute teenstand die schuin wijst in plaats van naar voren. Bunions komen niet enkel tot stand door het dragen van fout schoeisel, want ook jicht (ziekte met pijn en zwelling aan grote teen en andere gewrichten) en reumatoïde artritis (ontsteking van gewrichten en organen) zijn mogelijke oorzaken van de teenafwijking. Veel voorkomende symptomen van bunions zijn pijn, een ontsteking, zwelling en roodheid van de aangetaste tenen.

Diabetesvoet en slecht passende schoenen

Patiënten die lijden aan diabetes mellitus, krijgen snel te maken met een diabetesvoet wanneer ze het verkeerde schoeisel dragen. Diabetici kampen namelijk mogelijk met diabetische neuropathie (zenuwschade door suikerziekte met zenuwpijn), waardoor ze vaak de neiging hebben om het gevoel in de voeten te verliezen. Bijgevolg zijn patiënten met suikerziekte niet altijd op de hoogte van huidirritaties en snijwonden. Wanneer diabetici dan geen goede schoenen dragen, resulteert dit in blaarvorming (diabetische blaren) en huidzweren wat onbehandeld leidt tot ernstige infecties.

Gewrichtspijn

Langdurige overbelasting als gevolg van schoenen die onvoldoende ondersteuning bieden, leidt uiteindelijk tot diverse gewrichtsproblemen, zoals artritis (gewrichtsontsteking), gewrichtspijn en kniepijn. Dit geldt vooral bij het dragen van schoenen met hoge hakken. De knieën worden gedwongen om meer te buigen ter vervanging van de verminderde schokdemping aan de voeten wanneer de hiel tijdens het lopen de grond raakt. Hierdoor moeten de spieren aan de voorkant van de dij harder werken om de persoon een goed evenwicht te geven.

Hamertenen

Door te strakke en smalle schoenen te dragen, beginnen de tenen op te krullen en liggen ze niet plat, waardoor ze het uiterlijk van een klauw krijgen. Meestal is de tweede teen getroffen bij een hamerteen. Het middelste teengewricht buigt en begint op de schoen te wrijven en veroorzaakt teenpijn. De tenen verstijven en ook de gewrichten geraken mogelijk permanent ontwricht.

Ingegroeide teennagels

Ingegroeide teennagels resulteren uit een neerwaartse druk van nauwsluitende schoenen. Bij dit pijnlijk probleem beginnen de teennagels in de teen te groeien. Soms ontwikkelen dit zich verder tot een schimmelinfectie. Het is belangrijk om de nagels goed kort te houden om verdere problemen te voorkomen.

Likdoorns en eelt

Wanneer de voeten ongemakkelijk bewegen in de schoenen, veroorzaken ze continue wrijving en beginnen de huidlagen te harden als een beschermende maatregel. Mogelijk ervaart de patiënt likdoorns of eelt. Deze ronde, platte, kernachtige bultjes hebben een geel uiterlijk. Soms zijn likdoorns pijnlijk in gebieden die herhaaldelijk onder druk staan.

Metatarsalgie

Metatarsalgie is een pijnlijke aandoening die het gebied van de voorkant van de voet (middenvoet) aantast. Meestal is de bal van de voet getroffen, wat resulteert in een ontsteking en pijn. Het dragen van strakke schoenen en overmatig springen en hardlopen leidt eveneens tot metatarsalgie.

Morton neuroom

Een Morton neuroom treedt op wanneer één of enkele zenuwen, die naar de tenen leiden, verdikken. De verdikte zenuwen, meestal tussen de derde en vierde teen of de tweede en derde teen, veroorzaken mogelijk en ontsteking, pijn in de bal van de voet (waar de zenuw is), en/of gevoelloosheid in de tenen die door die zenuw zijn aangetast. Hoge hakken en schoenen met smalle en scherpe teenruimtes dragen bij aan de voetaandoening, omdat ze de tenen en de voeten strak aandrukken waardoor de bloedcirculatie geremd is.

Plantaire fasciitis

Platvoeten, hoge voetbogen of fysieke activiteiten zoals hardlopen veroorzaken een ontsteking en pijn in het fascialigament. Dit ligament loopt tussen de hiel en de bal van de voet. De resulterende ontsteking staat bekend als plantaire fasciitis (fasciitis plantaris). De hielpijn van de peesplaatontsteking komt meestal tot stand bij de eerste stappen van de dag of na lange perioden van inactiviteit. Plantaire fasciitis leidt eveneens tot calciumafzettingen waardoor hielspoor ontstaat. Zowel plantaire fasciitis als hielspoor zijn mogelijk te wijten aan slecht passende schoenen, maar ook een plotselinge toename in de fysieke activiteit of overbelasting op de voet door een plotselinge gewichtstoename zijn mogelijke oorzaken. Een combinatie van relatieve rust, steunzolen (inlegzolen) en voorzichtige rek- en strekoefeningen verlichten in de meeste situaties het probleem, al houden de klachten mogelijk wel meerdere maanden aan.

Platvoeten

Bij platvoeten hebben de voeten lage of geen voetboog en drukken ze plat op de grond. Het dragen van schoenen die helemaal geen hiel hebben, biedt geen ondersteuning aan die patiënten met platvoeten.

Rugpijn

Te lang hoge hakken dragen resulteert sneller in rugpijn. Kiezen voor een stevige schoen met hoge hakken en de schoen niet te lang dragen is een goed advies, maar een nog betere optie is de aankoop van lage schoenen.

Voetschimmel

Een atleetvoet (tinea pedis, voetschimmel) is een veel voorkomende en besmettelijke aandoening die niet enkel atleten treft. Deze schimmelinfectie op de huid veroorzaakt pijn, jeuk, roodheid, blaarvorming en een schilferende huid in de getroffen gebieden (meestal tussen de tenen en de zijkant van de voet). Het dragen van strak en zweterig schoeisel en zweterige sokken ligt aan de basis van deze voetaandoening. De patiënt zorgt voor een goede voethygiëne waarbij hij de voeten twee keer per dag grondig wast met water en een beetje zeep en daarna goed droogt. Verder zijn vrij verkrijgbare antischimmelcrèmes inzetbaar. Verdwijnen de klachten niet na twee weken, dan schrijft de arts medicatie, topische (op de huid aangebrachte) schimmeldodende medicijnen, voor.

Zwakke enkels

Het dragen van fout schoeisel leidt mogelijk tot zwakke enkels of zelfs misvormingen en andere afwijkingen aan de voet.

Goede schoenen kopen

Bij het kopen van schoenen is het verstandig om met volgende factoren rekening te houden.

Binnenzool

Een goede schoen heeft een uitneembare binnenzool zodat hier eventueel een inlegzool in kan komen te liggen.

Hiel en hak

De maximale hakhoogte bedraagt 2,5 cm. Verder moet altijd een zeer stevige hielcontour aanwezig.

Materiaal

Het bovenste gedeelte van de schoen moet zijn gemaakt van natuurlijke materialen voor algemene flexibiliteit, duurzaamheid en comfort.

Pasvorm

Belangrijk is om te opteren voor een schoen met de juiste pasvorm die de vorm van de voet respecteert. In het ideale geval moeten de schoenen een soort bevestiging hebben zodat het mogelijk is om de pasvorm van de schoen aan te passen wanneer dat nodig is.

Ruimte

Aan de voorkant van de schoenen moet er voldoende ruimte zijn, zodat de tenen vrij kunnen bewegen. Als de schoen hier te strak zit, dan verhoogt het risico op drukletsels en gevoelloosheid. De schoenen moeten lucht doorlaten. Een ademende schoen bezit poreuze stoffen of luchtgaten zodat de voeten kunnen ademen. Mensen kopen tot slot best schoenen aan in de avond, want de voeten hebben de neiging om nog een beetje in grootte toe te nemen naarmate mensen meer activiteiten uitvoeren overdag.

Schokdemping

Schokdemping in de schoen is ideaal voor comfort en het verminderen van de schok van impact bij het landen op de hiel en tijdens het lopen om de voetbal af te duwen. Schoenen met een slecht loopvlakontwerp of een gladde onderkant leiden sneller tot schokken en valpartijen.

Stevigheid en plooibaarheid

Het is belangrijk dat de schoen in het midden niet mag plooien, maar ter hoogte van de voorvoet moet hij wel kunnen plooien.

Veters

Handig zijn voorts schoenen met veters die mensen steeds stevig dichtknopen.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schoenen kopen die echt goed passenSchoenen kopen die echt goed passenBij het kopen van schoenen gaat onze eerste aandacht vaak uit naar het model, de uitstraling en of de schoen past in het…
FiveFingers shoe of vijf vingers schoenen, een hype!FiveFingers shoe of vijf vingers schoenen, een hype!FiveFingers shoe of de vijf-vingers schoenen zijn schoenen waar vijf voorgevormde tenen aan de schoen zitten. De schoen…
Overrijdende tenen, een afwijking aan de teenOverrijdende tenen, een afwijking aan de teenBij overrijdende tenen hebben een of meerdere tenen een afwijking. Hierbij is de teen zo gedraaid dat hij over de andere…
Likdoorn, wat is het en hoe voorkom je het?Likdoorn, wat is het en hoe voorkom je het?Bijna iedereen krijgt er eens in zijn leven wel eens mee te maken, een likdoorn onder de voet of tussen of op een teen.…

Schuimende ontlasting: oorzaken & behandeling schuimige poepSchuimende ontlasting: oorzaken & behandeling schuimige poepSchuimende ontlasting is de aanwezigheid van schuim in je stoelgang. Schuimende ontlasting kan optreden bij een baby, ki…
Keelslijmen: Oorzaken van opbouw van slijm in keelKeelslijmen: Oorzaken van opbouw van slijm in keelKeelslijmen zijn kleverige, stroperige substanties die zich vaak achter in de keel ophopen en een heel ongemakkelijk gev…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: OpenClipart-Vectors, Pixabay
  • Geraadpleegd op 28 juni 2018:
  • 5 Diseases Caused By Wearing the Wrong Kind of Shoes, https://www.skuzeshoes.com/blogs/news/5-diseases-caused-by-wearing-the-wrong-kind-of-shoes
  • 8 diseases you could get by wearing the wrong kind of shoes, http://www.thehealthsite.com/diseases-conditions/how-your-shoes-could-be-ruining-your-health/
  • Are your shoes giving you a health problem?, https://www.netdoctor.co.uk/healthy-living/wellbeing/a26805/shoes-affect-you-health/
  • Bijsluiter Borginsole Intelligent Foot, 4. Hoe BORGinsole dragen?, digitale folder, niet raadpleegbaar via het Internet
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 201
  • Foot Conditions Caused By Wearing The Wrong Footwear, http://webvida.com/real-life/foot-conditions-caused-by-wearing-the-wrong-footwear/
  • Foot Problems: Could You Be Wearing the Wrong Shoes?, https://www.allegiancehealth.org/wellness/article/14645
  • Voetschimmel: Huidziekte door schimmels (tinea pedis), https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/175978-voetschimmel-huidziekte-door-schimmels-tinea-pedis.html
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 10-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.