Zwakke enkels: Oorzaken en behandeling van verzwakte enkel

Zwakke enkels: Oorzaken en behandeling van verzwakte enkel De enkel is het scharnier tussen de spieren en pezen (die voor de kracht zorgen) en de grond. In een aantal omstandigheden verzwakt de enkel of ontstaat zwakte in beide enkels. Diverse oorzaken zijn bekend voor zwakke enkels, zoals bijvoorbeeld artrose, het dragen van verkeerde schoenen of een blessure aan de enkel. Zwakte in het enkelgewricht leidt tot pijn, evenwichtsproblemen en een verhoogd risico op verwondingen. Een voet- en enkelchirurg beoordeelt de stabiliteit van de enkel. Hij bestelt beeldvormende onderzoeken om de enkel op verdere schade te onderzoeken. De arts behandelt de onderliggende oorzaak van de verzwakte enkel(s). Diverse orthopedische hulpmiddelen bieden ondersteuning voor de enkel. De verdere behandeling voor zwakke enkels bestaat meestal uit fysiotherapie en het dragen van een brace. Chirurgie is soms aanbevolen bij ernstige instabiliteit van de enkel of wanneer de patiënt niet of niet voldoende reageert op niet-chirurgische behandelingen.

Artrose en verzwakte enkels

Oorzaken

Artrose is een progressieve aandoening waarbij het kraakbeen (dat de gewrichtskraakbeenderen bedekt) afbreekt en de enkels verzwakken. Slijtage van de gewrichten is de meest voorkomende oorzaak van artrose. Andere oorzaken omvatten eerdere letsels aan het kraakbeen, de gewrichtsbanden en de gewrichten.

Symptomen

Bekende symptomen van enkelartrose zijn pijn, stijfheid en een ontsteking, zwakke enkels, enkelinstabiliteit en een verminderd bewegingsbereik.

Behandeling

Het nemen van ontstekingsremmers, het dragen van een brace en het uitvoeren van rek- en versterkende oefeningen verlichten de symptomen en verbeteren de stabiliteit.

Chronische enkelinstabiliteit

Oorzaken

Na een verstuikte enkel, een enkelbreuk of een andere verwonding aan de enkel, ontwikkelen sommige patiënten chronische enkelinstabiliteit. Door de aandoening draait of rolt de enkel herhaaldelijk naar buiten en naar de zijkant.

Symptomen

De patiënt kampt met aanhoudende enkelpijn, zwelling en een gevoel van een wiebelige enkel.

Medicijnen verlichten de klachten van chronische enkelinstabiliteit / Bron: Stevepb, PixabayMedicijnen verlichten de klachten van chronische enkelinstabiliteit / Bron: Stevepb, Pixabay

Behandeling

Een combinatie van fysiotherapie, medicatie en het dragen van een brace is nodig. De arts voert een operatie uit bij patiënten met ernstige enkelinstabiliteit waarbij andere behandelingen niet werken.

Diabetes mellitus (suikerziekte) en zwakke enkels

Oorzaken

Suikerziekte is een aandoening waarbij het lichaam niet meer in staat is om suiker af te breken en te verwerken. Circa de helft van alle diabetici lijdt aan diabetische neuropathie, waarbij zenuwschade ontstaat. Pijn en zwakte in diverse lichaamsdelen, waaronder de enkels en voeten, komen dan tot uiting.

Symptomen

Diabetische neuropathie resulteert niet enkel in pijn maar ook in spierzwakte in de enkel, gevoelloosheid, tintelingen, brandende gevoelens en andere voetafwijkingen. Door de diabetische neuropathie ontstaat evenwichts- en coördinatieproblemen.

Behandeling

De patiënt moet de bloedsuikerspiegel onder controle houden, orthesen dragen en enkelversterkende oefeningen doen.

Enkelblessure

Een enkelblessure komt mogelijk tot stand tijdens het sporten / Bron: Skeeze, PixabayEen enkelblessure komt mogelijk tot stand tijdens het sporten / Bron: Skeeze, Pixabay

Oorzaken

Zwakke enkels zijn mogelijk een gevolg van eerdere enkelblessures, bijvoorbeeld door schade aan de spieren, ligamenten en botten in en rond de enkels. Veel enkelblessures komen voor tijdens het sporten, maar een enkelverwonding treedt mogelijk elk moment op omdat de enkel het hele lichaamsgewicht draagt. Vaak is de verzwakte enkel het resultaat van frequente enkelblessures of een slecht helende verwonding aan de enkel (verstuiking, verrekking, gebroken enkel, ontwrichting).

Behandeling

De patiënt kan een verstuikte enkel thuis behandelen met rust, ijs en het opheffen van de voet om de zwelling te verminderen. Ook het dragen van een drukverband of een enkelbrace is verstandig. Verder gebruiken patiënten mogelijk krukken. Bij ernstigere enkelverwondingen is een gips, fysiotherapie en/of chirurgie nodig. Wanneer een enkelblessure ontstaat, duurt het enkele weken tot vele maanden om volledig te genezen. Vaak blijft de gewonde enkel zwakker en minder stabiel dan de niet-gewonde enkel.

Tibialis posterior peesdysfunctie

Oorzaken

Tibialis posterior peesdysfunctie (volwassen platvoet) treedt op wanneer de achterste tibiale pees ontstoken raakt of wanneer hierin scheurtjes ontstaan. Dit is het gevolg van overmatig gebruik of door oefeningen met een hoge impact.

Symptomen

Voet- en enkelpijn tijdens het lopen, de voet en tenen naar buiten draaien, een afvlakking van de voet en het naar binnen rollen van de enkel zijn enkele belangrijke tekenen.

Behandeling

Diverse behandelingen zijn mogelijk zoals:
 • activiteiten met een lagere impact uitoefenen
 • chiropractie
 • chirurgie: Chirurgie is enkel inzetbaar bij patiënten met ernstige symptomen die een beperkte mobiliteit hebben als gevolg van tibialis posterior peesdysfunctie.
 • de enkel voldoende laten rusten
 • de voet en enkel immobiliseren: een stevige wandelschoen dragen of een voetgips
 • fysiotherapie
 • inlegzolen, steunzolen of een brace dragen
 • koude toepassen
 • steroïde-injecties rechtstreeks in de pees
 • vrij verkrijgbare ontstekingsremmers nemen

Slecht passende schoenen dragen

Sommige patiënten dragen slecht schoeisel (te smal, breed, lang of kort of onvoldoende ondersteuning) hetgeen resulteert in voetpijn en enkelpijn, zwakke enkels en misvormingen, zoals hallux limitus en een klauwteen. Het is belangrijk om goed passende schoenen met een goede ondersteuning te dragen.

Geassocieerde symptomen bij zwakke enkel

Zwakke enkels zijn pijnlijk en draaien gemakkelijk naar buiten tijdens het staan, lopen, springen of andere activiteiten. Naast enkelpijn is ook de voet pijnlijk (voetenpijn). Verder is roodheid en zwelling rond de enkel merkbaar. Wanneer één enkel of beide enkels verzwakt zijn, ontstaan sneller een aantal problemen zoals:

Lees verder

© 2020 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pijn aan de enkel? Oorzaken, behandeling & tipsPijn aan de enkel? Oorzaken, behandeling & tipsPijn aan de enkels kan meerdere oorzaken hebben, gaande van een sportblessure tot een chronische aandoening zoals artros…
Stijve enkel: oorzaken en symptomen van stijve enkelsStijve enkel: oorzaken en symptomen van stijve enkelsEen stijve enkel of enkelstijfheid kan een aanslag zijn op je mobiliteit. Het kan gaan om één stijve enkel en soms zijn…
Welke soorten schaatsen?Welke schaatsen moet je kopen? Welke soort schaatsen is het meest geschikt? Dit artikel biedt een overzicht van de versc…
Oorzaak en behandeling gezwollen enkelsOorzaak en behandeling gezwollen enkelsGezwollen enkels, zeker in de warme zomermaanden, kunnen ontsierend maar vooral ook erg pijnlijk zijn. Soms komen de gez…

Neusontsteking: symptomen, oorzaken, behandeling & preventieNeusontsteking: symptomen, oorzaken, behandeling & preventieEen neusontsteking treft meestal het neusslijmvlies en manifesteert zich vaak als een loopneus als onderdeel van een vir…
De invloed van onze darmen op onze mentale gezondheidDe invloed van onze darmen op onze mentale gezondheidBinnen de wetenschap viert de allesoverheersende invloed van de hersenen op onze ervaringen, gevoelens en mentale gezond…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Clker-Free-Vector-Images, Pixabay
 • Geraadpleegd op 6 februari 2020:
 • Ask the physio: Weak ankles, https://www.runnersworld.com/uk/health/injury/a773989/ask-the-physio-weak-ankles/
 • Chiropractie, https://www.rugzorgkliniek.nl/chiropractie/blog/pttd.htm
 • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • How Weak Ankles and Ankle Mobility Affect the Rest of Your Body, https://www.shape.com/fitness/tips/how-weak-ankles-ankle-mobility-affect-your-body
 • Weak ankles, https://medi-dyne.com/pages/injury-treatment-weak-ankles
 • Weak ankles, https://www.foothealthfacts.org/conditions/weak-ankles
 • Afbeelding bron 1: Stevepb, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Skeeze, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Gepubliceerd: 07-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.