Schuimende ontlasting: oorzaken & behandeling schuimige poep
Schuimende ontlasting is de aanwezigheid van schuim in je stoelgang. Schuimende ontlasting kan optreden bij een baby, kind of volwassene en meestal is schuimende ontlasting gerelateerd aan iets wat je hebt gegeten. Schuimige poep of schuimende ontlasting kan echter ook betekenen dat er sprake is van een onderliggende aandoening die behandeling behoeft. Je stoelgang kan belangrijke aanwijzingen geven over je algehele gezondheid. Veranderingen in de grootte, vorm, kleur en samenstelling van je poep kan iets zeggen over wat je recent hebt gegeten, maar het kan ook wijzen op ziekten zoals coeliakie of alvleesklierontsteking. Ook een baby kan schuimende ontlasting krijgen, al dan niet samen met een andere kleur van de stoelgang, zoals geel, groen of grijs. Soms kan een baby of kind wat onrustiger darmen hebben, wat zich kan uiten in vaker schuimende of anders gekleurde ontlasting. Ook tijdens de zwangerschap kan een vrouw schuimende ontlasting krijgen, al dan niet met diarree.
Schuimende ontlasting
Slijm in de ontlasting
Je ontlasting kan schuimig lijken als er te veel vet of
slijm in je ontlasting zit. Slijm kan eruit zien als schuim of kan gepaard gaan met schuim in de ontlasting. Een beetje slijm bij de ontlasting is normaal. Het helpt om de ontlasting te laten passeren en beschermt je darmen. Maar te veel slijm kan ook symptoom zijn van bepaalde gezondheidsproblemen.
Vetdiarree
Bij
vetdiarree zitten er meer vetten in de ontlasting dan normaal. Hierbij worden vetten ofwel niet opgenomen of niet goed verteerd. Bijkomende symptomen van vetdiarree zijn onder andere:
Als vetdiarree optreedt in het kader van een andere aandoening zoals
galstenen of een
leverziekte of een aandoening aan de galwegen of
alvleesklier, kan dit gepaard gaan met andere klachten:
Voeding
Als je symptomen worden veroorzaakt door iets dat je hebt gegeten, zal je geen schuimige poep meer hebben als je bent gestopt met het eten van dat voedsel. Als je vaker last hebt van schuimende ontlasting, dan kan dit worden veroorzaakt door een onderliggende aandoening.
Oorzaken van schuimige poep
Terwijl de normale ontlasting meestal een soepele worstvormige, bruine drol is, kunnen er veel variaties zijn. Schuimachtige of schuimige ontlasting is typisch
diarree-achtig en er kunnen belletjes in de ontlasting zichtbaar zijn. Het kan ook olieachtig of vettig lijken of slijm bevatten.
Schuimige ontlasting wordt vaak veroorzaakt door een reactie op bepaalde voedingsmiddelen. Als dit het geval is, zal het een geïsoleerd incident zijn en verdwijnen nadat je gestopt bent met het eten van dat voedsel en door voldoende te drinken. Schuimende ontlasting kan echter ook komen door een onderliggende medische aandoening.
De vijf meest voorkomende oorzaken van schuimende ontlasting zijn:
- maagdarminfectie
- prikkelbaredarm syndroom (PDS)
- malabsorptiestoornis
- operatie aan de buik
- alvleesklierontsteking of pancreatitis
Infectie
Een
maag-darminfectie kan schuimende ontlasting veroorzaken. Een bacteriële, parasitaire of virale infectie kan het maag-darmkanaal binnendringen en gasbellen creëren, waardoor de ontlasting schuimig lijkt. Een veel voorkomende infectiebron is de parasiet
Giardia, een ééncellige parasiet van het
maag-darmstelsel die hardnekkige diarree kan veroorzaken. Je kunt ermee besmet zijn na het eten van besmet water of voedsel. Je kan ook met de boosdoener in contact komen door in vervuild water te zwemmen.

Krampende pijn in onderbuik en schuimende ontlasting /
Bron: Istock.com/WavebreakmediaAndere symptomen van een infectie zijn onder andere:
Het kan 2 tot wel 6 weken duren voordat de symptomen van een infectie helemaal zijn verdwenen.

Buikpijn bij PDS /
Bron: Andrey Popov/Shutterstock.comPrikkelbaredarmsyndroom (PDS)
Mensen met het
prikkelbaredarmsyndroom kunnen slijm in hun ontlasting hebben, waardoor de ontlasting schuimig lijkt. Bijkomende symptomen van PDS zijn onder andere:
Malabsorptiestoornis
Wanneer het lichaam niet effectief voedingsstoffen uit voedsel kan opnemen of gebruiken, wordt dit
malabsorptie genoemd. Een veel voorkomende malabsorptiestoornis is coeliakie, een intolerantie voor gluten (glutenintolerantie). Het eten van gluten leidt tot ontstoken darmen en andere gastro-intestinale symptomen zoals veranderingen in de ontlasting.
Intoleranties voor andere voedingsmiddelen kunnen vergelijkbare symptomen veroorzaken. Deze voedingsmiddelen omvatten:
Je kan een schuimende ontlasting krijgen na het eten van een bepaald soort voedsel. Je kunt ook last krijgen van een opgeblazen gevoel of misselijk worden.
Buikoperatie
Buikoperaties kunnen de spijsvertering beïnvloeden. Het kan hierbij bijvoorbeeld gaan om operaties waarbij een deel van de grote of dunne darm wordt verwijderd. Operaties kunnen een
kortedarmsyndroom veroorzaken, wat kan leiden tot
chronische diarree en schuimende ontlasting. Deze toestand kan tijdelijk zijn en verdwijnen zodra het lichaam geneest. Als de klachten aanhouden, zal een arts gewoonlijk supplementen aanbevelen om ervoor te zorgen dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.
Alvleesklierontsteking
Alvleesklierontsteking of pancreatitis kan een acute of chronische aandoening zijn. Het belemmert het vermogen om vetten te verteren. Deze aandoening kan aanzienlijke
pijn veroorzaken (
pijnlijke alvleesklier), vooral in de
bovenbuik, en de pijn kan uitstralen naar de rug (
rugpijn). Oorzaken van alvleesklierontsteking zijn onder andere galstenen, chronisch fors alcoholmisbruik,
alvleesklierkanker of genetische aandoeningen die de
alvleesklier beïnvloeden.

Alvleesklierontsteking door langdurig fors alcoholgebruik /
Bron: Marian Weyo/Shutterstock.comBehalve schuimige ontlasting, kunnen de volgende symptomen voorkomen bij een ontstoken alvleesklier:
- koorts
- misselijkheid
- snelle hartslag
- gezwollen buik door vocht (ascites)
- braken
- Pancreatitis kan toelating tot een ziekenhuis vereisen voor behandeling.
Schuimige poep bij een baby
Groene, schuimende, stinkende ontlasting bij een baby wordt in verband gebracht met te veel melk ofwel hyperlactatie, ook bekend onder de naam overproductie(-syndroom). Hyperlactatie staat voor een te overvloedige productie van moedermelk tijdens de lactatieperiode. Voormelk is wateriger en lest de dorst van de zuigeling en het het wordt gevolgd door de rijkere en dikkere achtermelk. Voormelk bevat minder vet dan achtermelk; dus hoe meer melk er uit de borst wordt gedronken, hoe vetter de melk wordt. In voormelk zitten vooral veel melksuikers. Als een baby te veel voormelk krijgt, kan hij of zij deze melksuikers niet op de juiste manier verteren, wat groenige en schuimige poep kan veroorzaken. Hierbij is het belangrijk dat de baby de eerste borst altijd goed leeg drinkt vooraleer je de tweede borst aanbiedt.

Schuimende ontlasting tijdens zwangerschap /
Bron: Greyerbaby, PixabaySchuimende ontlasting tijdens de zwangerschap
Tijdens de zwangerschap wordt het lichaam van de vrouw kwetsbaar en begint het te veranderen. Fysiologische en hormonale veranderingen en een verzwakt immuunsysteem hebben een effect op je lichaam. Zo kan je last krijgen van diarree die gepaard kan gaan met schuim.
Huisarts raadplegen
Als schuimende ontlasting gepaard gaat met koorts of hevige buikpijn, is het verstandig je huisarts in te schakelen. Als een persoon meer dan twee keer last heeft van schuimende ontlasting heeft, raadpleeg dan een arts. Schakel onmiddellijk medische hulp als schuimende ontlasting gepaard gaat met een van deze symptomen:
Een arts kan lichamelijk onderzoek verrichten en vervolgonderzoek aanbevelen om de onderliggende oorzaak van schuimende ontlasting en de andere klachten te achterhalen.

Huisarts kan behandeling aanbevelen bij schuimende ontlasting /
Bron: Istock.com/monkeybusinessimagesBehandeling van schuimende stoelgang
Behandeling van schuimende ontlasting is afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Een arts kan aanbevelen om bepaalde voedingsmiddelen te vermijden waar je intolerant voor bent. Als je gediagnosticeerd wordt met het prikkelbaredarmsyndroom, dan kan een arts of diëtist helpen om een dieetplan te ontwikkelen dat de symptomen vermindert. Een persoon kan voedingsmiddelen die vaak gasvorming en winderigheid veroorzaken, maar ook gefrituurd en bewerkt voedsel, vermijden. Het kan handig zijn om een voedingsdagboek bij te houden, om te bepalen welke voedingsmiddelen tot klachten leiden. Bij een Giardia-infectie zal een arts antibiotica voorschrijven en aanbevelen om veel water te drinken met elektrolyten (ORS), teneinde uitdroging door diarree te voorkomen. Een alvleesklierontsteking wordt meestal behandeld met intraveneuze vloeistoffen en pijnstillers. In sommige gevallen kunnen antibiotica noodzakelijk zijn. Als er sprake is van chronische pancreatitis, dan kan een arts een operatie aanbevelen, hoewel dit zeldzaam is.
Prognose
Hoewel schuimende ontlasting een probleem kan zijn, kan een verandering in het dieet voldoende zijn om de hoeveelheid slijm te verminderen die het symptoom veroorzaakt. Als schuimige poep duidt een ernstiger aandoening, zoals alvleesklierontsteking, kan een arts een behandeling starten en adviseren om te stoppen met het drinken van alcohol.
Lees verder