Vette ontlasting: symptomen, oorzaken en behandeling

Vette ontlasting: symptomen, oorzaken en behandeling Een vette ontlasting, ook wel steatorroe of vetdiarree genoemd, duidt op een pathologisch verhoogd vetgehalte in de ontlasting. De oorzaken zijn veelvoudig. Vette ontlasting komt door vetverteringsstoornissen en kan een ernstige oorzaak hebben, waarbij direct medisch ingrijpen vereist is. Vette ontlasting heeft een lichtbruine kleur, een schuimige of kleverige consistentie en een onaangename geur. Dit kan gepaard gaan met symptomen als een opgeblazen gevoel, een vol gevoel en diarree. De behandeling van vette ontlasting richt zich op de onderliggende oorzaak.

Wat is vette ontlasting?

Een vette ontlasting, ook steatorroe of vetdiarree genoemd, wordt gekenmerkt door een pathologische toename van het vetgehalte in de ontlasting. Een veel voorkomende oorzaak is een vetverteringsstoornis. Dit kan een slechte spijsvertering (verstoring van moleculaire splitsing) of malabsorptie (verstoring van vetabsorptie) zijn. Er worden ofwel te weinig vetafbrekende enzymen (lipasen enzymen die vetten splitsen in glycerol en vetzuren) geproduceerd, ofwel de vetabsorptie via de dunne darm wordt belemmerd door verschillende stoornissen. Als er meer dan 10 gram vet per dag het lichaam verlaat via de ontlasting, wordt dit pathologische steatorroe genoemd.

Oorzaken

Er zijn veel mogelijke oorzaken van een vette ontlasting of steatorroe.

Endoscopie van het duodenum (twaalfvingerige darm) bij een patiënt met coeliakie / Bron: Onbekend, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Endoscopie van het duodenum (twaalfvingerige darm) bij een patiënt met coeliakie / Bron: Onbekend, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Coeliakie (glutenintolerantie)

Veel aandoeningen van de darm, en met name de dunne darm, kunnen interfereren met de inname van voedingsvetten. Bij coeliakie (glutenintolerantie) treden er absorptiestoornissen van de darm op. Het eten van gluten veroorzaakt een reactie van het immuunsysteem waardoor het slijmvlies van de darm beschadigd raakt. De overmatige reactie van het immuunsysteem op gluten veroorzaakt ontsteking van de dunne darm, die, naast de vetinname, ook de algehele opname van voedingsstoffen vermindert.

Ziekte van Crohn

Auto-immuunreacties van het immuunsysteem op de darm, zoals de ziekte van Crohn, leiden vaak tot vettige ontlasting.

Maag-darminfectie

Als de dunne darm met pathologische ziekteverwekkers is geïnfecteerd (een maag-darminfectie), dan kan dit ook leiden tot stoornissen in de vetabsorptie.

Tekort aan galvloeistof of alvleeskliersap

Omdat de vetten worden geëmulgeerd door gal en dus worden geabsorbeerd, leidt een tekort aan galvloeistof of de chemische verandering van galzuren ook tot absorptiestoornissen van vetten. Ook een tekort aan alvleeskliersap kan leiden tot vetdiarree.

Sommige medicijnen veroorzaken vette ontlasting / Bron: Stevepb, PixabaySommige medicijnen veroorzaken vette ontlasting / Bron: Stevepb, Pixabay

Verkorte dunnen darm

Indien een deel van de dunne darm is verwijderd, dan wordt de vetabsorptiecapaciteit van de darm verlaagd. Daarom moet het voedsel niet zo rijk aan vet zijn.

Bepaalde medicijnen

Voor bepaalde medicijnen ter behandeling van obesitas en overgewicht, zoals orlistat, is het effect gebaseerd op verminderde intestinale vetabsorptie. Hierbij krijg je vette ontlasting, die kan worden verminderd door verminderde vetinname in het dieet.

Tekort aan lipasen

Aandoeningen van vetvertering worden ook veroorzaakt door een tekort aan vetafbrekende enzymen (lipasen). Lipasen worden voornamelijk geproduceerd door de pancreas of alvleesklier. Bij alvleesklieraandoeningen zoals pancreatitis (alvleesklierontsteking) of alvleesklierkanker komen vette ontlasting vaak voor.

Vette ontlasting kan gepaard gaan met buikpijn / Bron: Leszek Glasner/Shutterstock.comVette ontlasting kan gepaard gaan met buikpijn / Bron: Leszek Glasner/Shutterstock.com

Symptomen van vette poep

Verschijnselen

Een vette ontlasting kan gepaard gaan met onder meer de volgende symptomen:

Beschrijving

Vette ontlasting drukt zich uit in volumineuze, dunne klei-gekleurde en schuimende poep met een doordringende geur.. Er zijn ook onaangename begeleidende symptomen zoals een opgeblazen gevoel, een opgeblazen buik, buikpijn of een neiging tot diarree. Natuurlijk is vette ontlasting slechts een symptoom van een onderliggende aandoening of toestand. Daarom wordt de vette ontlasting vaak geassocieerd met andere symptomen, maar deze zijn allemaal typerend voor de onderliggende ziekte.

Aan steatorroe zijn vaak algemene malabsorptiestoornissen verbonden waardoor het lichaam uiteindelijk in onvoldoende mate voorzien wordt van belangrijke vitaminen en mineralen. Naast de vette stoelgang komt geelzucht ook voor bij de afvoer van gal verstoord is geraakt, omdat de gal in de bloedbaan terechtkomt.

Tegelijkertijd kan de stoelgang volledig ontkleuren. Een tekort aan galvloeistof wordt vaak veroorzaakt door galstenen, die de galwegen blokkeren, of in de context of een alvleeskliertumor. Door de alvleesklier loopt de afvoer van de alvleesklier en de galwegen. Ook leiden alvleesklierziekten tot een verminderde enzymproductie. Een galsteen kan in de galgang klem raken en een galsteenkoliek veroorzaken, met heftige pijn in de bovenbuik waarbij je niet stil kunt blijven zitten.

Onderzoek en diagnose

Bij vette ontlasting kan de arts ontlastingsonderzoek laten uitvoeren. Daarna staat de arts voor de uitdaging om de onderliggende ziekte te diagnosticeren. Eerst zal hij enkele aanwijzingen krijgen over de oorzaak van steatorroe door je medische geschiedenis in ogenschouw te nemen en je allerlei vragen te stellen over de klachten die je ervaart. Voeding en reeds bestaande ziekten, evenals ziekten in het gezin, spelen hier een grote rol. De conditie van de organen kan worden onderzocht met behulp van beeldvormingstechnieken zoals echoscopie, röntgenonderzoek, computertomografie (CT-scan) of een MRI-scan, een methode om organen en weefsels in het lichaam zichtbaar te maken.

Behandeling van vette ontlasting

De behandeling van vette ontlasting hangt af van de onderliggende ziekte. Als het galkanaal bijvoorbeeld wordt geblokkeerd door een galsteen, kan het chirurgisch worden verwijderd. In sommige gevallen is het zinvol om de galblaas te verwijderen om verdere kolieken te voorkomen. Als er sprake is van glutenintolerantie, is het belangrijk om consequent een glutenvrij dieet te volgen. Pancreatitis moet snel worden behandeld omdat de spijsverteringsenzymen van de pancreas mogelijk ook de pancreas kunnen beschadigen. Als pancreascarcinoom wordt gedetecteerd, moet snel actie worden ondernomen. Als er geen uitzaaiingen zijn, moet de pancreas mogelijk worden verwijderd. Daarna is een levenslange toediening van spijsverteringsenzymen en insuline voor de regulering van de bloedsuikerspiegel noodzakelijk. Bij auto-immuunziekten van de darm zoals de ziekte van Crohn bestaat behandeling uit medicatie en soms een operatie.

Preventie

Er is geen directe preventie van vette ontlasting. In de loop van het leven kan het altijd komen tot ziekten die gepaard gaan met vette ontlasting. Het risico op het ontwikkelen van bepaalde ziekten kan echter worden verminderd door een gezonde levensstijl.

Lees verder

© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lichte plakkerige ontlastingLichte plakkerige ontlastingEen lichte en plakkerige of kleverige ontlasting bestaat uit teveel vet in de ontlasting. Dit heeft te maken met een ver…
Hoe verzorg je een vette huid?Hoe verzorg je een vette huid?Een vette huid komt vooral voor bij jonge mensen en is te herkennen aan de T-zone (voorhoofd, neus en kin), die dan vaak…
Foundation voor een vette huid: Welke soort is het best?Een vette, glimmende huid met onzuiverheden ziet er niet altijd even verzorgd uit. Wanneer je foundation aanbrengt op ee…
Plakkerige poep: Oorzaken van kleverige ontlastingPlakkerige poep: Oorzaken van kleverige ontlastingDe meest ideale ontlasting is vergelijkbaar met een banaan: een zachte consistentie, een ronde vorm en een glad oppervla…

Hemolacrie: Oorzaken van tranen met bloed huilenHemolacrie: Oorzaken van tranen met bloed huilenHemolacrie is een meestal goedaardige aandoening waarbij een patiënt tranen produceert die gedeeltelijk uit bloed bestaa…
Nierpijn: Oorzaken van pijn aan nier of pijnlijke nierenNierpijn: Oorzaken van pijn aan nier of pijnlijke nierenDe nieren bevinden zich onder de ribbenkast aan weerszijden van de wervelkolom en rusten tegen de rugspieren. Deze organ…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Michaeljung/Shutterstock.com
 • https://www.mlds.nl/klachten/vetdiarree/
 • https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/coeliakie.aspx
 • https://www.medicalnewstoday.com/articles/320361.php
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Lipase
 • https://www.isala.nl/patientenfolders/6645-tumoren-in-bij-alvleesklier-pid-h2-tumoren-en-onderzoeken/
 • https://www.thuisarts.nl/galstenen
 • https://www.healthline.com/health/steatorrhea
 • https://www.rijnstate.nl/specialismen/radiologie-en-nucleaire-geneeskunde/onderzoeken/mri-scan/
 • https://www.mlds.nl/chronische-ziekten/crohn-ziekte-van/ziekte-crohn-kort/
 • Afbeelding bron 1: Onbekend, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 2: Stevepb, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Leszek Glasner/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 15-04-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.