Is vette vis gezond? Een overzicht van gezonde vette vis
Is vette vis gezond? Een vraag die veel mensen zich stellen aangezien veel berichten tegenstrijdig zijn. Anderzijds worden we grootgebracht met het idee dat vet ongezond is, dus dan is vette vis toch ook ongezond? Niets is echter minder waar; net zoals er ook goede suikers bestaan, bestaan er ook goede vetten. Meer zelfs, die vetten zijn niet alleen goed, ons lichaam heeft ze ook nodig. Wat zijn nu gezonde vissoorten, ondanks het feit dat ze toch vet zijn.
Inhoud
Is vette vis gezond of ongezond?
Ondanks het feit dat vette vis effectief rijk is aan vetten is hij toch gezond. De vetten die in vette vis zitten zijn namelijk van levensbelang voor ons lichaam, vooral de hersenfuncties halen profijt uit de vetten van vis. Er zijn verschillende studies waarbij is gekeken naar mensen die wel vette vis eten en mensen die geen vette vis eten, de resultaten waren op z'n minst gezegd opmerkelijk. Wetenschappers zijn het erover eens dat mensen die geen vette vis eten meer risico lopen op neigingen tot zelfmoord, depressie of uitingen van geweld. Ook de intelligentie van mensen die geen vis eten zou drastisch lager zijn dan die van viseters.
Hoe komt het dat vette vis gezond is?
Net zoals
koolhydraten en
eiwitten heeft ons lichaam ook vetten nodig. Er is echter een verschil tussen
ongezonde verzadigde en gezonde onverzadigde vetzuren. Gelukkig zijn de meeste vette vissoorten rijk aan onverzadigde vetzuren, de gezonde variant van vet. Het gezonde vetzuur in vette vis heet omega 3, een vetzuur dat kan bijdragen aan de werking van ons lichaam door bijvoorbeeld cholesterolverlagend te werken.
Wat is het voordeel van vette vis voor mijn gezondheid?
Zoals eerder aangehaald kan vette vis
cholesterolverlagend te werken, er zijn echter tal van andere redenen om vette vis niet links te laten liggen. Studies hebben uitgewezen dat mensen die vaak vette vis eten 20 tot 30% minder kans hebben op sterfte door hart- en vaatziekten. Ook de kans op dementie en hartstilstand wordt drastisch kleiner voor mensen die vaak vette vis eten. Daarnaast halen ook
zwangere vrouwen hun profijt uit vette vis, ze zouden minder kans hebben op een te vroeg geboren kind of onderontwikkelde kinderen.
Is niet-vette vis dan ongezond?
Helemaal niet! Voedingsbronnen met weinig vetten zoals ook
mager vlees zijn niet ongezond, op op z'n minst toch minder ongezond dan voedsel met verzadigde vetzuren. Alleen het feit dat vette vissen met omega 3-vetzuren zo gezond zijn wil nog niet zeggen dat vissen zonder vet niet mogen gegeten worden.
Overzicht vette en niet-vette vissoorten
Mager | Halfvet | Vet |
Kabeljauw | Forel | Paling |
Schelvis | Tonijn | Makreel |
Tong | Dorade | Haring |
Snoek | Ansjovis | Sardienen |
Schar | Heilbot | Gekweekte zalm |
Rog | | Zandvis |
Wijting | | |
Opgepast met vissoorten die rijk zijn aan kwik
Hoewel vette vis wel gezond is, dient er toch een kanttekening geplaatst te worden. Er zijn bepaalde vissoorten die door waterverontreiniging
rijk zijn aan kwik, een metaal dat ons lichaam kan missen als de pest. Of het dan gaat om een vette of niet vette vis, het is steeds ongezond. Zeker zwangere vrouwen en verzwakte personen dienen deze vissoorten te vermijden.
Lees verder