Vis! Welke vis is ongezond, ook voor zwangere vrouwen?

Is vis gezond of ongezond? Een belangrijke vraag die men zich moet stellen wanneer men bijvoorbeeld zwanger is, verzwakt is door een ziekte of allergisch is aan kwik, een metaal dat erg aanwezig is bij bepaalde vissoorten. Hoewel veel soorten vis dus wel gezond zijn en rijk aan stoffen die essentieel zijn voor ons lichaam, bestaan er dus ook bepaalde vissen die we best kunnen mijden in de keuken. Daarnaast zijn er ook bepaalde vissoorten die behalve ongezond ook ethisch onverantwoord zijn om te eten. Ontdek hier een overzicht van de meest ongezonde vissen!

De vijf ongezondste vissoorten om te eten


Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

Blauwvintonijn

In december 2009 plaatste het Wereld Natuur Fonds de blauwvintonijn op zijn '10 voor 2010' lijst met bedreigde diersoorten, waar ook de reuzenpanda, tijgers en reuzenschildpadden opstaan. Hoewel verschillende natuurorganisaties sindsdien alles in het werk stellen om de vis te beschermen, wordt er nog steeds jacht gemaakt op dit dier. De blauwvistonijn is zo zeldzaam geworden dat één exemplaar een waarde kan hebben van meer dan 130.000 EUR. Maar dat is niet de enige reden om een blauwvistonijn links te laten liggen, deze vis is zo rijk aan kwik en polychloorbifenyl (PCB) dat iemand wel gek moet zijn om hem vrijwillig te eten.

Chileense Zeebaars

Chileense Zeebaars of Patagonische IJsheek is een erg langzaam groeiende vis die aanprezen wordt omwille van zijn boterachtig vlees. De Chileense Zeebaars is echter zo zwaar overbevist dat het quasi onmogelijk is om nog een exemplaar te vinden in zijn oorspronkelijke Antarctische wateren. De manier waarop de vissen gevangen werden, met lange lijnen en grote netten, hebben er ook voor gezorgd dat de lokale zeebodem ernstig beschadigd werd en dat zeevogels stierven doordat ze verstrikt geraakten in de achtergelaten netten. Omwille van de hoge kwikwaarden in de Chileense Zeebaars worden volwassenen aanbevolen niet meer dan twee porties per maand te eten, kinderen jonger dan 12 jaar mogen slechts één portie per maand eten en zwangere vrouwen of verzwakte personen worden volledig afgeraden om de Chileense Zeebaars te eten. Momenteel bestaan er wel enkele MSC-gecertificeerde kwekerijen, maar het is erg moeilijk om deze vis te vinden in de handel.

Zeebaars

Zeebaarzen zijn erg populaire vissen in restaurants, maar bijvoorbeeld ook in openbare aquaria. Deze vissen kunnen tot wel 40 jaar oud worden. Het enige probleem is dat ze zich slechts over een korte periode kunnen voortplanten. Dat in combinatie met hun populariteit zorgt ervoor dat ook de zeebaars een bedreigde diersoort begint te worden. Maar eigenlijk heeft niemand nog een grondige reden om deze vis te consumeren aangezien ook de zeebaars rijk is aan giftige kwikstoffen. Tegenwoordig bestaan er ook grote kwekerijen voor zeebaars, maar dan nog kan men niet uitsluiten dat er geen kwik in zit. Ze worden immers gekweekt in grote kweekkooien die in de zee liggen.
Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

Zaagbuikvis

Net zoals de zeebaars leeft de zaagbuikvis of Atlantische slijmkop relatief lang voor een vis, maar kan zich slechts een korte periode voortplanten. Zaagbuikvissen zouden volgens wetenschappers zelfs ouder dan 100 jaar kunnen worden. Doordat deze vis zo oud is, is het dan ook logisch dat hij erg rijk is aan kwik en zonder twijfel dient vermeden te worden. Behalve het feit dat ze ongezond zijn, zijn ze ook erg overbevist. Dat samen met de trage voortplanting maakt dat dit een erg bedreigde vissoort is.

Gekweekte Zalm

Het grootste deel van de gekweekte zalm zit tegen elkaar geplakt in kleine bakken waardoor ze geïnfecteerd geraken door allerhande parasieten en ziektes. De wilde vissen die in de buurt voorbij zwemmen kunnen zelfs geïnfecteerd geraken door hun zieke soortgenoten. Om deze parasieten en virussen tegen te gaan krijgen gekweekte zalmen grote hoeveelheden antibiotica waardoor ze vol zitten met polychloorbifenyl (PCB). Het nadeel is dat wanneer er op een verpakking staat 'Atlantische Zalm', dat steeds wil zeggen dat het gekweekte zalm is. Consumenten gaan dan echter de link maken met de Atlantische oceaan waardoor men onterecht denkt dat het een wilde vis is.

Ook te vermijden

Hoewel bovenstaande vissoorten wel de belangrijkste ongezonde vissen om te eten zijn, zijn er natuurlijk nog een reeks andere vissen die we beter niet kunnen eten. Vooral kinderen, zwangere vrouwen en verzwakte personen dienen ook deze vissen te vermijden:
  • Makreel
  • Marlijn
  • Haai
  • Zwaardvis
  • Tegelvis
  • Grootoogtonijn
  • Geelvintonijn

Lees verder

© 2013 - 2024 Harrys, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Moeten mensen die ongezond leven meer betalen voor de zorg?Moeten mensen die ongezond leven meer betalen voor de zorg?De laatste tijd hoor je het steeds vaker om je heen dat iemand zegt: ‘Ik vind eigenlijk dat rokers en drinkers meer zorg…
Hoe ongezond is pizza, patat, chips en ander 'slecht' eten?Hoe ongezond is pizza, patat, chips en ander 'slecht' eten?Patat, pizza en chips. Ongezond maar lekker eten. De een eet het bijna nooit, de ander bijna dagelijks. Onverstandig, wo…
Is vette vis gezond? Een overzicht van gezonde vette visIs vette vis gezond? Een vraag die veel mensen zich stellen aangezien veel berichten tegenstrijdig zijn. Anderzijds word…
Afslanken: zo houd je het volAfslanken is eenvoudiger gezegd dan gedaan, is het credo. En wellicht is dat ook zo. Er zijn echter verscheidene regels…

Vetpercentage omlaag brengenVetpercentage omlaag brengenEen te hoog vetpercentage hoeft niet te betekenen dat je te dik bent. Dit is vaak een vooroordeel. Toch komt een te hoog…
Afslanken hoeft geen moeilijke weg te zijnEr komt een dag dat je niet meer in je broek past. Het kost moeite die knoop dicht te krijgen en die rits lijkt slap te…
Bronnen en referenties
  • http://www.eatingwell.com/blogs/health_blog/6_of_the_healthiest_fish_to_eat_and_6_to_avoid
  • Afbeelding bron 1: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
  • Afbeelding bron 2: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
Harrys (177 artikelen)
Gepubliceerd: 13-02-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.