Vis! Welke vis is gezond, ook voor zwangere vrouwen?
Vis is gezond, dat staat buiten kijf. Er bestaan echter ook een aantal soorten vis die minder gezond of zelfs helemaal ongezond zijn. Tijdens een zwangerschap of bepaalde ziekte is het trouwens ook niet aangeraden om alle soorten vis te eten. In gevangen vis zit namelijk teveel kwik of andere overbodige stoffen die extra schadelijk kunnen zijn voor zwangere vrouwen of mensen met een lage weerstand. Bekijk het overzicht van de zes gezondste vissoorten voor iedereen!
De zes gezondste vissoorten om te eten
Witte Tonijn
Het gevaar bij veel tonijn is dat hij rijk is aan kwik, wat erg schadelijk kan zijn voor zwangere vrouwen of personen met een zwakke gezondheid. Veel ingeblikte tonijnsoorten zijn dan ook onderhevig aan dit effect, maar er zijn een paar uitzonderingen. Witte tonijn die gevangen is in de Verenigde Staten of Brits Colombia bevat veel minder kwik dan andere tonijn. De reden hiervoor is omdat ze in die streken de vissen vangen wanneer ze nog relatief klein zijn. Doordat deze vissen nog klein en jong zijn bevatten ze dan ook veel minder kwik. Het is aan de klant om de juiste tonijn te kiezen. Aangezien het land van herkomst vaak niet op de verpakking staat dient er dan ook naar het MSC-logo gezocht te worden voor een betrouwbare visvangst.
Bron: NOAA, Wikimedia Commons (Publiek domein) Wilde Zalm
De wilde zalm uit Alaska is de meest zuivere en betrouwbare zalm die men kan eten. Het visbeheer in Alaska is dan ook tot in het kleinste detail uitgewerkt. Zo telt Alaska een aantal biologen die regelmatig het aantal vissen moeten tellen die terugkeren naar de riviermondingen. Zo ontstaat er geen overbevissing en behoudt men steeds de juiste hoeveelheid vis om te paren. Wanneer men niet aan het gewenste aantal komt sluit men dan ook alle visserijen totdat het aantal weer op punt is. Daarnaast wordt ook de kwaliteit van het water nauwgezet in het oog gehouden. Ook wanneer deze niet aan de verwachtingen voldoet wordt er een halt geroepen aan de vangst. De combinatie van deze twee controletechnieken maakt dat de wilde zalm uit Alaska de meest hoogwaardige ter wereld is. Zo bevat deze vis 1,210 milligram omega 3 vetzuren per 80 gram vis en is hij nagenoeg gespaard gebleven van de grootse waterverontreinigingen in de wereld.
Gekweekte Oesters
Gekweekte oesters staan bol van de goede stoffen, zo bevat 80 gram oester meer dan 300 milligram omega 3 vetzuren en ongeveer 60% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ijzer. Daarnaast zijn oesters ook goed voor het milieu doordat ze zich voeden aan natuurlijke voedingsstoffen zoals algen in het water. Hierdoor is de kwaliteit van het water waar oesters leven dan ook drastisch hoger dan waar ze niet leven. Daarnaast kunnen oesters ook fungeren als natuurlijke riffen die voedsel voor andere vissen kunnen vastzetten. Oesters dienen echter best niet rauw gegeten te worden, ze zitten dan nog vol bacteriën en virussen die allerhande ziekten kunnen veroorzaken.
Wilde Pacifische Sardienen
Hoewel een sardien of pelser een minuscuul klein visje is staat hij wel hoog aangeschreven bij verschillende diëtisten, en dat heeft zo zijn redenen. Zo'n 80 gram sardienen bevat namelijk 1,950 milligram omega 3 vetzuren. Dat is meer dan zalm, tonijn of welke andere voedselbron dan ook. Daarnaast zijn sardienen ook één van de weinige voedselbronnen die van nature rijk zijn aan vitamine D. Er dient echter opgelet te worden met het juiste soort vis, veel kleine vissoorten worden vandaag de dag op de verpakking aanschreven als sardienen. Even kijken op de achterkant van de verpakking kan dan geen kwaad als tegencontrole. De reden waarom wilde Pacifische sardienen het gezondst zijn is dan ook niet alleen omdat de visvangst gecontroleerd is, maar ook omdat men er zeker van zijn dat het echte sardienen zijn.
Gekweekte Regenboogforel
Hoewel regenboogforellen uit vijvers en meren zwaar verontreinigd zijn, is het merendeel van de regenboogforellen op de markt afkomstig van kweekfabrieken. In de winkel zal de regenboogforel echter niet steeds gevonden worden onder de naam regenboogforel, maar wel als zalmforel. De wilde regenboogforel heeft een roze kleur doordat hij zich voet met garnalen en kreeften. Doordat de gekweekte regenboogforel dit voedsel niet krijgt is hij van nature dan ook gewoon wit. Vaak worden er echter onschadelijke kleurstoffen toegevoegd waardoor ook de gekweekte regenboogforel een mooie roze kleur krijgt.
Zoet water Cohozalm
De zoet water cohozalm of zilverzalm is de eerste en enige gekweekte zalm die een goede beoordeling kreeg van de Amerikaanse commissie voor zeevoedsel. De vissen van veel kwekerijen zitten volgepakt in grote bakken water. Bij zalm is dit echter niet aan te raden doordat ze makkelijk geïnfecteerd geraken door parasieten. Cohozalmen worden echter gekweekt in gesloten waterbakken waar ze de ruimte krijgen om te groeien. Behalve het feit dat gekweekte cohozalm in een goede gezondheid kan groeien is hij ook rijk aan omega 3 vetzuren, 80 gram van deze vis bevat zo'n 1,025 milligram omega 3.
Lees verder