Is tonijn gezond?

Is tonijn gezond? Van tonijn zijn er verschillende soorten, de meest bekende is de Albacoretonijn. Tonijn is vers en in blik beschikbaar, beide passen in een gezond dieet. Wel moet je oppassen met het kwik dat in tonijn zit. Het is daarom aanbevolen om tonijn gematigd te eten om de gezondheidsvoordelen te ondervinden tegenover de nadelen van de kwik.

Eiwit in tonijn

Het eiwit in tonijn is compleet, dit betekent dat het over alle aminozuren beschikt. Hierdoor is tonijn een uitstekende bron van eiwit. Elke 100 gram tonijn beschikt over 21 tot 29 gram aan eiwit, hierbij ligt het er wel aan of je het vers of uit blik consumeert. Tonijn in blik bevat namelijk meer eiwit dan de verse variant.

Tonijn beschikt over goede vetten

Het lichaam heeft vet nodig om energie voor lange termijn te kunnen geven. Daarnaast wordt vet ook gebruikt voor het maken van hormonen. Bovendien wordt het gebruikt ter ondersteuning van de hersenen en het zenuwstelsel. Als laatste wordt vet gebruikt om vitaminen over te kunnen dragen. Het meeste vet in tonijn is meervoudig onverzadigd, met een klein deel verzadigt vet. Meervoudig onverzadigd vet is goed voor het lichaam, het helpt om de bloeddruk en de cholesterol te controleren.

Tonijn bevat naast meervoudig onverzadigde vetten tevens omega 3 vetzuren, deze vetzuren zijn essentieel voor de gezondheid en passen daardoor in een gezond dieet. Omega 3 vetzuren verminderen namelijk ontstekingen, verbeteren de cognitieve en gedragsmatige hersenfuncties en verlagen het risico op hart- en vaatziekten. Daarnaast zorgen ze ervoor dat je een goed humeur krijgt. Dit komt omdat omega 3 vetzuren de aanmaak van serotonine stimuleert, dit is een stofje waar je humeur van opvrolijkt.

Vitaminen en mineralen in tonijn

Tonijn beschikt over verschillende essentiële vitaminen en mineralen. Waaronder een grote hoeveelheid niacine. Dit staat ook wel bekend als vitamine B3. Niacine helpt het lichaam om voedsel om te zetten in energie. Tonijn beschikt bovendien over vitamine A, wat ervoor zorgt dat je tanden, huid en je botten gezond blijven. De vitamine D in tonijn zorgt voor goede botten omdat het de calciumdoorstroom regelt. Het mineraal kalium is ook aanwezig in tonijn, kalium helpt bij het regelen van de vochtbalans en de bloeddruk in het lichaam. Als laatste is fosfor ook één van de belangrijke mineralen in tonijn. Fosfor geeft stevigheid aan de botten en tanden.

Tonijn tegen kanker?

Doordat tonijn behalve goede antioxidanten ook veel andere goede voedingsstoffen bevat, kan het sommige typen kanker voorkomen. Studies hebben bijvoorbeeld aangetoond dat tonijn borstkanker kan voorkomen. Andere studies hebben aangetoond dat tonijn kanker in de nieren kan voorkomen. De antioxidanten neutraliseren vrije radicalen voordat ze gezonde cellen kunnen aanvallen en in kankercellen veranderen. Er zijn daarnaast studies die aangeven dat omega 3 vetzuren ervoor kunnen zorgen dat dikke darmkanker voorkomen kan worden.

Kwik in tonijn?

Er zit inderdaad kwik in tonijn. Deze kwik heet methylkwik. Tegenwoordig zit er in iedere vis methylkwik, dit komt door milieuverontreiniging. Omdat tonijn één van de laatste vissen in de voedselketen is en erg veel eet om in leven te blijven, krijgt tonijn dus ook meer methylkwik binnen. Methylkwik blijft daarbij vooral in vet zitten en daarom bevat een vette vis als tonijn ook meer methylkwik.

Kwik is vooral ongezond voor zwangere vrouwen, foetussen, zuigelingen en jonge kinderen. Zelfs kleine hoeveelheden methylkwik in het bloed van een zwangere vrouw kan het zenuwstelsel van een ongeboren kind schaden. Er zijn wel verschillende soorten tonijn. Zwangere vrouwen en jonge kinderen kunnen beter niet de Albacore en Ahi soort eten, maar de ingeblikte lichte tonijn (Geelvintonijn) kiezen. Hier zit namelijk aanzienlijk minder methylkwik in.

De meeste volwassenen hebben afweerstoffen ontwikkeld en kunnen daardoor de bovenstaande tonijnsoorten wel eten zonder dat ze er ziek van worden. Door het voedingscentrum wordt geadviseerd om twee keer per week vis te eten, waarvan ten minste één keer vette vis. Omdat vooral vette vis methylkwik bevat, is het verstandig om af te wisselen met de vissoorten en niet meer dan vier porties vette vis per week te eten.

Lees verder

© 2014 - 2020 Freshprince, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Tonijn recepten - BlikTonijn recepten - BlikTonijn recepten en tips om dit goedkope maar oh zo lekkere visje op tafel te presenteren. Met een simpel blik tonijn kan…
Nieuw: Het drie dagen dieetNieuw: Het drie dagen dieetEen Nieuw Amerikaans drie dagen dieet, bedoeld om gemiddeld vijf kilo per week af te vallen. het dieet is speciaal ontwo…
Twee verschillende salades met tonijnTwee verschillende salades met tonijnVoor bij de warme zomeravonden een groenterijke maaltijdsalade met tonijn, aardappel, bonen en worteltjes en een voedzam…
Gezond en snel eten met eenpansreceptenGezond en snel eten met eenpansreceptenNiet iedereen is een even goede kok of neemt de tijd om uitgebreid te kokkerellen, zeker niet na een drukke werkdag binn…

Obesitas (overgewicht) door onder andere slechte voedingObesitas (overgewicht) door onder andere slechte voedingObesitas kan worden veroorzaakt door een slecht voedingspatroon wat onder andere kan leiden tot het uitblijven van het v…
Fruitpap maken voor je babyFruitpap maken voor je babyVanaf de leeftijd van vier maanden mag je baby fruitpap beginnen eten. Er wordt eerst, vanaf de leeftijd van drie maande…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: WikiImages, Pixabay
 • http://www.quickanddirtytips.com/health-fitness/healthy-eating/should-you-be-worried-about-mercury-in-fish
 • http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vis.aspx#blok4
 • http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/kalium.aspx
 • http://vault.sierraclub.org/sierra/201111/Whatfish_graphic.pdf
 • http://www.symptomfind.com/nutrition-supplements/health-benefits-of-tuna/
 • http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-disease/in-depth/omega-3/art-20045614
 • http://www.popsugar.com.au/fitness/10-Healthy-Facts-About-Tuna-32237731
 • http://cebp.aacrjournals.org/content/17/5/1136.short
 • http://www.nbcnews.com/id/39726407/ns/health-cancer/t/what-you-should-eat-avoid-beat-breast-cancer/#.VIBQiTGG9JM
 • http://www.cancer.org/treatment/treatmentsandsideeffects/complementaryandalternativemedicine/dietandnutrition/omega-3-fatty-acids
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Yellowfin_tuna

Reageer op het artikel "Is tonijn gezond?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Freshprince
Laatste update: 26-12-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Special: Vette vis
Bronnen en referenties: 12
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!