Is makreel gezond?

Makreel is een vette vis die zeer aan te bevelen is binnen een gezond dieet. De slanke torpedovormige vis is rijk aan essentiële vetten, vitaminen en mineralen. De omega 3 en omega 6 vetten zijn in grote hoeveelheden aanwezig in deze vis. Het beschikt over de vitamines A, B6, B12, C, D, E en K. De mineralen zijn onder andere calcium, ijzer, magnesium, fosfor, kalium, natrium en selenium. Ook beschikt makreel over eiwit en de antioxidant co-enzym Q10. Door al deze eigenschappen heeft makreel verschillende voordelen.

Tegen kanker

Het co-enzym Q10 helpt om de kankercellen te elimineren, hierdoor wordt de cellulaire gezondheid verbeterd. De aanwezige antioxidanten verminderen het risico op sommige vormen van kanker. Daarnaast kunnen de omega-3 vetzuren helpen om borst-, prostaat-, nier- en darmkanker te voorkomen. Ook is vastgesteld dat de mariene vetzuren de groei van borstkankercellen belemmeren. Verschillende studies hebben geconcludeerd dat essentiële vetzuren het risico op borstkanker verlagen. De vette vis bevat een goede hoeveelheid vitamine B12 en selenium, die nuttig gevonden zijn in de behandeling van kanker.

Immuniteitssysteem

Makreel versterkt het immuunsysteem, de voedingsstoffen ondersteunen namelijk de functies van de organen die zijn verzwakt door ziekten. De omega-3 vetzuren werken als een ontstekingsremmend middel. Ze helpen bij het beheersen van artritis en helpen ook om het risico van bepaalde kankersoorten en hart- en vaatziekten te verminderen. Co-enzym Q10 beschermt de cellen tegen schade die het risico op kanker verhoogt. Het versterkt daarnaast de capaciteit van het lichaam om infecties te bestrijden.

Cardiovasculaire gezondheid

Het opnemen van vette vis in je dieet verbetert de conditie van het bloed, wat een betere gezondheid van het hart bevordert. Essentiële vetzuren helpen om het bloed te verdunnen, dit zorgt voor een verbeterde doorbloeding en verlaagt de bloeddruk. Het voorkomt ophoping van cholesterol in het bloed en vernauwing van de bloedvaten. Essentiële vetzuren verminderen daarnaast slechte cholesterol en houden goede cholesterol op peil. Ze maken de bloedvaten elastischer waardoor een betere doorbloeding wordt bevorderd. Schoner, dunner bloed vermindert het risico op een hartaanval en hart- en vaatziekten. Het rijke calciumgehalte in de vis helpt ook om de hartslag te normaliseren en de bloeddruk te reguleren. Om het risico op hart- en vaatziekten te verminderen, is het aanbevolen dat twee porties vette vis per week worden opgenomen in het dieet.

Hersenen en zenuwontwikkeling

In de hersenen zijn hoge concentraties van omega-3 vetzuren gevonden, hierbij is vastgesteld dat zij een cruciale rol spelen in de cognitieve en gedragsmatige functies. Dit verbetert het geheugen en de prestaties. Het vermindert bovendien het risico op de ziekte van Alzheimer. Essentiële vetzuren voorkomen problemen aan het centrale zenuwstelsel. Ze vergemakkelijken tevens de efficiënte overdracht van zenuwimpulsen. Essentiële vetzuren zijn daarnaast ook nuttig bij de preventie van depressie en dementie. Hoewel makreel een zeer voedende vis is, is het aanbevolen dat zwangere vrouwen makreel vermijden. De vis kan namelijk een hoge hoeveelheid kwik bevatten, vooral als het afkomstig is uit vervuilde wateren. Wanneer het wel wordt gebruikt door zwangere vrouwen, is er de mogelijkheid dat het zenuwstelsel van het nog niet geboren kind beschadigd wordt. De Koningsmakreel bevat het meeste kwik en dient dan ook te worden vermeden. Een gezondere soort is de Atlantische chubmakreel.

Welke makreel kopen?

Je kunt het beste ongerookte makreel kopen, dit omdat de gerookte makreel tegenwoordig chemisch gerookt wordt, dat wil zeggen met een chemische stof die naar rook smaakt. Ook komt er bij de bereiding extra vet aan te pas. Ook gestoomde makreel kun je beter vermijden. Dit omdat gestoomde makreel eigenlijk gerookte makreel is, bij het rookproces wordt de makreel echter op hoge temperaturen gerookt waardoor de vis ook meteen gaar is. Bij dit roken worden zoals eerder beschreven, chemische stoffen gebruikt.

Lees verder

© 2014 - 2024 Freshprince, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschillende soorten makreel en het filerenDe makreel is een zoutwater vis en verkrijgbaar in verschillende varianten van gestoomde tot verse makreel. Makreel is z…
Zelf makreel rokenZelf makreel rokenZelf makreel roken is gemakkelijk. Lees hier hoe je makreel schoonmaakt, pekelt en rookt. Met deze bereidingswijze heb j…
Borrelhapjes met visBorrelhapjes met visVis is gezond en vis is lekker en toch eten we het nog niet zoveel. Nog niet genoeg ingeburgerd? Hoe dan ook, vis legt h…
Een echt broodje gezond!Een echt broodje gezond!Vaak zie je broodjes gezond die, als je ze goed bekijkt, helemaal niet zo gezond zijn. Maar het kan wel, maar zelfs voor…

Is knoflook gezond?Is knoflook gezond?Is knoflook gezond? Jazeker, het heeft veel voordelen voor de gezondheid. Dit door de sterke natuurlijke ingrediënten. H…
Bronnen en referenties
  • http://www.ingevanhaselen.nl/voeding/zijn-sushi-gerookte-zalm-en-gestoomde-makreel-gezond/
  • http://www.nutracheck.co.uk/Library/ForumArticles/Should+I+eat+smoked+mackerel+as+its+so+high+in+fat.html#.VHnpmDGG9JM
  • http://www.symptomfind.com/nutrition-supplements/health-benefits-of-mackerel/
  • http://vault.sierraclub.org/sierra/201111/Whatfish_graphic.pdf
Freshprince (112 artikelen)
Gepubliceerd: 08-12-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.