Obstipatie (verstopping) bij kinderen

Obstipatie (verstopping) bij kinderen In de dikke darm wordt de ontlasting ingedikt totdat het kind aandrang krijgt om te poepen. Als het kind last heeft van obstipatie (verstopping) dan blijft de ontlasting te lang in de dikke darm. Hierdoor wordt de poep hard en droog en hoopt het zich op. Het komt bij veel kinderen voor.

Wat zijn de verschijnselen van obstipatie.

Er kan in de dikke darm een grote hoeveelheid ontlasting opgehoopt worden. Doordat het kind niet gaat poepen, komt er steeds meer ontlasting bij in de darmen. Zo wordt de keutel die voor de anus gaat zitten steeds harder en groter waardoor het poepen niet wil lukken en dus de ontlasting nog meer opgehouden wordt.

De meest voorkomende verschijnselen va obstipatie (verstopping) zijn:

 • er komt minder vaak ontlasting.
 • Als het kind moet poepen is de ontlasting vaak hard en doet het poepen pijn.
 • remsporen in de onderbroek, dit komt omdat er een klein beetje ontlasting langs de harde ontlasting loopt.
 • darmkrampen.
 • buikpijn
 • overloopdiarree: er loopt dan dunne ontlasting langs de harde ontlasting heen.
 • plasproblemen, kinderen kunnen gaan broekplassen of blaasontstekingen krijgen van obstipatie.

Hoe ontstaat obstipatie

Aanleg speelt waarschijnlijk een grote rol, vaak hadden kinderen als baby al last van obstipatie. Vaak komt het dan ook bij andere leden in de familie voor. Een lichamelijke oorzaak komt zelden voor bij obstipatie.

Vaak komen kinderen ook in een negatieve spiraal terecht. Het poepen doet pijn, dus probeer je zo lang mogelijk op te houden. Met als gevolg dat de ontlasting nog meer ingedikt en nog groter wordt, waardoor het de volgende keer dus weer pijn doet.

De meest voorkomende oorzaken van obstipatie zijn:

 • te weinig drinken, te weinig beweging en/of te weinig vezelrijke voeding.
 • kinderen nemen soms geen tijd om naar de wc te gaan, hierdoor houden ze de ontlasting op waardoor de ontlasting hard wordt.
 • Soms denken ze er gewoon niet aan om naar de wc te gaan.
 • Het wordt uitgesteld omdat ze bv in een vreemde omgeving niet willen poepen.
 • Soms reageren kinderen gevoelig op bepaalde voedingsmiddelen zoals bananen of wit brood.

Adviezen bij obstipatie

 • Vezelrijke voeding en veel drinken zijn erg belangrijk (bruin brood en verse groente)
 • Laat voedingsmiddelen die stoppend werken, zoals bananen en wit brood staan.
 • Zorg voor voldoende beweging zoals actief spelen, fietsen of sporten.
 • Spreek met het kind af dat het relematig naar de wc gaat bij aandrang.
 • Ook op de wc laten zitten en proberen te poepen (zonder al te hard persen) als het geen aandrang heeft.
 • Laat het kind niet in de wc pot hangen, hierdoor zit het lichaam niet in een goede houding en kan de ontlasting niet makkelijk komen.
 • Zorg voor een kinderbril en een voetenbankje. Het is niet makkelijk poepen als je voeten langs de wc bengelen. Door je voeten op een stevige ondergrond te kunnen plaatsten kunnen ze wat beter persen en zitten kinderen stabieler.

Medicijnen

Als het met de normale poepadviezen niet lukken wil, dan zijn medicijnen ook nog een uitkomst. Op het moment dat de ontlasting erg hard is, en er echt niet uitkomen kan, kan er een klysma (micro lax) worden gegeven, deze zijn vrij verkrijgbaar bij de apotheek.

Daarnaast kan er via de huisarts ook een laxeermiddel worden voorgeschreven om de ontlasting zachter te maken. Vaak moeten dit soort laxeermiddelen weken tot enkele maanden gebruikt worden. De meest voorgeschreven medicijnen zijn lactulose en Movicolon.

Darmspoelen

In sommige situaties, waar niks blijkt te helpen, worden een darmspoelsysteem gebruikt om van de ontlasting af te komen. Dit gebeurt als door de langdurige obstipatie en laatste stukje van de endeldarm zo uitgerekt is dat er een soort van zak ontstaan is boven de kringspier. Kinderen hebben dan geen aandrang meer. Ze moeten eerst wachten tot die zogenaamde zak zich gevuld heeft voordat ze aandrang krijgen. Door het dagelijks darmspoelen wordt voorkomen dat het laatste stukje van de endeldarm vol komt te zitten. En doordat door het darmspoelen de darmen leeg blijven kan de normale rekbaarheid van het laatste stukje endeldarm weer terugrekken, waardoor kinderen dus weer eerder aandrang om te poepen krijgen.

In sommige ziekenhuizen zitten PIPO poli's (PI (pies) PO (poep)). Deze poli's zijn helemaal gespecialiseerd in het poep en plaspatroon van kinderen. Het is een uitgebreid progamma waar kinderen die poep en/of plasproblemen aan mee kunnen doen.
© 2009 - 2024 Mirjam, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Obstipatie; verstopping dikke darm oorzaken en oplossingenObstipatie; verstopping dikke darm oorzaken en oplossingenEen obstipatie van de ontlasting in de darmen kan erg vervelend zijn en kent vele oorzaken. Om een obstipatie op te loss…
Verstopping en diarreeVerstopping en diarreeTwee uitersten van elkaar: verstopping/obstipatie en diarree/buikloop. Niet naar de wc kunnen gaan of juist erg vaak moe…
Last van obstipatie?Last van obstipatie?Wanneer je last hebt van obstipatie heb je problemen met je stoelgang. Dit is erg vervelend en kan best pijnlijk zijn. H…
Obstipatie (verstopping) verhelpenVerstopping in de darmen, ook wel obstipatie genoemd, is een vervelend probleem. Hoe kun je obstipatie verhelpen? Vezelr…

Vaccinatie tegen baarmoederhalskankerVaccinatie tegen baarmoederhalskankerIn Nederland worden meisjes vanaf twaalf jaar ingeënt tegen baarmoederhalskanker. De vaccinatie bestaat uit 3 prikken. N…
Tips tegen puistjesBijna iedereen komt in zijn leven in aanraken met puistjes. Puistjes, ook wel acne genoemd, wordt veroorzaakt door een a…
Mirjam (91 artikelen)
Gepubliceerd: 04-11-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.