Cellulite en cellulitis: het verschil

Cellulite en cellulitis: twee woorden die veel op elkaar lijken en vaak door elkaar worden gehaald. Cellulite is een veel voorkomende aandoening bij vrouwen, maar het wordt vaak ten onrechte cellulitits genoemd. De betekenis van deze twee woorden verschillen namelijk nogal. Hoewel het bij allebei om een huidaandoening gaat, zijn de symptomen en behandelingen totaal verschillend.

Verwarring

Hoewel cellulite en cellulitis twee verschillende huidaandoening zijn, wordt dit nogal vaak met elkaar in verwarring gebracht. Veel vrouwen die last hebben van een 'sinaasappelhuid' noemen dit cellulitis, terwijl de juiste term cellulite is. Dit komt doordat veel mensen het verschil tussen cellulite en cellulites niet weten.

Het verschil

Cellulite

Cellulite is een huidaandoening die voornamelijk voorkomt bij vrouwen. Meer dan negentig procent van de vrouwen heeft hier in meerdere of mindere mate last van. Cellulite uit zich in veranderingen in de huidstructuur, voornamelijk op de billen, benen, buik en armen. Wanneer je last hebt van cellulite vormen zich kuiltjes in je huid, ook wel sinaasappelhuid genoemd. Gewicht heeft vaak niks met de vorming van cellulite te maken. Wel spelen erfelijkheid, levensstijl en hormonen een grote rol bij de vorming van cellulite. Overigens is cellulite een compleet onschuldig verschijnsel. Cellulite kun je herkennen aan de volgende symptomen:
 • Gespannenheid van de huid.
 • Zichtbare vetophopingen.
 • Een koude huid op plekken met cellulite als gevolg van verminderde bloedcirculatie.
 • Bij het stevig vastpakken van een stuk huid worden in de beginfase kleine kuiltjes zichtbaar.
 • De gespannen huid kan pijnlijk aanvoelen.

Cellulitis

Cellulitis is een, vaak acute, ontsteking van het onderhuidse bindweefsel. Het onderhuidse bindweefsel raakt ontstoken door een bacteriële infectie. De huid raakt opgezwollen en voelt rood en pijnlijk aan. De meest voorkomende plekken waar cellulitis zich kan voordoen zijn de onderste ledematen, zoals bovenbenen, onderbenen en voeten. Deze huidontsteking lijkt erg op wondroos. Cellulitis kun je herkennen aan de volgende symptomen:
 • Roodheid.
 • Zwelling.
 • Pijn.
 • Soms koorts.
 • Opgezette lymfeklieren in de buurt van de infectie.
 • Algehele malaise.

Behandelingen

Cellulite

Die lelijke bobbeltjes en kuiltjes in je huid zijn natuurlijk niet echt aantrekkelijk, maar het is niet onmogelijk om er van af te komen. Wel vraagt dit om veel geduld. Cellulite is er niet van de één op andere dag gekomen, dus zal ook niet als sneeuw voor de zon verdwijnen. Tegenwoordig zijn er vele crèmes en apparaten op de markt om cellulite te bestrijden. Deze zijn vaak niet goedkoop, maar gelukkig zijn er zelf ook veel dingen die je kunt doen om cellulite te voorkomen, verminderen of zelf helemaal te verwijderen. Het belangrijkste om cellulite te bestrijden is een gezonde levensstijl. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging en gezonde en gevarieerde voeding. Ook scrubben en massages werken goed tegen cellulite. Wanneer je de probleemgebieden masseert, masseer dan altijd richting het hart. Dit om de afvalstoffen in je lichaam af te voeren. Drink ook voldoende water. Dit zorgt voor een extra snelle afvoer van de afvalstoffen. Ook gerichte oefening voor je probleemgebieden kunnen helpen. Door gerichte spieroefeningen te doen oogt de huid strakker waardoor de cellulite minder opvalt.

Cellulitis

Cellulitis kan doorgaans goed behandeld worden. Omdat het om een ontsteking gaat bestaat de behandeling uit een antibioticakuur. De duur van de kuur ligt aan de mate waarin je last hebt van cellulitis. Wanneer je vermoedt last te hebben van cellulitis is het zeer verstandig om een afspraak met je huisarts te maken.

Lees verder

© 2015 - 2024 Lisa1987, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het verschil tussen cellulite en cellulitisHet verschil tussen cellulite en cellulitisLast van cellulite of cellulitis? Wat is nu eigenlijk het verschil tussen deze twee? Hoe ontstaan deze putjes in je huid…
Beauty: Cellulite, kom je er nog vanaf?Beauty: Cellulite, kom je er nog vanaf?Is het mogelijk om nog van cellulite af te komen als je het eenmaal hebt? Moeilijk, maar er zijn wel wat mogelijkheden v…
Cellulite is onschuldige maar hinderlijke huidaandoeningCellulite is onschuldige maar hinderlijke huidaandoeningOnder cellulite wordt verstaan een huid die doet denken aan een sinaasappel. Dus vel dat een nogal hobbel- en bobbelacht…
Cellulite of cellulitis: sinaasappelhuidCellulite of cellulitis: sinaasappelhuidCellulite, sinaasappelhuid of peau d'orange is een aandoening waarbij er putjes in de huid ontstaan. Hierdoor lijkt de h…

Koliek; koliekaanval en koliekpijnKoliek; koliekaanval en koliekpijnKoliek komt vaak bij baby's voor maar kan ook volwassenen en dieren treffen. Bij paarden is koliek een berucht verschijn…
Het kloppende hart - hartziektenHet kloppende hart - hartziektenOns hart is een orgaan waar je absoluut niet zonder kunt. Zolang je gezond bent en geen problemen met je hart ondervindt…
Bronnen en referenties
 • http://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/cellulitis-en-cellulite/item32136
Lisa1987 (29 artikelen)
Gepubliceerd: 23-01-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.