Cellulite is onschuldige maar hinderlijke huidaandoening

Cellulite is onschuldige maar hinderlijke huidaandoening Onder cellulite wordt verstaan een huid die doet denken aan een sinaasappel. Dus vel dat een nogal hobbel- en bobbelachtige structuur vertoont. Een normaal verschijnsel bij het overgrote deel van de Nederlandse vrouwen. Volkomen onschuldig is cellulite, maar daarom is zo'n sinaasappelhuid op dijen, heupen of billen nog niet leuk, en vaak ook niet lustbevorderend. Je kunt iets, maar niet veel tegen die huidkwaal doen. Er is nu wel een nieuwe aanpak in ontwikkeling: cryolise, hopelijk biedt die uitkomst.

Onschuldig maar niet leuk

Het merendeel van de Nederlandse vrouwen heeft min of meer last van de typische sinaasappelhuid, die bekend staat onder cellulite. Niet te verwarren met cellulitis, want dat is een aandoening van een geheel andere aard. Cellulitis is namelijk een ontsteking, in de huid alsmede in de onderliggende weefsels. Maar bij de bekende bobbels, hobbels en putjes, in billen en benen hebben we het dus over cellulite.

Erfelijkheid en afkomst

Jammer maar als je moeder er mee te kampen heeft, is de kans groot dat je er als dochter ook mee te maken krijgt. Die putjeshuid ligt dus enigszins in je genen verankert. Afkomst speelt geen enkele rol, donkere vrouwen hebben er even vaak last van als blanke vrouwen.

Hormonenkwestie

Behalve erfelijke aanleg hebben hormonen invloed bij het ontstaan van de aandoening. Met name oestrogeen dat de vetopslag in de huid activeert, en daarmee dus het opzwellen van vetcellen in dijen, heupen en billen, speelt een grote rol. Vooral tijdens zwangerschap, menopauze en pubertijd, doet dit hormoon zich gelden. Het feit dat het vrouwelijke hormoon oestrogeen zo bepalend is, is waarschijnlijk ook de reden dat mannen de aandoening niet krijgen. Hoewel nog niet volledig duidelijk is wat de reden is dat mannen in dit opzicht geluk hebben. Ofschoon het natuurlijk ook niet leuk is als je merkt dat je vrouw of vriendin onder die putjeshuid gebukt gaat, ondanks dat je haar verzekert dat je haar evengoed aantrekkelijk vindt.

Invloed van voeding

Voeding is van invloed op het ontstaan van cellulite. Dus wat je eet kan effect hebben. Groente en fruit eten lijken de voorkeur te hebben, hoewel het de reeds aanwezige cellulite niet zal verminderen. Als je veel koolhydraten eet, bevordert dit een hoge insulinespiegel, hetgeen weer de productie van vetcellen stimuleert, en daarmee het ontstaan van cellulite. Overgewicht op zich, is echter geen oorzaak.

Het effect van crème

Een simpel geneesmiddel uit een tube is er helaas niet voor die sinaasappelhuid. Wel is wetenschappelijk bewezen dat het op recept verkrijgbare, vitamine-A-zuurcrème effect heeft. Eveneens zou retinolcrème werken, maar meer dan een verminderend effect heeft dit product ook niet, en dan moet je het twee maal per dag gebruiken.

Magere vrouwen

Het is niet zo dat uitsluitend dikke vrouwen de aandoening krijgen ook slanke vrouwen lopen risico. Zelfs bij uitgesproken magere dames, kan de mooie fluwelen huid op bepaald moment een sinaasappelstructuur oplopen.

Bewegen moet

Sport en beweging zijn, zoals een ieder weet, goed voor spieren, longen, hart en ook bloedcirculatie. En niet te vergeten vetpercentage, zodat intensief bewegen inderdaad bevorderend is voor een mooie huid. Maar als je veel gewicht verliest kan de huid ook slapper en losser worden waardoor de aanwezige kuiltjes juist meer gaan opvallen.

Alternatieve aanpak

Het gevecht tegen cellulitis is helaas een blijvende en niet te winnen strijd. Geen enkele aanpak heeft tot dusverre afdoende effect. Wel is er een nieuwe therapie in onderzoek die berust op bestrijding d.m.v. koude. Vetcellen zijn namelijk gevoelig voor koude en kunnen via een dergelijke aanpak vernietigd worden. De eerste signalen van deze methode, die bekend staat onder de naam cryolise, zijn veelbelovend, maar het is nog even afwachten, alvorens we kunnen juichen.
© 2014 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cellulite of cellulitis: sinaasappelhuidCellulite of cellulitis: sinaasappelhuidCellulite, sinaasappelhuid of peau d'orange is een aandoening waarbij er putjes in de huid ontstaan. Hierdoor lijkt de h…
Cellulite en cellulitis: het verschilCellulite en cellulitis: twee woorden die veel op elkaar lijken en vaak door elkaar worden gehaald. Cellulite is een vee…
Beauty: Cellulite, kom je er nog vanaf?Beauty: Cellulite, kom je er nog vanaf?Is het mogelijk om nog van cellulite af te komen als je het eenmaal hebt? Moeilijk, maar er zijn wel wat mogelijkheden v…
Cellulitis, wat kan je eraan doenCellulitis, wat kan je eraan doenCellulitis is de schrik van iedere vrouw. Niemand is blij met een sinaasappelhuid, het is een typische vrouwenkwaal. Cel…

Gespleten brein: het scheiden van beide hersenhelftenGespleten brein: het scheiden van beide hersenhelftenDe hersenen bestaan uit twee helften die verbonden worden door een hersenbalk. Als de hersenbalk wordt doorgesneden is d…
Ernstige zwelling in de mond, speekselkliercyste en ranulaErnstige zwelling in de mond, speekselkliercyste en ranulaHet hebben van een speekselkliercyste kan veel overlast in de mond geven. De rode pijnlijke zwelling kan klein zijn, maa…
Bronnen en referenties
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 01-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.