Cellulitis, wat kan je eraan doen

Cellulitis, wat kan je eraan doen Cellulitis is de schrik van iedere vrouw. Niemand is blij met een sinaasappelhuid, het is een typische vrouwenkwaal. Cellulitis hoeft niet persé met overgewicht te maken hebben. Zoveel vrouwen met een normaal tot laag lichaamsgewicht als vrouwen met een hoger lichaamsgewicht worden geplaagd door cellulitis. Cellulitis is een opeenhoping van vocht en vet op de dijen en billen. Door diëet, beweging en massage is cellulitis wel te verminderen. Ook zijn er tegenwoordig cellulitiscrèmes op de markt die de cellulitis verbeteren. Mannen hebben overigens geen last van een sinaasappelhuid. Mannendijen en -billen bevatten meer spierweefsel: de huid is steviger en de doorbloeding is beter (vrouwen hebben dan ook vaker last van koude billen dan mannen). Een man heeft horizontale vetdepots. Een vrouw heeft verticale vetdepots. De plaatselijke afsterving van vetcellen kan in de verticale vetdepots tot ophoping van vocht en vet leiden. Cellulitis is te verminderen, maar helemaal verdwijnen zal het niet. Om cellulitis succesvol te verminderen is het bovendien belangrijk om door te gaan met de manier van strijden (massage, bewegen, dieet)die je gekozen hebt. Ik zal een aantal manieren op een rijtje zetten die bekend zijn om cellulitis te bestrijden.

Liposuctie

Liposuctie helpt niet om celllulitus weg te krijgen, hoewel je er op billen en dijen centimeters van kwijtraakt. Het doet niks aan de opgeslagen vet- en vochtophopingen. Liposuctie is teleurstellend uitgevallen bij vrouwen die dachten hierdoor, behalve centimeters, ook sinaasappelhuid kwijt te raken.

Massage

Massage is effectief gebleken in de strijd tegen celllulitus. Een bekende fabrikant is een paar jaar geleden met een massage-apparaat op de markt gekomen, waarmee vrouwen thuis in alle rust doelgericht aan de slag kunnen gaan om cellulitis te verminderen. Het is een vrij prijzig apparaat, wat je over billen en dijen moet bewegen. De huid wordt vacuüm gezogen en vervolgens afgerold. Het is een stevige massage die diep in de huid doordringt. De behandeling is dan ook pijnlijk, maar effectief. Om de dag moet het apparaat minstens een kwartier gebruikt worden. Volgens de fabrikant zijn de eerste resultaten binnen een maand zichtbaar, en het maximale resultaat is na drie maanden zichtbaar. Hierna hoef je het alleen nog maar te gebruiken om bij te houden. De consumentenbond heeft het apparaat getest en kwam tot de conclusie dat cellulitis inderdaad verbeterd. Ook was de huid beter doorbloed.

Crèmes

Crèmes kunnen werken tegen cellulitis. Er zijn onderzoeken geweest met crèmes met retinol, waarbij de proefpersonen één dij insmeerden met de crème met retinol en de andere dij met een crème zonder werkzaam ingrediënt. Na zes maanden waren de resultaten aan de 'retinol-kant' beter dan aan de andere kant, zo beoordeelden de proefpersonen en dermatologen die aan het onderzoek meewerkten. Verder zijn er anti-cellulitiscrèmes die cafeïne bevatten.

Bewegen

Aangezien verbetering van doorbloeding in dijen en billen heel belangrijk is bij de bestrijding van cellulitis (net zoals de resultaten met een massage-apparaat niet slecht zijn: want een betere doorbloeding), kun je je voorstellen dat het wel zin heeft om te bewegen. Om cellulitis terug te dringen is het dan wel belangrijk om een combinatie te nemen van bewegen/spiertraining. Dus niet gewoon lopen, fietsen en wandelen. Dus dat betekent: naar de sportschool, om aldaar aan Body Combat te doen (erg goed om cellulitis te verminderen) of te trainen op de crosstrainer, het stepsapparaat en een toestel waarop je schaatsbewegingen kan maken. Gebruik van crèmes kan de aanpak ondersteunen.

Het spreekt voor zich dat een combinatie van massage en sporten een doelgerichtere aanpak geeft. Behalve bovenstaande is het ook belangrijk om op de voeding te letten (pas op met vet) en veel water te drinken.

Lees verder

© 2008 - 2024 Ssandra3108, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cellulitis: hoe kom je er vanaf?Cellulitis ontstaat als het bindweefsel tussen de vetruimtes en de huid dunner of zwakker wordt. Het gevolg is dat je ee…
Help! Ik heb last van cellulitis!Help! Ik heb last van cellulitis!Veel vrouwen hebben of krijgen of latere leeftijd last van cellulitis. Dit is heel vervelend, vooral in de zomer als je…
Cellulite of cellulitis: sinaasappelhuidCellulite of cellulitis: sinaasappelhuidCellulite, sinaasappelhuid of peau d'orange is een aandoening waarbij er putjes in de huid ontstaan. Hierdoor lijkt de h…
Behandeling om cellulitis of sinaasappelhuid te verwijderenBehandeling om cellulitis of sinaasappelhuid te verwijderenCellulitis is eigenlijk niet meer dan een opeenhopingen van vet. Sommige mensen zijn gevoeliger voor cellulitis dan ande…

Afvallen: waarom val ik niet meer af?Afvallen: waarom val ik niet meer af?Over afvallen en diëten wordt veel geschreven en gesproken. Afvallers die een afslankproduct gebruiken hebben dit vaak g…
Slank worden? Een andere manier van leven!Slank worden? Een andere manier van leven!Overgewicht is ronduit heel gevaarlijk. Diabetes, gewrichtsklachten, hart- en vaatziekten liggen op de loer. Natuurlijk…
Ssandra3108 (253 artikelen)
Laatste update: 16-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.