Zelfbehandeling bij cellulite

Zelfbehandeling bij cellulite Cellulite is de nachtmerrie van elke vrouw. Veel vrouwen schamen zich dan ook voor hun cellulite, dat vooral in de zomer goed zichtbaar is voor anderen. Er zijn verschillende producten en behandelingen tegen cellulite, maar je kunt zelf ook aan de slag gaan om cellulite te verminderen of zelfs te laten verdwijnen.

Wat is cellulite?

Cellulite is een veel voorkomend, maar volstrekt onschuldig verschijnsel en komt voornamelijk voor bij vrouwen. Maar liefst negentig procent van de vrouwen heeft er in meer of mindere mate last van. Wanneer men last heeft van cellulite ontstaan er bobbeltjes en kuiltjes in de huid. Hier komt de benaming ''sinaasappelhuid'' dan ook vandaan. Vaak wordt gedacht dat cellulite te maken heeft met overgewicht, maar niks is minder waar. De gevreesde bobbeltjes en kuiltjes komen voor bij vrouwen van alle leeftijden en ook slanke vrouwen krijgen er mee te maken. Cellulite kan op verschillende plekken op het lichaam voorkomen. De meest voorkomende plekken zijn:
 • Benen.
 • Dijen.
 • Billen.
 • Buik.
 • Armen.

Oorzaken

Cellulite is een gevolg van ophopingen als vet, vocht en afvalstoffen waarbij de vetcellen zich vergroten. Erfelijkheid speelt een grote rol bij het ontstaan van cellulite. Wanneer je moeder last heeft van cellulite, is de kans zeer groot dat jij het ook krijgt. Ook hormonen spelen een grote rol bij het ontstaan of verergeren van cellulite. Toch zijn er een aantal factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van cellulite.
 • Alcohol.
 • Roken.
 • Stress.
 • Cafeïne.
 • Verzadigde vetten.
 • Anticonceptiepil.
 • Weinig lichaamsbeweging.
 • Ongezonde voeding.
 • Slechte bloedcirculatie.
 • Erfelijkheid.
 • Verzuring van het lichaam.

Symptomen

Wanneer je niet zeker weet of je last hebt van cellulite, kijk dan eens naar deze symptomen. Wanneer je deze symptomen herkent, is het zaak om op tijd de strijd met cellulite aan te gaan.
 • Gespannenheid van de huid.
 • Zichtbare vetophopingen.
 • Koude huid als gevolg van verminderde bloedcirculatie.
 • Bij het stevig vastpakken van een stuk huid worden kleine kuiltjes zichtbaar.
 • De gespannen huid kan pijnlijk aanvoelen.

Stadia

Cellulite verloopt in vier fases. Hoe verder cellulite zich ontwikkelt, hoe moeilijker het is te behandelen. Het is van belang dat je weet in welke fase jij je bevindt. Wanneer je je in fase één of twee bevindt, is het makkelijker om cellulite te verminderen dan wanneer je je in fase vier bevindt.

Fase één:
Op het eerste gezicht is er geen cellulite zichtbaar. Wanneer een stuk huid wordt vastgepakt worden er kleine kuiltjes zichtbaar.

Fase twee:
In de tweede fase word de cellulite beter zichtbaar wanneer een stuk huid wordt vastgepakt en wanneer de huid wordt aangespannen.

Fase drie:
De cellulite is goed zichtbaar wanneer je staat. Ook tijdens het lopen is zijn de bobbeltjes en kuiltjes vaak zichtbaar.

Fase vier:
In de laatste fase is cellulite zeer goed zichtbaar. Wanneer je zit, staat en ligt. Ook zijn de vetophopingen goed voelbaar. Deze kunnen pijnlijk aanvoelen. Vaak zijn de bobbeltjes en kuiltjes goed zichtbaar door bepaalde kleding.

Wat te doen

Er zijn tegenwoordig veel producten en behandelingen tegen cellulite. Een nadeel hiervan is dat dit vaak veel geld kost en als blijkt dat het niet effectief heeft gewerkt, ben je je geld kwijt. Het beste kun je eerst zelf aan de slag gaan met het verminderen van cellulite. Wanneer cellulite in jouw geval erfelijk is, zijn er wel wat dingen die je kunt doen om het verloop van cellulite tegen te gaan.

Lichaamsbeweging

Voldoende lichaamsbeweging is van groot belang bij cellulite. Vooral beweging waarbij je je benen gebruikt is aan te raden. Ga wandelen, hardlopen, fietsen, traplopen enz... Doe ook gerichte oefeningen voor je benen en billen. Deze verstevigen je spieren, waardoor de huid strakker wordt en cellulite minder goed zichtbaar wordt.

Binnenkant dijen:
Ga je op rug liggen en strek je benen recht om hoog. Spreid je benen langzaam tot je niet verder kan. Sluit daarna weer langzaam je benen. Doe dit tien tot twintig keer achter elkaar.

Buitenkant dijen:
Ga je op je zij liggen met je benen gestrekt. Strek nu langzaam je been naar boven zo ver als je kan. Laat je been langzaam weer zakken. Herhaal dit tien tot twintig keer en doe dit vervolgens met het andere been.

Bilspieren:
Bilspieren zijn altijd en overal te trainen. Span je bilspieren aan tijdens het lopen, zitten, liggen, rennen enz...

Masseren

Wat erg goed is bij cellulite is een massage. Dit zorgt er voor dat de huid steviger en elastischer wordt, waardoor de cellulite minder zichtbaar is. Het masseren van het probleemgebied bevordert de bloedcirculatie en zorgt ervoor dat afvalstoffen worden afgevoerd. Massages worden ook vaak toegepast bij behandelpraktijken voor cellulite. Deze massages worden bindweefselmassages genoemd. Masseer altijd in de richting van je hart en drink na het masseren voldoende water om de afvalstoffen af te voeren.

Massagetechniek één:
Druk met je vingertoppen op het probleemgebied. Vaak is de huid gespannen, opgezwollen of verhard. Maak stevige, drukkende en draaiende bewegingen met je vingertoppen. Doe dit niet te stevig, anders is de kans aanwezig dat je blauwe plekken krijgt.

Massagetechniek twee:
Pak met twee handen een stuk huid stevig vast. Kneed de huid goed voor gedurende vijf minuten. Dit kan pijnlijk zijn, dus doe dit niet te stevig, ook om blauwe plekken te voorkomen.

Massagetechniek drie:
Pak een stuk huid tussen je vingers en duimen. Rol dit stuk huid nu heen en weer tussen je vingers en je duimen.

Dry brushing

Het is niet wetenschappelijk bewezen, maar toch zijn er veel vrouwen die zeggen positieve ervaringen te hebben met dry brushing. Met een huidborstel kun je je huid droog borstelen. Deze huidborstel dient zachte, maar toch stevige haren te hebben. Met de huidborstel borstel je je lichaam in de richting van je hart. Dit zorgt er voor dat afvalstoffen goed worden afgevoerd en maakt de huid zichtbaar strakker en zachter.

Scrubben

Scrubben is een goede manier manier om dode huidcellen te verwijderen en doordat je je lichaam masseert verbetert de bloedcirculatie. Het is ook mogelijk om zelf een scrub te maken. Mix olijfolie met koffiedik en scrub hiermee je lichaam. In koffiedik zit cafeïne, dit zit ook vaak in anti cellulite crèmes. Cafeïne zou de stevigheid van de huid bevorderen. Ook met handdoeken en washandjes valt goed te scrubben. Zorg ervoor dat deze goed droog en hard zijn. Dit heeft hetzelfde effect als een goede scrub.

Douche

Wanneer je onder de douche staat, is het verstandig om warm en koud water met elkaar af te wisselen. Dit zorgt voor een betere doorbloeding en maakt de huid strakker.

Do's en dont's

Er zijn verschillende dingen die je beter wel en niet kunt doen om cellulite tegen te gaan.

Do's:

 • Eet voldoende fruit en groenten. Ananas werkt bijvoorbeeld vochtafdrijvend, wat helpt om cellulite te verminderen.
 • Doe gerichte oefeningen voor de probleemzone's.
 • Vermijd stress.
 • Zorg voor een goed dag- en nachtritme.
 • Zorg voor voldoende ontspanning.
 • Onverzadigde vetten eten.
 • Op gewicht proberen te blijven.
 • Drink voldoende water, dit bevordert de afvoer van afvalstoffen.

Dont's

 • Vet eten.
 • Met je benen over elkaar zitten.
 • Lang staan en zitten.
 • Teveel suikers. Dit zet vaak om in vet. Denk hierbij aan frisdranken, wit brood, witte rijst enz...
 • Veel en vaak alcohol drinken.
 • Roken.

Lees verder

© 2014 - 2024 Lisa1987, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beauty: Cellulite, kom je er nog vanaf?Beauty: Cellulite, kom je er nog vanaf?Is het mogelijk om nog van cellulite af te komen als je het eenmaal hebt? Moeilijk, maar er zijn wel wat mogelijkheden v…
Cellulite of cellulitis: sinaasappelhuidCellulite of cellulitis: sinaasappelhuidCellulite, sinaasappelhuid of peau d'orange is een aandoening waarbij er putjes in de huid ontstaan. Hierdoor lijkt de h…
Het verschil tussen cellulite en cellulitisHet verschil tussen cellulite en cellulitisLast van cellulite of cellulitis? Wat is nu eigenlijk het verschil tussen deze twee? Hoe ontstaan deze putjes in je huid…
Cellulite, kun je het voorkomen of bestrijden?Iedere vrouw hoopt dat ze het niet zal krijgen, cellulite. Toch krijgt één op de negen vrouwen het. Het is een typische…

Dry brushing voor een mooiere huid'Dry brushing' ofwel borstelen van de droge huid is een eeuwenoude techniek die de laatste jaren weer steeds populairder…
Sieraden van amberSieraden van amberSieraden van amber genieten een grote populariteit. Amber lijkt sterk op een edelsteen, maar is hars van een boom die da…
Lisa1987 (29 artikelen)
Laatste update: 07-02-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.