Sieraden van amber
Sieraden van amber genieten een grote populariteit. Amber lijkt sterk op een edelsteen, maar is hars van een boom die daarna gefossiliseerd is. De amber wordt onder andere gebruikt in ringen, kettingen en armbanden. De aandacht voor de sieraden bereikte vooral in de 17e een hoogtepunt. De laatste jaren is er ook veel handel in nepamber, zoals bakeliet en kopal.
Het materiaal amber wordt vaak gebruikt in sieraden, bijvoorbeeld als steen in een ring, hanger, ketting of in een oorbel. Officieel is amber geen edelmetaal, maar het wordt vaak wel op die manier gebruikt omdat het alle kenmerken ervan heeft. De amber, ook wel barnsteen genoemd, is gefossiliseerde hars van de zogenaamde conferous pijnboom. De hars is miljoenen jaren geleden ontstaan en vervolgens geconserveerd in het afzettingsmateriaal. Door erosie heeft de hars verder haar vorm gekregen. In Europa is de amber vooral te vinden in Scandinavië en de Baltische landen en delen van Rusland en Polen. Het is daarna toe gevoerd door het water, te weten rivieren en zeeën. Meestal gaat het om kleine stukjes, maar wie goed zoekt kan ook grotere stukken vinden.
Vorming van amber
Veel van de amber bevat ook insluitsels van takjes, blaadjes en zelfs “vliegende insecten”. Deze insecten vlogen dan recht in de boomsap en zijn direct “gevangen”. Handelaren hebben veel over voor dit soort stukjes amber en bieden er veel geld voor. Ze verwerken deze graag in sieraden, omdat deze op die manier ook een eigen verhaal vertellen. In de begintijd van de mensheid werd de amber al gebruikt, destijds vooral vanwege de vermeende genezende krachten. Er zijn sieraden uit de Romeinse tijd bekend waarin amber verwerkt is als sieraad. Amber werd vooral gewaardeerd vanwege de prachtige oranje-gele kleuren, Er was zelfs een heuse amberroute. Deze liep door grote delen van Noord-Europa. Dit ging zelfs zo ver dat amber duurder werd dan een waardevol product als een slaaf.
Sieraden van amber
De populariteit van sieraden van amber bereikte haar hoogtepunt in de 17e eeuw. Sieraden uit deze tijd kunnen duizenden euro’s opleveren. Het centrum van de sieradenindustrie was te vinden in de Poolse stad Gdansk. Er waren tal van vaklieden en kunstenaars die zich bezig hielden met de bewerking van sieraden. Naast de sieraden werden er ook veel kistjes en meubelstukken met daar amber. Vanaf de 18e eeuw kregen ze ook te maken met een toenemende concurrentie van sieradenmakers uit Zuid-Amerika. Daar werd in oerwoud ook veel amber gevonden. Veel van deze amber werd gevonden in Mexico en Brazilië en had vooral een groene kleur. Veel van deze oudere sieraden van amber kunnen op de veiling of bij gespecialiseerde juwelier worden gekocht. Deze gegeven vaak een certificaat van echtheid mee. Wie goed zoekt kan ook online, bijvoorbeeld op Marktplaats of in de kringloop ergens tegen aan lopen.
Kopen en verkopen van bakeliet en kopal
Er is ook een levendige handel in de zogenaamde nepamber. Het gaat dan om bakeliet. Dit is een harde thermische plastic soort. Deze is in 1909 uitgevonden en lijkt qua uiterlijk sterk om amber. Bakeliet is er wel van te onderscheiden doordat het donkerder van kleur is en minder doorzichtig. Veel sieraden in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw werden van bakeliet gemaakt. Bakeliet verving in de loop van de tijd ook het Afrikaanse kopal. Tegenwoordig zijn er verschillende andere kunstharsen die ook sterk om amber lijken en voor een deel de bakeliet weer vervangen. De bakeliet wordt vooral veel gebruikt in veel Aziatische landen, omdat de bevolking daar lange tijd minder kritisch was op het soort materiaal dat werd gebruikt.