Zelf je sieraden samenstellen met Trollbeads

Trollbeads zijn helemaal in in Nederland. Trollbeads zijn allerlei soorten bedels of kralen waarmee je zelf je armband of ketting een persoonlijke uitstraling kan geven.

Trollbeads

Sinds ongeveer 30 jaar worden Trollbeads gefabriceerd. Het concept van Trollbeads is vergelijkbaar met de klassieke bedelarmband. Vroeger hadden veel mensen een zilveren of gouden bedelarmband. Bij diverse gelegenheden voegde je een bedel toe. Bijvoorbeeld bij geboorte van een kind, een verjaardag, verlies van een huisdier e.d. Met Trollbeads kun je hetzelfde doen, maar je kunt ook zelf diverse modieuze armbanden of kettingen samenstellen die passen bij de kleur of soort kleding die je draagt.

Hoe maak je een armband of ketting met Trollbeads?

Het maken van een armband of ketting met Trollbeads is zeer eenvoudig. Je koopt de basis: een zilveren of gouden armband of ketting. Je kunt beginnen met één bedel. De bedels zijn gemaakt in de vorm van een kraal met een groot gat. De kraal schuif je over de armband of ketting, en na het plaatsen van een stopper zit de kraal goed vast. Dit is meteen het voordeel boven de klassieke bedelarmband. Hier zaten de bedels vast met een oogje met een opening die je dicht moest knijpen. Wanneer je ergens achter bleef haken met de armband, dan kon je gemakkelijk een bedel kwijtraken. Met Trollbeads is deze kans veel kleiner.

Wat voor soorten Trollbeads zijn er

De Trollbeads zijn verkrijgbaar in zeer veel verschillende soorten en materialen. De volgende materialen zijn gebruikt om de diverse soorten Trollbeads te maken:
 • Goud
 • Zilver
 • Zilver met goud
 • Edelsteen en barnsteen
 • Parels
 • Glas
De variatie aan materialen geven de mogelijkheid zelf naar eigen smaak een sieraad samen te stellen. Bijvoorbeeld door zilveren beads af te wisselen met glazen beads. Of helemaal te gaan voor goud en edelsteen. Je hoeft niet meteen een hele volle armband of ketting samen te stellen, maar je kunt bijvoorbeeld bij bepaalde gelegenheden steeds een nieuwe kraal bijkomen en deze toevoegen aan je sieraad.

Van de Trollbeads worden er regelmatig nieuwe collecties uitgegeven. Vaak is dit rond een bepaald thema. Inmiddels zijn er o.a. collecties voor de volgende thema's:
 • De diverse jaargetijden
 • Verjaardagen
 • Geboorte
 • Verdriet of overlijden
 • Liefde
 • Geloof
 • Afstuderen
 • Kerst

Hoe duur zijn Trollbeads?

De Trollbeads variëren in prijs naar verhouding tot het materiaal waar de beads van zijn gemaakt. Een bead van glas is al verkrijgbaar voor 23,-- terwijl een bead van goud en/of edelsteen wel tot boven de 1.000,-- kan kosten. Er zijn inmiddels meer dan 300 verschillende trollbeads te krijgen, dus er is keus genoeg voor iedereen. De Trollbeads zijn te koop bij diverse juweliers, daarnaast is eer een groot aantal internetwinkels die trollbeads verkopen.

Hoe populair zijn Trollbeads?

Trollbeads zijn enorm populair. Er is op websites zoals Marktplaats en Ebay inmiddels dan ook een levendige handel ontstaan in deze bedels. De beads die niet meer worden gemaakt, de zogenaamde "retired beads" zijn ook hier terug te vinden. Omdat deze beads een collectors item zijn, worden ze voor een hogere prijs verkocht. Inmiddels zijn steeds meer vrouwen bezig met het verzamelen van zoveel mogelijk Trollbeads. Marktplaats of Ebay is dan een handige manier om de beads, wellicht wat goedkoper, te bemachtigen.

Andere soorten en merken beads

In navolging van Trollbeads zijn ook andere bedrijven begonnen met het vervaardigen van soortgelijke sieraden. Pandora lijkt erg veel op Trollbeads. De prijzen van Pandora liggen ongeveer gelijk aan die van Trollbeads. Ook Pandora is zeer populair. Het merk Loizz is aanmerkelijk goedkoper. Dit ligt onder andere aan het feit dat hier goedkopere materialen worden gebruikt.
© 2010 - 2024 Ceetee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sieraden die passen bij jouw dag: TrollbeadsSieraden die passen bij jouw dag: TrollbeadsMet de kralen/bedels van Trollbeads kun je sieraden maken die bij je passen. Trollbeads is ontstaan in de jaren zeventig…
Een halsketting ontwerpenEen halsketting ontwerpenHet is heel inspirerend om zelf een ketting te ontwerpen. Vooral als het voor een speciale gelegenheid is, een huwelijk,…

Shick* schoenen: high fashion, low budgetShick* schoenen: high fashion, low budgetIn februari 2010 is er een nieuw schoenenmerk gelanceerd in Nederland. Shick* is een schoenenmerk wat high fashion shoes…
Vintage Amsterdam: de beste vintage winkels in AmsterdamEen lijst van de beste vintage winkels in Amsterdam is een must have voor de liefhebber van vintage kleding en accessoir…
Ceetee (242 artikelen)
Gepubliceerd: 29-01-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Mode
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.