Jeuk over hele lichaam zonder uitslag: symptomen en oorzaak

Jeuk over hele lichaam zonder uitslag: symptomen en oorzaak Last van jeuk over je hele lichaam zonder uitslag op de huid? Jeuk over je hele lichaam of een prikkend, branderig of schurend gevoel waardoor je de neiging krijgt om te krabben, is een zeer vervelende huidklacht waar menigeen last van heeft. De jeuk kan variëren in ernst van lichte jeuk bij milde irritatie van de huid tot een hevige en allesbeheersende toestand die je belemmert in je dagelijkse functioneren. Jeuk kan 'gekmakend' zijn. 's Nachts kan jeuk je uit de slaap houden, waardoor je uitgeput wakker wordt. Er zijn meerdere mogelijke oorzaken waardoor je last kunt krijgen van jeuk over je gehele lichaam of uitgebreidere jeuk, waarbij er geen zichtbare huidafwijkingen zijn. De belangrijkste oorzaken van jeuk over je hele lichaam of jeuk van binnenuit passeren de revue.

Jeuk over het hele lichaam

Jeuk is een symptoom dat we allemaal hebben meegemaakt. Hoewel de symptomen van jeuk variëren, leidt dit meestal tot een bijzonder ongemakkelijk gevoel op de huid. Het kan aanvoelen alsof er iets op (of in) je huid kruipt. Jeuk kan diffuus zijn (gegeneraliseerd over het hele lichaam) of gelokaliseerd. De jeuk kan met uitslag en zonder huiduitslag manifesteren. Er zijn meerdere mogelijke oorzaken waardoor je last kunt krijgen van jeuk over het gehele lichaam, waarbij er geen zichtbare huidafwijkingen zijn (dus zonder uitslag).

Galbulten op de rug / Bron: DLdoubleE, Wikimedia Commons (Publiek domein)Galbulten op de rug / Bron: DLdoubleE, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Overgevoeligheid (allergie)

Overgevoeligheid of allergie kan aanleiding geven tot jeuk over het hele lichaam.

Medicatie

Overgevoeligheid voor bepaalde medicijnen kan jeuk veroorzaken. Men spreekt bij huidafwijkingen veroorzaakt door een geneesmiddel in eerste instantie van geneesmiddel(huid)reactie of toxicodermie. Je kunt dan last krijgen van jeukende huiduitslag en galbulten. De kans op jeuk bij het gebruik van geneesmiddelen neemt toe in geval vijf of meer orale medicijnen (pillen) worden gebruikt.

Voedselovergevoeligheid

Er kan ook sprake zijn van voedselovergevoeligheid waarbij je bepaalde voedingsmiddelen niet verdraagt die veel anderen wel verdragen. Hierbij kun je last krijgen van je darmen, luchtwegen of huid: vlekjes, jeuk, roodheid, zwelling en eczeem. Voedselovergevoeligheid kan soms ontstaan door een allergie, waarbij bepaalde voedingsmiddelen een afweerreactie van het lichaam oproepen. Meestal gaat het om een allergie voor één van de volgende voedingsmiddelen:

Stoffen

Voorts kunnen bepaalde stoffen jeuk over het hele lichaam veroorzaken. Voorbeelden hiervan zijn zeep- of waspoeder, nikkel of latex.

Vermoeidheid door hooikoorts / Bron: Istock.com/dolgachovVermoeidheid door hooikoorts / Bron: Istock.com/dolgachov

Hooikoorts

Bij hooikoorts ben je allergisch voor boompollen of graspollen. Bekende symptomen zijn niezen, loopneus, jeuk aan de neus, ogen die jeuken en tranen, rode ogen, droge keel (keelpijn) en hoesten, benauwdheid en kortademigheid of een piepende ademhaling en oogklachten. Andere symptomen die kunnen optreden zijn vermoeidheid, hoofdpijn en soms huidklachten. Iemand met hooikoorts kan flinke jeuk krijgen over zijn hele lichaam, zoals de binnenkant van de pols, zijkanten van de knieën, onderbenen, onderrug en gezicht.

Jeuk van binnenuit door nier- en leverstoornissen

Als de nieren of de lever niet naar behoren functioneren, kan dat van binnenuit jeuk veroorzaken. Deze organen zorgen voor het verwerken en afvoeren van afvalstoffen in het lichaam en als bij dit proces een kink in de kabel optreedt, zullen afvalstoffen zich opstapelen wat klachten veroorzaakt, zoals jeuk. Leveraandoeningen als levercirrose, leverkanker en hepatitis (leverontsteking) kunnen naast allerlei andere symptomen ook jeuk veroorzaken. Een verminderde nierfunctie geeft in het begin geen klachten, maar in een later stadium kunnen er klachten optreden doordat afvalstoffen zich ophopen in het lichaam. Naast jeuk, zijn dat onder meer vermoeidheid, algehele malaise, (spier)krampen, vergeetachtigheid, slapeloosheid, misselijkheid, verminderde eetlust en
vergrote vatbaarheid voor infecties.

Stofwisselingsziekten

Stofwisselingsziekten als diabetes, schildklieraandoeningen en jicht, kunnen onder meer jeuk veroorzaken. Zo kan een overactieve schildklier (hyperthyroïdisme) ervoor zorgen dat je naast huidproblemen als haaruitval en jeuk, last krijgt van onder meer de volgende klachten:

Jeuk over het lichaam door darmparasieten

Blastocystis spp (voorheen blastocystis hominis genoemd) is een darmparasiet, die zeer vaak voorkomt bij mens en dier. Maar liefst 40% van de volwassen tussen de 15 en de 50 jaar in Nederland heeft deze parasiet in de darm. De aanwezigheid van deze parasiet wordt soms in verband gebracht met klachten als een opgezette buik, flatulentie of winderigheid, buikpijn en soms diarree, misselijkheid en jeuk. Ongeveer een derde van de besmette mensen heeft last van klachten.

Jeuk door psychische factoren / Bron: Syda Productions/Shutterstock.comJeuk door psychische factoren / Bron: Syda Productions/Shutterstock.com

Jeuk door psychische factoren

Aanhoudende stress en spanning kan bestaande jeuk verergeren, maar het kan ook jeuk veroorzaken. Ook bestaat het risico dat er een vicieuze cirkel ontstaat: stress verergert de jeuk, welke een aanleiding kan zijn tot meer stress, wat op zijn beurt leidt tot verergering van de jeuk etc.

Kanker en jeuk

De ziekte van Hodgkin of – zoals het tegenwoordig wordt genoemd – het Hodgkin-lymfoom en andere inwendige kankers zoals leukemie, kunnen jeuk over het hele lichaam veroorzaken zonder dat er iets aan de huid is te zien. Andere symptomen zijn onder meer vergrote lymfeklieren, koorts en vermoeidheid.

Jeuk over het hele lichaam door een ijzertekort

Een ijzertekort kan leiden tot bloedarmoede. Bij sommige mensen met een ijzertekort treedt jeuk op. Andere klachten van een ijzertekort zijn onder meer moeheid, bleke huid, rusteloze benen, snel buiten adem zijn, hoofdpijn, en haaruitval.

Polycythemia

Polycythemie Vera (PV) is een zeer zeldzame aandoening die wordt gekenmerkt door een overproductie van rode bloedcellen en vaak ook van bloedplaatje en witte bloedcellen. Als gevolg van aan toename van het aantal rode bloedcellen, wordt het bloed zeer dik en stroperig. Hierdoor kunnen complicaties in de bloedcirculatie optreden wat kan leiden tot een waaier aan klachten, zoals hoofdpijn, duizelingen, kortademigheid, vermoeidheid, maar ook jeuk en dan vooral na het zwemmen of douchen.

Ouderdomsjeuk (pruritus senilis)

Pruritus senilis, in de volksmond ook wel 'ouderdomsjeuk' genoemd, is langdurig bestaande jeuk bij oudere mensen, waar geen oorzaak voor vastgesteld kan worden.

Jeuk tijdens de overgang

De overgang kan gepaard gaan met allerlei klachten waaronder een droge huid en jeuk. Dit komt door de afname van oestrogeen in het lichaam van de vrouw. Oestrogeen zorgt voor de aanwezigheid van waterbindende stoffen, zoals hyaluronzuur, in je huid. Minder oestrogeen betekent ook minder van deze stoffen. De huid kan dan minder goed water of vocht vasthouden. Daarnaast neemt de huidbarrière en talgproductie af, aangezien oestrogeen hier een rol in speelt. Een droge, trekkerige huid is het gevolg.

Lees verder

© 2016 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jeukende huid: oorzaken & behandelingEen jeukende huid is een van de meest voorkomende huidklachten. Vaak is er sprake van een branderig gevoel aan de huid.…
Zwangerschapscholestase: wat is het?Zwangerschapscholestase: wat is het?Jeuk tijdens de zwangerschap: een bekend en lastig fenomeen. Jeuk op je buik, je hele lichaam, je handpalmen en voetzole…
Waarom we jeuk hebbenWaarom we jeuk hebbenJeuk kan soms je hele leven gaan beheersen, en soms weet je gewoon niet waar jeuk vandaan komt. Maar jeuk kan ook een ec…
Jeuk aan de benen of voeten, wat kan het zijn?Jeuk aan de benen of voeten, wat kan het zijn?Jeuk aan de voeten of benen is een veel voorkomend probleem. Jeuk is hebben is heel vervelend en bovendien kunnen jeuken…

Brucellose: Bacteriële infectie met griepachtige symptomenBrucellose: Bacteriële infectie met griepachtige symptomenBrucellose is een infectieziekte veroorzaakt door de brucella-bacterie, die vooral in rundvee in de landen rond de Midde…
Aspergillose: Schimmelinfectie met longproblemenAspergillose: Schimmelinfectie met longproblemenAspergillose is een schimmelinfectie veroorzaakt door een schimmel van het geslacht Aspergillus. De meeste mensen ademen…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/szefei
 • http://www.huidinfo.nl/jeuk.html
 • http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/83613-langdurige-aanhoudende-jeuk-oudere-mensen-pruritus-senilis.html
 • http://www.enkivillage.com/im-itching-all-over-my-body.html
 • http://www.huidarts.com/huidaandoeningen/allergie-voor-geneesmiddel/
 • https://www.mlds.nl/ziekten/blastocystis-spp-infectie-met/
 • https://www.thuisarts.nl/voedselovergevoeligheid/ik-heb-last-van-voedselovergevoeligheid
 • http://www.huidarts.com/huidaandoeningen/jeuk/
 • MedicineNet. Itching: Symptoms & Signs. https://www.medicinenet.com/itch/symptoms.htm (ingezien op 13-12-2020)
 • Afbeelding bron 1: DLdoubleE, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 2: Nayaa, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Istock.com/dolgachov
 • Afbeelding bron 4: Syda Productions/Shutterstock.com
Reacties

Daphne Laanen, 17-09-2018
Mijn vraag is:hoe komt het dat ik ineens erge jeuk (b.v. op bovenarmen of benen) krijg, hard krabbel maar geen "oorzaak" zie. Na het krabbelen met rode strepen als gevolg, gaat de jeuk weg. Ik ben 71. Is dat een oorzaak?
Uw antwoord tegemoetziend,
Mvrgr
Daphne Laanen Reactie infoteur, 18-09-2018
Bij jeuk aan de bovenarmen kan er sprake zijn van brachioradiale jeuk. Hierbij is sprake van jeuk, branderigheid of een veranderd gevoel bij aanraking van de huid van de bovenste extremiteiten, die van neurogene aard is. https://goo.gl/Vnc1ah

Pruritus senilis is langdurig bestaande jeuk bij oudere mensen, waar per definitie geen oorzaak voor vastgesteld kan worden. Het is een diagnose per exclusionem, dat wil zeggen diagnose na uitsluiting van alle andere bekende ziekten. https://goo.gl/t8nBGB

Margot Smits, 29-07-2017
Wat kan je er aan doen… of voor doen? Het is soms niet uit te staan. Reactie infoteur, 02-09-2017
Eerst zal de oorzaak van de jeuk moeten worden opgespoord en dan kan bekeken worden welke behandeling aangewezen is. Onderliggende inwendige ziekten en/of infecties dienen adequaat te worden behandeld. Lees hier meer over de behandeling van jeuk over het hele lichaam: https://goo.gl/obnAis.

Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 19-08-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.