Migraine: Kan voedsel migraine en hoofdpijn uitlokken?

Migraine: Kan voedsel migraine en hoofdpijn uitlokken? Het is wel degelijk zo dat bepaalde voedingsmiddelen hoofdpijn en migraine kunnen veroorzaken. Welke deze zijn worden in het kort beschreven.

Voedsel dat migraine en hoofdpijnen kan uitlokken

Tyramine

Tyramine speelt een rol bij de afscheiding van noradrenaline, een vaatvernauwende stof die migraine kan veroorzaken en bloeddrukverhogend werkt. Het wordt onschadelijk gemaakt door een enzym dat mono-amino-oxidase (MAO) wordt genoemd. Bloedplaatjes scheiden na de menopauze minder MAO af, waardoor sommige vrouwen na de overgang vatbaarder kunnen zijn voor migraine. Sommige antidepressiva verhinderen dat MAO tyramine afbreekt, dus moeten ze worden vermeden door mensen die aan migraine lijden.

Bovendien dienen ze voedsel te vermijden dat tyramine bevat, zoals:
 • kaas
 • gist
 • rundvlees
 • zure haring
 • rode wijn

Methylxanthinen

Methylxanthinen, waaronder theofylline en cafeïne, brengen een vernauwing van de cerebrale bloedvaten (in de hersenen) en een verwijding van de niet-cerebrale (buiten de hersenen gelegen) bloedvaten teweeg. Dit is de reden dat voedsel en drankjes die Methylxanthinen bevatten, een migraineaanval kunnen uitlokken. Van koffie is bekend dat hij hoofdpijn kan verergeren, terwijl thee andere kalmerende ingrediënten bevat zoals theobromine, dat tot op zekere hoogte theofylline neutraliseert.

Methylxanthinen zijn aanwezig in:
 • koffie
 • thee
 • acao en chocolade
 • cola

Natriumglutamaat

Natriumglutamat is een veel gebruikt bewaarmiddel van Chinese bereidingen. Het komt regelmatig voor in:
 • gedroogde soepen
 • sojasaus
 • ingeblikte conserven

Lokt tarwe hoofdpijn uit?

Er is geen bewijs dat tarwe hoofdpijn veroorzaakt. Volgens sommige onderzoekers komen bij het 'leaky gul syndrome' eitwitmoleculen via de darm in de bloedbaan, waar ze reacties uitlokken. De anekdotische aanwijzingen daarvoor zijn nogal duister en zijn bovendien zelden getest.

Gist

Het is niet waarschijnlijk dat gist in gebakken brood een migraineaanval uitlokt, maar uitgebreider onderzoek naar de effecten die granen en gist in het menselijk lichaam kunnen hebben, zou bijzonder nuttig zijn.

Nitrieten

Nitrieten staan eveneens gekend als migraine veroorzakende producten. Nitrieten vindt men terug in:
 • worsten
 • hesp
 • hot-dogs
 • vele vleeswaren
 • visconserven

Alcohol

Vooral rode wijn en bieren lokken bij sommige migrainepatiënten een aanval uit. Dit heeft vooral te maken met het vaatverwijdend effect dat alcohol heeft op het lichaam.

Nicotine/roken

Nicotine is een stof met een krachtige vaatvernauwende werking. Roken is nooit aan te bevelen, maar moet vooral worden vermeden door mensen die aanleg hebben voor hoofdpijn.

De uitlokkingstest

Om er achter te komen welke voedingsmiddelen een migraine aanval veroorzaken, wordt er meestal een uitlokkingstest uitgevoerd. Hierbij zal de patiënt gedurende een bepaalde periode noteren welke voedingsmiddelen men opgenomen heeft, 24 uur voor de migraine aanval. Het is daarom belangrijk dat de patiënt geen preventieve geneesmiddelen tegen migraine inneemt gedurende de periode van opvolging. Wanneer er een vermoeden is, wordt er gevraagd het voedingsmiddel opnieuw te testen om de hypothese te staven. Vervolgens dient het voedingsproduct uit het dieet geschrapt te worden.
© 2010 - 2024 Raphaella, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoofdpijn: soorten, oorzaken & behandeling hoofdpijnHoofdpijn: soorten, oorzaken & behandeling hoofdpijnEr bestaan drie soorten hoofdpijn: migraine, clusterhoofdpijn en spanningshoofdpijn. De oorzaak van hoofdpijn is bij ied…
Wat is hoofdpijn?Wat is hoofdpijn?Iedereen weet wel wat hoofdpijn is. Sommige hebben het vaak en in een hele heftige vorm, zoals migraine of clusterhoofdp…
Hoofdpijn: migraine, spanningshoofdpijn en hersentumorHoofdpijn: migraine, spanningshoofdpijn en hersentumorHoofdpijn, de meeste mensen hebben er wel eens last van. De oorzaken van hoofdpijn kunnen verschillend zijn: zo kan hoof…
De verschillende soorten hoofdpijnDe verschillende soorten hoofdpijnVeel mensen hebben regelmatig last van hoofdpijn. Dit kan heel vervelend zijn, vooral als het een zware hoofdpijn is. Al…

De traditionele behandeling van hoofdpijnDe conventionele geneeskunde schrijft ons een aantal middelen voor die we kunnen aanwerven voor de behandeling van hoofd…
Baarmoederontsteking: symptomen, oorzaken en behandelingBaarmoederontsteking: symptomen, oorzaken en behandelingBaarmoederontsteking kan bij vrouwen de volgende symptomen en klachten veroorzaken: lichte koorts; hoofdpijn; algehele m…
Raphaella (256 artikelen)
Gepubliceerd: 28-08-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.