Is een zuigzoen gevaarlijk en kun je eraan doodgaan?

Is een zuigzoen gevaarlijk en kun je eraan doodgaan? Naar de bedoeling van een zuigzoen kun je alleen maar raden. Is het een uiting van passie of wil iemand je voor schut zetten met een grote rode afdruk in je nek? In plaats van daar over na te denken is het beter om even stil te staan bij de gevaren die een zuigzoen met zich mee kan brengen. In 2016 overleed in Mexico een jongen door een beroerte. Even daarvoor had hij van zijn vriendin een zuigzoen gekregen. Artsen vermoeden een verband tussen de zuigzoen en de beroerte. Door een zuigzoen ontstaat een bloeduitstorting onder de huid en hierbij kunnen zich bloedpropjes vormen. Wanneer deze zich door het lichaam verplaatsen kan dit ernstige gevolgen hebben.

Zuigzoen: onschuldig of niet?


Wat is een zuigzoen?

Een zuigzoen - in het Engels een hickey of love bite genoemd - is een afdruk die in de huid kan ontstaan nadat er hard aan gezogen is. Velen hebben er vooral als jongere weleens mee te maken gehad: een vriend of vriendin zuigt hard op een plekje in je nek met als gevolg een rode of paarse afdruk. Iedereen kan zodoende zien dat je een zuigzoen hebt gehad en dat kan op school reden voor hilariteit zijn.

Wat er daadwerkelijk gebeurt wanneer hard wordt gezogen aan de huid is dat de mond als een soort zuignap gebruikt wordt. Het bloed dat onder de huid door bloedvaatjes stroomt wordt zodoende naar de oppervlakte gezogen. Hierdoor ontstaat een onderhuidse bloeduitstorting die door de opperhuid heen te zien is. In de hals is een zuigzoen juist goed zichtbaar doordat er zich hier veel bloedvaatjes bevinden. Om de afdruk te laten ontstaan is het niet nodig dat er gebeten wordt. Omdat het feitelijk een zelfde soort letsel is als een bloeduitstorting die je kunt krijgen door bijvoorbeeld een val of een botsing kan deze ook flink pijn doen. Een zuigzoen blijft meestal tussen de vijf en twaalf dagen zichtbaar.

Is een zuigzoen gevaarlijk en kun je eraan doodgaan?

Doodgaan door een zuigzoen, het klinkt als een broodjeaapverhaal. Achter de waarschuwing om geen zuigzoenen te geven omdat het weleens gevaarlijk zou kunnen zijn zit echter toch een kern van waarheid. In augustus 2016 overleed de 17-jarige Mexicaanse jongen Julio Macias Gonzalez in Mexico Stad. Pathologisch onderzoek wees later uit dat de doodsoorzaak een bloedpropje was dat in zijn hersenen terecht was gekomen en een beroerte had veroorzaakt. Artsen die de jongen onderzochten nadat hij onwel was geworden hebben het vermoeden dat het bloedpropje veroorzaakt is door een zuigzoen die Julio kort daarvoor had gekregen van zijn vriendin en die op dat moment nog steeds zichtbaar was in zijn nek. Onomstotelijk bewijs dat de zuigzoen de doodsoorzaak was is er niet, maar dit voorval werpt toch een schaduw over de zo onschuldige lijkende 'liefdesstempel'.

Het tragische verhaal van Julio staat niet op zichzelf. In 2011 kreeg een 44-jarige vrouw uit Nieuw-Zeeland een hartaanval en verlammingsverschijnselen in haar arm. De vrouw had even daarvoor een zuigzoen gekregen. Ook in dit geval bestond bij de behandeld artsen het vermoeden dat de zuigzoen de oorzaak was van een bloedpropje. Dit was bij haar hart terecht gekomen en had vervolgens de hartaanval en de verlamming van de arm tot gevolg. De vrouw in kwestie werd in het ziekenhuis behandeld met een anti-stollingsmiddel en is volledig hersteld. Haar behandelend arts heeft zelfs in een medisch tijdschrift over de casus geschreven (zie bron 6).

Gezien het feit dat er anno 2016 maar twee gevallen bekend zijn van mensen die in een ziekenhuis werden opgenomen vanwege de gevolgen van een zuigzoen, lijkt het met het risico op zwaar letsel wel mee te vallen. Maar waarom zou je dat kleine risico nemen? Een zoen zonder blijvende impressie lijkt toch nog altijd een veiliger optie.

Toch een zuigzoen: wat te doen?

Een zuigzoen wordt vaak gegeven als een lolletje. Niet iedereen is zich dan ook bewust van de gevaren die dit met zich meebrengt. Gelukkig zijn er wel acties die je kunt ondernemen om de zuigzoen sneller te laten verdwijnen. Heb je een recente zuigzoen dan kun je deze behandelen met wat ijs of een coldpack. Dit breng je niet rechtstreeks op de huid aan maar met een handdoek of theedoek ertussen om bevriezing te voorkomen. Door de plek te koelen kun je de zwelling wat laten afnemen. Nog beter is het om een lepel even in de vriezer te leggen en deze daarna over de plek te wrijven. Hiermee breek je de minuscule bloedpropjes onder de huid af en herstelt de plek sneller. Dit werkt alleen wanneer je er snel bij bent.

Heb je een zuigzoen die al een paar dagen oud is dan is het juist verstandiger om er iets warms tegenaan te houden zoals een hotpack of een warme kruik. Op deze manier laat je de bloedvaten bij de plek uitzetten en stimuleer je de bloedsomloop en daarmee het herstelproces van de bloedvaatjes.
© 2016 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een bloeduitstorting en wat kan je eraan doen?Wat is een bloeduitstorting en wat kan je eraan doen?Als we ergens op het lichaam een bloeduitstorting hebben, dan kijken we er eigenlijk niet meer van op. Misschien nog eve…
Zijn blauwe plekken ongevaarlijk?Zijn blauwe plekken ongevaarlijk?Als antwoord op de vraag in de titel, in de meeste gevallen is het niet gevaarlijk. De een kleurt snel en de ander nauwe…
Zwelling of vocht onder de huidZwelling of vocht onder de huidZwelling van de huid en vocht onder de huid komt vaak voor na een ongeval, bijvoorbeeld een val, een slag of een stoot t…
Lifecasting als kunst of herinneringLifecasting is een techniek om een 3D-afdruk te maken van een menselijk lichaam of een deel daarvan. Eerst wordt een gie…

Multiple sclerose: Chronische auto-immuunaandoeningMultiple sclerose: Chronische auto-immuunaandoeningMultiple sclerose is een chronische auto-immuunziekte die het centrale zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg) aantast. Hi…
Pitt-Hopkins syndroom: Afwijkingen aan gezicht en hersenenPitt-Hopkins syndroom: Afwijkingen aan gezicht en hersenenBij het Pitt-Hopkins syndroom heeft de patiënt een matige tot ernstige verstandelijke beperking en een vertraagde ontwik…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: OpenClipart Vectors, Pixabay
  • 1. http://www.ktbs.com/story/32936790/teen-dies-from-hickey
  • 2. http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/opmerkelijk/zuigzoen-kan-levensgevaarlijk-zijn
  • 3. http://www.independent.co.uk/news/world/americas/teenager-dies-love-bite-from-girlfriend-causes-stroke-julio-macias-gonzalez-mexico-city-a7215171.html
  • 4. http://timesofindia.indiatimes.com/life-style/relationships/man-woman/Ouch-Thats-a-lovebite/articleshow/4680691.cms?
  • 5. https://en.wikipedia.org/wiki/Hickey
  • 6. https://www.nzma.org.nz/journal/read-the-journal/all-issues/2010-2019/2010/vol-123-no-1326/cc-wu
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 28-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.