Cerebrale palsy/parese (spasticiteit)

Cerebrale palsy/parese (spasticiteit) Cerebrale palsy, ook wel cerebrale parese of spasticiteit genoemd, is een ontwikkelingsstoornis welke primair gekenmerkt wordt door motorische stoornissen (onder andere spasme en trillen an de ledematen). Een intellectuele achterstand en epileptische aanvallen komen eveneens dikwijls voor.

Cerebrale palsy

Cerebrale palsy is een ontwikkelingsstoornis waarbij motorische stoornissen centraal staan. Cerebrale palsy wordt soms ook wel cerebrale parese of spasticiteit genoemd. Cerebrale palsy ontstaat door een hersentrauma tijdens de foetale ontwikkeling of de geboorte. Hiervan wordt 8% veroorzaakt door een vroeggeboorte. Overige oorzaken kunnen onder meer drugs- en medicijngebruik van de moeder, geelzucht bij het kind en infecties bij de moeder tijdens de zwangerschap zijn.

Het is lastig een eenduidige definitie te geven van cerebrale palsy omdat:
 • De motorische verschijnselen diverse vormen aan kunnen nemen
 • Er diverse bijkomende cognitieve problemen aanwezig kunnen zijn
 • De oorzaken zeer divers zijn

De term cerebrale palsy wordt daarom dikwijls gebruikt om mensen met uiteenlopende motorische stoornissen die veroorzaakt zijn door non-progressieve hersenafwijkingen aan te duiden. Cerebrale palsy komt bij circa zes op de 1000 kinderen voor. Jongens en meisjes worden even vaak getroffen.

Symptomen cerebrale palsy

De symptomen van cerebrale palsy zijn zeer divers. Tot de mogelijke symptomen behoren onder andere:
 • Ataxie: men heeft moeite bewegingen te coordineren
 • Athetose: de ledematen trillen
 • Dystonie: de spierspanning in de ledematen is verontregeld
 • Hypotonie: er is een te lage spierspanning
 • Spasticiteit: de ledematen verkrampen of verstijven waardoor men de ledematen niet kan bewegen
 • Veel mensen hebben last van epileptische aanvallen
 • Achterstand in intellectueel functioneren komt zeer dikwijls voor

 • 50% van de mensen met cerebrale palsy is spastisch (men kan de ledematen niet bewegen)
 • 25% van de mensen met cerebrale palsy heeft last van athetose
 • 10% heeft last van stijfheid rond de gewrichten
 • 10% heeft moeite vrijwillige bewegingen te maken

Behandeling cerebrale palsy

Omdat cerebrale palsy veroorzaakt wordt door onderliggende afwijkende hersenen is genezing niet mogelijk. Cerebrale palsy kan echter dikwijls wel behandeld worden. Behandeling kan onder andere uit fysiotherapie, logopedie, ergotherapie en psychologische begeleiding bestaan.

Er zijn experimenten met het toebrengen van kleine snedes in het ruggenmerg en Botox injecties in de spieren om spierkrampen te beperken en de beweging in aangedane ledematen te stimuleren.
© 2010 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spasticiteit, verhoogde spierspanningSpasticiteit, verhoogde spierspanningSpasticiteit, spastisch of spasme. Deze begrippen omschrijven een verhoogde spierspanning en spierkrampen. Later kan er…
Spasticiteit: Verhoogde spierspanning of spierstijfheidSpasticiteit: Verhoogde spierspanning of spierstijfheidSpasticiteit is de medische term voor verhoogde spierspanning. De patiënt heeft met andere woorden stijve spieren met ee…
Botox injecties: Info, toepasbaarheid, risico's en kostenBotox injecties zijn een populaire anti-rimpel ingreep, die je letterlijk tijdens de lunch kunt laten uitvoeren. Ook kun…
Hersenverlamming: Symptomen aan spieren en bewegingenHersenverlamming: Symptomen aan spieren en bewegingenHersenverlamming (cerebrale parese) is een groep van neurologische aandoeningen waarbij de spieren en bewegingen zijn aa…

Hydrocephalus (waterhoofd)Hydrocephalus (waterhoofd)Hydrocephalus, ook wel een waterhoofd genoemd, is een aandoening waarbij er te veel cerebrospinale vloeistof (hersenvoch…
Dyslexie soortenDyslexie soortenDyslexie is een leesstoornis welke frequent voorkomt. Mensen met dyslexie hebben problemen bij het lezen en dikwijls ook…
Bronnen en referenties
 • Kolb, B. & Whishaw, I. Q. (2009) Fundamentals of human neuropsychology. Worth Publishers
Reactie

Nathalie, 17-07-2011
Zelf heb ik CP, ik zit alleen met een vraag; kan het plotseling verslechteren want ik ben nu 16 maar he sinds een paar weken dat aan een kant mijn spieren slap zijn en ik mijn evenwicht vaak verlies.

graag een reactie terug

Vriendelijke groetten Nathalie Reactie infoteur, 25-07-2011
Cerebrale parese is non-progressief, dat betekent dat de klachten in principe niet erger worden met het verstrijken van de tijd. Het kan wel dat er sprake is van 'growing into deficit', waardoor het kan lijken dat de aandoening erger wordt. 'Growing into deficit' betekent dat je door de verhoogde eisen die de omgeving aan je stelt wanneer je ouder wordt er achter komt dat je niet altijd aan die eisen kunt voldoen. Zo zal een zwakke fijne motoriek bij een tweejarige niet extreem opvallen, maar zodra hij moet leren schrijven valt op dat de fijne motoriek sterk aangedaan is.
Gezien je leeftijd is het onwaarschijnlijk dat jouw klachten veroorzaakt worden door 'growing into deficit'. Ik zou contact opnemen met je neuroloog (als je die hebt) of met je huisarts.

Melod (654 artikelen)
Gepubliceerd: 01-04-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.