Hysterectomie: Chirurgische verwijdering van baarmoeder
De baarmoeder is een hol spierorgaan dat de ontwikkelende baby tijdens de zwangerschap voedt. Een hysterectomie is de medische term voor een operatie waarbij de arts de baarmoeder van een vrouw geheel of gedeeltelijk verwijdert. Mogelijk moet de arts ook de eileiders en eierstokken verwijderen. De arts zet de ingreep bijvoorbeeld in bij kanker of bij langdurige bekkenpijn. Voor deze ingrijpende operatie is een goede voorbereiding vereist omdat deze operatie niet alleen op fysiek maar ook op emotioneel vlak een grote impact heeft voor een vrouw. De arts heeft vervolgens diverse keuzes om de chirurgische ingreep uit te voeren. Na de operatie is de duur van het ziekenhuisverblijf en de hersteltijd afhankelijk van de gekozen ingreep. Net zoals bij elke operatie, komen ook bij een chirurgische verwijdering van de baarmoeder (en eileiders en eierstokken) mogelijk complicaties voor, zoals bloedingen en minder zin in seks.
Indicatie van hysterectomie
Er zijn veel redenen waarom een vrouw een hysterectomie nodig heeft, waaronder:
Soorten procedures
Afhankelijk van de reden voor de hysterectomie, opteert de arts voor een gedeeltelijke of gehele verwijdering van de
baarmoeder.
- Bij een supracerviale of subtotale hysterectomie verwijdert een chirurg alleen het bovenste deel van de baarmoeder, waardoor de baarmoederhals op zijn plaats blijft.
- Bij een totale hysterectomie verwijdert de arts de gehele baarmoeder en baarmoederhals.
- Bij een radicale hysterectomie verwijdert een chirurg de hele baarmoeder, het weefsel aan de zijkanten van de baarmoeder, de baarmoederhals en het bovenste deel van de vagina. Een radicale hysterectomie is meestal enkel nodig wanneer kanker aanwezig is.
Soms verwijdert de arts gelijktijdig de eierstokken; dan is sprake van een
ovariëctomie. Wanneer de arts de
eileiders verwijdert, is dit gekend als een
salpingectomie. Wanneer bij de vrouw de gehele baarmoeder, beide eileiders en beide eierstokken verwijderd zijn, heeft ze een
hysterectomie en bilaterale salpingectomie-ovariëctomie ondergaan.
Voor de procedure
Een vrouw moet voor de operatie stoppen met roken /
Bron: Geralt, PixabayWeken tot dagen voor de ingreep
Voordat een vrouw besluit een hysterectomie te krijgen, vertelt de arts wat de vrouw van de operatie mag verwachten. Veel vrouwen merken veranderingen op in hun lichaam; ze voelen zich anders na een hysterectomie. Het is belangrijk om uitgebreid met een arts maar ook met familie en vrienden te praten voor deze ingrijpende procedure die ook een mentale en emotionele impact heeft voor een vrouw. De arts moet voorts op de hoogte zijn van alle vrij verkrijgbare en ook op voorschrift verkrijgbare
medicijnen,
kruiden en supplementen die een vrouw gebruikt. Een vrouw moet mogelijk stoppen met het innemen van
aspirine,
ibuprofen (Advil, Motrin), clopidogrel (Plavix),
warfarine (Coumadin) en andere geneesmiddelen. Sommige medicijnen mag of moet een vrouw nog wel innemen op de dag van de operatie, maar dit bespreekt ze samen met de arts.
Rokers stoppen best met deze schadelijke gewoonte voor de operatie.
Vlak voor de ingreep
De vrouw mag tot acht uur voor de operatie niets drinken of eten. Vervolgens neemt ze voorgeschreven medicijnen in met een klein slokje
water. Ze gaat daarna tijdig naar het ziekenhuis.
Chirurgische technieken
De arts heeft veel verschillende manieren om een hysterectomie uit te voeren, namelijk door:
- drie tot vier kleine chirurgische sneden in de buik en vervolgens het gebruik van een laparoscoop
- drie tot vier kleine chirurgische sneden in de buik om robotchirurgie uit te voeren
- een chirurgische snede in de buik (open of abdominale chirurgie)
- een chirurgische snede in de vagina met behulp van een laparoscoop
- een chirurgische snede in de vagina zonder het gebruik van een laparoscoop
De vrouw en arts bekijken samen welke procedure het meest geschikt is. De keuze hangt ook af van de
medische geschiedenis en de reden voor de operatie.
Na de ingreep
Kort na de operatie
Na de operatie krijgt een vrouw
pijnstillers. Wellicht is in de blaas ook een
katheter (soort slangetje) geplaatst zodat de vrouw kan plassen. Meestal verwijdert de arts de katheter voordat de vrouw het ziekenhuis verlaat. De vrouw moet na de operatie zo snel mogelijk opstaan en bewegen, zodat zich geen
bloedstolsels vormen in de
benen en de vrouw ook sneller herstelt. Zodra een vrouw hiertoe in staat is, mag ze opstaan en gaan plassen. Wanneer een vrouw zich niet meer
misselijk voelt en niet meer moet
braken door de ingrijpende operatie en
narcose, mag ze weer overschakelen naar een normaal voedingspatroon.
Duur van ziekenhuisopname
De duur van de ziekenhuisopname is afhankelijk van het type hysterectomie. Een vrouw mag meestal de volgende dag naar huis wanneer de arts de operatie heeft uitgevoerd via de vagina, met een laparoscoop of na robotchirurgie. Wanneer een grotere chirurgische snede (incisie) in de buik gemaakt is, moet een vrouw mogelijk gedurende 1 tot 2 dagen in het ziekenhuis blijven. De vrouw moet mogelijk langer blijven als de hysterectomie plaatsgevonden heeft in het kader van kanker.
Risico’s van chirurgische verwijdering van baarmoeder
Risico's van een hysterectomie zijn:
- ademhalingsproblemen
- allergische reacties op medicijnen
- bijwerkingen van anesthesie
- bloedingen
- bloedstolsels, die mogelijk leiden tot de dood als ze naar de longen reizen (longembolie)
- chronische pijn
- een brandend gevoel of jeuk bij de vagina
- pijn bij het plassen
- schade aan de blaas of darmen
- urine-incontinentie
- infectie
- perforatie van de blaas of darmen
- afname van libido en seksuele bevrediging
Als een vrouw een hysterectomie ondergaat in het kader van kanker, kan ze mogelijk ook een chemotherapie, radiotherapie of hormoontherapie nodig hebben. Deze behandelingen kunnen leiden tot bijwerkingen zoals misselijkheid en vermoeidheid. Deze bijwerkingen en symptomen zijn afhankelijk van het type kanker en het stadium.
Hersteltijd
Na een laparoscopische hysterectomie
De hersteltijd na een laparoscopische hysterectomie is meestal kort. De vrouw mag vaak na een paar dagen weer aan het werk.
Na een buikoperatie
Na een buikoperatie duurt het herstel vaak enkele weken. De vrouw moet mogelijk gedurende 4 tot 6 weken activiteiten vermijden zoals zwaar tillen en intensieve oefeningen.
Na een vaginale operatie
Na een vaginale operatie herstelt een vrouw vaak sneller dan na een buikoperatie, hoewel het herstel ook enige weken kan duren. De vrouw moet activiteiten zoals zwaar tillen en intensieve oefeningen gedurende 4 tot 6 weken vermijden.
Emotioneel herstel
Een hysterectomie is voor veel vrouwen een emotioneel zware ervaring. Sommige vrouwen vinden het moeilijk om hun baarmoeder te verliezen. Dit kan leiden tot gevoelens van verdriet en verlies. Voor vrouwen die geen kinderen meer kunnen krijgen, kan dit extra moeilijk zijn. Vrouwen die een hysterectomie ondergaan om kanker te behandelen, kunnen extra stress en angst ervaren. Het is belangrijk om steun te zoeken bij vrienden, familie, en indien nodig een therapeut om het emotionele herstel te bevorderen.
Prognose na hysterectomie
De prognose na een hysterectomie hangt af van de reden voor de ingreep en de gezondheid van de vrouw. Voor vrouwen die een hysterectomie ondergaan vanwege kanker, kan de prognose sterk variëren op basis van het type en stadium van de kanker. In veel gevallen verbetert de prognose na de operatie als de kanker volledig verwijderd is. Voor vrouwen die de operatie ondergaan vanwege andere aandoeningen, zoals vleesbomen of endometriose, ervaren de meeste vrouwen een significante verbetering van hun symptomen na de operatie.
Preventie van complicaties na hysterectomie
Om complicaties na een hysterectomie te voorkomen, kan een vrouw de volgende voorzorgsmaatregelen nemen:
- volg de postoperatieve instructies van de arts nauwgezet
- blijf goed gehydrateerd en eet voedzaam
- vermijd zware lichamelijke activiteiten totdat de arts je toestaat om weer actief te worden
- neem voorgeschreven medicijnen op tijd in en volgens de instructies
- hou de operatieplaats schoon en droog om infecties te voorkomen
- houd regelmatig opvolgafspraken met de arts
Indien er bijwerkingen optreden zoals aanhoudende pijn, veranderingen in de urine- of ontlastingspatronen, of tekenen van infectie zoals koorts of een abnormale afscheiding, moet onmiddellijk contact worden opgenomen met de arts.
Lees verder