Zwanger worden: wanneer het niet lukt

Zwanger worden: wanneer het niet lukt Het lijkt zo makkelijk: zwanger worden. Maar soms gebeurt er helemaal niets, of je zwangerschap wordt voortijdig afgebroken. Na ruim 1 jaar is 85 procent van de stellen zwanger. Maar wat jullie ook doen, het wil maar niet lukken. Welke oorzaken zijn er voor verminderde of totale onvruchtbaarheid?

Leeftijd

Oorzaak

Verminderde vruchtbaarheid door leeftijd van de vrouw.

Gevolg

Leeftijd speelt een belangrijke rol bij de vruchtbaarheid: bij de vrouw meer dan bij de man. Vrouwen tot 30 jaar hebben maandelijks 25 procent kans om zwanger te worden. Na het 35e jaar is dit gehalveerd tot 12.5 procent. Vanaf het 40e jaar is de kans nog kleiner: slechts 3 tot 6 procent.

Behandeling

De beste leeftijd voor het krijgen van kinderen is rond de 24 jaar. Wanneer de vrouw de 35 gepasseerd is, dient ze rekening te houden met een verminderde vruchtbaarheid.

Verklevingen

Oorzaak

Verklevingen worden vaak veroorzaakt door een ontsteking, endometriose of een chirurgische ingreep. Verklevingen komen meestal voor in de eierstokken, maar ook in de baarmoeder kunnen verklevingen ontstaan.

Gevolg

Eicellen kunnen door de verklevingen verstopt raken in de eierstokken, waardoor ze hun normale weg niet kunnen vervolgen.
Verklevingen komen in 25% van de gevallen bij onvruchtbaarheid voor.

Behandeling

Verklevingen kunnen operatief verholpen worden door middel van een kijkoperatie.

Endometriose

Oorzaak

Het baarmoederslijmvlies heet endometrium. Wanneer dit weefsel zich uitbreidt naar de eierstokken, eileiders, blaas of darmen, spreekt men van endometriose. Oorzaak is vermoedelijk dat menstruatiebloed door de eileiders stroomt in plaats van naar beneden door de vagina.

Gevolg

Endometriose kan een blokkade veroorzaken, endometriose op de eierstok kan de groei van eiblaasjes verhinderen. Het weefsel kan stoffen afscheiden die de kans op bevruchting van de eicel verminderen.

Behandeling

pijnstillers of ontstekingsremmers: dit lost het probleem niet op maar bestrijd slechts de symptomen. Medicijnen met hormonen, die de aanmaak van het baarmoederslijmvlies beïnvloeden. De mirenaspiraal brengt het baarmoederslijmvlies tot rust doordat het een hormoon afgeeft. Een operatie waarbij er zoveel mogelijk endometriosehaarden, cysten en verklevingen worden verwijderd. Bij een Hysterectomie wordt ook de baarmoeder verwijderd en eventueel een of beiden eierstokken: de kans om ooit nog zwanger te worden is dan natuurlijk afwezig.

PCOS

Oorzaak

Bij PCOS zijn de waarden van de hormonen verhoogd, hierdoor kunnen de follikels onvoldoende rijpen. Oorzaken zijn vaak genetisch aangelegd of overgewicht.

Gevolg

Bij het uitblijven van een eisprong, kan er geen bevruchting plaatsvinden.

Behandeling

Bij overgewicht, is het verliezen van 10% van het lichaamsgewicht vaak al voldoende om weer een eisprong te krijgen. Met verschillende medicijnen kan de eisprong gestimuleerd worden, dit gebeurt met Clomifeencitraat, en later, bij geen ovulatie, met gonadotrofine injecties.

Vleesbomen

Oorzaak

Vleesbomen zijn goedaardige gezwellen in de baarmoeder en kunnen bij iedere vrouw en op iedere leeftijd spontaan ontstaan.

Gevolg

De vleesboom of gesteelde vleesboom (poliep) kan de innesteling en groei van de embryo dus danig verstoren dat er sprake is van een miskraam Tijdens de bevalling kan een grote vleesboom de uitgang voor het kind belemmeren.

Behandeling

Vleesbomen kunnen operatief worden verwijderd: bij operaties is er wel kans op verklevingen.

afwijkend baarmoederhalsslijm

Oorzaak

Wanneer het baarmoederslijmvlies tijdens de ovulatie te dik is of te zuur, heeft de zaadcel geen kans om er doorheen te komen. Gebruik van bepaalde medicijnen waarin hormonen zijn verwerkt,een infectie of chirurgische ingreep.

Gevolg

De zaadcel kan door het dikke baarmoederslijmvlies zijn doel niet bereiken: er vind geen bevruchting plaats. Bij te zuur slijmvlies overleeft de zaadcel niet.

Behandeling

Met kunstmatige hormonen wordt getracht het baarmoederslijmvlies te beïnvloeden.

Aangeboren afwijkingen

Oorzaak

Vergroeiingen of afwijkende stand van de baarmoeder.

Gevolg

Door een afwijkende vorm van de baarmoeder kan het embryo soms moeilijk groeien. De vrouw is niet onvruchtbaar.

Behandeling

Afwijkende vormen kan operatief behandeld worden indien dit ook echt nodig is.

Slechte zaadkwaliteit

Oorzaak

Een slechte kwaliteit van het zaad bij de man kan verschillende oorzaken hebben. Te noemen zijn o.a: afwijking in de geslachtshormonen, niet indalen van de ballen, voedingstekorten, eerdere ontsteking in de zaad of bijballen, schadelijke chemicaliën en stralingen.

Gevolg

Minder kans tot het verwekken van een gezond kind. Mannen met slecht zaak maken iets meer dan tien procent kind om zonder medische hulp een gezond kind te verwekken.

Behandeling

Het zaad wordt in een laboratorium behandeld en middels IVF of ICIS bij de eicel gebracht en/of bevrucht.
© 2010 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Onvruchtbaar en verminderd vruchtbaarheidOnvruchtbaar en verminderd vruchtbaarheidOnvruchtbaar zijn is een nachtmerrie voor iedere vrouw die zwanger wil worden. Vooral als het blijkt dat deze onvruchtba…
Endometriose: symptomen, diagnose en behandelingEndometriose: symptomen, diagnose en behandelingOngeveer 10% van de vrouwen lijdt aan endometriose, vaak zonder het zelf te weten. Bij endometriose is baarmoederslijmvl…
Endometriose en retrograde menstruatieEndometriose is een chronische ziekte waarbij het baarmoederweefsel (endometrium) dat normaal de binnenkant van de baarm…
Oorzaken van bloedstolsels tijdens menstruatieOorzaken van bloedstolsels tijdens menstruatieHet verliezen van bloedstolsels tijdens een menstruatie zal de meerderheid van de vrouwen minimaal een keer in hun leven…

Zwangerschapsmisselijkheid, meer dan een kwaaltje!Zwangerschapsmisselijkheid, meer dan een kwaaltje!Wanneer er een kindje op komst blijkt te zijn kan voor de meeste vrouwen hun geluk niet op. Helaas gaat voornamelijk het…
Vage en minder bekende zwangerschapskwaaltjesVage en minder bekende zwangerschapskwaaltjesVeel vrouwen die (net) zwanger zijn, ervaren meestal allerlei veranderingen in hun lichaam. Misselijkheid, kramp en stem…
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 07-04-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.