Zwangerschapsmisselijkheid, meer dan een kwaaltje!
Wanneer er een kindje op komst blijkt te zijn kan voor de meeste vrouwen hun geluk niet op. Helaas gaat voornamelijk het begin van de zwangerschap vaak gepaard met misselijkheid. Dit kan voor de een een klein kwaaltje zijn,een lastige periode of zelfs een ware strijd. Lees alles over zwangerschapsmisselijkheid in dit artikel.
Zwangerschapsmisselijkheid
Voor veel vrouwen is misselijkheid 1 van de tekenen dat ze echt zwanger zijn. Niet iedere vrouw heeft er last van en de heftigheid verschilt ook per vrouw. Zwangerschapsmisselijkheid komt bij ongeveer 70 tot 80% van de vrouwen voor. De heftigheid varieert van milde klachten tot zeer ernstige klachten. Bij de milde klachten van zwangerschapsmisselijkheid beginnen de klachten rond de 6e week van de zwangerschap. Rond de 8e – 9e week zijn de klachten meestal het heftigst en rond de 16e – 20e week nemen de klachten meestal weer af.
Symptomen zwangerschapsmisselijkheid
- misselijkheid vanaf ongeveer de 6e week van de zwangerschap
- Soms (in de helft van de gevallen) braken
- Vaak s’ morgens klachten maar kan ook in andere perioden van de dag
- Gewichtsverlies en uitdroging in de ernstige gevallen (bij hyperemesis gravidarum)
Oorzaak
Zwangerschapsmisselijkheid ontstaat vermoedelijk onder invloed van hormonen. Tijdens de zwangerschap wordt er extra oestrogenen aangemaakt een neemt de hoeveelheid HCG (human chorionic gonadotropin) toe. Er verandert vanalles in het lichaam waardoor o.a misselijkheid kan ontstaan. Mogelijk spelen ook psychosociale factoren een rol zoals: spanningen en stress. Men is er uiteindelijk niet zeker van wat werkelijk de misselijkheid veroorzaakt.
Hyperemesis Gravidarum
Bij ernstige zwangerschapsmisselijkheid wordt er gesproken van hyperemesis gravidarum (HG). Deze extreme vorm van zwangerschapsmisselijkheid komt bij ongeveer 0,2 tot 2% van de zwangere vrouw voor. Ook bij deze vorm van zwangerschapsmisslijkheid beginnen de klachten vroeg in de zwangerschap, rond de 4e – 6e week. De klachten kunnen bij vlagen over de hele dag voorkomen en nemen vaak rond de 20e week af maar kunnen ook tot het einde van de zwangerschap aanwezig blijven. Vrouwen met HG zijn dusdanig misselijk dat er frequent overgegeven wordt, gewichtsverlies en uitdroging optreedt. In deze gevallen is ziekenhuisopname zo goed als onvermijdelijk door de uitdrogingsverschijnselen. Bij HG wordt de diagnose gesteld door onderzoek in het ziekenhuis waarbij gekeken wordt naar ketonen in de urine. Wanneer er ketonen in de urine zitten is er sprake van vetafbraak, het lichaam spreekt dus de vetvoorraad aan om aan voedingsstoffen en energie te komen.
Medicijnen tegen zwangerschapsmisselijkheid / HG
Wanneer er dusdanige klachten zijn dat ingrijpen gewenst is kan de huisarts emesafe of pyidoxine voorschrijven tegen de misselijkheid. Deze twee middelen zijn relatief veilig te gebruiken. Verder kan er bij HG een infuus ingebracht worden om uitdroging te voorkomen of op te heffen. Bij HG wordt in sommige gevallen als het langdurig niet lukt om voldoende te eten overgegaan op flesjes dieetvoeding. Wanneer ook deze flesjes dieetvoeding niet voldoende zijn of uitgebraakt worden kan sondevoeding toegepast worden. Alternatieve middelen zijn gember en framboosblad, beide kan in capsule vorm en theevorm gekocht worden. Ook nux vomica van VSM kan uitkomst bieden.
Tips
- eet direct bij het wakker worden wat crackers, beschuit of ander licht verteerbaar voedsel en blijf dan nog even liggen
- eet verspreid over de dag kleine porties eten
- probeer juist te eten en te drinken op momenten dat de misselijkheid het minst is
- probeer geen middelen te nemen die kunnen prikkelen zoals vet eten,gekruid eten en koude dranken
- drink zo weinig mogelijk koffie
- drink zoveel mogelijk vruchtensap/water wanneer de misselijkheid het toelaat
- vermijd voedsel met geuren die u misselijk maken
- drink na de maaltijd wat water met koolzuur (bubbels)
- neem voldoende rust
- vermijd knellende kleding
- acupunctuur/ acupressuur kan bij sommige vrouwen verlichting brengen
- cola schijnt soms te helpen
- probeer heldere soepen
Wanneer aan de bel trekken bij huisarts, verloskundige of gynaecoloog
- als je je zorgen maakt
- bij gewichtsverlies (aanhoudend of meer dan 1 kilo)
- bij meer dan 3 - 4 keer overgeven per dag
- als het braaksel bloed bevat of eruitziet als gemalen koffie
- als er meer vocht uitgaat dan binnen komt
- bij (vermoeden van) uitdroging: duizeligheid,dorst,minder plassen en donkere urine,huidplooi blijft staan bij pakken stukje huid tussen duim en wijsvinger
- bij een sterk naar aceton ruikende adem
- als er al 24 uur niks gegeten of gedronken wordt,of als alles er dan weer uitkomt
Bij een volgende zwangerschap weer last?
Het is niet zo dat wanneer je bij een eerste zwangerschap misselijk was je dat bij een volgende zwangerschap ook zal zijn. Net als wanneer je bij je eerste zwangerschap niet misselijk was je dat bij een tweede wel zou kunnen zijn. Wel is de kans vrij groot dat je weer misselijk zal zijn, zeker in het geval van HG. Wanneer een vrouw ernstige hinder heeft ondervonden van zwangerschapsmisselijkheid of HG dan is het logisch dat de keus voor een volgende zwangerschap lastig kan zijn. Het is altijd verstandig om van te voren een gesprek met huisarts, verloskundige of gynaecoloog aan te gaan om de risico’s en dergelijke te bespreken voordat er een keuze gemaakt wordt.
Kijk voor meer informatie en contact met lotgenoten op: