Gekneusde hand: symptomen, oorzaken, behandeling en prognose

Gekneusde hand: symptomen, oorzaken, behandeling en prognose Een gekneusde hand, ook bekend als handkneuzing, treedt op als gevolg van een direct trauma van de hand. Een kneuzing van de hand is een beschadiging van het onderhuids weefsel als gevolg van een val, slag of stoot. Een dergelijke handblessure gaat gepaard met pijn en blauwe plekken. De hand zal gevoelig zijn bij aanraking. De hand zal pijnlijk zijn wanneer je hem probeert te gebruiken, vooral als je dingen grijpt, en je kunt moeite hebben om de vingers te gebruiken. Het toepassen van een ice packing en rust zijn de twee belangrijkste maatregelen om het herstel te bevorderen.
Hand met uitgestrekte vingers / Bron: Genusfotografen (Tomas Gunnarsson) Wikimedia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Hand met uitgestrekte vingers / Bron: Genusfotografen (Tomas Gunnarsson) Wikimedia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Wat is een gekneusde hand?

Gescheurde bloedvaatjes

Een kneuzing of contusie is een ander woord voor een blauwe plek. Het treedt op wanneer kleine bloedvaten scheuren, waardoor er bloed naar het nabijgelegen gebied lekt. Een kneuzing van de hand kan het gevolg zijn van een slag, stoot of val. Symptomen van een gekneusde hand bestaan vaak uit veranderingen in huidskleur (blauwe plekken), zwelling en pijn. Het kan enkele uren duren voordat een diepe blauwe plek verschijnt. Als het letsel ernstig is, heeft kan de arts het nodig vinden om een röntgenfoto te maken om te checken of er iets is gebroken.

Herstel

Een handdrukverband of steunverband om de hand kan helpen deze te beschermen en zwelling te verminderen. Zwelling neemt normaal gesproken binnen een paar dagen af. Het kan enkele weken duren voordat blauwe plekken en pijn kunnen volledig zijn weggetrokken. Je kunt geleidelijk weer je hand normaal gebruiken als de zwelling is gezakt.

Symptomen

Afhankelijk van de oorzaak en de omvang van de verwonding, kun je mogelijk last krijgen van aanzienlijke zwelling van de hand en de vingers (gezwollen hand en gezwollen vingers). Dit komt door direct trauma aan de kleine bloedvaten (haarvaten en aders) waardoor wat bloed in de spieren, pezen en zachte weefsels van de hand lekt. Als gevolg hiervan kun je verschillende graden van pijn ervaren, van licht tot ernstig. Je kunt ook last hebben van functieverlies en verminderde grijpkracht, of een verminderd vermogen om de aangedane vingers te buigen en te strekken en soms zelfs wat gevoelloosheid of tintelingen. De eigenlijke blauwe plekken (verkleuring van de huid) kan in een later stadium verschijnen, afhankelijk van de diepte en mate van het letsel.

Wanneer arts inschakelen?

Schakel in de volgende gevallen meteen een arts in:
 • bij blauwe plekken die erger worden
 • pijnlijke hand of zwelling die niet beter wordt of die erger wordt
 • gevoelloosheid of tintelingen in de aangedane hand
 • de gewonde hand voelt koud aan of ziet er erg bleek uit

Onderzoek en diagnose

De arts stelt vragen over de klachten die je ervaart en over de omstandigheden van de kneuzing of het ongeval/incident. Daarna zal de arts een lichamelijk onderzoek uitvoeren. Mogelijk laat hij of zij röntgenfoto's maken om gebroken botten uit te sluiten (fracturen).

Ibuprofen om pijn en zwelling tegen te gaan bij een gekneusde hand / Bron: Martin SulmanIbuprofen om pijn en zwelling tegen te gaan bij een gekneusde hand / Bron: Martin Sulman

Behandeling van een gekneusde hand

Behandeling van een gekneusde hand bestaat uit de volgende maatregelen:
 • Koel de aangedane hand gedurende 10-20 minuten met een cold pack en houdt deze omhoog. Breng de eerste paar dagen 3-4 keer per dag een cold pack aan op de hand, vooral als de pijn hevig is en er flinke zwelling is opgetreden.
 • Houd de gezwollen hand boven het niveau van het hart om verdere zwelling te voorkomen. De zwaartekracht zorgt er namelijk voor dat bloed en lymfevocht teruglopen.
 • Neem zo nodig vrij verkrijgbare pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen. Lees altijd eerst de bijsluiter voordat je het middel gebruikt en neem contact op met je huisarts of apotheker als je niet zeker weet of je de pijnstillers mag gebruiken in jouw situatie.
 • Masseer de aangedane hand zachtjes van de vingertoppen naar de elleboog terwijl je je hand opent en sluit. Dit zal helpen om de zwelling te verminderen en het bewegingsbereik te verbeteren.
 • Til of draag geen zware voorwerpen met je geblesseerde hand terwijl je nog aan het herstellen bent. Dit kan het genezingsproces vertragen of je klachten verergeren.

Prognose

De symptomen verbeteren normaal gesproken binnen 2 of 3 dagen, maar als de klachten blijven bestaan of verergeren, neem dan contact op met je huisarts om er zeker van te zijn dat er geen verdere letsels of complicaties zijn. Mogelijk is een röntgenfoto vereist om te controleren of er geen fracturen zijn.

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kneuzing en eerste hulpKneuzing en eerste hulpEen kneuzing kan overal voorkomen: hand, voet, been, enkel, heup, ribben, arm etc. Het meest bekende zijn de gekneusde r…
Gekneusde teen: oorzaken en behandeling van gekneusde tenenGekneusde teen: oorzaken en behandeling van gekneusde tenenGekneusde teen symptomen zijn pijn en gevoeligheid in de teen, zwelling, stijfheid, roodheid en soms blauwverkleuring en…
Gekneusde pols: behandeling en herstelGekneusde pols: behandeling en herstelEen gekneusde pols komt vaak samen met een verstuiking van de pols. Wie zijn pols gekneusd heeft, voelt veel pijn, ook i…
Eerste hulp bij een gekneusde vinger of teenEerste hulp bij een gekneusde vinger of teenDe vingers en de tenen zijn de meest kwetsbare ledematen aan ons lichaam. Met een keertje flink stoten heb je al een kne…

Axillaire zenuwdysfunctie: Zenuwschade aan okselzenuwAxillaire zenuwdysfunctie: Zenuwschade aan okselzenuwAxillaire zenuwdysfunctie (axillaire zenuwstoornis) is een aandoening waarbij zenuwschade ontstaat aan de okselzenuw. Di…
Hysterectomie: Chirurgische verwijdering van baarmoederHysterectomie: Chirurgische verwijdering van baarmoederDe baarmoeder is een hol spierorgaan dat de ontwikkelende baby tijdens de zwangerschap voedt. Een hysterectomie is de me…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Alice Day/Shutterstock.com
 • https://www.eerstehulpwiki.nl/wiki/index.php/Steunverband_om_de_hand/pols
 • https://www.sportsinjuryclinic.net/sport-injuries/wrist-pain/hand-finger-injuries/bruised-hand
 • https://myhealth.alberta.ca/Health/aftercareinformation/pages/conditions.aspx?hwid=abq4797
 • http://www.royalberkshire.nhs.uk/patient-information-leaflets/Emergency/AandE%20bruised-hand.htm
 • https://www.fairview.org/patient-education/511285EN
 • https://www.wisegeek.com/how-do-i-treat-a-bruised-hand.htm
 • Afbeelding bron 1: Genusfotografen (Tomas Gunnarsson) Wikimedia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • Afbeelding bron 2: Martin Sulman
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 17-07-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.