Gekneusde hand: symptomen, oorzaken, behandeling en prognose
Een gekneusde hand, ook bekend als handkneuzing, treedt op als gevolg van een direct trauma van de hand. Een kneuzing van de hand is een beschadiging van het onderhuids weefsel als gevolg van een val, slag of stoot. Een dergelijke handblessure gaat gepaard met pijn en blauwe plekken. De hand zal gevoelig zijn bij aanraking. De hand zal pijnlijk zijn wanneer je hem probeert te gebruiken, vooral als je dingen grijpt, en je kunt moeite hebben om de vingers te gebruiken. Het toepassen van een ice packing en rust zijn de twee belangrijkste maatregelen om het herstel te bevorderen.
Wat is een gekneusde hand?
Gescheurde bloedvaatjes
Een
kneuzing of contusie is een ander woord voor een
blauwe plek. Het treedt op wanneer kleine bloedvaten scheuren, waardoor er bloed naar het nabijgelegen gebied lekt. Een kneuzing van de hand kan het gevolg zijn van een slag, stoot of val. Symptomen van een gekneusde hand bestaan vaak uit veranderingen in huidskleur (blauwe plekken), zwelling en pijn. Het kan enkele uren duren voordat een diepe blauwe plek verschijnt. Als het letsel ernstig is, heeft kan de arts het nodig vinden om een röntgenfoto te maken om te checken of er iets is gebroken.
Herstel
Een handdrukverband of steunverband om de hand kan helpen deze te beschermen en zwelling te verminderen. Zwelling neemt normaal gesproken binnen een paar dagen af. Het kan enkele weken duren voordat blauwe plekken en
pijn kunnen volledig zijn weggetrokken. Je kunt geleidelijk weer je hand normaal gebruiken als de zwelling is gezakt.
Symptomen
Afhankelijk van de oorzaak en de omvang van de verwonding, kun je mogelijk last krijgen van aanzienlijke zwelling van de hand en de vingers (
gezwollen hand en
gezwollen vingers). Dit komt door direct trauma aan de kleine bloedvaten (haarvaten en aders) waardoor wat bloed in de spieren, pezen en zachte weefsels van de hand lekt. Als gevolg hiervan kun je verschillende graden van pijn ervaren, van licht tot ernstig. Je kunt ook last hebben van functieverlies en verminderde grijpkracht, of een verminderd vermogen om de aangedane vingers te buigen en te strekken en soms zelfs wat
gevoelloosheid of
tintelingen. De eigenlijke blauwe plekken (verkleuring van de huid) kan in een later stadium verschijnen, afhankelijk van de diepte en mate van het letsel.
Oorzaken van een gekneusde hand
Een gekneusde hand, het klinkt simpel, maar kan behoorlijk vervelend zijn. Of het nu komt door een ongelukkig moment tijdens sport, een ongelijke val, of simpelweg een botsing met iets stevigs, een gekneusde hand doet pijn en vraagt om aandacht. Maar hoe ontstaat die kneuzing precies? Laten we eens kijken naar de mogelijke oorzaken en wat je eraan kunt doen om je hand weer fit te krijgen!
Plotselinge impact: de boosdoener
Een kneuzing ontstaat meestal door een harde klap of een impact die je hand te verduren krijgt. Denk aan het botsen tegen een muur, een val waarbij je je hand probeert op te vangen, of een ongelukkige beweging tijdens een potje voetbal of tennis. Die plotselinge kracht zorgt ervoor dat de weefsels onder je huid beschadigd raken, zonder dat er een bot breekt. Resultaat? Zwelling, pijn, en vaak een mooie blauwe plek.
Sportblessures: als je nét dat beetje te hard gaat
Sport is fantastisch, maar het kan ook je hand flink te grazen nemen. Of het nu gaat om balsporten zoals volleybal, basketbal of handbal, waarbij je handen direct betrokken zijn, of een flinke crash op de fiets of skateboard—sporten biedt talloze mogelijkheden voor een gekneusde hand. Een ongeluk zit in een klein hoekje, en voor je het weet, sta je met een pijnlijk kloppende hand langs de kant.
Ongelukkige val: je hand als kussen
Een van de meest voorkomende oorzaken van een gekneusde hand is een val. Of je nu over een losliggende stoeptegel struikelt of van een trapje afglijdt, instinctief strek je je handen uit om de val te breken. Dat lijkt een goede reflex, maar het is vaak je hand die de klap opvangt. En dat kan resulteren in een pijnlijke kneuzing.
Huishoudelijke ongelukken: zelfs thuis ben je niet veilig
Je denkt misschien dat je thuis veilig bent, maar zelfs in de keuken of tijdens het schoonmaken kan een gekneusde hand op de loer liggen. Een kastdeur die je per ongeluk hard dichtgooit terwijl je hand nog in de buurt is, of een zware pan die uit je handen glipt—het zijn kleine ongelukken die grote impact kunnen hebben.
Beknelling: als er iets te hard knijpt
Beknelde vingers of handen komen vaker voor dan je denkt. Een deur die plotseling dichtklapt terwijl je hand er nog tussen zit, of een zware lade die dichtschuift net op het moment dat je hand in de weg zit. Dit soort beknellingen kunnen leiden tot kneuzingen waarbij je hand flink pijn kan doen, zelfs zonder dat er sprake is van breuken.
Wanneer arts inschakelen?
Schakel in de volgende gevallen meteen een arts in:
- bij blauwe plekken die erger worden
- pijnlijke hand of zwelling die niet beter wordt of die erger wordt
- gevoelloosheid of tintelingen in de aangedane hand
- de gewonde hand voelt koud aan of ziet er erg bleek uit
Onderzoek en diagnose
De arts stelt vragen over de klachten die je ervaart en over de omstandigheden van de kneuzing of het ongeval/incident. Daarna zal de arts een lichamelijk onderzoek uitvoeren. Mogelijk laat hij of zij röntgenfoto's maken om gebroken botten uit te sluiten (fracturen).
Ibuprofen om pijn en zwelling tegen te gaan bij een gekneusde hand /
Bron: Martin SulmanBehandeling van een gekneusde hand
Een gekneusde hand vraagt vooral om rust. Vermijd zware activiteiten waarbij je je hand gebruikt, en geef de tijd aan je lichaam om te herstellen. Koelen met ijs (niet direct op de huid!) kan de zwelling verminderen, en een elastisch verband biedt extra steun. Merk je dat de pijn niet afneemt, of ben je bezorgd dat er misschien meer aan de hand is? Aarzel dan niet om een arts te raadplegen voor zekerheid.
Behandeling van een gekneusde hand bestaat uit de volgende maatregelen:
- Koel de aangedane hand gedurende 10-20 minuten met een cold pack en houdt deze omhoog. Breng de eerste paar dagen 3-4 keer per dag een cold pack aan op de hand, vooral als de pijn hevig is en er flinke zwelling is opgetreden.
- Houd de gezwollen hand boven het niveau van het hart om verdere zwelling te voorkomen. De zwaartekracht zorgt er namelijk voor dat bloed en lymfevocht teruglopen.
- Neem zo nodig vrij verkrijgbare pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen. Lees altijd eerst de bijsluiter voordat je het middel gebruikt en neem contact op met je huisarts of apotheker als je niet zeker weet of je de pijnstillers mag gebruiken in jouw situatie.
- Masseer de aangedane hand zachtjes van de vingertoppen naar de elleboog terwijl je je hand opent en sluit. Dit zal helpen om de zwelling te verminderen en het bewegingsbereik te verbeteren.
- Til of draag geen zware voorwerpen met je geblesseerde hand terwijl je nog aan het herstellen bent. Dit kan het genezingsproces vertragen of je klachten verergeren.
Prognose
De symptomen verbeteren normaal gesproken binnen 2 of 3 dagen, maar als de klachten blijven bestaan of verergeren, neem dan contact op met je huisarts om er zeker van te zijn dat er geen verdere letsels of complicaties zijn. Mogelijk is een röntgenfoto vereist om te controleren of er geen fracturen zijn.
Preventie
Neem de volgende maatregelen in acht om een kneuzing van je hand te voorkomen:
- Draag handschoenen bij risicovolle klussen. Ze geven extra bescherming.
- Let op je omgeving. Kijk waar je loopt, voorkom struikelen.
- Gebruik sportbescherming. Polsbanden of handschoenen bij sporten zoals skateboarden of fietsen.
- Versterk je spieren. Sterkere hand- en armspieren kunnen impact beter opvangen.
- Vermijd overbelasting. Geef je handen rust na intensief gebruik.
- Train je reflexen. Snelle reactietijd kan ongelukken voorkomen.
- Ruim je huis op. Losliggende spullen kunnen valpartijen veroorzaken.
- Open deuren voorzichtig. Voorkom dat je hand bekneld raakt.
- Gebruik beide handen bij het tillen van zware objecten.
- Draag stabiel schoeisel. Verminder de kans op vallen.
Lees verder