Witte vaginale afscheiding: Oorzaken van witte kleur

Witte vaginale afscheiding: Oorzaken van witte kleur Tijdens de menstruatiecyclus is het normaal dat vrouwen een vaginale afscheiding ervaren. De kleur en consistentie zijn wel variabel gedurende de maand. Af en toe wijst een type vaginale afscheiding echter op een onderliggende aandoening; zoals bacteriële vaginose, een schimmelinfectie of een seksueel overdraagbare aandoening. Meestal treden dan ook andere symptomen op, zoals bijvoorbeeld een stinkende afscheiding, een branderig gevoel in de pagina, pijn en/of jeuk. Ook stress en een zwangerschap veroorzaken mogelijk wijzigingen in de vaginale afscheiding. De behandeling van een witte afscheiding in combinatie met pijn, jeuk of andere symptomen bestaat meestal uit medicatie en/of huismiddeltjes.

Normaal: Witte afscheiding vóór de menstruatieperiode

Een normale vaginale afscheiding staat in medische termen bekend als ‘leukorroe’. Deze afscheiding bevat vocht en bacteriën die afkomstig zijn uit de cellen in de vagina. Dagelijkse produceren vrouwen circa vier milliliter witte of heldere afscheiding. Vlak voor de menstruatieperiode is de afscheiding meestal wit, omdat in het lichaam van de vrouw een verhoogde aanwezigheid van progesteron aanwezig is. Dit hormoon is betrokken is bij zowel de menstruatiecyclus als een zwangerschap. Wanneer het lichaam hogere oestrogeenspiegels heeft, is de vaginale afscheiding helder en waterig. Dit vindt plaats in andere fasen van de menstruatiecyclus. De afscheiding is nodig om bacteriën uit de vagina te verwijderen alsook om de vagina goed vochtig te houden zodat vaginale droogte niet tot stand komt. Een normale vaginale afscheiding vereist geen behandeling.

Bacteriële vaginose

Ongeveer één op de drie vrouwen krijgt in de vruchtbare leeftijd te maken met bacteriële vaginose, een infectie veroorzaakt door bacteriële onevenwichtigheden in de vagina. De infectie is gekoppeld aan het gebruik van vaginale douches. Bovendien komt de aandoening vaker voor bij vrouwen die meer dan één seksuele partner hebben. De abnormale vaginale afscheiding is eerder grijswit van kleur en ruikt naar een stinkende visgeur. Vrouwen met bacteriële vaginose krijgen een behandeling via antibiotica zodat de aandoening verdwijnt.

Hormonale anticonceptie

Het gebruik van de anticonceptiepil of een andere vorm van hormonale anticonceptie, leidt tot meer afscheiding, omdat deze pillen invloed hebben op de hormonale spiegels. Meestal is dit type witte vaginale afscheiding niet ernstig, tenzij bijkomende symptomen optreden.

Schimmelinfectie

Candidiasis is een schimmelinfectie die vaak voorkomt bij vrouwen. Bijna drie op de vier vrouwen krijgt ergens tijdens het leven minstens één keer te maken met een schimmelinfectie in het vaginale gebied. De vaginale afscheiding lijkt dan op kwark: dik, en is wit en klonterig. Andere symptomen zijn vaginale jeuk en een brandend gevoel in en rond de vagina. De arts behandelt de schimmelinfectie met antischimmelmiddelen (antimycotica) die de vrouw inbrengt in de vagina. Bij een ernstige infectie is orale (via de mond ingenomen) medicatie nodig.

Seksueel overdraagbare aandoeningen bij vrouwen

Verschillende seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) veroorzaken veranderingen in de vaginale afscheiding, zoals chlamydia, gonorroe en trichomoniasis. De afscheiding heeft vaak een meer gele dan witte kleur wanneer chlamydia of gonorroe aanwezig is, al is dit niet bij elke vrouw het geval. Trichomoniasis gaat gepaard met een visachtige geur, een geelgroene afscheiding en jeuk. De behandeling van chlamydia, gonorroe en trichomoniasis verloopt via antibiotica.

Stress

Een witte, romige afscheiding verschijnt mogelijk onder extreme emotionele of psychologische stress. Hoewel stress bekend staat als het veroorzaken van lichamelijke symptomen zoals hoofdpijn, rugpijn en haaruitval, zijn veel vrouwen zich er niet van bewust dat stress ook een toename van vaginale afscheiding kan veroorzaken. De reden hiervoor is niet bekend anno oktober 2020, maar wetenschappers hebben psychische problemen wel gekoppeld aan een toename van de productie van witte vaginale afscheiding. Daarnaast geeft het lichaam door stress hormonen af die het immuunsysteem aantasten en ook de menstruatiecyclus verstoord, waardoor bij sommige vrouwen sneller een dikke, melkachtige vaginale afscheiding tot stand komt. Stress is bovendien gerelateerd met een grotere hoeveelheid afscheiding. Dit is in principe onschadelijk, maar vrouwen nemen best wel maatregelen om de stress te verminderen, wat ook belangrijk is om toekomstige gezondheidsproblemen te voorkomen.

Een vaginale afscheiding die wit kleurt, is normaal bij zwangere vrouwen / Bron: PublicDomainPictures, PixabayEen vaginale afscheiding die wit kleurt, is normaal bij zwangere vrouwen / Bron: PublicDomainPictures, Pixabay

Witte vaginale afscheiding en zwangerschap

Zwangere vrouwen hebben vlak voor hun menstruatie een toename van de afscheiding, wat soms één van de eerste tekenen van een zwangerschap is. Wel lijkt dit sterk op de normale vaginale afscheiding vlak voor de menstruatie, maar bij de zwangerschap is de textuur vaak dikker.

Alarmsignalen

Een vaginale afscheiding die een hele maand hetzelfde is, vraagt een bezoek aan de arts. De vaginale afscheiding is namelijk gedurende de maand onderhevig aan veranderingen qua kleur en consistentie. Ook wanneer één of meer van volgende tekenen verschijnen, is medisch advies geïndiceerd:

Huismiddeltjes voor een gezonde vaginale omgeving

Enkele veranderingen in levensstijl zorgen voor een gezonde vaginale omgeving:

Billen afvegen

De billen afvegen doet de vrouw van voren naar achteren. Op deze manier komen bacteriën van de anus niet in de vagina terecht.

Condooms gebruiken

Het gebruik van condooms vermindert het risico om een soa op te lopen.

Hygiëne

Vrouwen houden het buitenste geslachtsgebied schoon en droog om vaginale geuren en bacteriën te voorkomen.

Inlegkruisje gebruiken

Op dagen dat de vaginale afscheiding zwaar is - zoals tijdens de eisprong (ovulatie) - is het dragen van een inlegkruisje nuttig. Dit absorbeert namelijk overtollig vocht dat anders zorgt voor ongemak of irritatie.

Kledij

Vrouwen dragen ademend katoenen ondergoed en vermijden panty's. Strakke en synthetische kleding vergroot namelijk het risico op vaginale infecties.

Probiotica bevordert een gezonde vaginale flora / Bron: HealthGauge, Flickr (CC BY-2.0)Probiotica bevordert een gezonde vaginale flora / Bron: HealthGauge, Flickr (CC BY-2.0)

Probiotica gebruiken

Probiotische supplementen stimuleren een gezonde vaginale flora. Probiotica is aanwezig in natuurlijke yoghurt en kefir, maar op de markt zijn ook probiotica voor de het verbeteren van de vaginale gezondheid beschikbaar.

Producten vermijden

Het gebruik van geparfumeerde producten (doekjes, deodoranten, douchegels, …) rond of in de vagina is uit den boze. Deze leiden namelijk sneller tot irritatie.

Tampons en vaginale douches vermijden

Zowel het gebruik van tampons als vaginale douches zorgen voor nieuwe microben in de vagina, wat het risico op een infectie verhoogt.

Prognose van witte kleur

Een afscheiding uit de vagina die wit kleurt is meestal geen teken om zich zorgen te maken, vooral wanneer dit voor de menstruatie verschijnt omdat dit bij de normale menstruatiecyclus hoort. De meeste vrouwen krijgen echter ooit in het leven te maken met een vaginale infectie, dus het is van belang om ongewone veranderingen in de afscheiding op te merken. De meerderheid van deze infecties zijn goed te behandelen en dan vooral wanneer de vrouw tijdig de arts opzoekt en deze vervolgens snel een behandeling inzet. Tal van huismiddeltjes en veranderingen in de levensstijl voorkomen en behandelen vaginale infecties.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwanger worden: billingsmethode (bestuderen afscheiding)Zwanger worden: billingsmethode (bestuderen afscheiding)Wanneer je zwanger worden wilt, zul je erg nieuwsgierig zijn naar het tijdstip van je eisprong. Op het moment van je eis…
Oorzaken van bruine afscheidingOorzaken van bruine afscheidingBruine afscheiding komt redelijk vaak voor. Wanneer u dit voor de eerst keer meemaakt, zal u misschien wel schrikken. In…
Oorzaken van roze afscheidingOorzaken van roze afscheidingMeestal is afscheiding wit van kleur, echter soms kunt u roze afscheiding hebben. In de meeste gevallen zal het ontstaan…
Oorzaken van veel afscheidingOorzaken van veel afscheidingAls u last heeft van veel afscheiding kan u behoorlijk schrikken. Over het algemeen is veel afscheiding niet normaal. Ve…

Jeuk aan de billen: symptomen en oorzaken jeukende billenJeuk aan de billen: symptomen en oorzaken jeukende billenJeuk aan de billen of jeukende billen kan gepaard gaan met huiduitslag, maar kan ook zonder huiduitslag optreden. Jeuk a…
Jersey vinger: Scheur in buigpees van vinger met pijnJersey vinger: Scheur in buigpees van vinger met pijnPezen zijn stevige weefselbanden die spieren verbinden met botten. Een jersey vinger is een aandoening waarbij een scheu…
Bronnen en referenties
 • Geraadpleegd op 4 oktober 2020:
 • Can Stress Cause Discharge?, https://www.phdfemininehealth.com/blogs/articles/how-stress-causes-vaginal-changes#:~:text=Although%20every%20woman%20produces%20vaginal,produce%20an%20irregular%20vaginal%20odor.
 • Geraadpleegd op 22 april 2018:
 • 7 Things Your Vaginal Discharge Is Trying to Tell You, https://www.cosmopolitan.com/sex-love/advice/g2666/vaginal-discharge/
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Milky White Discharge, What it Really Means?, https://abortiontips.com/milky-white-discharge-what-it-really-means/
 • THICK WHITE DISCHARGE: 3 TYPES & WHAT THEY MEAN?, https://www.checkpregnancy.com/thick-white-discharge-3-types-what-they-mean/
 • What causes white vaginal discharge?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/321116.php
 • What do different types of vaginal discharge mean?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/321131.php
 • White Creamy or Milky Discharge: What Does It Mean?, https://www.healthyandnaturalworld.com/white-creamy-milky-discharge/
 • White Discharge or Thick White Discharge: What Does It Mean?,
 • White discharge, https://healthosphere.com/white-discharge/
 • Afbeelding bron 1: PublicDomainPictures, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: HealthGauge, Flickr (CC BY-2.0)
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 04-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 14
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.