Jeuk aan de billen: symptomen en oorzaken jeukende billen

Jeuk aan de billen: symptomen en oorzaken jeukende billen Jeuk aan de billen of jeukende billen kan gepaard gaan met huiduitslag, maar kan ook zonder huiduitslag optreden. Jeuk aan de billen is een courante klacht die vaak vanzelf weer overgaat. Huiduitslag op je billen kan pijnlijk zijn of jeuken en soms leiden tot blaren en een ruwe huid. De meeste mensen associëren huiduitslag op de billen met baby's en peuters, maar mensen van alle leeftijden, inclusief volwassenen, kunnen last krijgen van huiduitslag op de billen en jeuk. Jeukende billen kent veel mogelijke oorzaken, van een warmte-uitslag tot allergieën en huidaandoeningen als eczeem en psoriasis. Dit kan gepaard gaan met een huiduitslag zoals bultjes en roodheid. Sommige vormen van huiduitslag op de billen reageren goed op huismiddeltjes, terwijl andere mogelijk medische behandeling behoeven. Ga met aanhoudende klachten van jeuk aan de billen naar je huisarts, vooral als dit gepaard gaat met andere klachten en symptomen. Soms gaan jeukende billen gepaard met jeukende bovenbenen.

Soms is medicatie nodig bij jeuk aan de billen / Bron: Jarmoluk, PixabaySoms is medicatie nodig bij jeuk aan de billen / Bron: Jarmoluk, Pixabay

Jeuk aan de billen en huiduitslag

Huiduitslag op de billen die gepaard gaat met jeuk aan de billen, kan een zeer ongemakkelijke en gênante situatie zijn. De uitslag kan bestaan uit bultjes, roodheid en schilfering, en dit kan een lichte tot ernstige jeuk veroorzaken. Jeukende billen kan veel ongemak veroorzaken. In de meeste gevallen worden jeukende billen en huiduitslag veroorzaakt door een schimmelinfectie of bacteriële infectie. In sommige gevallen kunnen rode bulten op je billen echter het gevolg zijn van een huidaandoening zoals eczeem, psoriasis of folliculitis. Het behandelen van een uitslag op je billen en jeuk, kan soms een uitdaging zijn. Er zijn veel natuurlijke remedies die kunnen helpen om jeuk, irritatie en ongemak te verlichten. Soms is medische behandeling nodig.

Jeukende billen in vogelvlucht

Een huiduitslag op je achterwerk en jeukende billen kan zich uiten in rode vlekken en bultjes of puistjes die erg jeuken. Veel voorkomende symptomen zijn:
 • Warmte-uitslag: jeukende, rode uitslag welke vaak verschijnt als blaren of rode hobbels tijdens warm weer.
 • Ringworm: een schimmelinfectie die een rode, ringvormige uitslag in de lies of billen veroorzaakt. De uitslag is vaak erg jeukend.
 • Contacteczeem: deze jeukende huiduitslag is een ontsteking van de huid veroorzaakt door direct contact met een irriterend middel.
 • Atopisch eczeem: vaak een schilferige, droge huid die vooral 's nachts klachten geeft.
 • Psoriasis: jeukende droge plekken of plaques.
 • Intertrigo of smetten: roodheid in de lichaamsplooien.
 • Acne: acne op puistjes die zich op de billen vormt, verschilt vaak van de acne die op de rest van het lichaam wordt aangetroffen.
 • Gordelroos: deze virale infectie is gerelateerd aan waterpokken en veroorzaakt een ernstige jeukende uitslag aan de ene kant van het lichaam.
 • Candida: Candida is een schimmel die op de huid leeft en schimmelinfecties veroorzaakt. Gistinfecties kunnen intense jeuk en een zich uitspreidende huiduitslag veroorzaken.
 • Incontinentie: irritatie en een ruwe, rode huid.

Symptomen van jeuk aan de billen

Algemene symptomen van jeukende billen en huiduitslag zijn onder andere:
 • rode, geïrriteerde huid op de billen of rond de anus
 • acne-achtige laesies op de billen
 • kleine, rode bultjes of stippen op de huid
 • jeuk die niet wordt verlicht door krabben
 • pijnlijke (delen van de) huid rond de billen
 • pijnlijke of jeukende huid rond de anus (anale pijn)
 • schilferige huidplooien op de billen
 • korstjes, nattende blaren, bulten of puisten op de billen

Oorzaken van jeuk aan de billen en uitslag

Er zijn veel soorten mogelijke oorzaken van jeuk aan de billen en huiduitslag bij volwassenen. De jeuk en de uitslag kunnen zich voordoen op beide billen of alleen op de linkerbil of de rechterbil. Soms doen ook de bovenbenen mee.

Eczeem op billen

Een erg jeukende rode plek op je achterste kan een symptoom van eczeem zijn. Eczeem is een veel voorkomende jeukende huiduitslag met roodheid, zwelling, schilfers, bultjes, kloofjes of korstjes. Mensen hebben meestal hun eerste eczeem-symptomen als ze baby zijn. Maar kinderen en volwassenen kunnen ook eczeem hebben. Geen twee mensen hebben precies dezelfde symptomen. Je kunt overal eczeem op je lichaam hebben, maar het verschijnt vaak op de volgende plekken:
 • binnenkant van je ellebogen
 • in de knieholten (de achterkant van je knieën)
 • gezicht, vaak op de wangen
 • achter de oren
 • op de billen
 • handen en voeten

Contacteczeem

Contacteczeem is een andere vorm van eczeem die ook kan verschijnen op de billen of in de bilspleet of bilnaad. Contacteczeem op de billen wordt meestal veroorzaakt door irriterende stoffen in (nieuwe) kleding, wasmiddel of zeep, wat resulteert in bultjes en jeukende en rode billen. Afhankelijk van de ernst, kan je huid ook blaren en vocht afscheiden na in contact te zijn gekomen met een allergeen.

Psoriasis

Psoriasis is een chronische huidziekte met schilfers, roodheid en jeuk. Psoriasis kan ook op je billen voorkomen, evenals tussen je billen (psoriasis inversa). Gewone psoriasis kenmerkt zich door de aanwezigheid van plakkaten op de huid: witte huidschilfers op rode plekken huid.

Liesschimmel kan ook op de billen voorkomen / Bron: Robertgascoin, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Liesschimmel kan ook op de billen voorkomen / Bron: Robertgascoin, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Schimmelinfectie

Jeukende billen kunnen ook veroorzaakt worden door een schimmelinfectie. Bij liesschimmel ontstaan er in de liezen rode plekken met schilfertjes langs de randen en de uitslag is aanwezig in de lies, huidplooien, de binnenkant van de dijen, de buik of de billen. Veel voorkomende symptomen van liesschimmel zijn:
 • roodheid
 • aanhoudende jeuk
 • brandend gevoel
 • schilfering
 • veranderingen in de huidskleur

Folliculitis (gistpuistjes)

De aanwezigheid van rode ontstoken bultjes op je billen kan worden veroorzaakt door ontstoken haarzakjes. De medische term voor ontstoken follikels is folliculitis, ook wel bekend als gistpuistjes. De geïnfecteerde follikels worden gezwollen, rood en kunnen zich vullen met pus en een ​​puistje vormen. Folliculiti komt vooral voor op het behaarde hoofd, het gezicht, de armen en benen en de billen. Folliculitis die de billen aantast is vrij gebruikelijk en is meestal van bacteriële oorsprong.

Acne of puistjes

Acne of jeugdpuistjes zit vaak in het gezicht, op de rug, op de borst, of op de schouders, maar kan ook voorkomen op ongewone plekken op het lichaam zoals de liezen, de oksels, onder de borsten en de billen.

Virale infectie (gordelroos)

Een huiduitslag op je billen voorafgegaan door een tintelend gevoel kan een symptoom zijn van gordelroos. Gordelroos is een virale ziekte veroorzaakt door het varicella-zoster-virus, wat resulteert in een rode pijnlijke huiduitslag (zenuwpijn) en kleine met vocht gevulde jeukende blaasjes die een soort gordel vormen.

Wrijving en vocht

Een uitslag of jeuk tussen je billen kan worden veroorzaakt door wrijving en vocht. Dit treedt op wanneer je billen tegen elkaar wrijven wanneer je loopt, rent of traint in combinatie met zweten. Het resultaat kan een geïrriteerde huid zijn die barst, rood en rauw wordt. Zodra de huid is geschaafd, kan verdere irritatie vrij gemakkelijk optreden wanneer ondergoed of zweet de toestand nog meer verergert. Dit kan leiden tot een bacteriële infectie of een schimmelinfectie.

Warmte-uitslag

Warmte-uitslag, ook wel miliaria genoemd, kan ook op je achterste optreden. Als je last hebt van een heleboel jeukende bultjes op je billen, dan kan er sprake zijn van warmte-uitslag. Deze irritante uitslag treedt op wanneer kleine zweetkanalen verstopt raken en jeukende bultjes vormen. Als de uitslag ernstig wordt, kan de aangedane huid erg geïrriteerd raken en zich ontwikkelen tot grote rode bultjes. Sommige mensen ervaren ook intense jeuk op de billen als gevolg van warmte-uitslag. Hoewel een warmte-uitslag elk deel van het lichaam kan aantasten, komt het vaak voor op de billen, onder de borsten, de lies en de elleboogplooien.

Intertrigo of smetten

Een andere huidaandoening die rode jeukende plekken op je billen kan veroorzaken, is intertrigo of smetten. Dit type huidirritatie komt vaak voor in delen van het lichaam waar huidplooien voorkomen. De symptomen van intertrigo een rode uitslag die erg jeukend is en er is vaak sprake van verweking van de huid, scheurtjes, erosies, een nattende huid of korstvorming. Deze irriterende huiduitslag kan optreden tussen de billen, in de lies, onder de oksels of onder je borsten.

Beten van een bedwants / Bron: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Beten van een bedwants / Bron: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Insectenbeten op de bil

Insectenbeten kunnen ook zorgen voor jeukende billen. Je kunt gestoken worden door muggen (muggenbeet), maar je kunt ook verrast worden door bedwantsen die door je huid heen prikt met zijn steeksnuit.

Granuloma annulare

Granuloma annulare is een onschuldige, chronische huidaandoening, waarbij roze, roodgekleurde uitslag op de billen kan optreden. Vermoedelijk gaat het hierbij om een soort overgevoeligheidsreactie is, die door verschillende factoren kan worden uitgelokt. Deze huidaandoening kan voorkomen op elk deel van het lichaam, inclusief de lies, oksels of handen.

Galbulten op de billen

Galbulten zijn hevig jeukende, verheven rode vlekken of bultjes, die op de billen of een ander deel van het lichaam kunnen optreden. Meestal ontstaan galbulten door een overgevoeligheidsreactie, bijvoorbeeld door inname van een pinda of een antibioticum, of na een wespensteek.

Schurft / Bron: Cixia, Wikimedia Commons (Publiek domein)Schurft / Bron: Cixia, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Schurft

Een andere oorzaak van huiduitslag op de billen en jeukende billen, is schurft. Dit is een besmettelijke aandoening die wordt veroorzaakt door kleine mijten die zich onder de huid nestelen en een ontstekingsreactie in je huid kunnen veroorzaken. Schurft wordt vaak aangetroffen rond de billen, hoewel het kan opduiken in handen, polsen en buik. Deze mijten kunnen ernstige jeuk veroorzaken, vooral 's nachts, en je kunt kleine huidvlekken opmerken die flink jeuken.

Natuurlijke behandelingen en zelfzorg

Jeuk aan de billen en huiduitslag kan vaak goed behandeld worden met natuurlijke middelen en zelfzorgmaatregelen, zoals de volgende.

Kokosolie

Het aanbrengen van kokosolie op atopisch eczeem vermindert de symptomen en irritatie. Kokosolie herstelt de huid en houdt deze vochtig. Het biedt een beschermende barrière wat verdere infecties voorkomt en vochtverlies tegengaat.

Havermout

Het aanbrengen van een havermoutpasta of je billen weken in een havermoutbad kan helpen bij het verminderen van huiduitslag en het verlichten van jeukende billen.

Toverhazelaar / Bron: Donar Reiskoffer, Wikimedia Commons (GFDL)Toverhazelaar / Bron: Donar Reiskoffer, Wikimedia Commons (GFDL)

Toverhazelaar

Toverhazelaar is effectief in de behandeling van huiduitslag op de billen. Toverhazelaar reinigt en ontsmet de huid. Toverhazelaar bevat tannines die natuurlijke samentrekkende middelen zijn en snel de irritatie en het ongemak van een rode jeukende huiduitslag op je billen zal wegnemen. Toverhazelaar bevat ook antiseptische verbindingen om te voorkomen dat een huidinfectie de jeuk verergert.

Zuiveringszout

Een andere goedkope en gemakkelijke manier om je te ontdoen van jeukende billen, is het toepassen van een pasta op basis van zuiveringszout. Je kunt zuiveringszout gebruiken om een vochtige huiduitslag te doen indrogen, bijvoorbeeld nattend eczeem op de billen. Afgezien van het feit dat het een natuurlijk ontstekingsremmend middel is, doodt zuiveringszout infectie-veroorzakende bacteriën.

Kamille

Het toepassen van kompressen gedrenkt in kamillethee op een huiduitslag op de billen, kan helpen om de jeuk en het ongemak te verminderen.

Aloë vera

Aloë vera heeft een antiseptische en ontstekingsremmende werking wat kan helpen om de beschadigde huid te kalmeren. Het geeft ook een verkoelend gevoel. Je kunt het gerust toepassen op de billen.

Tea tree olie

Tea tree olie heeft antiseptische en antimicrobiële eigenschappen waardoor het een populaire behandeling is voor allerlei huidaandoeningen.

Appelazijn toepassen bij jeuk en uitslag op de billen / Bron: Wicherek, PixabayAppelazijn toepassen bij jeuk en uitslag op de billen / Bron: Wicherek, Pixabay

Appelazijn

Appelazijn verdunt met water is een geweldig zelfzorgmiddel voor het wegwerken van een jeukende huiduitslag op je kont. De reden dat appelazijn effectief is in het kalmeren van jeuk is te danken aan het azijnzuurgehalte. Ook is appelazijn een natuurlijk antisepticum dat kan helpen om ziekteverwekkers te vernietigen die huidinfecties veroorzaken. Onderzoek naar het medicinale effect van appelazijn heeft aangetoond dat het effectief is bij de behandeling van veel huidklachten.

Zelfzorgmiddelen

Zelfzorgmiddelen die kunnen helpen bij een jeukende huiduitslag op de billen zijn:
 • zachte geurvrije en olievrije hydraterende moisturizer
 • orale antihistaminica als de uitslag wordt veroorzaakt door een allergische reactie
 • actuele hydrocortisoncrème om jeuk te verlichten
 • ontstekingsremmende orale medicatie, zoals ibuprofen, om pijn en zwelling te verlichten
 • antischimmelcrèmes en -sprays

Wanneer huisarts bezoeken?

Als je last hebt van jeukende billen met huiduitslag, raadpleeg dan een arts. Doe dit ook in de volgende gevallen:
 • als de uitslag zich verspreidt over een groot deel van het lichaam
 • als de huiduitslag gepaard gaat met koorts
 • de uitslag begint of verspreidt zich plotseling en snel
 • er zijn blaren aanwezig
 • er komt een gele of groene substantie uit de uitslag
 • er komen rode strepen uit de uitslag
 • de huiduitslag gaat gepaard met pijn

Onderzoek en diagnose

Artsen kunnen veel huidaandoeningen herkennen door simpelweg naar de huid te kijken. Een volledig huidonderzoek omvat onderzoek van de hoofdhuid, nagels en slijmvliezen. Soms gebruikt de arts een dermatoscoop (vergrotende loep met ingebouwde verlichtingsbron) om de afwijking beter te kunnen bekijken. Er kan ook vervolgonderzoek plaatsvinden als dat nodig is, zoals biopsie waarbij met een klein instrument een stukje weefsel wordt weggehapt voor onderzoek onder de microscoop.

Medische behandeling van jeukende billen

Behandeling van jeukende billen met huiduitslag is afhankelijk van de oorzaak. Een arts kan een van de volgende medische behandelingen voorstellen:
 • steroïde crèmes om zwelling en jeuk te verlichten (bij eczeem)
 • orale steroïden om zwelling en ontsteking van ernstige huiduitslag te verminderen
 • orale antibiotica voor huiduitslag veroorzaakt door bacteriële infecties
 • antibacteriële crèmes op recept voor intertrigo of smetten en infecties als gevolg van incontinentie
 • schimmeldodende medicijnen voor schimmelinfecties
 • retinoïde crèmes (vitamine A zuur crème) voor het verminderen van ontstekingen en het behandelen van huiduitslag door psoriasis
 • antivirale medicijnen om de duur en ernst van bultjes van gordelroos of herpes te verminderen
 • zalven ter behandeling van psoriasis

Preventie van jeukende billen en huiduitslag

Je kunt jeuk aan de bullen en huiduitslag op de billen mogelijk voorkomen door deze tips op te volgen:
 • betracht goede hygiëne, waaronder regelmatig douchen en goed je billen afdeppen van het douchen
 • wissel regelmatig van ondergoed
 • gebruik zachte, geurloze wasmiddelen, bodygel en bodylotions
 • trek direct schonen kleding aan als je flink hebt gezweet en blijf niet rondlopen in vochtige kleding
 • ga douchen na sporten of zware lichamelijke arbeid om zweet en vuil van je af te spoelen
 • vermijd jeukende stoffen, waaronder wol en sommige synthetische stoffen
 • draag kleding van natuurlijke stoffen zoals katoen of linnen
 • draag losse kleding om uitslag door wrijving te voorkomen
 • overweeg het gebruik van anti-transpiranten om vocht te verminderen
 • houd de billen schoon en droog

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
BBB: buik, billen en benen: huidverzorgingBBB: buik, billen en benen: huidverzorgingHet probleemgebied voor veel vrouwen zijn de billen, de buik en de benen. Vet kan zich makkelijk ophopen en het is een g…
BBB: de billen, kledingadviesBBB: de billen, kledingadviesVoor veel vrouwen zijn de buik, de billen en de benen het probleemgebied van hun lichaam. Door waakzaam om te gaan met d…
Welke broek past bij mijn figuur?Welke broek past bij mijn figuur?Broeken en jeans zijn er in alle soorten en maten: heupbroeken, taillebroeken, strakke broeken, wijde broeken en nog vee…
Tips om strakke billen te krijgenTips om strakke billen te krijgenWil je strakke billen? Heel veel mensen dromen hiervan, maar weten niet goed hoe ze het waar moeten maken. Dit kan gemak…

De Quervain tendinitis: Pijn bij bewegen van duimDe Quervain tendinitis: Pijn bij bewegen van duimDe Quervain tendinitis is een aandoening waarbij een ontsteking van twee pezen van de duim plaatsvindt. De pezen lopen d…
Witte vaginale afscheiding: Oorzaken van witte kleurWitte vaginale afscheiding: Oorzaken van witte kleurTijdens de menstruatiecyclus is het normaal dat vrouwen een vaginale afscheiding ervaren. De kleur en consistentie zijn…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/Wavebreakmedia
 • https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/eczema/treatment-16/eczema-symptoms
 • https://www.healthline.com/health/skin-disorders
 • https://www.healthyandnaturalworld.com/butt-rash/
 • https://www.medicalnewstoday.com/articles/321540.php
 • https://www.thehealthyapron.com/butt-rash-causes-treatments
 • https://www.healthline.com/health/butt-rash#symptoms
 • Afbeelding bron 1: Jarmoluk, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Robertgascoin, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 3: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 4: Cixia, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 5: Donar Reiskoffer, Wikimedia Commons (GFDL)
 • Afbeelding bron 6: Wicherek, Pixabay
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 04-09-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.