Nekabces: Verzameling pus door infectie in nekstructuren

Nekabces: Verzameling pus door infectie in nekstructuren Een nekabces is een verzameling pus die tot stand komt door een infectie in ruimten tussen de nekstructuren. Naarmate de hoeveelheid pus toeneemt, zetten de weke delen zich uit en duwen ze tegen de nekstructuren, zoals de keel, de tong en af en toe ook de luchtpijp. Nekabcessen bestaan in diverse soorten. Ademhalingsproblemen, een bultje in de achterkant van de keel en koorts zijn enkele bekende symptomen van een abces in de nek. Na een uitgebreid onderzoek volgt een behandeling van een nekabces via antibiotica en het afvoeren van het pus.

Soorten nekabcessen

Er zijn verschillende soorten nekabcessen die mogelijk optreden:

Peritonsillair abces

Een peritonsillair abces vormt zich in de weefselwanden naast de keelamandelen. Peritonsillaire abcessen komen het meest voor bij twintig- tot veertigjarigen en komen zelden tot stand bij jonge kinderen, tenzij ze een zwak immuunsysteem hebben. Vrouwen en mannen zijn in gelijke aantallen aangetast. Chronische tonsillitis of meerdere orale (via de mond ingenomen) antibioticakuren maken een patiënt vatbaar voor de vorming van een peritonsillair abces.

Retrofaryngeaal abces

Een retrofaryngeaal abces ontwikkelt zich achter de keelholte (achterkant van de keel) en dit vaak na een infectie van de hogere luchtwegen. Bij kinderen raken de lymfeklieren in dit gebied geïnfecteerd en ontstaat uiteindelijk pusvorming. Retrofaryngeale abcessen komen het meest voor bij jonge kinderen, omdat deze lymfeklieren kleiner worden tegen de tijd dat een kind de puberteit bereikt.

Submandibulair abces (Ludwig's angina)

Een abces onder de weefsels in de mondholte staat bekend als een submandibulair abces of Ludwig’s angina. Het pus verzamelt zich onder de tong. Dit wordt vervolgens omhooggeduwd in de richting van de achterkant van de keel, wat ademhalings- en slikproblemen veroorzaakt bij patiënten. Ludwig's angina komt niet vaak voor bij jonge kinderen, maar is vooral aanwezig bij oudere adolescenten, vooral na een tandheelkundige infectie.

Oorzaken: Infectie in ruimte van nekstructuren

Een nekabces treedt op tijdens of net na een bacteriële of virale infectie in het hoofd of de nek, zoals een verkoudheid, een amandelontsteking (tonsillitis), een sinusinfectie of een middenoorontsteking (otitis media). Naarmate een infectie verergert, verspreidt deze zich mogelijk naar de diepe weefselruimten in de nek of achter de keel. Daar verzamelt zich pus en bouwt het zich op. Uiteindelijk ontstaat hierdoor een massa, wat dan resulteert in een abces. Soms treedt een nekabces op na een ontsteking of infectie van een aangeboren nekmassa, zoals een vertakte cyste of een thyroglossale ductcyste.

Symptomen van verzameling van pus

Diverse symptomen komen mogelijk tot stand bij een nekabces. Elke patiënt vertoont een ander klinisch beeld en daarnaast komen soms ook andere tekenen tot uiting. Bekende symptomen van nekabcessen zijn:

Diagnose en onderzoeken

De symptomen van een nekabces lijken soms op andere nekgezwellen of andere medische problemen. Het is verstandig om altijd de arts te raadplegen voor het krijgen van een diagnose. Normaalgesproken stelt de arts de diagnose na het uitvoeren van een lichamelijk onderzoek en een medische geschiedenis. Daarnaast zet de arts mogelijk andere onderzoeken in zoals:
 • een biopsie: Via deze procedure verwijdert de arts weefselmonsters (met een naald of tijdens een operatie) van het lichaam voor onderzoek onder een microscoop.
 • een bloedonderzoek: Een bloedtest meet de reactie van het lichaam op een infectie.
 • een CT-scan: Een CT-scan is een beeldvormend onderzoek die een combinatie van röntgenstralen en computertechnologie gebruikt om horizontale of axiale beelden (vaak plakjes genoemd) van het lichaam te produceren. Een CT-scan toont gedetailleerde beelden van elk lichaamsdeel, inclusief de botten, de spieren, vet en organen. CT-scans zijn gedetailleerder dan algemene röntgenfoto's.
 • een keelcultuur: De arts neemt een uitstrijkje uit de achterkant van de keel en laat dit controleren in het laboratorium om het type organisme te bepalen dat een infectie veroorzaakt.
 • een röntgenfoto: Een röntgenfoto maakt gebruik van onzichtbare elektromagnetische energiebundels om beelden van interne weefsels, botten en organen op film te produceren.

Behandeling van nekabces

Een arts kijkt naar diverse factoren alvorens een abces in de nek te behandelen:
 • de algehele gezondheid van de patiënt
 • de leeftijd van de patiënt
 • de medische geschiedenis van de patiënt
 • de omvang van de aandoening
 • de persoonlijke mening of voorkeur van de patiënt
 • de tolerantie van de patiënt voor specifieke medicijnen, procedures of therapieën
 • de verwachtingen voor het verloop van de aandoening

Medicatie

Antibiotica behandelen de infectie. Vaak moeten de antibiotica intraveneus (via een ader) worden toegediend en is een ziekenhuisopname noodzakelijk.

Pus afvoeren

Het is soms nodig om pus met behulp van een naald te draineren (afvoeren). Ook bij een abcesdrainage is een ziekenhuisopname vaak vereist.

Prognose van abces in nek

Vroeger hadden abcessen in de nek hoge sterftecijfers, maar tegenwoordig hebben vroege diagnostische methoden, breedspectrumantibiotica en chirurgische ingrepen er voor gezorgd dat de sterftecijfers substantieel verlaagd zijn.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Abces zelf behandelenAbces zelf behandelenEen abces komt op meerdere plaatsen en met verschillende oorzaken voor: in de buik, aan een tand of kies, bij de ziekte…
Tandvleesabces: Oorzaken, types, symptomen en behandelingTandvleesabces: Oorzaken, types, symptomen en behandelingPatiënten met een tandvleesabces hebben een met pus gevulde, gezwollen bult op het tandvlees. Deze abcessen vormen zich…
Borstabces: Oorzaken van pijnlijke knobbel met pus in borstBorstabces: Oorzaken van pijnlijke knobbel met pus in borstSommige vrouwen kampen met een abces in de borst. Een abces is de manier van het lichaam om met een bacteriële infectie…
Perirenaal abces: Pus in gebied rond nieren door infectiePerirenaal abces: Pus in gebied rond nieren door infectieEen perirenaal abces is een zakje gevuld met pus dat zich rond (peri) één of beide nieren (renaal) bevindt. Een urineweg…

Allergisch astma: Ontstoken luchtwegen door allergenenAllergisch astma: Ontstoken luchtwegen door allergenenAllergisch astma is een aandoening waarbij een ontsteking van de onderste luchtwegen tot stand komt door het inademen va…
Herpes simplex-infecties: Types, verspreiding en symptomenHerpes simplex-infecties: Types, verspreiding en symptomenHerpes simplex (HSV) is een zeer veel voorkomende virale infectie die afhankelijk van het type meestal de mond (HSV-1),…
Bronnen en referenties
 • Geraadpleegd op 11 december 2018:
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Neck abscess, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459170/
 • Neck Abscess, https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=neck-abscess-90-P02051
 • Neck abscess: 79 cases, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5175110/
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 06-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.