Peritonsillair abces: Pijn door complicatie van tonsillitis

Peritonsillair abces: Pijn door complicatie van tonsillitis Een abces is een ophoping van pus die zich vormt onder de huid of in het lichaam als gevolg van een infectie. Een peritonsillair abces ontstaat in de weefsels rondom één van de keelamandelen nadat deze geïnfecteerd zijn (tonsillitis). Dit kan leiden tot symptomen zoals pijn, zwelling en soms een verstopping van de keel. In ernstige gevallen kunnen slik-, spreek- en ademhalingsproblemen optreden. De behandeling omvat het verlichten van de pijn, het afvoeren van het pus uit het abces en een antibioticakuur. De vooruitzichten zijn over het algemeen goed voor de meeste patiënten, hoewel het abces soms terug kan komen. Zonder behandeling kunnen er complicaties optreden.

Oorzaken: Complicatie van tonsillitis

Een peritonsillair abces is meestal een complicatie van tonsillitis. Bij deze aandoening verspreidt de infectie van de keelamandelen zich naar de omliggende zachte weefsels, wat leidt tot de vorming van een abces nabij een keelamandel. Meestal zijn streptokokkenbacteriën verantwoordelijk voor de infectie van het zachte weefsel rondom de amandelen (meestal aan één kant). Deze bacteriën zijn ook bekend als veroorzakers van keelontsteking. Ze leven zonder zuurstof en dringen via nabijgelegen lymfeklieren het weefsel binnen.

Andere bacteriën die af en toe een peritonsillair abces veroorzaken, zijn:

Risicofactoren van peritonsillair abces

De kans op het ontstaan van een peritonsillair abces neemt toe door één of meer van de volgende risicofactoren:

Hoofdpijn kan een mogelijk symptoom zijn / Bron: Concord90, PixabayHoofdpijn kan een mogelijk symptoom zijn / Bron: Concord90, Pixabay

Symptomen: Pijn en zwelling in de keel

Het eerste symptoom van een peritonsillair abces is meestal een pijnlijke keel. Naarmate het abces zich ontwikkelt, kan er een periode van twee tot vijf dagen zonder koorts of andere symptomen volgen. Mogelijke symptomen zijn:

Alarmsymptomen

Slikproblemen, ademhalingsproblemen, spreekproblemen, kwijlen of andere tekenen van een mogelijke luchtwegobstructie zijn alarmtekens. De patiënt dient onmiddellijk de spoedeisende hulp van een ziekenhuis op te zoeken.

Diagnose en onderzoeken

Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek
De arts kan doorgaans een peritonsillair abces diagnosticeren op basis van de anamnese (vraaggesprek) en een lichamelijk onderzoek. Een peritonsillair abces is vaak gemakkelijk te herkennen wanneer het groot genoeg is. Het abces is zichtbaar aan de achterkant van de keel en verschijnt als een witte en gezwollen blaar of puist. De arts inspecteert de mond met behulp van een lichtje en indien mogelijk ook een tongspatel. Zwelling en roodheid aan één kant van de keel nabij een keelamandel wijzen vaak op de aanwezigheid van een abces. De arts kan ook voorzichtig met een gehandschoende vinger op het gebied drukken om te controleren op de aanwezigheid van pus, wat een teken van infectie is.

Diagnostisch onderzoek
Laboratoriumonderzoeken zijn normaal gesproken niet erg nuttig voor het opsporen van een peritonsillair abces. Soms voert de arts een bloedonderzoek uit om te bevestigen dat de infectie niet het gevolg is van klierkoorts, aangezien tot één op de vijf patiënten met een peritonsillair abces mogelijk ook klierkoorts heeft.

Differentiële diagnose
Om andere aandoeningen van de hogere luchtwegen uit te sluiten, kan de arts een röntgenfoto, een echografie, een CT-scan en/of een MRI-scan aanvragen. Mogelijke aandoeningen die onderscheiden moeten worden, zijn:
  • Een retrofaryngeus abces: een puszakje dat zich vormt onder het zachte weefsel achterin de keel (vergelijkbaar met een peritonsillair abces maar op een andere locatie)
  • Epiglottitis: een levensbedreigende ontsteking van de epiglottis (strotklepje)
  • Peritonsillaire cellulitis: een infectie van het zachte weefsel zelf (een peritonsillair abces bevindt zich onder het oppervlak van het weefsel)

De arts kan ook een monster van de pus uit het abces naar het laboratorium sturen om de specifieke bacteriën te identificeren die de infectie veroorzaken. De behandeling blijft echter doorgaans hetzelfde, ongeacht de bacteriële oorzaak.

Behandeling: Afvoeren van pus

De arts zorgt ervoor dat de patiënt goed kan ademen en dat de luchtwegen niet belemmerd zijn. Soms moet de arts via een noodprocedure onmiddellijk het vocht uit een abces draineren (pus afvoeren) door een naald in het puszakje te steken. Dit helpt om de ademhaling te vergemakkelijken.

Pijn behandelen

Wanneer de patiënt stabiel is, injecteert de arts een lokale verdoving (zoals bij de tandarts) in de huid boven het abces. Indien nodig krijgt de patiënt bovendien pijnstillers en sedatie (verdoving) via een infuus in de arm (intraveneus).

Pus uit het abces draineren

De arts zuigt het pus weg om te voorkomen dat de patiënt het pus en bloed doorslikt. Er zijn verschillende methoden beschikbaar voor het verwijderen van pus uit een abces:

Acute tonsillectomie
Bij een acute tonsillectomie verwijdert de chirurg de amandelen. Dit kan nodig zijn wanneer het niet lukt om een drainageprocedure uit te voeren of wanneer de patiënt in het verleden herhaaldelijk tonsillitis heeft gehad.

Incisie en drainage
De arts maakt met een scalpel een kleine incisie in het abces zodat het pus kan weglekken.

Naaldaspiratie
De arts steekt langzaam een naald in het abces en trekt het pus in een injectiespuit.

Antibiotica

Na de procedure krijgt de patiënt een antibioticum. De eerste dosis wordt vaak intraveneus (in een ader) toegediend. Penicilline is meestal het meest effectieve medicijn voor dit type infectie. Als de patiënt allergisch is voor penicilline, kan de arts erytromycine of clindamycine voorschrijven.

Prognose van een abces nabij de keelamandel

Patiënten met een ongecompliceerd en goed behandeld peritonsillair abces herstellen meestal volledig binnen enkele dagen. Het verwijderen van de keelamandelen is doorgaans niet nodig. Het abces kan bij een klein aantal patiënten terugkomen, vooral als zij lijden aan chronische tonsillitis. In dergelijke gevallen kan een tonsillectomie geïndiceerd zijn.

Complicaties van een bacteriële infectie

De meeste complicaties treden op bij patiënten met diabetes mellitus (suikerziekte) of een zwak immuunsysteem. Dit omvat patiënten met aids, degenen die een orgaantransplantatie hebben ondergaan, patiënten met kanker en degenen die immunosuppressiva gebruiken (medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken). Ook patiënten die de ernst van de ziekte niet erkennen en geen medische hulp zoeken, lopen een verhoogd risico op complicaties.

Belangrijke complicaties zijn onder meer:

[H]Preventie van een peritonsillair abces[/B]
Het is niet altijd mogelijk om een peritonsillair abces volledig te voorkomen, maar het risico kan worden verminderd door bepaalde maatregelen te nemen. Hier zijn enkele aanbevelingen voor het voorkomen van een peritonsillair abces:

Behandel keelontstekingen adequaat
Tonsillitis (keelamandelontsteking) kan een voorloper zijn van een peritonsillair abces. Het is belangrijk om deze aandoening tijdig en effectief te behandelen. Antibiotica kunnen helpen om de infectie te bestrijden voordat deze zich uitbreidt naar de omliggende weefsels.

Onderhoud een goede mondhygiëne
Een goede mondhygiëne kan helpen om bacteriën die mogelijk leiden tot keelontsteking te verminderen. Regelmatig tandenpoetsen, flossen en het gebruik van een mondspoeling kan het risico op infecties verlagen.

Vermijd roken en alcohol
[Rook] en alcohol kunnen het slijmvlies in de mond en keel irriteren en de afweer tegen infecties verminderen. Het vermijden van deze stoffen kan helpen om keelontstekingen en het risico op abcesvorming te verminderen.

Zorg voor een gezonde levensstijl
Een gezond voedingspatroon, voldoende slaap en regelmatige lichaamsbeweging versterken het immuunsysteem, waardoor het lichaam beter in staat is om infecties te bestrijden en complicaties zoals een peritonsillair abces te voorkomen.

Behandel chronische aandoeningen
Patiënten met chronische aandoeningen zoals chronische lymfatische leukemie of diabetes mellitus hebben een verhoogd risico op infecties. Het is belangrijk om deze aandoeningen goed te beheren en te behandelen volgens de aanwijzingen van een arts om het risico op een abces te verminderen.

Regelmatige controle bij de arts
Bij terugkerende keelontstekingen of symptomen die wijzen op een keelaandoening, is het raadzaam om regelmatig een arts te bezoeken. Dit kan helpen bij het vroegtijdig identificeren en behandelen van eventuele problemen, voordat ze leiden tot ernstige complicaties zoals een peritonsillair abces.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Peritonsillair abces (abces keelamandelen)Een peritonsillair abces is een abces rond de keelamandelen. Vaak is dit een complicatie van ontstoken keelamandelen. He…
Peritonsillair abces of keelabces: symptomen en behandelingPeritonsillair abces of keelabces: symptomen en behandelingHet eerste symptoom van een peritonsillair abces of keelabces is meestal een zere keel. Een periode zonder koorts of and…
Wat te doen bij keelpijnIedereen heeft wel eens keelpijn, het komt vaak voor. De meeste mensen met keelpijn hebben last van een virusinfectie en…
Nekabces: Verzameling pus door infectie in nekstructurenNekabces: Verzameling pus door infectie in nekstructurenEen nekabces is een verzameling pus die tot stand komt door een infectie in ruimten tussen de nekstructuren. Naarmate de…

Opgeblazen gevoel: Oorzaken van lucht of gas in buikOpgeblazen gevoel: Oorzaken van lucht of gas in buikWanneer lucht of gas zich ophoopt in de buik, ontstaat een opgeblazen gevoel. Dit milde tot ernstige symptoom kent vele…
Rode scrotum syndroom: symptomen, oorzaak en behandelingRode scrotum syndroom: symptomen, oorzaak en behandelingHet rode scrotum syndroom is een zeldzaam syndroom waarbij het scrotum of balzak – de huidplooi achter de penis waarin z…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 22 mei 2018:
  • Clinical Presentation, https://emedicine.medscape.com/article/194863-clinical-presentation#showall
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Overview, https://emedicine.medscape.com/article/194863-overview#showall
  • Peritonsillar Abscess (Quinsy) Home Treatment: Causes, Symptoms, Prevention Tips, https://www.doctorshealthpress.com/general-health-articles/natural-remedies/peritonsillar-abscess-quinsy-home-treatment-causes-symptoms-prevention-tips/
  • Peritonsillar Abscess, https://www.emedicinehealth.com/peritonsillar_abscess/article_em.htm#what_is_a_peritonsillar_abscess
  • What's a Peritonsillar Abscess?, https://kidshealth.org/en/teens/peritonsillar-abscess.html
  • Afbeelding bron 1: Concord90, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 01-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.