Keelontsteking (faryngitis): Oorzaken van ontsteking keel

Keelontsteking (faryngitis): Oorzaken van ontsteking keel Een keelontsteking (faryngitis) is een ontsteking van de slijmvliezen die zich achteraan in de keel (farynx: keelholte) bevinden. Meestal is een ontsteking van de keelholte te wijten aan virale infecties (zoals een verkoudheid) en bacteriële infecties (zoals een streptokokken groep A-infectie), al zijn ook andere oorzaken bekend. Deze vaak voorkomende aandoening veroorzaakt onder andere koorts, een loopneus, een droge keel en/of slikproblemen. Virale faryngitis verdwijnt vaak vanzelf binnen één week. Bij bacteriële faryngitis zet de arts antibiotica in. De vooruitzichten zijn meestal uitstekend, maar soms ontstaan wel complicaties door de ontsteking van de keel.

Oorzaken: Vaak virale of bacteriële infectie

Virussen

Virale infecties zijn de meest voorkomende oorzaak (50-80%) van een keelontsteking. Enkele veel voorkomende virussen die een keelontsteking veroorzaken, zijn onder andere:

Klierkoorts is een besmettelijke virale infectie die een reeks griepachtige symptomen veroorzaakt. Het virus verspreidt zich via speeksel, dus een patiënt loopt de infectie op door:
  • besmette gebruiksvoorwerpen (zoals bestek) te gebruiken
  • blootstelling aan hoesten en niezen van een geïnfecteerde patiënt
  • te zoenen

Bacteriën

Af en toe veroorzaken ook bacteriële infecties een keelholteontsteking. Groep A streptokokkenbacteriën zijn in 20-40% van de gevallen verantwoordelijk voor een keelontsteking bij kinderen.

Andere bacteriële infecties die een keelontsteking kunnen veroorzaken, zijn onder andere:

Andere oorzaken

Andere minder vaak voorkomende oorzaken van faryngitis zijn:

Overdracht

Zowel virale als bacteriële vormen van een keelontsteking zijn besmettelijk. De kiemen die een keelontsteking veroorzaken, leven meestal in de neus en keel. Wanneer een patiënt met de aandoening hoest of niest, komen kleine druppeltjes vrij die het virus of de bacteriën in de lucht verspreiden. Een persoon loopt de infectie op door:
  • besmette objecten aan te raken en vervolgens het gezicht aan te raken
  • deze kleine druppeltjes in te ademen
  • geconsumeerd voedsel en dranken te consumeren

Het is bijgevolg voor een patiënt essentieel om de handen te wassen voordat hij voedsel of het gezicht aanraakt.

Risicofactoren van keelholteontsteking

Factoren die het risico op een keelontsteking verhogen, zijn onder meer:

Symptomen

De belangrijkste symptomen van een keelontsteking zijn keelpijn, een droge keel of een jeukende keel. Afhankelijk van het type infectie, zoals een verkoudheid of de griep, komen nog bijkomende symptomen tot stand.

Vermoeidheid is één van de tekenen van een keelholteontsteking / Bron: Concord90, PixabayVermoeidheid is één van de tekenen van een keelholteontsteking / Bron: Concord90, Pixabay

Virale keelontsteking

Symptomen van virale faryngitis zijn onder andere:

Klierkoorts
Een keelontsteking geassocieerd met klierkoorts heeft mogelijk aanvullende symptomen zoals:

Bacteriële faryngitis

Symptomen van bacteriële faryngitis omvatten:
  • aanzienlijke pijn bij het slikken
  • braken
  • buikpijn
  • een huiduitslag, die bekend staat als roodvonk (scarlatina)
  • gevoelige, gezwollen lymfeklieren in de nek
  • gezwollen en rode amandelen
  • hoofdpijn
  • misselijkheid
  • vermoeidheid
  • zichtbare witte vlekken of pus op de achterkant van de keel

Alarmsymptomen

Patiënten met een keelontsteking moeten contact opnemen met de arts als ze één van de volgende tekenen vertonen:

Diagnose en onderzoeken

Keelpijn kan meestal het gevolg zijn van een virale infectie, maar het is toch belangrijk om de juiste onderliggende oorzaak te bepalen om een geschikte behandeling in te kunnen zetten. Meestal diagnosticeert een arts een keelontsteking door middel van een lichamelijk onderzoek. De arts bekijkt de huidige symptomen van de patiënt en controleert vervolgens de keel, de oren en de neus op tekenen van een infectie. Wanneer een patiënt duidelijke tekenen van een virale infectie heeft, zijn waarschijnlijk geen verdere testen nodig. Als de arts een bacteriële infectie vermoedt, voert hij een keelkweekje uit om de diagnose te laten bevestigen door een laboratorium.

Behandeling van ontsteking van keelholte

Zelfzorg

Huismiddeltjes die het herstel van een keelholteontsteking versnellen, zijn onder meer:
  • een luchtbevochtiger gebruiken om vocht aan de lucht toe te voegen
  • met zout water gorgelen
  • op keelzuigtabletten zuigen om de keel te kalmeren
  • rusten
  • voldoende blijven drinken
  • warme dranken drinken, zoals thee, citroenwater of bouillon

Professionele medische zorg

De juiste professionele medische behandeling voor een keelontsteking is afhankelijk van de onderliggende oorzaak.

Bij een bacteriële keelontsteking zijn antibiotica nodig / Bron: Stevepb, PixabayBij een bacteriële keelontsteking zijn antibiotica nodig / Bron: Stevepb, Pixabay
Bacteriële infectie
Bij bacteriële infecties zet de arts een orale (via de mond ingenomen) antibioticakuur in. De antibiotica zijn erop gericht complicaties, zoals reumatische koorts of een nierziekte, te voorkomen en om de keelpijn te behandelen. Het is essentieel om de hele antibioticakuur te voltooien om ervoor te zorgen dat de infectie is verdwenen en om een herinfectie te voorkomen.

Virale infectie
Virale faryngitis reageert niet op antibiotica, maar verdwijnt meestal vanzelf. Vrij verkrijgbare medicijnen zoals paracetamol of ibuprofen, verminderen de pijn en koorts.

Prognose van ontsteking van keel

Een keelontsteking is zelden ernstig en komt vaak voor naast een verkoudheid en griep. De meeste patiënten herstellen binnen zeven tot tien dagen van virale infecties, zoals een verkoudheid. Door de virale incubatieperiode kunnen patiënten echter besmettelijk zijn voordat er symptomen verschijnen. Bij bacteriële faryngitis is een antibioticakuur vereist om complicaties te voorkomen.

Complicaties van keelontsteking

Complicaties van faryngitis zijn zeldzaam. Mogelijke complicaties zijn:

De blootstelling aan rook vermijden is aanbevolen / Bron: Geralt, PixabayDe blootstelling aan rook vermijden is aanbevolen / Bron: Geralt, Pixabay

Preventie van faryngitis

Een patiënt kan het risico op een keelontsteking en andere infecties voorkomen door:
  • de handen grondig en regelmatig wassen
  • de mond en neus te bedekken bij het hoesten of niezen
  • nauw contact te vermijden met patiënten die besmettelijke virale of bacteriële infecties hebben
  • roken en de blootstelling aan passief roken vermijden

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Keelontsteking: oorzaak en behandelingKeelontsteking: oorzaak en behandelingKeelontsteking is een vervelende aandoening. Keelontsteking wordt ook wel faryngitis genoemd en ontstaat vaak heel plots…
Keelontsteking, ontsteking keelamandelen en amandelkankerKeelontsteking, ontsteking keelamandelen en amandelkankerEen keelontsteking of faryngitis en een ontsteking van de keelamandelen of tonsillitis hebben soortgelijke symptomen. Wa…
Keelontsteking, wat te doen?Heeft u last van uw keel? Heeft u pijn met slikken? Dan zou het goed kunnen dat u een keelontsteking heeft. Er kan sprak…
Keelontsteking: de symptomen en wat te doenKeelontsteking: de symptomen en wat te doenVan keelpijn kun je goed last hebben, bijvoorbeeld omdat slikken erg pijnlijk is en omdat je hees bent geworden waardoor…

Infecties aan hoofdhuid: Oorzaken, symptomen en behandelingInfecties aan hoofdhuid: Oorzaken, symptomen en behandelingDe hoofdhuid geraakt soms geïnfecteerd door schimmels of bacteriën die de hoofdhuid binnendringen via de haarzakjes of e…
Ondergewicht: Oorzaken en behandeling van te mager zijnOndergewicht: Oorzaken en behandeling van te mager zijnAls een patiënt lijdt aan ondergewicht, krijgt het lichaam mogelijk niet de voedingsstoffen die het nodig heeft voor gez…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ary74, Pixabay
  • Geraadpleegd op 11 januari 2019:
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Everything You Need to Know About Sore Throat (Pharyngitis), https://www.everydayhealth.com/sore-throat/
  • Pharyngitis - sore throat, https://medlineplus.gov/ency/article/000655.htm
  • Pharyngitis – viral, https://medlineplus.gov/ency/article/001392.htm
  • Pharyngitis, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK519550/
  • What Is Acute Pharyngitis?, https://www.afcurgentcarechattanoogatn.com/what-is-acute-pharyngitis/
  • What is pharyngitis?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/324144.php
  • Afbeelding bron 1: Concord90, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Stevepb, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Geralt, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 06-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.