Lemierre-syndroom: Bacteriële infectie met keelontsteking

Lemierre-syndroom: Bacteriële infectie met keelontsteking Het syndroom van Lemierre is een ernstige bacteriële infectie die begint als een keelontsteking. Deze ontsteking breidt zich echter uit naar een belangrijke bloedvat, waarna bloedvergiftiging en bloedstolsels ontstaan. Deze potentieel levensbedreigende aandoening veroorzaakt diverse symptomen zoals hoofdpijn, rillingen en longontsteking. Dringende medische hulp is essentieel om de overlevingskansen te verhogen. De behandeling bestaat uit verschillende soorten antibiotica en soms is een chirurgische ingreep noodzakelijk.

Epidemiologie Lemierre-syndroom

Het syndroom van Lemierre is een zeldzame ziekte die wereldwijd jaarlijks 3,6 op 1 miljoen mensen treft. Iedereen kan door deze ziekte worden getroffen, maar vooral mensen jonger dan dertig jaar lopen het meeste risico. De ziekte kwam vaak voor tot de jaren 1960, waarna het aantal gevallen afnam. Sinds de jaren 1990 is er echter weer een toename zichtbaar. Diagnoses worden het vaakst gesteld in de late winter en vroege lente.

Oorzaken: Verspreiding van bacteriële infectie in keel

Het syndroom van Lemierre ontstaat meestal door een bacteriële infectie in de keel. Soms begint de infectie in de oren, neus of andere delen van het hoofd. De bacteriën verspreiden zich vervolgens naar de binnenste jugulaire ader, een belangrijk bloedvat dat de hersenen verbindt met het hart en de longen. Van daaruit komt de infectie in de bloedbaan terecht, wat leidt tot geïnfecteerde bloedstolsels die zich door het lichaam verspreiden en schade aan andere organen veroorzaken. Bij ongeveer 90% van de patiënten is Fusobacterium necrophorum de veroorzaker. Deze normaal goedaardige bacterie bevindt zich in de maag, dikke darm, dunne darm en keel, maar kan bij snelle verspreiding schade aanrichten.

Andere bacteriën die het Lemierre-syndroom kunnen veroorzaken, zijn onder andere:

Anno juli 2024 is de precieze oorzaak van de bacteriële verspreiding onbekend. Andere keelziekten kunnen het afweersysteem verzwakken, waardoor bacteriën gemakkelijker door het lichaam kunnen bewegen, zoals bij een keelontsteking of klierkoorts. De verspreiding van de infectie kan ook versnellen bij overmatig gebruik van antibiotica, omdat bacteriën dan sterker worden. Daarom schrijven artsen minder snel antibiotica voor, wat het gemakkelijker maakt voor bacteriën om zich te verspreiden.

Risicofactoren van ernstige keelontsteking

Keelpijn, klierkoorts of een hogere luchtweginfectie zijn risicofactoren voor het Lemierre-syndroom.

Daarnaast zijn er nog enkele andere risicofactoren voor het syndroom van Lemierre:
  • Verzwakt immuunsysteem
  • Diabetes
  • Nierziekte
  • Recent gebruik van intraveneuze medicatie

Niet altijd zijn echter risicofactoren aanwezig, want gezonde mensen krijgen mogelijk ook te maken met het Lemierre-syndroom.

Hoofdpijn komt voor / Bron: Concord90, PixabayHoofdpijn komt voor / Bron: Concord90, Pixabay

Symptomen

Een van de eerste symptomen van het Lemierre-syndroom is keelpijn die langer dan vijf dagen aanhoudt. Andere vroege symptomen zijn spierzwakte, vermoeidheid, koorts en piekkoorts. Het syndroom kan ook een gezwollen nek en nekpijn (aan één zijde) veroorzaken, die begint bij het oor en zich naar beneden verspreidt, waardoor het stemgeluid verandert.

Naarmate de ziekte vordert, kunnen extra symptomen optreden zoals:

Diagnose en onderzoeken

Alarmtekens

In een aantal gevallen is medisch advies noodzakelijk:
  • De keelpijn verbetert niet met een gewone antibioticakuur.
  • De symptomen houden langer aan dan verwacht.
  • De symptomen zijn ernstig.

Een uitgebreid bloedonderzoek is nodig / Bron: Frolicsomepl, PixabayEen uitgebreid bloedonderzoek is nodig / Bron: Frolicsomepl, Pixabay
De diagnose van het syndroom van Lemierre kan moeilijk zijn vanwege de zeldzaamheid van de ziekte en de overlap met andere aandoeningen. De arts zal vragen stellen naar de medische voorgeschiedenis en symptomen, en een lichamelijk onderzoek uitvoeren.

Diagnostisch onderzoek

Voordat antibiotica beschikbaar waren (jaren 1960), was het syndroom van Lemierre een veelvoorkomende ziekte. Sindsdien is het een ‘vergeten ziekte’ geworden, die artsen moeilijk kunnen diagnosticeren. Een bloedonderzoek is nodig om de aanwezigheid van schadelijke bacteriën te bevestigen. Daarna is een CT-scan of een echografie nodig om een bloedstolsel in de binnenste jugulaire ader te identificeren. Een röntgenfoto van de borstkas (thoraxfoto) kan bevestigen of de infectie zich naar de longen heeft verspreid.

Behandeling via antibiotica en chirurgie

Medicatie

Bij diagnose start een onmiddellijke en agressieve behandeling met antibiotica. Soms zijn meerdere antibioticakuren nodig, verspreid over meerdere weken. De specifieke bacteriën in het bloed bepalen welke antibiotica nodig zijn. De medicatie wordt vaak direct in de bloedbaan toegediend omdat orale inname niet snel genoeg werkt. Behandeling kan complex zijn als meerdere bacteriën betrokken zijn. In dergelijke gevallen kunnen penicilline of andere gerichte antibiotica nodig zijn. Bloedverdunners kunnen mogelijk ook het herstel bespoedigen, hoewel dit anno oktober 2020 niet wetenschappelijk bewezen is.

Chirurgie

Bij ernstige symptomen is vaak een chirurgische ingreep nodig. Door de infectie ontstaan abcessen in de nek, het hoofd, de longen en/of de hersenen. Deze met pus gevulde zakjes moeten worden gedraineerd (pus afvoeren).

Prognose van syndroom van Lemierre

Wanneer patiënten snel na de diagnose medische hulp krijgen, is de overlevingskans goed. De klachten verbeteren vaak enkele dagen na de start van de antibioticakuur. De meeste patiënten herstellen binnen drie tot zes weken. Het ziektepatroon is vaak ernstiger dan de symptomen doen vermoeden en klachten kunnen aanhouden nadat de initiële keelontsteking is verdwenen. Niet alle patiënten zoeken tijdig hulp, wat de prognose kan verslechteren. Het is daarom belangrijk om bij symptomen van keelpijn, koorts of ademhalingsproblemen een arts te raadplegen.

Complicaties van ziekte

Zonder behandeling ontwikkelt een patiënt met het syndroom van Lemierre meestal één of meer complicaties.

Pijn op de borst bij een longontsteking / Bron: Pexels, PixabayPijn op de borst bij een longontsteking / Bron: Pexels, Pixabay

Longontsteking

Bij een longontsteking (pneumonie) kunnen de volgende klachten optreden:

Meningitis

Een hersenvliesontsteking kan ook een complicatie van het Lemierre-syndroom zijn. Symptomen zijn onder andere:

Sepsis

Sepsis is eveneens een mogelijke complicatie. Bij sepsis raken de organen ontstoken door bacteriën in het bloed. Symptomen van sepsis omvatten:

Ook osteomyelitis (botinfectie) en het acute respiratory distress syndrome (ARDS) zijn mogelijke complicaties van de infectieziekte.

Preventie en bewustzijn

Hoewel er geen vaccin is tegen het syndroom van Lemierre, zijn er stappen om het risico op het ontwikkelen van de ziekte te verkleinen:
  • Behandel keelontstekingen en andere bovenste luchtweginfecties snel en effectief met antibiotica zoals voorgeschreven door de arts.
  • Voorkom overmatig gebruik van antibiotica. Antibiotica doden niet alleen schadelijke bacteriën, maar ook nuttige bacteriën die het lichaam tegen infecties beschermen.
  • Praktiseer goede mondhygiëne. Poets de tanden twee keer per dag en gebruik flosdraad om bacteriën in de mond te verwijderen.
  • Vermijd contact met mensen die ziek zijn.

Een vroege diagnose en behandeling van het syndroom van Lemierre zijn cruciaal om complicaties en sterfte te voorkomen. Bij symptomen die kunnen wijzen op het syndroom van Lemierre, is het belangrijk om onmiddellijk medische hulp te zoeken.

Lees verder

© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waterhouse-Friderichsen-syndroom: Bijnierfalen door infectieWaterhouse-Friderichsen-syndroom: Bijnierfalen door infectieHet Waterhouse-Friderichsen-syndroom (WFS) is een ernstige aandoening waarbij een bloeding in de bijnieren optreedt. Dez…
Parinaud oculoglandulair syndroom: Ooginfectie met rood oogParinaud oculoglandulair syndroom: Ooginfectie met rood oogHet Parinaud oculoglandulair syndroom (POS) is een zeldzame ooginfectie veroorzaakt door mogelijk diverse ziekteverwekke…
Guillian Barre SyndroomGuillian Barre SyndroomHet syndroom van Guillian Barre is een zeldzame aandoening in de spieren. Jaarlijks krijgen zo'n 150 tot 300 mensen in N…
Syndroom van Reiter: symptomen, diagnose en behandelingSyndroom van Reiter: symptomen, diagnose en behandelingHet syndroom van Reiter is een ontsteking van de gewrichten op plekken waar pezen en banden aan de beenderen vastzitten.…

Pijn aan de voet: symptomen, oorzaak en behandeling voetpijnPijn aan de voet: symptomen, oorzaak en behandeling voetpijnVoetpijn komt vaak voor. Je voeten dragen je je hele leven en worden dagelijks gebruikt. Voetpijn kan daarom behoorlijk…
SLAP laesie of scheur van het labrum in de schouderSLAP laesie of scheur van het labrum in de schouderEen SLAP laesie is een scheur in het zachte kraakbeen aan de binnenkant van de kom van de schouder, ook wel het labrum g…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 14 oktober 2017:
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Lemierre syndrome, https://radiopaedia.org/articles/lemierre-syndrome
  • Lemierre syndrome, https://rarediseases.info.nih.gov/diseases/6882/lemierre-syndrome
  • Lemierre’s Syndrome, http://www.lemierresyndrome.com/enrollment.html
  • Lemierre’s syndrome, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4015694/
  • Lemierre’s syndrome: current perspectives on diagnosis and management, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5028102/
  • Lemierre's syndrome: Symptoms, treatment, and outlook, https://www.medicalnewstoday.com/articles/319648.php
  • What Is Lemierre's Syndrome?, https://www.everydayhealth.com/lemierres-syndrome/guide/
  • Afbeelding bron 1: Concord90, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Frolicsomepl, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Pexels, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 24-07-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.